Monday, April 20, 2009

Mama Love

Akbal Hanam bt Talip

Pada 1996 : umur 7 tahun di waktu petang bertempat di dapur..

Tengah tolong my mom memasak di dapur..cuci itu cuci ini..

Me : maaaaakkkkkk..penat laaaa

Mom : Penat kan? hah..begini la penat yang kak sela (org gaji) selalu rasa

Me : ohh..(terdiam sebentar sambil angguk2)


Ambang hari raya tahun sudah lupa..

Me : Mak,ajar saya anyam ketupat..mcm mana buat tuh..

Mom : belajar sendiri..mak dulu nenek tak ajar pun buat ketupat..mak yang tengok sendiri macam mana nenek buat..

Me : alaaaa..

tapi bila my mom tunjukkan pun,aku memang x dapat ikut..last2 aku tengok sendiri baru berjaya buat.


My mom nih orangnya pendiam..dunia die hanya abah dan anak2..
Dia tak berkawan sangat..i mean..susah untuk die bercampur dengan orang ramai..

Tapi my mom sentiasa berusaha nak ubah sikap dia supaya paling tidak pun bercakap dengan orang dahulu..


setiap ibu pasti akan ada sikap berleter kan..hehe
Leteran ituh penting untuk membentuk anak-anak sekarang..
plus..boleh meningkatkan tahap kesabaran anda! haha

Lebih-lebih lagi membesarkan 7 orang anak..ngeee..lagi pelbagai karenah kami

Mom : mak dulu2..nenek tak suruh pun buat apa2..mak yang masak sendiri..buat keja sendiri..anak dara sekarang semua tak reti memasak

Me : ngeh3...(dengor je laa..nak bangkang lebih2 pun..xde makne)

As time goes by..i grow up..i realized tat i resemble u a lot mom..
emotions,attitude,face..etc (kulit je la ikut abah.ngeh3)

It means,i must find a guy like Abah la nih mak..*wink2*


Pernah sehari tuh(tahun lepas)..semalaman saya nangis kat luar rumah..dah la sejuk2..
nangis2 sambil menikmati pemandangan di waktu malam..ekeke..

My mom beriya2 tanya..kenapa nangis,ko putus cinte eh pa?
kakak dgn asan sempat lagi terjenguk2 kepala dorang tgok aku nangis (perghh kacau line,nak layan blues pun x leh)

tapi aku just berdiam diri..tak cakap apa pun..heheh..sampai sekarang menjadi tanda tanya.

recently..my mom ask..

"ko dah ada calon pa?"

..................................

wahaho..dada di dadaaaa..

Baiklah mak,saya akan start cari.

wakaka

***********************

I just miss my mom.. ;(



7 comments:

pinkRose said...

ptus cinta??
hehe,npa tu?
gila kot nangis xda sebab..haha

cik ziqa said...

sweetnya fifa ko dgn mum ko
:)

Ms_Mui2 said...

adehhh..sdeh plak ak
kalo ak la dok jauh2,tiap2 hr kot ngs
cam kat kml dulu2
ngeeee

btw,b strong dear..
psl ko ngs kat lua tu??nape??
smgt inkuiri ku sdg memuncak
mari bsama kita mnuju puncak
afundi ARIL !!!wakkkaa

fadzlin hasani said...

calon tu pnting

Ira Deera said...

uinaa..komen yg last tu feefa...hahahaha..*wink2*

intannuratiqahmohamadyunus said...

makcik,,,
fifah dah ade calon!!!
nama die ialah ******..

fa-aja-aja said...

perghh..poyo ah intan..
ko jan..gitau mak ko saner..ngeh3..
teringat aku kita kira2 nama kt kelas anatomy tuh..
perghhh...80%~!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails