Friday, December 30, 2011

Bed Sores & Al-Quran



Tahu kan anda Bed Sores itu apa? Ia merupakan sejenis ulcer ataupun sores.Argh,tak pandai explain dalam melayu *kerek pulak*,biasalah tu jikalau belajar dalam English,memang melayu nya akan fail.Namun yang penting bed sores rupanya seperti imej di atas.Berlubang-lubang.Nak imej lebih scary,sila google.

Punca bed sores ni selalu terjadi ketika kita sedang berbaring di atas katil,mahupun duduk di atas kerusi dalam satu jangka masa yang panjang gila gila gila tanpa bergerak.Contoh paling jelas ialah pesakit yang terlantar di katil wad selama berbulan-bulan akibat kemalangan or etc,kamu akan dapat perhatikan nurse yang bertugas akan sentiasa gerak kan badan pesakit itu ke kiri dan ke kanan hanya untuk mengelakkan bed sores ini terjadi.

Punca bed sores ini terjadi disebabkan tersekatnya pengaliran darah di kawasan belakang badan tersebut kerana kita baring atas katil.Gravity bumi menyebabkan badan melekat di katil,maka darah boleh tersekat.Baik,dalam Al-quran kita boleh lihat bukti ini dalam surah Al-Kahfi

" ..... dan kami berbolak-balikkan mereka ke kanan dan ke kiri...." (ayat 18)

Tahukan anda kisah Al-kahfi merupakan sekumpulan pemuda yang Allah tidurkan mereka di dalam gua selama 309 tahun sehingga mereka tak dapat di bangunkan oleh suara apa pun.Ketika mereka tidur Allah membolak-balikkan badan mereka untuk elakkan bed sores.Percaya tak percaya?

so guys,let's say 

SUBHANALLAH!





No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails