Saturday, January 14, 2012

Operation Theater


Siapa rasa Bilik Pembedahan itu awesome?

MEEEEEEE !!!!!

Saya dah masuk 2 kali ke dalam bilik pembedahan ini.Selalunya selepas habis kelas baru ada masa untuk pergi,,then operation yang kami tengok pun hanya sempat nak hujung-hujung atau pun masih di tengah-tengah..saya nak tengok masa awal-awal pembedahan ketika surgeon buat cutting/incision pada mana-mana bahagian badan..nak tengok darah terpancut-pancut..hehe..tapi selalunya opeation start waktu pagi dan pagi itu la kelas selalunya penuh.

Untuk 2 bulan ni saya dalam Round ENT (Ear,Nose,Throat)..maka memang ada masuk bilik pembedahan..actually round ni nak habis dah..24 January saya dah Round End Exam..buka cuti winter break ni saya akan masuk round Community Medicine pula iaitu kerja kursus kami masuk ke kampung.Nama pun community kan..ber community la kami dengan penduduk kampung.hehe.

Back to topic,masa saya berada di ruang legar pembedahan teater tu rasa sangat teruja melihat doktor-doktor keluar masuk bilik bedah.Mereka berborak/berbincang..then im noticing our own lecturers yang ajar middle ear,nose,mastoiditis dalam kelas iaitu Prof.Dr.Abdul Rauf,Prof.Dr.Mubassyir,Dr.Ibrahim sedang berborak Then saya rasa macam mulut ternganga sekejap sebab lihat mereka pakai uniform surgeon..smart gilew dowhhh.Hehe exaggerate plak =P

Dengan itu saya sertakan beberapa keping gambar untuk tontonan..tabahkan hati ye tengok..bukan salu dapat tengok kan ;)


Case : Cholesteatoma 
Organ : Telinga
Name Of Operation : Canal wall down maistodectomy


Surgeon buat incision di belakang telinga



Ini adalah Temporalis fascia yang diambil di bahagian kepala,fungsi fascia ni kita nak ganti kan menjadi gegendang telinga yang baru sebab gegendang telinga yang lama dah perforate


Kena terbarkan fascia ni dahulu dan dikeringkan menggunankan lampu operation yang bulat dan besar yang ada kat atas (selalu doctor tarik untuk suluhkan pada telinga tu)




Benda panjang itu ialah mikroskop untuk lihat minute surgery yang surgeon tengah buat..depan surgeon tu pun ada mikroskop juga..





ini lah uniform saya...hehe..warna biru ;)

**************

Second time saya pergi operation theater saya dapat lihat 4 jenis pembedahan sebab ada 4 bilik bedah yang tengah beroperasi..1 tu kami termasuk dalam department neurology..lol..sebelah-sebelah je ENT & Neurology

1. Nasal polyp
organ : Nose

2. Post-cricoid carcinoma (tumor)
organ : Leher

3. Buccal Carcinoma (Tumor)
organ : Mulut

4. Posterior Fossa ........ (neurology,so saya tak ingat)
organ : Kepala

Tapi untuk kali ini..gambar hanya ada untuk operation Buccal carcinoma..sebab kamera berkuasa tinggi ada di dalam bilik tu je...kami yang berkeliaran kat bilik bedah lain tak ada kamera berkuasa tinggi even dalam handphone..heheh

Gambar kali ini agak scary...jangan tengok sambil makan.


Buccal carcinoma ni merupakan major operation so ada 4 surgeons yang bertugas dalam bilik ni


Surgeon kiri tu ialah doktor Abdul Rauf yang ajar saya Middle Ear :)




Nampak tak  injection tu? itu adalah adrenaline yang doc inject untuk kurangkan darah terpancut-pancut.


kawan-kawan Malaysia kata rileks je saya bergambar dalam OT..doctor sangat sporting..nak buat cemana.. =P

*******

dalam bilik bedah ni mesti wajib ada anesthetist...well salah satu pilihan saya untuk amik pakar nanti ialah bius..saya pun perhatikan doktor bius dalam bilik tu..sangat la rileks..kerja duduk je..kadang2 je pegi tempat alat anesthetic dia tu tengok Blood Pressure,Heart rate nya bacaan..heheh,membuatkan saya fikir 2-3 kali..

saya pun minta komen doktor tersebut sebagai doktor bius

Doctor 1 : Anesthetist is so funny and easy job..but once go wrong it's awful

Doctor 2 : Anasthetist needs to have broad knowledge..eventhough we not apply all of that but you need to know/master  every single of it.



The Anesthetist


comel je tengok doktor ni..hehe



As a wrap..maybe anesthetist is not boring at all..but i try to look any other options too.. ER doctor? hehe..i like ER sebab boleh dapat cepat dan banyak experience..tapi bila memikirkan masa consuming dan saya ada lah perempuan....hmm..


Wish me luck for my round exam for ENT,by the way i love this round :).
Lepas exam winter breakkkkk..i have marvellous plan/journey coming soon..can't wait!! :D








2 comments:

the NN said...

good explanation untuk org yg teda background medic mcm saya ni.kui3

fa-aja-aja said...

Tq! ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails