Monday, April 25, 2011

Tajwid bersama Ustazah Fa


Ye pelajar-pelajar sekalian,hari ini ustazah nak buka tajuk tajwid.Al-maklumlah sudah lama blog ustazah tiruan ini tak dihiasi dengan ilmu tajwid.Ya,anak-anak jangan tukar channel blog,pelajaran tajwid kita hari ini sangat mudah dan tidak susah untuk diaplikasikan semasa membaca Al-Quran.

Tajuk hari ini ialah

NUN TASHDID & MIM TASHDID 

MUSHADDAH (TASHDID) itu ialah tanda " "

maksudnya di sini huruf Nun dan Mim ada tanda sabdu di atasnya.Bila kita berjumpa dengan Nun sabdu dan Mim sabdu cara bacaannya ialah 

Dengung dan 2 Harakat

Ustzh minta maaf la ye sebab contoh ayat panjang tak dapat dilampirkan sebab ustzah punya keyboard ni tak ade tulisan jawi.sobsob.Contoh pendek yang ustzh boleh bagi :

1) إِنَّهَا
2)  ثُمَّ

Ingat ye anak-anak  bila berjumpa dengan huruf sebegini silalah baca dengan dengung dan 2 harakat.Renung-renungkan dan selamat beramal~

p/s saya ada letak widget baru iaitu subscribe blog saya ni boleh tahu update blog saya dengan dapat notification kat email.Kalau malas nak usha blog nak cek ada update ke tak,boleh terus dapat tau dari email.he he..sila scroll ke bawah sekali dan masukkan email anda.Tq.

p/s/s Video introduction yang saya buat tu dah terpilih jadi video intro rasmi Unit Penerbitan Zagazig,Alhamdulillah..video yang warna putih tu.Banyak lagi rasanya nak belajar,tapi utamakan pelajaran dulu..bila cuti panjang baru asah balik kemahiran tu.hehe.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails