Sunday, January 23, 2011

iMovie app. is so amazing


Haih.Tak ku sangka application iMovie ini sunggu amazing.Dulu masa umur 18 tahun guna Mac, dah kenal application iMovie,kenal saja.Gunanya takpun.Abah salu cakap iMovie ni bagus buat klip video bla bla bla.Tapi saya jawab,

abah saya tak pandai la edit-edit video ka gambar ka tak boleh la,boring.Tak ada daya kekreatifan.

Maka saya langsung tak buka application tersebut sehinggalah sekarang.Oleh kerana baru sehari lepas saya pergi Dumyat,seperti biasa perlu ada video sebagai kenangan.Saya pun gigihla mengupload video itu di dalam Youtube,dan bila putarkan balik video tersebut,ada scene yang perlu di trim/cut iaitu di bahagian tengah video.Malangnya Youtube video setting hanya boleh trim video sewaktu di depan dan di hujung sahaja.Saya pun berada dalam fasa ke blur an.Fikir punya fikir,saya pun cuba la membuka iMovie app. ini,kot-kot ada semangat nak edit video.Oleh kerana tidak pandai menggunakan app. ini saya pun minta la bantuan Apple centre di laman web rasminya.Tanya itu ini di dalam discussion group.

Sikit-sikit tahu lama-lama jadi ketagih dan ingin tahu lebih lagi.Sebab mesti iMovie ada feature yang gempak-gempak.Dari sebelum subuh saya bangun sambil baca buku sambil godek informasi iMovie.Lepas habis kelas terus hadap laptop balik habiskan kerja penyuntingan video.Eceh,bajet penyunting amatur.iMovie semakin menarik dan menarik.

hasil-hasil ke amaturan :


berderet scene setiap saat dalam video ini


boleh pilih tema video klip nak yang macam mana.


boleh keluar window-window kecik tertera nama "pia"


ini fullscreen video


final attempt,exportkan hasil video ke format quicktime player.

hehe rasa-rasa menarik tak? mari pakat ramai-ramai beli Mac ;P.Entry akan datang saya akan letak video yang telah disunting dalam blog ya.Kena upload dalam youtube waktu subuh-subuh baru masyukkk.

Happy reading!

2 comments:

~nFn~ said...

suka... suka.... nama saya tertera besar disitu.... :):D:):D:):D

~nFn~ said...
This comment has been removed by the author.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails