Saturday, October 9, 2010

Jaulah Kaherah

Jaulah ini di adakan pada 6 Oktober 2010

jalulah Ilmiah sebelum sekolah dibuka pada 10 Oktober.

Mengambil masa sehari suntuk kerana jarak Zagazig - Kaherah ialah 2 jam sahaja.

Tempat-tempat yang dilawati :

1) Masjid Al-Azhar

2) Masjid saidina hussein

3) Khan Al-Khalili (Pasar Hussein)

4) Masjid Sultan Hassan

5) Maqam Imam Syafie

6) Qal'ah Salahuddin

7) Masjid Amru Al-Ash


MASJID AL-AZHAR



Pintu masuk masjid..




al-Azhar al-Shareef "Azhar yang mulia"

Universiti Azhar dengan masjid ini dibina sekali,tapi kam x masuk universiti..

masjid ini dibina oleh kerajaan Fatimiyyah (909-1171)



Setiap tower tu melambangkan setiap dinasti,salah satunya Dinasti Fatimiyyah sempena nama Fatimah Az-Zahra (anak Rasululah)



Ustaz kata ini jam tertua di dunia..


Nama al-Azhar ni pun diambil dari nama Az-Zahra (yang pintar)


"Gamaah al-Azhar"

itula universiti Azhar..

MASJID SAIDINA HUSSEIN


ini masjid dia..ada construction nak tambah kot..

masjid ni seberang jalan je dengan Azhar..sebelah masjid ni pula ada Pasar Hussein tu

Selalu sembahyang dalam ni bila saya turun ke pasar Hussein


Tapi tak pasan plak dalam masjid tu ada makam Saidina Hussein.Baru tahu..huhuhuhu

sebab waktu kami sembahyang macam kena tutup kot pintu bilik ni.

itula makam dia..dikelilingi jeriji..tak nampak sangat sebab ramai minah arab berkumpul sambil baca al-Quran.Kami pun berdoa sekali..adab melawat makam.

Saidina Hussein (cucu Rasulullah) ni wafat dalam peperangan kepalanya dipenggal.Maka kepala dan badan berpisah.Makam ni pula just ada kepalanya,badannya dikatakan berada di Syam (tak silap saya)

ustaz kata makam ada dua jenis,satu makam berjasad,satu lagi makam tak berjasad.Maka makam Saidina Hussein ini la makam tak berjasad.

PASAR HUSSEIN


satu gambar ja.

Typical women + shopping

he he he

namun pasar ni besar dan panjang..saya just beli baju sejuk untuk bakal anak sedara saya walaupun abg dan sis saya baru kawin 2 minggu..kekekeke.Saya rasa saya kot orang pertama belikan baju untuk anak sedara walaupun parents dia tak beli lagi.hihihiih.malu malu =.='

[i excited lebih u..auww~]

QALA'AH SALAHUDDIN

Kubu Salahuddin ini memang ada merata seluruh Mesir ni contoh di

SINAI


Pintu masuk


Visitor - 50 LE

Student - 30 LE

Egyptian - 2 LE

huhuh..bankrupt kitorang


Batu asas kubu ini diambil dari batu yang terdapat di Piramid Giza


Castle or Mosque?


Kubah tu tempat ambil wudhu..masjil la ni..atap pun tak ada..rekaan masjid kat mesir macam itu la tak beratap


Ini tempat yang beratap..lampu banyak kat ceiling..minah arab sampai baring



Kawasan kubu ni luuuuuuuuasssss..ada muzeum polis dan muzeum tentera

Muzeum tentera la paling besar



di luar muzeum tentera..


Tugu Ibrahim Pasha

Keturunan Pasha ni la pengasas Mesir moden


inside the military museum

masa kami masuk tu dah petang hampir jam 5,jadi dalam tu semua dah tutup..tak sempat sangat bergambar sebab kami just berjalan cari pintu exit sambil tengok segala tinggalan sejarah..but besar gile museum tu..istana la katakan..penat kaki berjalan cari exit door..

sambil berjalan laju sambil berangan jadi princess dalam istana,masa turun tangga besar tuh i berangan ada prince tunggu kat bawah macam cartoon cinderella..wakaka






Antara cenderahati yang dijual.sure sure mahal,tak payah tanya harga..memang terang lagi tak perlu bersuluh-suluh..ekeke

air tin pun se tin jual 10 genih kat kami..tapi ada satu scene tu mamat arab ni nak "kencing" chinese visitor time cina tu nak beli air tin..satu tin dia jual 20 genih..so cina tu amik la 5 tin (waktu tu tak tau harga lagi) then mamat arab tu cakap semua nya 100 LE.Gila,cina tu pun buat muka amazed macam tengok amazing race.

Then cina tu ketawa2 la sebab dia sendiri tau dia kena tipu..then dorang tak nak beli dan terus jalan.Bengong punya arab,nak tipu pun guna lutut.



MASJID SULTAN HASSAN


Masjid Hassan dibina oleh Sultan hassan dari Dinasti Mamalik pada tahun 1356 M


masjid ini juga merupakan tempat pengajian 4 mazhab sehinggalah sekarang

tempat ni memang berangin je sentiasa dan sunyi..memang menarik kot untuk belajar


Pintu masuk


Ada 4 pintu yang mewakili 4 mazhab tu..tapi saya tak jumpa pintu mana or maybe tak perasan.hehe


itu la tempat wudhu..terbukala sangat..kami pun amik wudhu kat toilet aje le.





then duduk di tepi-tepi luar masjid tu sambil makan tengahari..best woo sebab berangin..sampai saya pun ambil la nasi orang sebelah bila nasi sendiri dah habis..hehe


MAKAM IMAM SYAFIE

siapa tak kenal Imam Syafie? kerat jari sendiri.

Hidup kita pun berpandukan Mazhab Syafie.

tak sangka saya dapat melawat makam dia..sobs..

hidup Imam Syafie dihabiskan dengan belajar dan mengajar sampai punggung dia berdarah2

Imam ni cakap kat pelajar dia,punggung dia berdarah tu la sebagai bukti dia mengajar pelajar tersebut.


ini ialah makam berjasad


Makam Imam Syafie wangiiiiiii..boleh cium dekat-dekat



:'(


Tapak kaki Rasulullah

di penjuru bilik tu ada tapak kaki Rasulullah di bawah carpet..kami pegang/usap tapak kaki tu dan berbau wangiiii..wangi dia sama dengan wangi makam Imam Syafie

Subhanallah ;')

MASJID AMRU AL-ASH


masjid ini  dibina oleh Amru al-Ash apabila khalifah Umar Al-khattab memberikan tanggungjawab kepadanya pada tahun 641 M.

masjid ini merupakan masjid pertama didirikan di kawasan benua Afrika.

kami sembahyang maghrib kat sini dan berakhirla jaulah kami yan penuh ilmiah pada hari tersebut.

Alhamdulillah kerana diberikan peluang oleh Allah s.w.t menyaksikan sendiri tamadun Islam pada zaman dahulu disamping dapat meningkatkan keimanan kepada-NYA

Wallahu alam.

6 comments:

Nazeera Balqis Mohammed Asif said...

mati air 20 l.e.apa pnya arab.mcm best lg jaulah kmu siap bershoping lg.cukup jg masa kmu ah lawat suma tmpt tu tmbh dgn shoping tu lg.aku mau pg qala'ah tu!!nmpak dr luar ja slma ni

Huessnaa Samat said...

best gila qalaah ni kan..rs nak kawin kat tmpt cmni..baru style..hahaha

knp gmbr husna dgn ain sesat kat sini??haha *blushing*

fa-aja-aja said...

qis- hehe..masuk la qala'ah tu qis..aku fes n last kot..sbb mahal gilakkk

hus- he he he..saja la nk interprem korang dua ;P

Azyy said...

ahaha.. menyempat lg beli baju baby.

fa-aja-aja said...

kakak - :P

fa-aja-aja said...

kakak - :P

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails