Monday, January 26, 2009

Cara ku~

well,everybody has their own method in studying rite! same goes wit me too..but maybe my methods ni wil be same with u..hehe...lets check it out!

ok,me lebih suka buat solan banding dengan membaca..nih kes study last minute..huhu..because i noe,ku baca banyak mana sekalipun,memang tak akan masuk dalam otak nih.

Pertama sekali tuh ku akan baca sekaligus untuk topik2 yang masuk dalam exam,inih lebih kepada "scanning"..just baca walaupun ku tak faham..sebab yang penting me tahu perkataan tuh wujud,so bila buat soalan diri nih tidak akan totally blur!

Proses kefahaman ku akan datang bila buat soalan,tapi sebelum buat soalan tuh,ku jawab sambil tengok jawapan di belakang..hahaha..ku x akan fikir panjang jawab sendiri,sebab time ku men "scanning" tuh bukannya faham.Ini lebih kepada soalan MCQ..

So bila dah jawab soalan tuh,untuk MCQ ku akan cek semula dalam buku kenapa ini dan itu..dan dari situ start faham..plus tanya hosmet yang dapat explain soalan tuh.Bila solan short notes,sambil menulis jawapan di belakang sambil tuh kita akan ingat apa yang ditulis kan..so time tuh la jugak selak2 buku..

Mengenai dengar radio time belajar nih,depends pada saya belajar apa..ku tidak akan dengar radio dalam proses membaca buku untuk pemahaman..

ku dengar lagu dalam proses hafalan,membuat soalan dan membaca buku untuk refresh kembali.dan buat kira2 (tapi skrg xda kira2).lagi satu! kalu dengar lagu,tak boleh dari laptop..dan saya duduk di meja..saya kena ada earphone dan masukkan ke dalam telinga..kalu tak buat camnih,ku rasa agak terganggu dengan bunyi2..

ehe..yang bes nya,,kenapa saya suka dengar lagu sambil menghafal? sebabnya cara nih mengajar ku untuk fokus!..ya means tat bila ku hafal2..ku xkan teringat lagu apa yang sedang berkumandang di telinga..sebab betul2 dapat fokus pada hafalan..err yeke? ngee..but me camtuh la..

p/s left one more paper for physio!!! now rest sekejap..

6 comments:

pinkRose said...

sot ko pa.

ngaku jg ko last minute stdy,keke

ha,ha,ok jg method ko 2k stdy ni.

anyway,aku pn dgr lgu time stdy.kaka

so,act,ko dgr lagu ni 2k mnghfal la ya?

bagus2..haha

Ms_Mui2 said...

pipah..tringat plak ak c ekma ckap dia stdy bio smbl dgr music
ngeeeee
kalo ok la,mayb dh gla kot
kui3


~~psl blog flo,ko crik je kat blog ak

fa-aja-aja said...

myb dh gila?? apa tuh..

xphm ak komen ko..ehe

Jawahir said...

cara ku dan cara mu berbeza...

wasap pa

ni blog akak yg baru lor

blog lama dilit trus, malas nak wat makluman kat c2

problemo2

azyy said...

exam ka. ba, gud luck~

Geebah said...

me dengar muzik...kalo tak pikiran melayang...hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails