Wednesday, February 22, 2012

Paris Im In Love!


kami sampai di lapangan terbang Beuvais,France dalam area jam 7-8 pagi.Then saya dan intan cari transport untuk ke pusat bandar iaitu Paris..bila keluar je dari pintu masuk airport..

"MAK AIHHHHH ASAL SEJUK GEDI NI.SEJUK SAMPAI KE TULANGGG.AGAK-AGAK KALAU BERJALAN KAT LUAR DALAM MASA YANG LAMA BOLEH PATAH TAK JARI JEMARIKU JIKA TAK PAKAI SARUNG TANGAN?"

Cari la tempat tiket bus..dan orang booth tu kata nak pergi Paris kena naik bus pelancong *yang besar tu* untuk ke pusat bandar..sebab takda metro dari lapangan terbang.Perjalanan ke Paris amik masa 1 jam..woh lama juga..dan jauh juga ye airport dari Paris.

Maka kami sampai hotel Lombardia yang berada di Richard Lenoir pada jam 12-1 tengah hari..selepas itu tidur dan rehat..plan petang baru start jalan...memandangkan kami mula berjalan pada waktu petang,sure akan meronggeng sampai ke malam kan? kan? kan?

sebut mengenai malam dan Paris..apa yang terfikir di benak fikiran? di mana tempat yang best untuk lepak sambil menyaksikan tarian si kepak merak? You know si kepak merak,tarian ada costume bling-bling dan berbulu-bulu lebat panjang seperti burung merak tu...again PARIS..tempat tarian yang famous sejak dulu kala tu sehingga la sekarang..of course la kitorang pergi


MOULIN ROUGE !!!






tarian si kepak merak !

sila nyanyi lagu Lady Marmalade - Moulin Rouge

*chorus*
Gitchie gitche ya ya da da~
gitchie gitchie ya ya here~
mocha chocolata ya ya~
Creole lady marmalade~

*dorang pronounce Moulin Rouge sebagai  Mulan Ruj*

Siapa tak tahu Mouline Rouge angkat tangan! puhlese korang...Moulin Rouge siap ada buat movie lagi tajuk Moulin Rouge dan pelakon dia Nicole Kidman.*berlagak neh,,sedangkan time kat sana dia la sorang dalam group travel jahil tak tahu Moulin Rouge tu tempat apa*

It's Cabaret nightclub! Mulan Ruj means Red Windmill

ok enough...



IM KIDDING 


mengucap lah mak abah saya baca benda ni..he he he..so tak sampai hati nak bagi dorang mengucap panjang-panjang maka saya berhentikan permainan ini =P.Kitorang tak pegi sana la,walaupun Azhani insist nak pergi sana semata-semata untuk tangkap gambar depan windmill tu je.Masalahnya kitorang ni dah la semua perempuan..kat sana tu macam-macam jenis manusia ada..iman rendah ni pun bila sampai sana boleh turun ke level kosong terus.


Moulin Rouge[1] (French pronunciation: [mulɛ̃ ʁuʒ]Red Mill) is a cabaret built in 1889 by Joseph Oller, who also owned the Paris Olympia. Close to Montmartre in the Paris district of Pigalle on Boulevard de Clichy in the 18th arrondissement, it is marked by the red windmill on its roof. The closest métro station is Blanche.
The Moulin Rouge is best known as the spiritual birthplace of the modern form of the can-can dance. Originally introduced as a seductive dance by the courtesans who operated from the site, the can-can dance revue evolved into a form of entertainment of its own and led to the introduction of cabarets across Europe. Today the Moulin Rouge is a tourist attraction, offering musical dance entertainment for visitors from around the world. Much of the romance of turn-of-the-twentieth-century France is still present in the club's decor. -wiki-

ini la sejarah Moulin rouge..hehe..jangan pergi tau~ *wink2*

Ok lah..destinasi sebenar kami ialah

Eiffel Tower !!

bila kami dah sampai Eiffel tu pun dah gelap waktu tu.. i mean gelap tu malam..bukan tower effeil yang gelap..hehe



We see it from far !! *excited*



how beautiful it is right? ini daripada kamera dslr balqis,,tapi nampak macam potret kan?! *exaggerate*








from under the tower..



rugi kalau dah sampai tak naik ke puncak tower teruskan? so kitorang pun pay for the fee which is 11.80 euro to go to the top..jan risau,kami naik lif..siapa yang nak naik tangga di alu-alu kan =P




scenery at the top



we try to play with the telescope..but u must insert 1 euro.How sad,taknak bayar *kedekut tak saye.hehe*





ini adalah patung menceritakan sejarah penubuhan Eiffel Tower ni..kalau nak tahu lebih lanjut,sila tengok rakaman video saya di akhir entry ya ! ;)


Then kami naik ke tingkat paling atas,yang gambar sebelum ni belum puncak lagi sebenarnya..he


ini dia bagi tunjuk negara-negara yang bina tower sendiri..spot Malaysia there? eh kena sebut Malaisie ehe! yang tertinggi tu! *proud to be malaysian*



Puncak..takde beza pun pemandangan =P..but it's freezing cold up there and very windy!! Paris -1 okay waktu itu.
Kalau tak pakai mafla *which is kain lilit kt leher* tu untuk tutup muka/hidung..sure-sure dapat selesema!



percaya atau tak kat atas tower tu ada ice skating!..huhu..even ada restaurant juga..tapi restaurant tu still under construction..


Kami pun turun semula..dan pergi ke satu padang luas kat tepi tower tu untuk tangkap gambar Eiffel lagi sekali !












Us !

Sebenarnya padang luas ni tempat orang berjogging..ramai plak tu saya tengok orang paris berjogging..but i think macam best je kan jogging sejuk-sejuk! dalam masa yang sama nak panaskan badan tanpa berpeluh pun..

malam tu..satu tempat je kami lawat..Mulan Ruj tak jadi ;P..balik hotel dan fortunately sebelah hotel tu ada kedai kebab dan secara kebetulan owner kedai kebab tu egyptian ok! dia macam teruja gila jumpa kami-kami yang dari egypt juga ni..ape lagi..test power speaking arab la walopun tak power mano =P..owner tu dah apply kerakyatan kat sana kot..mane taknye berhabuk dah cakap french! *tak sempat vacuum nak sedut habuk tu =P*

ok lah jom saksikan video sepanjang berada di Eiffel Tower









2 comments:

Dr.NazeeraBalqis said...

haha aku ingat ko ada imaginary memory pg moulin rouge.
nice video,nda puas tgk haha

SweetyMui2 said...

lol pot..aku ingat ko betul2 g club tu hahahahhaa.gila cantikkkkk paris T____T!!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails