Wednesday, June 15, 2011

6 Cara Elakkan Ketagih Facebook


Berapa kali kita buka FB untuk setiap hari yang kita lalui? FB bagaikan nadi hidup dah sekarang ni.Kalau tak buka FB macam orang yang putus cinta,depression, makan tak kenyang,mandi tak basah.Terutamanya ketagih FB ini ialah perantau-perantau macam saya.Hell yeah,FB sahaja la tempat saya stalk adik-beradik saya..siapa yang wall die penuh dengan komen perempuan terus serang membabi buta kat adik-adik "ohhh XXX tu gf ko ka?"..then adik like what the fish kakak aku sorang ni.Perempuan komen pun tak boleh ke.Si kakak,eleh eleh selalu macam tu la gaya lelaki kalau marah-marah tu makna ada apa-apa..cuba cool je mesti kakakmu ini takda prasangka terus.Heh,memang tak ada keja kan.Kes lain pula,bila tiba-tiba rasa nak stalk FB abang terus terperasan "in a relationship with dotdotdot"..uiks terkejut beruk pula bila masa abang tukar status? Apalagi sebagai stalker tegar dalam family terus inbox satu-satu ahli keluarga kat Facebook tanya betul ke abang dah ada gelpren? Dengan abang tak boleh serang membabi buta macam serang adik sebab mesti tak akan dapat jawapan punya.Kalau saya tanya,mesti dia jawab 'LOL"..dan saya pulak balas "ROFL",dia balas lagi LOL. sampai akhir conversation penuh dengan LOL. (=.=')


#1: BERHENTI BERMAIN GAMES

Saya tahu mesti ramai dengar online games yang ditawarkan oleh Facebook.Bejeweled Blitz? Mafia Wars? Cityville? Cafe World? berhenti berhenti semua ini.Balqis selalu hairan tengok saya main game macam Cityville yang memerlukan masa yang lama untuk menunggu crops tumbuh sampai besar dan kita hanya duduk diam hadap laptop lama-lama.Balqis tak dapat terima game seperti itu sebab dia suka game cari-cari benda.And i like heh? find things? find things in a messy room? Hellooo tak juling ke mata ko cari benda kecik-kecik lepas tu bila tak dapat cari bising satu bilik.Again,bermain game online seperti itu consume masa berjam-jam untuk earn credits and points.Lepas tu annoy fb user yang lain request barang itu ini,invite itu ini jadi Principal sekolah la ape la etc.Kalau Fb user yg lain tu still aktif main game yang sama tak apa.Kalau yang dah tak aktif macam saya? penuh notification I. 


#2 : CATAT PENGGUNAAN MASA ANDA

Being more conscientious about  how much time you're spending on Facebook can also help you beat the addiction.Set timer,letak jam besar tepi laptop setiap kali anda log in dan log out Facebook dan keep track masa anda gunakan untuk menelaah mukabuku ini sepanjang minggu.Selepas itu tengok kembali berapa lama masa anda habiskan dengan menelaah mukabuku.Jika masa facebook itu lebih banyak dari masa anda habiskan untuk makan,anda akan mengahadapi anorexia dan kurang nutrisi.Jika lebih juga berbanding masa anda menelaah buku pelajaran,anda akan gagal dalam final exam.Jika kamu ada habit yang buka Facebook sepanjang masa sedangkan you are doing other work online,sila tutup! Only open up jika anda betul2 ingin menggunakan facebook seperti keeping up with your family & friends or stalk page jejaka tampan.


#3 : KATAKAN TAKNAK PADA EMAIL NOTIFICATION

Ini adalah sebab paling kukuh yang membuatkan pengguna sangat ketagih dengan Facebook.Iyelah mana taknya,once kita dah respon dalam satu komen ataupun post dalam Group Thread yg kita subscribe,komen komen orang lain pun akan masuk notification kita.Nak-nak lagi bila orang yg terlebih bercakap maka komen dia pun terlebih-lebih,so ini semua akan distract konsentrasi kita pada benda lain as that notification is keep entering your email.Jika kita heavy user of our own email,getting those notification stuff could lead us back to Facebook.Oleh itu,langkah paling ideal ialah turn off the email notification feature.Email pun tak sarat dengan Facebook kan dan kita pun tak perlu hari-hari nak delete notification itu untuk bersihkan inbox email kita.So,the power is yours!


#4: SENARAI AKTIVITI SAMPINGAN/ALTERNATIVES

Sebelum kemunculan facebook apa yang anda lakukan untuk menghabiskan sisa-sisa hidup anda? we still can live without Facebook right,statement ini terbukti ketika Facebook belum muncul merajai hidup kita lagi.Kehkehkeh.Throw yourself into a new activity or an old hobby to keep your mind busy on something else for a change.Anda boleh kemas rumah,baking,playing board games,watching Tv,mandikan kucing,urut kaki mak and others.Aktiviti ini 2 dalam 1,urut kaki mak dah dapat pahala.Bagi manusia yang memang kaki laptop,anda boleh buka website2 menarik dan informative seperti blogs,youtube bila nak tonton maharaja lawak atau bila mood nak dengar lagu lama rock kapak,newsss..yah i know you can figure it out website yang lagi gempak kan.Sekurang-kurangnya bila anda ada aktiviti lain yang telah disenaraikan possibility untuk facebooking is reduced.


#5:  TETAPKAN MASA PENGGUNAAN FACEBOOK

Jadualkan penggunaan Facebook anda dalam sehari instead of checking it on a whim.Ini akan mengurangkan ketagihan anda untuk stuck di dalam Facebook dalam jangka masa yang panjang.Contohnya,luangkan 20-30 minit untuk penggunaan Facebook dalam sehari.Mustahil? baik panjangkan ke 1 jam.Mustahil juga? Kalau saya cakap 10 jam pun sah-sah mustahil juga kot.Kemon guys,you can do it..30 minutes is more than enough. *tangan kat bahu.mata pandang atas*.Mungkin anda suka mulakan pagi anda setelah bangkit dari lena yang panjang dengan membuka Facebook ataupun end your day with some online social networking.Whatever the case may be,select a time slot untuk facebook dan stick pada plan itu setiap hari.


#6 : BERSIHKAN NEWS FEED

Jika kamu seorang yang busybody meng 'like' status status kawan anda di facebook.hatta status "Hai" pun anda like dan anda mempunyai beribu facebook friends,mesti news feed anda agak susah dikawal betul? Nak monitor news feed yang masuk setiap saat tuh pun dah rasa macam ketagih.Inilah fungsinya SETTING yang ada pada Facebook tersebut.Anda hanya tick pada box yang anda rasa anda perlukan up to date pada certain post/events sahaja.Bila dah set kan mengikut keselesaan anda,anda bleh menggunakan facebook seminima yang mungkin.



Ini lah enam langkah berjaga-berjaga untuk mengelakkan kita menjadi Facebook addictor.

4 comments:

Dr.NazeeraBalqis said...

saya menunggu artikel pasal ketagihan twitter pla.

well its not all about hidden object dear.adventure,solve problems,all put together in one story.hehe.

no,i still dont understand why ppl play that idle games.games are supposed to make us work hard,brain-storming to how to solve it.

all i wanna say is,i am a twitter fellow now.muahaha

Dr.NazeeraBalqis said...

this is a good article.u should post it in fb or pcz blog ke.

fa-aja-aja said...

haha twitter..betul juga kan.

nak post kat pcz mana boleh..ini bahasa pasar kot..huhu

SweetyMui2 said...

haha..qis twitter xpayah kot.status je pun..kekeke

part stalk jejaka tampan tu aku memang termakan cili rasa pedas habis laaa...hahahahhaha :p

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails