Monday, December 17, 2012

My first attachment at HPJ

Photobucket

Hospital Putrajaya i mean.

Yep,masa cuti 3 bulan hari tu..saya dan Intan buat attachment kat hospital..nak biasakan diri dengan hospital di Malaysia and i choose Emergency Department sebagai pengalaman pertama saya.Since i live in Putrajaya and hospital tu memang 10 minit je dari rumah saya so memang bahagia.. just 10 minit naik bas yang memang diperuntukkan hanya untuk berkeliaran di Putrajaya tadaaa dah sampai! Easy peasy cheesy wedgy =P

Duration of my attachement is 3 weeks..memang minimum 3 minggu pun..maksimum nye 3 bulan tak silap..so amik seminimum yang mungkin.Bahaha.Benda ni tak compulsory untuk Universiti saya..sebab ada sesetengah U di oversea dorang akan wajibkan student mereka untuk buat attachment di malaysia.Oleh kerana waktu itu saya masih berada di Tahun 4..it's not my clinical year yet so im totally blur bila berada di department tu.. (sedangkan department lain pun sama je =P)

Photobucket

Minggu Pertama :

ada dua doktor pakar dalam ED.. Dr.khairul (HOD)  & Dr.Norliza . Dr.Norliza ni la yang assist saya dan Intan..kenalkan kami kawasan Green,Yellow,Red dan Observation...tak besar pun ED.. dan dr.Norliza bagi briefing kat saya dan intan..mengenai shift kerja..pagi,petang dan malam.Dr.Norliza kata saya dan intan tak boleh dalam shift yang sama..kalau saya shift pagi..intan kena shift petang..lepas tu Dr suruh kami buat shift malam sekali seminggu.. tak boleh balik sesuka hati,kna ikut masa yang ditetapkan. Wuuuuuu,,memang kena layan macam HO dah neh.Setiap hari saya akan berseorangan melainkan kalau saya amik shift malam baru ada intan sekali.Dr.norliza minta kami masing-masing cari sorang doc HO untuk assist kami sepanjang attachment tersebut.

Photobucket

Hari pertama kerja tu pun dah jumpa sorang doc lelaki yang agak sikit arrogant dan masam @.@ known as Dr.A..takpe lah..first day lagi.Hari kedua saya dah plan siap-siap ni untuk amik sorang doc HO untuk hari tersebut dan nak tau tak saya pilih siapa? saya pilih doctor arrogant tu T_T.KECUT PERUT WEHH NAK MINTA DIA JADI DOC ASSIST SAYA OMO OMO OMOO.Sebab saya pilih dia kerana saya nak kena marah dan kena sindir.haha..yela macam ada potensi je kan dimarah dan disindir..dengan cara itu je kot saya boleh cepat belajar.Bila saya dah tanya..mula-mula tu dia tak bagi ikut sebab dia kata dia busy..lepas tu saya berdiri je la depan dia tunggu dia tukar jawapan..haha..then baru dia cakap.."hmm ikut lah.."  *horray ^_^V*

overall doctor tu ok je..tak garang pun..banyak je soalan dia tanya tapi saya blur.haha..minggu pertama memang saya tak pegang or buat apa-apa procedure pun lagi like branula (cucuk amik darah kat belakang tangan),intramuscular injection (cucuk punggung/lengan),IV drip,amik ECG patient etc.. saya just perhati dan ikut doktor sahaja.

Photobucket

Photobucket


Minggu Kedua :

Photobucket

minggu kedua ni saya dah berani untuk pegang patient..i do branula on the patient with Dr.A supervision..saya buat branula sepanjang 3 minggu ni ada lah dalam 6 kali je..sebab pernah sekali tu saya cucuk tangan pesakit wall salur darah patient tu jadi bengkak so saya jadi scary terus nak pegang patient..it's a common thing when dinding salur darah tu bengkak and it's temporary.Don't worry.. >.<

Nak dijadikan cerita ada satu hari tu..muncul la situasi dimana saya disindir.Saya shift pagi dan saya pun join la doktor2 buat round kat setiap bed..and one MO asked me to do CNS examination to the patient they are clerking.Waktu tu Dr.Norliza pun ada sekali.Then i said that i dont know how to do it *geleng-geleng kepala*.Then this MO said to his colleague besides him

"what's wrong with her? my cousin pun ada juga belajar kat mesir tapi takda la sampai CNS examinantion pun tak tau"

I heard him.I heard every single thing he said to his friend.Apparently,I don't mind at all.Say what u want to say..it doesn't affect me at all.I just buat muka tak dengar and just stood there idily.

Namun sekarang ni bila dah tahun 5..belajar subjek Neurology dan buka buku belek-belek setiap page maka  terjumpala clinical part untuk CNS nih..baru saya tahu apa itu CNS examination.

"huk oloohhhhhhh ..ini ke doktor kerek tu nak aku buattt,kalu aku tahu aku buat la...ini tanya aku time aku tak tau..nampak sangat loser"

 Padan muka kena cakap loser kan? next time tanya dulu saya dah belajar ke belum CNS exam ni sebelum jump into conclusion said that there is something wrong with me.I know u are from Loserville doctor! >.< *eh eh patut bersyukur sebab kena sindir,memang awal2 minta macam tu kan =P*

Kisah kedua pula berkaitan Dr.A.. he asked me to buy some international books written by Davidson..Kumar & Clerk... and he asked again what book i bring during my attachement day..so saya cakap lah buku basic untuk clinical year yang writer nya adalah doktor dari mesir sendiri..mula-mula tu dr.A ni macam under estimate sikit bila saya cakap buku tu dari mesir..dia siap cakap.. 

"boleh percaya ke buku dari Mesir ni ha?"

Perghh..ayattt...memang pandang rendah gila gila nampaknya doktor-doktor dari mesir..lepas tu dia minta la buku tu sebab nak tengok..dia belek punya belek..then dr.A ni cakap

"hmm not bad la juga..ok juga..boleh la baca untuk bacaan ringan-ringan..nak baca lebih2 kena beli international book tu"

Duhh! I told you doctor It's a BASIC book.Basic book memang la tak complete macam buku davidson yang berkilo-kilo beratnya tu.See..next time don't under estimate egypt okay? I tau you taknak kalah dengan statement you.I know you forget one thing that egyptian people mostly are tahfiz..if they can digest and memorize the whole Quran completely..do u think medicine is hard for them to master? tak perlu masuk Masterskill kalau nak master,,hanya master Quran dah cukup untuk master segala-gala.gitew. *back to topic again* Nahhh..think wise please? Why you need to look up on a non-muslim if you realize there is still many muslims out there who are wayyy more greater than them.Ohya,maybe you lambat/tak sedar sebab yang belajar kat mesir is me. *how emo i am.emphh!*  Korang nak tau tak? There is one senior Medical Assistant which we called M.A yang tanya saya pasal buku Basic tu since i just left the book inside a drawer in the hospital.

*situasinya ketika saya sedang membaca buku tersebut sambil berdiri*

 Encik Ainal : Buku tu Afifah punya ke?

Me : aah encik..hehe..kenapa ya?


Encik Ainal : ohh tak..saya ada tengok buku tu..bagus la content dia..lengkap untuk basic skill..beli kat mesir eh?


Me : aahh..dari mesir ni encik..hehe..


Encik Ainal : ohh..okay2..bagus2..senang nak baca..kalau buku tu jual sini boleh saya beli..nak buat soalan exam untuk budak-budak kat sini.


Me : oh iya?? haa takpelah..encik ambik la buku saya ni..takpe saya bagi.. *sambil senyum lebar bangga gile buku mesir kena puji wehhh..rasa time tu mata dah melilau cari Dr.A nak bagi dia dengar apa Encik Ainal ni cakap baru puas hati saya*


Encik Ainal : eh betul ke? *tercengang seketika*


Me : Betul la encik..ambik je la buku ni..ikhlas ni saya bagi..nanti saya beli lah lain..hehe


Encik Ainal : ohh..baik2..terima kasih..koranggg *sambil jerit kat staff-staff die* Afifah dah bagi buku ni kat kita..nanti korang baca exam amik kat sini.


Staff-staff MA : haa okay encik..beress...terima kasih Afifahhhh

*hahahha..so comel staff-staff MA ni*  ^_^

Photobucket
Minggu ketiga :

wahh dah masuk minggu ketiga..rasa cam sedih plak..walaupun masa awal-awal masuk tu rasa nak cepat-cepat je masuk minggu ke-3..minggu ketiga ni baru la rasa cekap sikit buat procedure..dah kenal dah nama-nama ubat dan alat-alat kat ED tu.. then berlaku lagi satu situasi antara saya dan seorang nurse yang saya selalu berborak dan refer kat dia if ada apa-apa saya tak tahu.Kakak nurse tu tahu saya jenis selalu simpan wudhuk kalau saya kerja shift petang (Asar dan Maghrib) dan saya jenis solat kebanyakan nya tak pakai telekung.Sebab saya selalu pakai baju kurung/baju labuh dan saya hanya solat berbaju kurung sahaja tanpa telekung.Konsep sah solat ada wudhuk,menutup aurat,tau kiblat,masuk waktu,tempat suci..tak kira la baju tu macam mana..asal tutup aurat dikira sah.Kalau saya rasa baju saya pendek baru la saya rajin pakai telekung dalam locker hospital tu..hehe =P

cuma maybe malaysian rasa janggal nampak solat tanpa telekung kot kan..so it's okay..ini pun saya amik culture orang arab..di mesir memang kami tak bawa telekung ke kelas..dan mesir bukan tempat untuk bawa telekung dan simpan dalam surau dan yakin takkan hilang bila simpan disitu..TIDAKK..sebab esoknya sure-sure telekung tu hilang ataupun terburai-burai T_T  dan mengenai simpan wudhuk plak..ya dah terbiasa pergi kelas tahan wudhuk sebab kelas kami sangat pack dan orang macam saya ni jenis malas nak buka tudung/buka stokin amik wudhuk dalam tandas..surau U takde area amik wudhuk so memang kena pergi tandas.Dulu memang jenis tak tahan wudhuk juga..sikit-sikit terkentut terasa macam nak baran je terus asik-asik terkentut.hahaha..tapi setelah bertapa selama 4 tahun di mesir memang sure-sure dah pro tahan wudhuk.

so dialognya macam ni

Sis : akak tengok kamu solat tak pakai telekung akak rasa pelik la..senang je kan kamu solat guna baju kurung je..

me : aah..dah biasa kak solat dengan baju kurung...asalkan tutup aurat..pakai stokin..belajar kat mesir selalu solat macam ni..


Sis : awak masih ada wudhuk kan? kalau awak makan tak batal ke wudhuk tu?


me : Err...*kaget sebentar,terfikir plak soklan akak ni betul-betul tak tau ke..or nak test aku ni?**after long pause* emm kenapa ya kak nak batal? makan je kan? bukan kentut/kencing/berak kan?


Sis : bukan batal ke wudhuk?


me : T_T.. kak tak batal..yang batal wudhuk kalu keluar sesuatu dari badan *i mean generally*


balik rumah terus google pasal benda ni..haha..dan baru tau..makan daging unta boleh batal wudhuk.

bir bin Samurah r.a berkata:

“Seorang lelaki telah bertanya kepada Rasulullah s.a.w: Adakah kami perlu memperbaharui wudhu’ apabila memakan daging kambing? Jawab baginda: Jika kamu mahu, berwudhu’lah. Jika sebaliknja, tidak mengapa. Ditanya lagi: Adakah kami perlu berwudhu’ apabila memakan daging unta? Jawab baginda: Ya. Berwudhu’lah apabila memakan daging unta. Ditanya lagi: Bolehkah kami solat di kandang kambing? Jawab baginda: Boleh. Ditanya lagi: Bolehkah kami solat di kandang unta? Jawab baginda: Tidak. (Hadis riwayat Ahmad dan Muslim)

Ibn al-Mundziri r.h berkata:

“Wajib berwuduk selepas makan daging unta kerana tsabit melalui hadis dan sanad.” (Rujuk al-Ausot, jil. 1, ms. 138)

Ibn Qudamah r.h berkata:

“Makan daging unta membatalkan wudhu’ serta merta sama ada dimakan secara mentah atau dimasak dan dalam keadaan tahu atau jahil.” (Rujuk al-Mughni, jil. 1, ms. 250)



Minggu terakhir ni jugala saya berpeluang naik ambulans.Yay! :D..thank you Dr.Lee yang sangat baik dan sweet dengan saya..*psst dr.lee ni sama2 stdy dgn dr.A dlu* sometimes yang non ni la lebih baik sikapnya dengan kita kan? hermmm.Dr.lee salu minta saya teman dia clerking patient..saya pun suka ikut dia.hehe..dan bila dia cakap nak ikut ke tak pergi buat CT scan di Hospital Serdang naik ambulans..of course i want!

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

di Hospital Serdang

Photobucket

ini pula waktu hari last on call..kami lepak tempat ICU jumpa kawan intan dalam jam 2 pagi..ngantukk sebenarnya time ni..huhu

Maka berakhirlah attachment saya untuk tahun ini..i learnt a lot from my 3-weeks-experiences.Some are goods and some are bads and some are dramas! haha..but it's not a big problem for me..semua bergantung pada attitude..lepas ni kalau masuk ED lagi mesti dah tau nak buat apa dahh..sebab dah belajar tahun 5 ni =)

Friday, November 9, 2012

Trip to Johor !


Saya menjejakkan kaki ke Johor buat pertama kalinya pada 14-17 September dsebabkan ingin menghadiri majlis perkahwinan batch mate saya di Mesir iaitu Omar Izmi ataupun dikenali sebagai Om..

And im also excited to go to Johor because i meet my bestest friend which is Halimah!!! hahaha..we met each other since highschool..5 tahun satu kelas..sampai sekarang masih keep in touch! such a lovey-dovey couple we are =P

Halimah bekerja sebagai nurse di salah sebuah hospital swasta di Pasir Gudang..Hospital Regency..so saya datang awal ke Johor sebab nak ronggeng dulu dengan iema..then baru attend wedding tu.

Photobucket

Halimah bawa kami ke Teluk Danga sebaik sahaja sampai di Johor menjejakkan kaki di Terminal Larkin

Photobucket

Yes we are! this is us! Danga Bay waktu malam je kata halimah meriah..sebab kat situ ada funfair la juga..we all just take a brisk walk je sepanjang teluk tu.. and i found it boring plak kat sana sebab malam tak nampak apa..then ada club..fun fair..ok boring. >.<

bila dah sampai rumah iema..sebelum tido buka lappy dan search tempat-tempat menarik di Johor Bharu untuk hari esoknya.hahha..rajin tak rajin.Iema pun baru setahun kerja kat situ..nak berjalan sangat pun tak sempat so dia tak tau sangat nak bawa pegi mana sampai iema kata

"ada ko je ni fa aku baru nak berjalan di johor"

ok iema..got it..berfungsi juga aku datang.hahah


The next day ...

1. Zoo Johor

Photobucket

Photobucket


we are here guyss..

zoo pun zoo la @.@ yang penting ada tempat nak pergi..heheh

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

sesi bergambar yang pertama sementara iema patah balik ke kereta dia untuk ambil glasses... panas woh!!

Photobucket

kami bersama lion-lion betina yang comel

Photobucket

cantik harimau ni..cukup makan la..tak kerempeng..biasa la sebelum masuk zoo mesti akan terfikir mesti haiwan2 dalam tu kurus kering..i don't know why..but selalunya macam tu..tapi bila dah masuk zoo ni binatang2 dia takda la kurus..ada isi..so it's good..sebab nampak gagah perkasa..muehehe

Photobucket

i think it's tapir..not badak sumbu kan? >.<..ko patut join budak2 tadika dengar penerangan cikgu kat depan tu fa! rofl..

Photobucket

yah sebagai student Mesir..wajib bergambar dengan binatag kebanggaan Mesir..hehe...walaupun diri ini belum naik unta T_T..hahha..maybe this December! sebab insha Allah my parents will go to Egypt horrayyyyy :D

Photobucket

merak merajuk namanya.. hm i think dah tengah panas kan..tengah hari plak..semua binatang dah tidur dan malas2..macam merak ni pun dah malas nak buka kepak dia yang cantik berseri tu..

Photobucket

;)
Photobucket

:D

Photobucket

-____-

iema : fa,,jadi baik terus nampak ular tu bila ko bergambar sebelah dia fa

me : ok iema,,fine..fine.. *poker face*

Photobucket


ok la..cukup2 dah letak gambar binatang yang saya pasti korang semua dah kenal semua binatang dalam tu.bahaha


2. Masjid Negeri Sultan Abu Bakar

Photobucket

Photobucket


3. Taman Rekreasi Hutan Bandar

Photobucket

Photobucket

memang tempat untuk ber rekreasi

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

ada 8 tasik tak silap..so area ni agak besar dan memanjang ke dalam

Photobucket

waktu ni kami ingin menuju ke Taman Orkid!

Photobucket

sampai buka heels sebab kaki dah melecet..tak tahan sangat dah time tu bukan sebab tapak tinggi..walopun heels 2 inci,tapak besar..but kaki tu orang kata kena gigit kasut..pernah dengar tak? kasut raya kan..so masih baru la juga.. =P

Photobucket

wee

Photobucket

inside taman orkid ada apa? ada saayaaa..bahha..ohmy..apa punya caption ni =.='

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

bila tengok gambar ikan di longkang2 kecik ni..ingat lagi dialog saya dengan iema waktu tu yang kami tengah duduk kepenatan.

me : iema,,kan best kalau buat terapi kaki..yang bagi masuk kaki dam kolam then ikan kecik-kecik makan kulit kaki yang keras2 tu..di mana eh ma kat Jb ni?

iema : ntah..aku pun nda taw fa..apa kata ko bagi masuk kaki ko dalam tuu *gambar di atas*

me : bongookkkk ah ko. hahaha.benci aku benci


3. LEGOLAND

actually pegi legoland ni nak cukup syarat je untuk bergambar.bukan beriya pun nak masuk dalam tu..memandangkan banyak lagi game game yang adventure2 tak siap lagi dibina..so lebih berbaloi agaknya masuk bila semua dah complete kan?

Photobucket

Photobucket

Photobucket

ok checked.

4. TANJUNG BALAU

merupakan sebuah pantai..singgah sekejap di Tanjung Balau ni sebelum meneruskan perjalanan ke kampung Halimah di kampung Tuan seh,,kami bermalam di kampung hari tersebut..hehe i love kampung yang really kampung..sebab saya orang bandar -_-

Photobucket

how cheerful she is! <3 p="p">
Photobucket

and how cute she is! <3 p="p">
Photobucket


The next day..
Photobucket

rise and shine people! we are ready to serbu majlis kahwen! horrayyy
Photobucket

hehe anak dara pingitan!

sebelum direct ke dewan kahwen..saya singgah sebentar ke rumah pengantin sebab ada keje sikit dengan oma as he asked for my help to record their video..lepas tu i made a new friend there..which is kawan omar sendiri iaitu syahmi..so practically saya dan syahmi jadi juruvideo sambilan waktu itu..hehe

Photobucket

Photobucket

waktu saya tengah sibuk berborak dengan oma..dua minah ni syok bergambar dengan anak buah bini omar..fine ah xde gambar sendiri kat rumah ni..xde kenangan..huuu

Photobucket

sorry ah iema..aku memang berniat jahat pun upload gambar ini.hahha..makanan best! ayam masak merah best! 2x tambah sebab best! bahaha


Photobucket

berbaris untuk menunggu giliran ambil gambar dengan pengantennn XD saksikan ketebalan dan kehitaman bibir kami =P

Photobucket

thanks to syahmi for this pic.. >.<  omar dan kak zarina hope u guys are happy together till Jannah :)

Photobucket


Photobucket

ini kawan-kawan mesir semuanya.. :)

kami beransur pulang pada jam 4.30 petang..

malamya..iema bawa makan di kedai Sup Tulang dan pergi bazar karat!

Photobucket

we really had a great time that night..sambil tunggu sup tulang sampai sambil borak-borak..berteka-teki..gelak-gelak...haihh..rindunyaaa ;')

Photobucket

ini la sup tulang..siap ada straw lagi nak hisap isi dalam tulang tu..buttt..saya tak hisap pun sebab  tak reti! dan berlemak pulakk..takut pening kepala makan lebih2...

begitula ceritanya sepanjang di Johor..such a sweet memory i had...and this time it is very "sweet" ;)


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails