Friday, December 30, 2011

Bed Sores & Al-Quran



Tahu kan anda Bed Sores itu apa? Ia merupakan sejenis ulcer ataupun sores.Argh,tak pandai explain dalam melayu *kerek pulak*,biasalah tu jikalau belajar dalam English,memang melayu nya akan fail.Namun yang penting bed sores rupanya seperti imej di atas.Berlubang-lubang.Nak imej lebih scary,sila google.

Punca bed sores ni selalu terjadi ketika kita sedang berbaring di atas katil,mahupun duduk di atas kerusi dalam satu jangka masa yang panjang gila gila gila tanpa bergerak.Contoh paling jelas ialah pesakit yang terlantar di katil wad selama berbulan-bulan akibat kemalangan or etc,kamu akan dapat perhatikan nurse yang bertugas akan sentiasa gerak kan badan pesakit itu ke kiri dan ke kanan hanya untuk mengelakkan bed sores ini terjadi.

Punca bed sores ini terjadi disebabkan tersekatnya pengaliran darah di kawasan belakang badan tersebut kerana kita baring atas katil.Gravity bumi menyebabkan badan melekat di katil,maka darah boleh tersekat.Baik,dalam Al-quran kita boleh lihat bukti ini dalam surah Al-Kahfi

" ..... dan kami berbolak-balikkan mereka ke kanan dan ke kiri...." (ayat 18)

Tahukan anda kisah Al-kahfi merupakan sekumpulan pemuda yang Allah tidurkan mereka di dalam gua selama 309 tahun sehingga mereka tak dapat di bangunkan oleh suara apa pun.Ketika mereka tidur Allah membolak-balikkan badan mereka untuk elakkan bed sores.Percaya tak percaya?

so guys,let's say 

SUBHANALLAH!





Thursday, December 8, 2011

Little Arfan Maju Setapak


Masih ingat akan Arfan?  Ini entri pertama Arfan yang saya buat  welcome to the world arfan
Arfan sekarang dan 6 bulan,dah boleh makan solid food..namun dengar khabar bahawa arfan tak suka solid food.Dia akan merengek bila solid food masuk ke dalam mulut dia,Arfan masih setia dengan susu ibu.Susu ibu yang keluar dari badan,,bukan dari botol susu maknanya arfan tak suka minum susu guna botol.Segala jenis puting botol susu dah beli untuk sesuaikan dengan mulut arfan,tapi arfan masih tak nak minum selagi bukan dari badan ibu dia.Memang nak kena babap arfan ni.


Oh Arfan sekarang dah maju setapak dalam hidup dia.Bukan sebab dah pandai berjalan,6 bulan baru pandai meniarap dan duduk.Tapi,Arfan dah buka kedai sendiri..big boss..nama kedai guna nama sendiri,royalti nama dapat kat dia.



YAHHH !!! Arfan sekarang menjual 

Maternity Dress, Nursing Dress, 2 in 1 maternity & nursing dress, kids & baby clothing,tikar evamatic mat,baby accesories & toys, tilam kekabu bayi, comforter bayi, bantal kekabu kanak-kanak


Sekarang ada Year End Sale,jangan lepaskan peluang untuk rebut pelbagai barangan menarik dari kedai Arfan!





Friday, December 2, 2011

Aidiladha 2011















Friday, November 25, 2011

Ma'al Hijrah bersama nasi hujan panas


Salam Ma'al Hijrah everybody!

Hari ini ma'al hijrah..tak set pun lagi azam baru..tapi apa yang penting ingin menjadi lebih baik setiap waktu dan ikhlas dalam melakukan amal.

Sempena ma'al hijrah ini la saya dapat cuti tambahan sehari dan cuti saya pada hari Jumaat dan Sabtu.Alhamdlulillah..dapat berehat walaupun not really berehat sebab hari ini (jumaat) saya habiskan masa dengan membuat kerja kursus untuk round 2 bulan saya ini iaitu Forensic & Toxicology.Subjek ini sangat menarik,,dan akan saya ceritakan di entry akan datang.Saya dah boleh jadi CSI lepas ini =P.Dalam masa yang sama,hari ini juga merupakan giliran saya masak dan lebih tragis nya dapur gas rumah saya dah habis sejak 2-3 hari yang lalu.

Di sini kalau ingin membeli gas kena menunggu pakcik arab yang naik kereta kayu ditarik oleh kuda dan kereta tu penuh dengan tong-tong gas.Nak tahu kereta tu sampai apabila mendegar tong-tong gas tersebut diketuk dengan spanar..maka berbunyi la "tong tong tong".hehe..dan malangya bila ditunggu tak kunjung tiba,tidak ditunggu setiap waktu muncul.Haih...penjual gas digelar "ambubah".Maka bermula episod liku-liku saya menumpang gas di rumah jiran tetangga.Jiran depan rumah juga kehabisan gas..turun la saya ke rumah bawah (tingkat 2) untuk meminjam gas,bertuah mempunyai jiran tetangga yang baik hati..terima kasi cik husna samat kerana pinjamkan dapur gas anda.Hehe.Kebetulan hari ini saya ingin sangat mencuba resepi nasi hujan panas yang di ambil dari classmate saya,,sebok bertanya dia mcm mana nak buat nasi tersebut.Jadi tak jadi nasi tu waktu masak nanti,belakang kira. =P

Alhamdulillah..rakan serumah suka dengan nasi hujan panas saya..hilang penat lelah saya turun naik tangga sebab nak masak ni.ada yang kata macam makan dalam kenduri kahwin.Hehe..tak sangka boleh menjadi..sebab saya tak pernah la nak masak resepi nasi-nasi special ni..oleh itu saya ingin berkongsi resepi dengan anda! cewah..dulu dah kongsi resepi PIZZA.Sekarang Nasi Hujan Panas pulak ya! :)




3 cawan setengah beras (beras basmathi pun boleh lagi cantik)
1 setengah sudu besar minyak masak
2 sudu makan minyak sapi
1/4 gelas susu segar
1 batang kayu manis
2 biji bunga lawang
3 biji bunga cengkih
2 biji buah keras
1 kiub pati ayam

6 biji bawang merah *dihiris halus*
4 biji bawang putih *dihiris halus*
3 cm halia *dihiris halus* (halia jgn hiris besar nanti nasi akan jadi warna kelabu/gelap sbb serap air halia)
garam secukup rasa
pewarna (merah,kuning,hijau)

Cara-cara memasak

1. masukkan minyak dan minyak sapi dalam periuk nasi elektrik. *saya masak atas api sebab nak cepat*

2. Masukkan kayu manis,bunga lawang,cengkih,buah keras dan goreng sehingga naik bau.Saya gunakan api tengah yang paling kecil supaya tak nak hangus.

3. Bila dah naik bau,,masukkan bawang merah,putih dan halia.Goreng lagi dengan api kecil sehingga naik bau.Jangan bagi hangus.

4. Bila dah berbau..tutup api dan masukkan beras yang telah dibasuh.kacau beras secara perlahan-lahan untuk elakkan nasi beras menjadi hancur apabila masak,sebatikan dengan hasil gorengan anda.

5. Masukkan kan air *jika 3 cawan beras,maka air pun paras 3* ,susu,kiub pati ayam,garam.

6. Pindahkan periuk nasi ke dalam periuk elektrik dan masak nasi seperti biasa.

7. Apabila nasi hampir nak masak iaitu belum masak sepenuhnya ,masih ada tinggal sikit air lagi untuk kering tapi dah muncul bentuk nasi,waktu ini la kita letak pewarna.Nak letak pewarna ada taktik,caranya lubangkan nasi anda menggunakan batang sudu..buat banyak-banyak lubang.

8. masukkan setitik pewarna setiap jenis warna dalam lubang-lubang tersebut..lubang ini membenarkan pewarna sampai ke dalam nasi.

9. Biarkan seketika..simpan botol-botol pewarna dalam almari..selepas itu baru gaulkan sebati 
nasi tadi secara perlahan2..kacau bermula dari tepi sekeliling periuk nasi.Jangan kacau dari tengah.

10. Tutup periuk nasi dan biarkan sehingga masak sepenuhnya sehingga butang "cook" beralih ke butang "warm".

Nasi hujan panas anda sedia untuk dihidang.Boleh buat lauk ayam masak merah,,ayam rendang atau apa sahaja yang rasa-rasa sedap.Hehe..oh ya nasi tu kalau nak tambah kismis bagi yang berminat pun boleh.



Selamat mencuba! 

^_^v








Thursday, November 3, 2011

Brunei : Last part


Brunei : Last part..tak larat dah nak buat banyak2 entry..hutang entry je banyak kat pembaca.he he he

KAMPUNG AIR

Hari ke-3 (hari terakhir) saya di Brunei,saya melawat Kampung Air atau boleh dikatakan juga sebagai Bandar Air? Jangan main-main..kampung air dia canggih dowh.Kalah Kampung air kat Sembulan Sabah yang perkampungan illegal tu.Keh keh,mestilah kan?.Jangan marah orang sabah,sebab saya pun sabah juga,kan itu fakta..im not racist here.Tapi tak tau la pulak kalau kampung tu dah jadi legal..3 tahun saya tinggalkan sabah.

Seperti biasa bila sampai di jeti,kita perlu naik boat berenjin untuk mengengelingi mengelilingi Bandar Air tersebut.Bukan guna sampan kayuh guna pendayung ye.Siapa yang gigih buat macam tu i tabik.Kalau guna rakit buluh saya hats off.

Siapa yang gigih guna sampan dan rakit,gigih lagi makhluk sorang tu pakai skirt merentas lautan.HAHA..kan i dah kata,jeans Giordano yang i nak beli tu tak kesampaian maka seluar i pun takda..yang tinggal hanya skirt T_T



Tourist guide (iaitu pemandu boat) kata kat Kampung Air ni ada 14 buah sekolah.EMPAT BELAS kawan-kawan,termasuk sek.rendah & menengah.



I dah kata..ini bukan kampung,tapi dah jadi bandar,tinggal shopping mall je takde :P




4 bangunan ni bukan termasuk dalam kampung air ye..kalau tak dah jadi metropolitan kg.ni hehe..ini pemandangan yang boleh dilihat dari kg. air.Istana brunei (tiada dalam gambar) yang sultan diami sekarang ini sangat besar..bilik boleh mencecah 100 lebih dalam istana itu.Mengucap i bila dengar..kehkeh



MASJID OMAR 'ALI SAIFUDDIEN


Seni bina reka di dalam masjid ini memang tersergam indah dengan kemewahan emas kuningnya.Cuma sebarang gambar tidak boleh di ambil di dalam masjid.Hanya mampu bergambar di luar masjid.Nampak tak kubah masjid tu? emas tulen ye..bukan emas tiruan..sila la kikis emas tu dan jual.Bila masuk di dalam masjid,ukiran dinding pun kena tampal emas..permaidani masjid pun benang emas..chandelier masjid ni pun berbentuk masjid itu sendiri.Bayangkan gedabak besar chandeliers tu.


MAJALAH TAHUNAN SULTAN


ya,,brunei akan ada setiap tahun majalah kerabat diraja mereka..majalah ini diserahkan kepada rakyat nya secara percuma senashkah untuk setiap keluarga.Segala perkembangan terkini akan di selitkan di dalam majalah tersebut sebagai contoh bilangan terkini isteri-isteri sultan yang masih kekal menjadi permaisuri.*macam takda contoh lain je.hehe*




Ini yang masih kekal bersama..semoga jodoh panjang hingga ke syurga


ini yang sudah tidak bersama..huhuhu..ini majalah tahun 2010..untuk 2011 puan Azrinaz dah tak ada dalam majalah tersebut.Kisah penceraian dorang menurut cerita penduduk brunei..iaitu kakak ipar najibah tu..dia kata sebab puan Azrinaz ni menjadi tamak..dia pegi jual barang dalam istana..huhu entahlah ya sahih ke tak..wallahu 'alam.




LUNCH HOUR


Sebelum kami bertolak meninggalkan brunei untuk kesekian kalinya..kami dihidangkan dengan masakan tuan rumah yang super duper yummeh!!!

ha ha ha...gembiranya dalam hati..perut terisi lagi ohoi~~~~ terima kasih sayang peluk cium laga pipi la sama tuan rumah.



LAPANGAN TERBANG


akhirnya percutian pendek saya di Brunei dah berakhir...terima hakikat sekarang saya dah berada di Mesir kembali setelah hampir 3 minggu saya mendiamkan diri..maklum lah kelas saya cuti sehari seminggu je..so take your calculator and do the math *takda kaitan pun*..keh keh

hari ini saya dah start cuti selama seminggu sempena raya haji yang jatuh pada ahad ini yay! tak sabar nak solat raya dengan rakyat mesir..sangaaaat best! :D..nanti saya update lagi untuk raya tahun ini k. :)
goodnite..im so tired typing for this entry..longer much? he he..

Thursday, October 13, 2011

Mandi Berlawat Edisi Brunei


Peluang saya dapat melancong ke Brunei ini disebabkan Abang Najibah membuat majlis Mandi Berlawat untuk anak pertama dia.Kalau kita di Malaysia panggil majlis cukur jambul.Majlis yang di adakan di rumah ibu mertua mereka ini boleh dikatakan majlis yang perfect.Perfect dari segi makanan,hiasan majlis (oh sangat comel majlis baby ini ok!),baby itu sendiri dan kedua ibu-bapanya.

Majlis ini berlangsung hari pertama saya sampai di Brunei.Pada jam 2 petang.Cuaca agak panas di luar rumah ketika saya pergi menyambut tetamu setelah diajak oleh nenek najibah.Tak pasal-pasal kan orang luar sambut tetamu..apa leh buat duk rumah orang ni tolong2 la sikit..takkan saya nak memerap dalam bilik kak yati tu..malewww.


saya yang bersiap-siap di dalam bilik Kak Yati..hehe





Siap ada banner yang comel.The aisle for baby pun cantik sangat-sangat.



Bunga telur tu yang comel gila..kreatif kan buat bentuk baju dan botol susu.



Ini lah baby Sophia..Sophia sangat co-operate sewaktu majlis berlangsung..tak nangis pun..cool je dan senang di jaga baby ni.Headband pun comel siap reben2 warna ungu.hehe
with her daddy and mommy


Sekitar majlis ada group berzanji..sambut tetamu di luar rumah..sambil tu baby sophia berjalan ke setiap tetamu kumpul duit..hahha..dorang tak cukur rambut sophia..just renjis2 guna daun2 & bunga kat badan dia je..

Gambar-gambar makanan tak ada pula..sebab saya cilok gambar majlis ni di FB kak yati dengan kebenaran. :)

ini saya sertakan sekali video yang saya rakam.Selamat menonton!



Wednesday, October 12, 2011

Hi-tea moment


Saya berkesempatan untuk hi-tea di salah sebuah hotel terkemuka di Brunei.Sewa satu bilik paling minima harga 700 $.Menu yang disediakan pun sedap-sedap dan banyak.Setiap kali bertukar menu bila makanan atas meja hidang dah habis..keh keh keh tapi i tak banyak snap gambar makanan sebab malew.Kalau makan tu makan je la..nak snap-snap plak kang jadi segan.Session kami di iringi dengan muzik piano yang dipersembahkan secara live dia area itu.


Lepas makan..saya dan najibah berjalan keluar sekitar hotel berkenaan





*********

Malam hari yang sama kami plan untuk bershopping seluar jeans ni Giordano.Namun kedai itu tutup terus secara tiba-tiba..tutup yang memang tak buka..papan nama kedai pun dah tak ada..notis pindah kedai pun tak ada..sedih..huuu..then family jiba tanya nak pergi makan tak..lapar tak..memandangkan pagi dah sumbat perut dengan roti canai paling best..petang sumbat lagi dengan hi-tea foods..dorang tanya saya..saya pun hanya mendiamkan diri sebagai jawapan..diam tandanya YA.Memang makhluk sorang ni tak tau malu..hehehehehhe.Apa boleh buat..makanan dalam perut cepat sangat ter digest..lumrah alam.Apa lagi..pekena soto lewww.



soto macam ini teringat pada negeri bawah bayu. T_T


selepas makan...kitorang pergi kedai CD..well you know CD yang boleh disewa..ini merupakan salah satu aktiviti kegemaran Bruneian..selain ber karaoke dorang akan menonton movie-movie terbaru mahupun lama di kedai-kedai VCD sewaan.Huhu..dulu aktiviti ni kitorang sefamily buat masa kecik-kecik..tapi sekarang dah ada internet .So pakai main download je movie-movie segala..i wonder kenapa brunei tak buat macam tu? maybe tak feeling kot yeh? ataupun nak mengekalkan tradisi..




ini lah aktiviti hari kedua...sepatutnya entry roti canai tu muat masuk dalam entry ni je..hehe..ok bye bye darlings.



Sunday, October 2, 2011

Roti Canai Best di Brunei




Roti canai paling best di Brunei ada di Noralizah Iskandar House of Curry.Roti canai dia besar dan rangupppp..boleh tahan sampai petang if nak skip lunch.

lepas tu yang specialnya kuah untuk roti canai tu wajib ada 4 lauk yang waiter pegang mangkuk untuk kita ambil.

1. sambal sardin

2. corn beef

3. Kuah dal

4. Acar timun (ini saya tak amik)


sangat sedap!

minuman special ada Holo..i suka minuman campur-campur macam ni..hehe.


To be continued...










Tuesday, September 27, 2011

Dari kaca mata saya mengenai Brunei


Brunei  Brunei  Brunei

Negara dorang ni memang kaya 

T________T

sangat kayaaaaaaaaaaaaaaa.Wuwuwu.Mata wang mereka guna Dollar Brunei.Currency exchange 

RM 1 = 2.5 $

Sob.

Duit poket saya nak shopping yang saya convert pun tak sampai 100 $. Mana taknya 50 $ = RM 125
kalau duit di tangan hanya ada RM 200? wuuuu.Itupun saya amat bertuah kerana tempat tinggal,makan dan bayaran nak masuk tempat-tempat kat Brunei semua Abang Jibah tanggung.Sungguh terharu :') Duit poket saya memang 100% untuk shopping barang.Itu pun bukan dapat shopping sebab harga mahal melainkan tudung brunei dia.Boleh la saya borong.Hehe..barang yang saya nak beli kat Brunei hanya tudung dan seluar jeans kat Giodarno.Seluar jeans kat situ murah-murah harga contoh macam 15 $ = RM 30 ++ .Berkualiti pulak tu (bak kata Najibah).Tapi malangnya bila dah sampai sana kedai tu tutup atau nama lainnya macam dah tak ada..papan kedai tulis Giodarno pun dah takda..kitorang semua agak terkejut juga sebab tak tau kedai tu dah tak ada.Sedih nyewww.Saya ganti jeans dengan skirt putih harga 14 $.


Populasi penduduk Brunei dalam anggaran 400 ribu je.Brunei mempunyai imigrain dari Indonesia dan Filipina.Memang ramai juga pendatang memenuhi Brunei.Mana taknyaa..pekerja kat kedai kedai tepi jalan,kedai makan,kedai baju etc etc etc bukan penduduk Brunei ya..tapi mereka semua merupakan pekerja Indonesia dan Filipina.Penduduk Brunei hanya bekerja di ofiice-office,tak main kerja cikai-cikai ni.


Contoh di kedai bunga,pekerja berbaju merah ialah Indonesia..Saya tahu sebab saya dengar percakapan mereka tone nya indon gitu.Agak pelik juga bila dengar dan berfikir..ini bahasa Brunei ke bahasa Indon eh? semua pekerja dalam tu guna bahasa indon plak tu..then i macam terkejut la sebab kalau kita kat malaysia jarang betul jumpa pekerja kat kedai macam ni yang semuanya indon..kalau kat sini mesti melayu/cina yang pegang kan.

Sangat susah untuk orang cina/imigrain mendapat kewarganegaraan Brunei walaupun dah duduk berpuluh tahun di Brunei.Once kamu ada warganegara Brunei kamu akan diberi tanah.Ini lagi satu saya pelik..yang saya dengar Brunei ni tak cukup tanah..tapi yang hairannya setiap keluarga tu ada banyakk tanah..itu belum diwariskan ke anak-anak lagi.Contoh macam Sister In-law Najibah mempunyai banyak tanah di Brunei..Tanah tu dia buat rumah sendiri dan masih dalam pembinaan sekarang.

Brunei kekurangan expertise.Sebab mereka hidup senang.Sultan bagi duit kat rakyat.Maka spirit dorang nak berusaha lebih macam kurang sebab tak belajar tinggi mana pun still hidup senang.Ini opinion saya la..hehe.Kebanyakan doktor pun di import dari Myanmar etc etc.Saya nak kerja di Brunei pun bolehhhhhh.Once kamu dapat tawaran ke luar negara,perbelanjaan kamu fully sponsored by government.

Kebersihan di Brunei sangat di utamakan.Jalan raya sepanjang saya lalu tu macam jalan baru je..hitamnye jalan raya tuuu.macam baru kena repair.Merokok pun amat ditegaskan di sini..boleh kena saman kalau merokok di kawasan-kawasan terbuka.

Restoran di Brunei sangat proper dengan kedai makan yang tertutup dan ber aircond.Semua macam tu,tak ada open air punya.


Perasan tak kedai makan di belakang saya ni.Tertutup dan ber aircond.

Kediaman kerabat Diraja Brunei memang banyak di sini..secara kebetulan rumah yang saya stay berdekatan dengan kediaman kerabat ini iaitu di Kampung Kiarong,Brunei.Maklumlah Brunei ni kecik..jadi memang asyik terjumpa je rumah kerabat Diraja ni kalau jalan-jalan ke bandar tu.Video di bawah saya rakam.Selamat menonton,ohya anda boleh berangan juga untuk memiliki rumah sedemikian sambil-sambil tengok tuh :P




*video dah boleh tengok,,ter private kan setting sebelum ni pulak.he*

To be continued...

Monday, September 26, 2011

Brunei saya tiba!!


Hai eberibadiiiii..akhirnya saya ada bahan untuk mengupdate blog! wahaha.Selama berdiam diri  memang tak ada bahan nak cakap..takkan nak cakap saja-saja letak gambar saja-saja gitew.Maleww lewwww.Peluang saya melancong ke Brunei ini atas dasar dapat upah jaga anak buah waktu puasa hari itu..dapat lah saya beli tiket ke Brunei memandangkan kawan saya cik Najibah dah ajak ke Brunei kan disebabkan abang dia kahwin dengan perempuan Brunei.

Saya dah tempah tiket waktu puasa hari itu disebabkan ada promo Air Asia *now everybody can fly* dengan harga RM 328.Flight saya pukul 6.45 am pada 23 September 2011.Ini merupakan my first time naik Air Asia *now everybody can fly*.Tiket saya check-in bukan pergi kaunter tapi guna Self Check-in machine.Bila dengar self check-in tu buat hati berdebar-debar lak..dah lew kitew ni first timer.Pengalaman saya bila dah sampai terminal LCCT tu :

1. Handphone tertinggal

2. 20 minit nak fly baru sedar salah gate



Saya keluar rumah dalam 4.15 am..dan sampai ke terminal tepat 30 minit 4.45 am.Lepas tu terus cari mesin check-in yang saya tak pernah tahu tu.Saya tak ambil gambar mesin tu,sebab tengah rushing dan gelabah kan.hehe..jadi saya amik dari google je la eh.




Done!

ok.selesai amik tiket tu berfikir nak buat apa lagi eh? wondering around dalam terminal..tengah blur nak pergi kaunter lagi ke or tak..tangan gerak2 masuk poket dan !!!!! ahhhh handphone tertinggal dalam keretaaaa.Handphone sangat penting bila pergi ke negara orang.uhuk2..berlari cari public phone.Nasib baik abang asad patah balik bagi handphone.hehe.


Lepas tu minta abang teman pergi kaunter sebab takut tak tau nak buat apa takut silap lagi..hehe.Abang asad pesan suruh masuk awal-awal memandangkan bila-bila saja boleh kena tinggal kapal..then saya pun ikutkan je lah..Jam 6 am selesai check in semua tinggal nak pergi Gate 14 sahaja..sebelum tu solat dalam tu.Habis solat baru cari Gate 14..mari saya lukiskan untuk anda macam mana saya boleh salah gate..wuwuwu


Rajah 1.0

Boleh faham tak rajah 1.0 yang saya lukis? Hahaha macam gambar dalam buku matematik tambahan plak.*selesaikan soalan kira-kira ini*.. saya nampak Nombor 14 tu..tapi saya tak nampak Pintu B.Saya ingatkan nak masuk ke Gate 14 kena melalui Pintu A.Tambahan pula saya nampak orang berbaris di kaunter berwarna pink dan kawasan dalam Pintu B masih kosong.Menguatkan lagi teori saya yang kita perlu melalui Pintu A untuk sampai ke Gate 14.Ok yakin dah betul..amik handphone mesej Jibah yang dah selamat check-in..then pandang-pandang orang depan,kanan,berangan kejap tapi mata masih tajam lihat ke Gate 14..macam ada benda yang tak betul.Sambil tu toleh sebelah kiri orang dalam kawasan bilik Pintu B semua dah lari-lari masuk gate 14 *masih tak perasan lagi ni*..i just said "pity them".

Tiba-tiba dada dup-dap sebab baru perasan orang yang dah habis urusan kat kaunter pink tuh terus duduk kat kerusi kawasan tu tapi tak masuk pun ke Pintu A.Pintu A kemas ditutup rapi.Kepala saya pun pusing 360 darjah cari pintu nak masuk ke Gate 14..oh noooo baru perasan ada Pintu B!!!! waaaaaaaa terlihat lagi pekerja yang ada kat kaunter Pintu B kelam kabut amik boarding pass penumpang..waaaaaaaa tengok jam dah pukul 6.20 am.waaaaaaaaaaa *pukul-pukul dada aaron aziz* Sepantas kilat i lari ke Pintu B. Ada rajah lagi


Rajah 1.1

Dalam i berlari tu terimbas kembali segala rasa tak kena tadi.Patut lah dalam bilik ni kosong sebab penumpang dah jalan ke aeroplane.Patutlah tadi ada orang lari-lari si "pity them" konon konon i cakap tu sebab dorang tau dorang dah terlambat..tapi yang makhluk sorang ni tak perasan lagi dia la paling kesian.Tsk...... Nak menambahkan tragis lagi ialah kapal terbang saya parking jauh nun di ceruk mana tah..macam tak logik gila suh masuk gate 14.Boleh nangis air mata berdarah gini.Route dia ke kapal pun macam panjang gila..rasa nak merayu kat abang pembawa bagasi guna mini kereta tu untuk tumpangkan saya pergi ke kapal je.Saya lukiskan lagi untuk anda menyelami perasaan saya waktu ini




Rajah 1.3

Beginilah situasi saya waktu itu..saya berjalan macam lipas kena kejar kucing.Saya sampai depan kapal terbang pada pukul 6.35 am..laju tak laju..kehkehkeh.Lega gila bila dah duduk dalam seat kapal...perut pun lapar sebab asyik memerah keringat je dari sampai mula terminal tadi.hehe..



Muka legaaaa


MYR 12


syedappppppp



Brunei!!


wait for my next exciting post yah!! 


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails