Thursday, June 23, 2011

Pengalaman merasai gempa bumi


Saya telah merasai gempa bumi kecil-kecilan semasa berada di bumi Mesir ini.Ewah..macam-macam dah ku rasa di sini..bulan Januari-Februari hari tu rasa riot,perintah berkurung,catuan makanan,kereta kebal sana sini,naik kapal terbang free dari mesir ke malaysia,kikiki..diri ini termasuk juga dalam perubahan sejarah bumi mesir,nanti boleh cerita balik kat anak cucu yang mak/nenek dia ni ada kat mesir waktu rusuhan besar-besaran.Don't play2.

Waktu hari kejadian gempa bumi saya berada di salah satu majlis kahwin di mesir.Majlis kahwin kecil-kecilan kawan saya yang telah berkahwin waktu cuti rusuhan sebelum itu kat malaysia tak tau pun dia kahwin sebab dia tinggal kat Thailand dan orang Thailand.Sawadikap kang kun cappp.Kenapa kahwin masa cuti rusuhan tak ajak saya kahwin sekali kang kun cap cappp.Dah la suami you manis orangya dan sangat pemalu,nak amik gambar bersama-sama pun susah,ambil gambar bersama suami isteri ok,bukan bersama suami sahaja.Hue hue hue.Masuk bilik pengantin nak bergambar pun kami tak boleh ramai-ramai,saya pun volunteer jadi tukang amik gambar sebab alasan nak tengok suami dia je dalam bilik tu.Ngeh ngeh ngeh.Don't play play.

Semasa di ruang tamu menikmati hidangan dan berborak-borak dah lagak macam makcik-makcik yang tengah merewang pula rasa..kecoh dengan suara macam-macam kan.Hehe..waktu tu lah terus terasa gegaran kecil..bangunan kami duduk tu bergoyang kejap..dah la rumah tuh tingkat paling atas..tingkat 7 tak silap yang naik guna tangga buat saya semput.Patutlah ahli rumah dia kurus-kurus belaka.Rahsia di belakang tabir iaitu tangga 7-8 tingkat.T___T.Semua orang statik.Hening seketika ruang tamu yang kecoh sebentar tadi,masih dalam state berhalusinasi ke apa rasa gegaran ni.Sorang member tu terus cakap "bye korang aku nak balik"..kurang asam nya member,tinggal terus kitorang kat sini..kami tarik tangan dia tak bagi balik sebab suh mati sama-sama.Muahaha.Pergh minta dijauhkan..feuhhh feuhhh *tiup jauh-jauh*

Bila semua dah balik rumah..buka-buka je facebook dah banyak status yang orang lain pun rasa gegaran..memang betul la apa kami rasa tadi! ia bukannya halusinasi kami.Sempat saya baca status sorang member lelaki ni yang berbunyi..

"Aku tengan belajar kat meja tiba-tiba kerusi aku rasa bergoyang,aku ingatkan jin mana lah kacau kerusi aku ni,,aku cuak tapi aku buat cool macam tak rasa apa-apa sedangkan bulu roma aku dah meremang"

HAHAHA

Rupa-rupanya memang ada gempa bumi di Republik Czech tak silap saya.Saya dah lupa..kalu siapa tahu betulkan lah ye.Memang mesir pun terasa sekali sisa-sisa gempa bumi.Jadi persoalannya sekarang,waktu-waktu kecemasan beginilah kita tak tahu nak buat apa kan? mostly tindakan drastik yang kita amik ialah menjadi statik dan tengok/tunggu apa lagi akan terjadi selepas itu.Oleh itu tujuan entry blog ini ialah ingin meng war war kan langkah-langkah keselamatan ketikan menghadapi situasi di atas.Hehe.Langkah di bawah ini lebih praktikal pada sesebuah bangunan yang beroperasi macam hospital,bangunan pencakar langit,KLCC,ala macam office le,yang mempunyai ramai pekerja dan floor pun berpuluh tingkat,sampai ada 4-5 wings.


# KASUT BERSESUAIAN

Jika kamu seorang yang suka memakai kasut tinggi macam Balqis,pastikan kamu menyimpan flat shoes with thick soles at your office.Kenapa perlu tapak yang tebal? sebab waktu gempa bumi mesti semua kaca pecah berderai kan,lantai pun belah dua kan,maka sekarang faham kenapa perlu tapak yang tebal? Bagus.

# TOPENG MULUT/MASK

Jika bangunan office kamu runtuh,mesti akan berdebu punya..sampai mata pun jadi kabur nak lihat sekeliling,pakai topeng mulut supaya kamu dapat bernafas dengan baik tanpa ada batuk-batuk yang boleh melambatkan tindakan kamu untuk melarikan diri dari tempat kejadian.

# MAKANAN & AIR

Pastikan office anda mempunyai bekalan makanan dan air yang mencukupi yang boleh bertahan selama 72 jam.It's most critical time for an earthquake.Takut jalan keluar terblock dengan runtuhan batu-bata dan anda dan officemate terpaksa bermalam di office sambil menunggu abang-abang bomba yang menjadi hero saat-saat sebegini datang menyelamatkan.Kenapa perlu cakap abang-abang? kesian pakcik-pakcik bomba terabai.

# TUNDUK,HALANG,TAHAN

The most dangerous thing that can happen indoors is falling objects,kalau floor atas belah dua,mesti jatuh kerusi dari tingkat atas,memang scary.Takpun piala-piala sempena Office terbaik,pengurusan terbaik yang terletak di para-para pun mesti akan terjatuh dan pecah berderai.So,make sure anda berada di bawah meja masing-masing ketika gegaran berlaku,sewaktu gegaran ya.susah nak lari waktu itu takut2 anda sendiri terjatuh dari floor anda andai lantai pecah.Feuhh feuhhh *tiup jauh-jauh*

# TUNGGU PENGUMUMAN

Setiap office mesti akan ada Jawatankuasa yang bertanggungjawab jika berlaku kecemasan.Yang akan memberi earthquake announcement melalui speaker-speaker setiap floor.Tunggu arahan dari AJK ini sama ada selamat atau tidak escape from the building dengan menggunakan tangga.Jangan ikut kata hati sendiri-sendiri nak keluar juga tak kira apa berlaku..work as a team babe.Sometimes the stairs might not be reliable,and your building will let you know if they are any problems with it.

# JANGAN MENGGUNAKAN TANGGA BERGERAK/ELEVATOR

There will be major aftershocks,so jangan ambil risiko menggunakan kemudahan ini untuk turun dari bangunan bilamana tahu benda tersebut tidak akan berfungsi dan mungkin akan runtuh sekali.Jika kamu sedang berada atas elevator ketika earthquake,get out of it immediately!

# TEMPAT TINGGI

 Kalau lah building anda berdekatan dengan laut,,berlaku pulak gempa bumi dasar laut..sah sah yang terjadi mestila tsunami kan.Cepat-cepatlah beredar ke tempah yang lebih tinggi.Jangan tunggu dan statik seperti kebiasan dan lihat ombak besar datang arah anda lepas tu tangkap gambar! tangkap gambar??!!!! ini bukan pegi melancong T_T.Because,once you can snap the picture of the wave that means it's too late.Astalavista bebeh.There is no way you will be able to outrun a tsunami.


# PERLU ADA PERANCANGAN/PLAN

Figure out the best way to keep in touch and meet up  with friends and family after the earthquake stops.

# FIRST AID KIT

If possible,keep first aid kit at your office.Tapi memang benda ni wajib ada juga kan di mana-mana organisasi,tempat etc etc.Remember to also keep an extra supply of medication in there if you take some every day.


Semoga dengan ada nya tips tips seperti ini dapat melengkapkan diri kita untuk sentiasa bersedia jika berlaku perkara-perkara yang tidak di ingini. ^_^





2 comments:

dilaMAYA said...

hehe.. best tu jd antara orang time revolusi mesir. masuk sejarah nih! :p
btw, gempa tu kat mesir ke malaysia? sebab cerita kawan thai kahwin, macam kat malaysia. tp kalau czech, macam dekat mesir.

tapi kat sini pernah jugak sekali gempa. takpernah2 canada kena gempa bumi. berapa saat tu dah cukup cuak. tengah2 kemas dapur dengan housemie, pastu rumah goyang kuat, ingat truck langgar rumah .. hueh.. pastu tgk rumah belakang bergoyang, terus cuak, lari lintang pukang nasib sempat capai tudung. keluar rumah dgn baju tidur. huuuuuu

eh, terkongsi pulak pengalaman kat sini. hehe.

fa-aja-aja said...

haha kt mesir semua ni..ayat tunggang terbalik..czech pun salah eja :P.

wohh rasa seram kan gempa mcm tu walaupun x sampai seminit! takpa citer pglmn sama2 kan.hehe :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails