Wednesday, September 22, 2010

Solemnization of my brother

Scene 1







Pada 17/9/2010

Kami bertolak dari Putrajaya ke Seremban pada sekitar jam 4.00 pm.Setelah sampai ke Seremban kami sekeluarga singgah ke kediaman Cik Aman (abg emak) untuk rehat sebentar sebelum majlis akad bermula selepas maghrib.Sambil tu kami pun bergambar le dengan segala hantaran yang berwarna merah tersebut..hiasan hantaran sangat simple dan marvellous.Memang banyak gambar dalam scene di rumah pakcik ni..akan tetapi semua gambar merepek..haha..

Asan(baju biru) memang dah boleh jadi model baju kemeja..muka yang comel kalau senyum,badan yang tinggi dan kurus tapi tidak sasa.kahkah.Pakcik hidangkan juadah bubur kacang hijau.Abah pula asyik menyakat pengantin lelaki suruh sabar,jangan asyik tengok jam..lama lagi nak masuk maghrib.. ;P



Scene 2 

Selepas Maghrib


Kami pun pergi ke rumah pengantin perempuan di Taman Paroi Jaya.JengjengJeng.*bunyi kompang* walaupun tak ada kompang..heheh


Bila snap gambar abah selalu cakap "angle angle kena betul"..ha hambek ko 'angle' buah strawberri di hias dengan figure abah dan abg.udin.



Athiruddin Amin & Ros Ernida Roslan *berdehem-dehem*

Phewwwiittt


Alhamdulillah..selamat ijab kabul dengan sekali lafaz sahaja..Huiyooo abang udin tu~

Dia lancar je lafaz tanpa ada sekat-sekat dan jelas dan akhirnya sah.hehehe..
Mana tak lancar nye sebab asyik kena sakat je oleh kitorang dengan ayat macam-macam sebagai contoh :

1. abah : din,nanti ko lafaz tu jangan bergegar2 plakk..nanti tak pasal-pasal adik a.k.a abg asad cakap "tepi la bang..biar aku ja kawin"

2. abg asad : bang..ko kalau tak betul lafaz nanti abah pandai tiba-tiba tu masuk ganti ko.hahaha


ya akhirnya upacara pembatalan air sembahyang selepas solat sunat nikah.Waktu ini la orang sekekeling cakap "ha lama sikit,,lama lama"

Scene 3

Adat orang nogori..bila dah akad nikah tu kena naik tandu bawa keliling rumah..tapi oleh kerana rumah pengantin rumah teres berderet,maka tandu di bawa sepanjang taman permainan sahaja,,then patah balik.heheh


Best woh kena angkat di iringi oleh bunga api dan pemuzik2 tradisional kat belakang main seruling tah apa benda tu yang rupa macam ala ala bunga periuk kera.eh betul ke imaginasi aku ni? *abaikan*


setelah habis majliss..muka penat dan lega masing-masing..hehe


ok,,akan bersambung kelak pada majlis resepsi. :)

5 comments:

Athiruddin said...

mana ada test2 pong.. trus ja tu...

SweetyMui2 said...

pot..aku nak kawen so badly tapi xde calon..muahahahhaa

btw, first time aku tau ada gak adat tandu2 tu..best!

fa-aja-aja said...

abg udin - oyaka..sapa pegi buat cerita palsu tu.kakak kali..hehe dh tukar

mui2 - ko boleh la kawin tggl setahun je lagi mui stdy!!!

Shakila Seha said...

sangat best entry ni... :)
tunggu entry kak ipa kawen pulak :)

fa-aja-aja said...

seha? akak konpius..tgu entri abg udin kawen ka mksd??

xkan tgu entri kak ipa kawen? HAHAHA

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails