Sunday, February 14, 2010

Demi Gunung Sinai


"Wa tini wa zaitun,watuurisiniin,wa hazal baladil amin"

maksudnya : demi buah Tin dan buah Zaitun [Israel/palestina],Demi gunung Sinai [Tursina],
Dan demi negeri Mekah yang aman ini.

3 tempat Allah janjikan yang mustajab doanya ialah tempat-tempat di atas.

Maka bermula la ekspedisi Journey to the top!
Duration : 6 hours

:
:


Gambar 1 : Bermulanya pengembaraan mendaki.Gambar2 dulu di papan tanda.oho~
Gambar 2 & 3 : Anda boleh naik unta nak naik dan nak turun gunung.Caj 50 genih.dulu sebelum naik dah bajet2 akan naik unta.gerenti tak tahan ni,but im not! =D
Gambar 4 : the craziest part untuk terus ke puncak selepas melalui 7 check point.Batu bertangga yang curam.tercungap-cungap saya.Masa lalu-lalu check point tuh ada lah sorang arab nih cakap "the craziest part will be up there"

hooooo.


Persekitaran sebelum sampai ke puncak.Langsung tiada tumbuhan.haih haih.Dan nasib musim sejuk,kalau musim panas? ngeh ngeh ngeh.Black woman will appear.

Gambar 1 : pagar besi hitam itu di bawahnya tempat munajat Nabi Musa a.s
Gambar 2 & 4 : masjid kecil
Gambar 3 : Tempat Nabi Musa a.s bermunajat.mustajab.mustajab.aminnnn
Gambar 5 : Gereja ortodoks

Akhirnya kami sampai ke puncak Tursina.Alhamdulillah.Masjid dan gereja tuh berkunci.So hanya di luar sahaja kami lepak.Tapi memang takkan lepak dalam gereja.haha.

Nabi Musa a.s 40 hari berada di sini.

"dan kami telah menjanjikan kepada Musa (memberikan Taurat) 30 malam dan kami sempurnakan jumlah malam itu dengan 10 malam lagi,maka sempurnalah waktu yang telah ditentukan Tuhannya 40 malam......"
Al-A'raf (7) ayat 142



Gambar 1 : pokok-pokok yang takut dengan zat Allah swt telah membenamkan dirinya di dalam batu.
Gambar 2,3,4 : Gunung-gunung di sekeliling Tursina yang pecah akibat Allah swt hanya menunjukkan sedikit sahaja zat-Nya..maka menjadi dataran yang landai

Semasa Nabi Musa a.s bermunajat kepada Allah,baginda memohon untuk melihat Allah dengan matanya,maka Allah hanya menunjukkan sedikit sahaja daripada zat-Nya

"Dan ketika Musa datang bermunajat pada waktu yang telah kami tentukan dan Tuhan telah berfirman kepadanya,Musa berkata 'Ya Tuhanku,tampakkanlah dirimu kepadaku agar aku dapat melihat Mu.Allah berfirman 'engkau tidak akan sanggup melihatku,namun lihatlah ke gunung itu,jika ia tetap di tempatnya nescaya engkau dapat melihatku'.Maka ketika Tuhannya menampakkan kepada gunung itu,gunung itu hancur luluh dan Musa pun jatuh pengsan.Setelah Musa sedar,dia berkata 'Maha suci Engkau,aku bertaubat kepada Engkau dan aku adalah orang yang pertama-tama beriman"

surah Al-A'raf (7) ayat 143



Afifah boleh! hehe..saya tak sangka dapat naik puncak ni,sebab betul-betul rasa nak give up dengan kegilaan mendaki tanpa ada sebarang exercise sebelum itu.Pendorong semangat nak naik ni sebab nak berdoa di tempat yang mustajab tuh . =)


7 comments:

Amin said...

I jeles le. Bila mau sampai sana . . .

fa-aja-aja said...

hehe..u janganle jeles2..iA stil ada masa nak sampai sini...

Anonymous said...

kak ipa..jlesnya.mo pegi jugak.thun dpn mo pegila.hehe~ best entry kakak ni...saya suka -seha- =)

intannuratiqahmohamadyunus said...

bergenang air mata aku baca entry ni. aku yg tgk gambar je dah sebak dgn kekuasaan Allah. Apatah lagi korg yg tgk dgn mata kepala sndiri.
Aku berazam aku nak pergi tahun depan.

roserz said...

bestnye...apa yg ko doa kt situ pa? hehe....

naqib said...

subhanAllah..pengalaman yg menarik...

fadzlin hasani said...

Msti doa xxx kan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails