Sunday, November 22, 2009

Sakit kepala? tak suka makan panadol?

Dulu-dulu...

abah saya selalu ada migraine..

tapi sekarang..

migraine dia dah hilang!

i just study about headache today in Physiology class.

actually headache is one type of REFERRED PAIN.

Refferred pain is which we felt in a site other than the diseased one that it originate from.

Susahnya nak faham bila sekali baca ayat tuh..nak senang

"sakit tuh datang dari tempat ini..tapi kamu rasa sakit tuh bukan di tempat sakit tuh datang,tapi rasa di tempat lain"

selalunya sakit tuh originate from our viscera (organ dalaman = gall bladder,renal etc)

Contoh paling senang kalau kita buat refleksologi yang urut2 kaki di sekitar sungei wang,jalan masjid india..haha..bila orang itu urut kaki kita,ada certain part kat tapak kaki tuh bila kena picit/tekan kita akan rasa sangat sakit...ha,,memang tau kan kalau rasa sakit,makna ada organ dalaman kita yang tak betul.itu lah referred pain. =)

ok,saya dah melencong jauh dari topik asal.

siapa yang tak suka makan panadol macam saya,untuk nak treat sakit kepala ialah dengan ambil caffein.

minum lah nescafe

sebabnya,nescafe buat blood vessels anda jadi mengecut /constrict. medical term is vasoconstriction

sebab utama sakit kepala ialah blood vessels kita jadi kembang / dilate. medical term is vasodilatation

Jadi saya nak promote beli nescaffe kat Giant,walaupun sini tak ada Giant dan saya bukan peminum nescaffe yang tegar..hahahaha..

tapi ada pula kes lain

sakit kepala bila buka buku mahu baca..yang jenis mengada2 banyak alasan kalu masuk part2 nak study ni..haha..bila tengok tv tak sakit kepala pula...

tapi serius ada yang macam nih..sebab kes ini termasuk juga dalam apa yang saya belajar tadi

ini namanya

Psychogenic headache

hehehe..

ok lah..saya nak sambung menghafal benda lain pula..bye2

happy sunday!

Updated : dont take overdose caffein,because caffein is just a short term cure.See the explanation in my comment box.

7 comments:

Deanona said...

now i learnt something new.. sa pun x suka mkn panadol. hihihi =))

fa-aja-aja said...

hehe..gud2

intannuratiqahmohamadyunus said...

nanti halucination plak..

Azraf Hipni said...

- nescafe satu f la.
- nescafe je ke or kopi2 laen sama gak?
- my adek migrain, tp doc suro die take less chocs n bende2 ada caffeine. care to explain? kesian plak tgk die, kecik2 tak tabley mamam choc.

fa-aja-aja said...

hai azraf! =)

- typo error di situ ada 2 f.he.tq!
- any drinks that have caffein

- ok yang no.3 ni sy jawab pjng siket.actually masa sy belajar dlm kelas tuh sy just terima bulat2 apa yg doc bgtau psl nk treat headache/migraine sbb di buku takde tulis bnda apa yg treat sakit nih.plus,im not caffein freak,so kalu headache pun xpenah minum nescafe.jadi effect sbnr nescafe kt sakit kpla mmg tak tau apa.

bila awk tnya,sy google sndiri bnda ni knp..dan br sy tahu sebabnye.

doc adik awk ckp take less caffein,maknanya caffein bole ambil tapi jangan overdose.caffein dgn headache mmg sinonim utk constrict kn blood vessels disebabkan vasodilatation b4 this.

the truth is the opposite,because it might be a short term cure.

[ bl. = blood , vs.= vessel]

in the first place mmg bl.vs. kita dilate,so kita amik caffein utk constrict kn vs.Natural state vs. kita ni akan jd tmbh dilate over time.Namun equilibrium bl.vs akan berubah kalu kita bg repeated temporary vessels constriction.because,it will lead to the swelling of bl.vs. in the long run by exposing to the caffein.

about coklat pulak,pd mulanya sy mmg blur sbb tak tau knp.Tp syukur ms sy google tuh sy dh tahu jwpnnya [but maybe not the accurate one].ok explain kali kedua.he

actually,he dont give about medical explanation about choc,he just said like below,nih sy copy paste ape die cakap

"The problem behind that reasoning is that it's overly simplistic and it ignores the presence of a multitude of other triggers that vary from day to day. So if you're well-rested and not stressed out and it's not around your period and the weather is stable, you may be able to drink red wine, eat chocolate, and get away with it. Whereas if you're sleep-deprived and stressed at work and your period is approaching and the barometric pressure is dropping as a storm approaches, and you eat chocolate, you're going to give yourself a headache. Well, and chocolate"

ok,harap dapat menjawab lah ye persoalan azraf,sbb sy pun masih jahil lagi.

by the way,thax for that Q's.=)

wallahu alam.

fa-aja-aja said...

ohya..adik awak tuh girl ke? sbb migraine is more common in female especially at time of menstruation.

Azraf Hipni said...

a ah. girl. baru form 2. hukhku. thanks for the explanation nway. tak terpk nak google plak

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails