Saturday, June 6, 2009

Kenapa masih lemah?!

Situasi : demam panas gila2..sampai kain basah letak atas dahi jadi kering serta merta [hyperbola]

Ok, kita demam panas ataupun high fever [ x ade beza ]

bila kita demam,badan kita lemah kan! jadi..bila kita lemah..kita akan rasa hanya nak baring sepanjang masa,kalu bole minta semua orang kat sekeliling kita amikkan kita air,suapkan kita ubat..bla bla..[time nih la paling sesuai utk bermanja2,sebab xde orang marah..ngeh3]

saya nak highlight kan,kenapa kita dah rest cukup dah ni..memang dah rest cukup..tapi still lemah?

" alaa..orang demam memang macam tuh" [jawapan typicaL kita terima]

tapi kenapa?

he he he he he

meh aku bagi jawapan saintifik guna istilah om putih..[hak hak..begaya gile]

That is HEAT RIGOR [rigor tuh ape]

Rigor is a state of stiffness (sustained contraction) in the muscle

ok,berbalik kepada Heat Rigor tuh.. [rigor ni ada 4 jenis semuanya]

"in case of increase body temperature as high fever lead to destruction of enzymes responsible for relaxation and Calcium"

Ha! ini lah jawapan saintifiknya adik-adik..ha adik depan tuh..sengih2 pehal? [kikiki]

maknanya,enzym untuk nak rilekkan otot2 kita tak dapat berfungsi dengan baik sebab suhu tinggi sangat..

alaa...xkan tak ingat dah,dulu belajar sains ape zaman muda mudi..faktor2 kecekapan fungsi enzyme adalah suhu kan..ha ingat kan? pandai... pandai..

Dari apa yang kita lihat [ayat skema karangan SPM],otot jika dia tak rilex,dia akan bekerja..
ituhla sifat antagonis nye..

kalu otot tak relax dan tak bekerja ituh nama nya "can i pass away?"...[ mati le tuh ]

Rumusan nya..

ini lah sebab nya kita rasa sentiasa lemah,penat je kan..huhu

so,lepas nih kalu ada makcik2 tanya ke,pakcik2,,tok tok..

bagila jawapan yang bukan typicaL lagi..kikiki

;D


p/s kalu salah,tolong betuL2 kan..saya budak baru belajar..nge nge nge

5 comments:

Mr & Mrs Naza said...
This comment has been removed by the author.
Mr & Mrs Naza said...

wah~ wah~
saya baru beLajar nih.
best2!

azyy said...

aaa. jd kita lemah sbb enzim nda berfungsi.
jd, knp kita boleh demam panas?
adakah kerana platlet sdg melawan anasir2 luar yg masuk ke dalam bdn? atau...????
itu demam panas.. kalau demam sejuk di luar panas d dalam?
kekekke

Ms_Mui2 said...

hahaha..aku kasi close lagu ultraman tiga yg aku bkak time bca post ni.mo phm n kasi msuk..heheh

fa-aja-aja said...

kak nad : hehe..
kakak : wahh ituh xtau lagi! haha
mui3 : sila2..lagu2 korea pun bole syg..lol

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails