Thursday, June 16, 2011

Apa yang perlu dibuat jika kawan anda benci BF anda


Apabila kawan kita benci dengan BF kita..eh BF saya,mesti hidup kita akan jadi tak tenang kan? We feel very unpleasant.Jangan bersedih,La' tahzan! there are some simple ways to handle it ;).


#1 : KENAL PASTI PUNCA KETIDAKSUKAAN/KEBENCIAN

Mustahil untuk kita solve problem tersebut without discovering the root of the hatred right.Whatever reasons yang membuatkan kawan anda tidak menyukai BF anda,anda perlu gali segalinya apakah sebab tersebut.Mungkin kawan anda tahu something mengenai BF anda tetapi tidak anda.Mungkin juga BF itu mempunyai history of cheating? penderaan? kaki botol? kaki meja? ataupun apa-apa sahajalah trait yg anda tidak suka.Semua ini boleh menjadi sebab ketidaksukaan rakan anda tersebut.Anda tak semestinya mengambil bulat-bulat apa yang mereka katakan/nasihat tetapi you also can't expect them to hear you out if  you don't listen to them too.Namun bayangkan jika kawan anda tahu apa yang anda tidak tahu mengenai BF itu tetapi mereka tidak memberitahu anda,nanti siapa yang akan kesuk hati? kesuk itu bahasa saya di sini iaitu "kecik hati".Mesti anda juga yang kesuk kesuk kan? walaupun ada certain things yang you tak suka apa mereka katakan tetapi think out the positive side that most of the time they are just looking out for you.How sweet is that? ;')


#2: PERKENALKAN MEREKA SECARA BAIK

Aspek lain yang membuatkan mereka tidak suka BF anda ialah kerana mereka tidak tahu totally about your BF.Your friend is juat love you very much,they feel happy if you feel happy but their job is to make sure he is worthy of you! Kadang-kadang orang menilai orang lain hanya dengan first impression betul? Inilah boleh menyebabkan poor judgement.You can't say that orang itu berkulit gelap so dia kuat makan kicap.No! no! Jadi itulah baiknya you adakan sesi perkenalan antara mereka supaya mereka lebih kenal siapa lelaki tersebut.Kalau mereka tetap tidak menyukai your BF afterward,at least pengamatan mereka based on his true character and not on gossip semata-mata.


#3: LIHAT BALIK ADAKAH ANDA JUGA MERUPAKAN PUNCA

Kawan adalah tempat kita share problems suka duka right.Pernahkah anda selalu complaint mengenai your BF dengan mereka? kalau ya.itu dah melambangkan lelaki tersebut ada masalah.Mesti kawan anda assume yang lelaki itu tidak menggembirakan anda bahkan menambahkan lagi beban anda.If you are only highlighting  your BF's flaws,tidak mustahil rakan anda pun akan menganggap buruk lelaki tersebut.Eventhough the truth is he's just a decent guy.Naturally,setiap orang akan complaint mengenai pasangan mereka sometimes,but don't forget to talk about the good things too.


#4: JAUHKAN BF & RAKAN ANDA

Kalau kawan dan BF anda dah bersepakat untuk susah nak bersefahaman antara mereka,you simply keep them away from each other.Ini bukanlah masalah besar as it seems,unless anda habiskan setiap saat bersama BF anda dan accidentally mengabaikan kawan anda,yes it is.There is always an occasions when keeping them apart isn't possible like birthday party,graduation day,annual dinner and so on.But under those circumstances hopefully everyone will be matured enough untuk senyap,buat kerja sendiri and not make trouble.Memisahkan dua pihak yang amat penting dalam hidup anda bukanlah situasi yang ideal,akan tetapi jika you tidak mahu melepaskan kedua-duanya sekali..maybe inilah pilihan yang hanya anda ada.


#5: IKUT KATA HATI

We have all heard the saying "Boyfriends come and go,but friends are for life".Tidak semua situasi kita kena berpegang pada motto tersebut,you tidak boleh meletakkan hak mutlak untuk kawan anda untuk rule who you date.Hanya kamu sahaja yang tau sama ada relationships kamu itu betul atau tidak.Kawan hanya dapat judge relationships anda daripada apa yang mereka nampak sahaja,but there aren't a part of what you have with your BF.If you are happy with him,they should respect you enough to make your own decisions.Kawan yang baik tidak akan meletakkan anda berada dalam situasi dimana anda perlu pilih mereka ataupun partner anda.

Sesetengah manusia memang tidak akan dapat mix with each other,jika benda ini berlaku between your friends and your BF,there is no point in trying to force it.Jika you tidak mahu kehilangan sesiapa dalam hidup anda,ask them to respect your decision.True friends will support you through anything whether  they agree with you or not.

6 comments:

Dr.NazeeraBalqis said...

tulis berdasar pengalaman ke?mmm

fa-aja-aja said...

tulis berdasarkan pembacaan..haha

SweetyMui2 said...

'Kawan yang baik tidak akan meletakkan anda berada dalam situasi dimana anda perlu pilih mereka ataupun partner anda'
so true!
wahhh time aku baca ni rasa macam baca blog pakar motivasi pulak pot.siyes!!! :D
kalaula ada butang tweet or share memang aku klik!

Wanie Azeera said...

pot hebat! :D

fa-aja-aja said...

hebat ape wani..ini tulis balik apa pot baca.ahah

intannuratiqahmohamadyunus said...

susah.. sbb aku byk kali berada dlm sampan 'bestfriend' itu.Bukan senang.
kadang2..eh,selalunya orang yg dlm bercinta ni buta.atau sengaja membutakan diri sendiri.kebanyakannya bestfriend itu yang akan nampak.even kita bgtau why kite x suka in a very nice way possible,susah org bercinta nak terima. Well,dah bercinta kan,kentut pun wangi.

So,i just let her know i dont like that man.but will never ask her to choose.She's a grown up girl.Surely knows whats the best for her.hope so.. If she still want to be with that guy,i just tumpang gembira.kalau dah dia bahagia,kita pun sukalah kan? walau bukan 100%..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails