Saturday, February 11, 2012

Map-reader in Europe

Percutian kali ini memang agak mencabar dan menarik! sebabnya kami pergi ke setiap tempat-tempat menarik tersebut hanya berjalan kaki dan menggunakan Metro dan paling penting peta setiap tempat mesti ada di tangan.Skill melihat peta kena cekap untuk save kan duit anda supaya tidak hire tourist guide ataupun naik bas pelancongan double decker untuk round setiap tempat dan bayar sebanyak berpuluh euro.

Dengan berjalan kaki dan menaiki metro anda hanya mengeluarkan duit tidak lebih daripada 10 euro! hanya beli tiket metro yang valid untuk 24 hours dalam harga 5-6 euro dan anda boleh pergi ke mana sahaja menaiki metro dalam 24 jam tersebut.What a steal right? Then most of the time im the one in charge for looking thorough the map.Second thing,im also the one yang record a video since i have my handycam.Jadi plannya untuk setiap entry,saya akan selitkan sekali video tempat tersebut supaya pembaca lebih menghayati keadaan tersebut kan? hehe..dan untuk kamera rasmi DSLR di sandang oleh cik Balqis kita!

untuk post kali ini..saya selitkan gambar saya yang occupied dengan peta dan handycam.Muka serius tengok peta supaya tak salah jalan dan membazir masa..time is precious back then.Kena capai misi untuk lawat setiap tempat yang dah kami target awal-awal sebelum vacation ni.Alhamdulillah our mission is accomplished after that..takda tertinggal satu tempat pun! haha


whereabouts Madrid.. Hola!


ini merupakan map Metro di Madrid..naik metro ikut line warna yang betul..kami pergi ke SOL kalau anda lihat dalam map tu..SOL ialah centre untuk madrid..ada park,,commercial buildings dan lain lain





Waktu Malam di madrid..nampak tak mickey mouse tu! hehe..more about them later okay.


Whereabouts Paris...Bonjour ! 

Peta untuk Paris agak mudah sebab mostly semua tempat boleh pergi dengan menggunakan Metro..senang dari segi pengangkutan dan Paris memang saaaaangat banyak tempat menarik!
cuma bila kita dah sampai certain tempat tu..kena lihat peta detail yang ada setiap nama jalan,lorong-lorong kecik etc untuk tempat itu pulak..kena cekap tengok nama jalan yang bila dalam peta tulisan nya alahai halui semacam.Lukisan jalan dalam peta pun bersimpang-siur.






Whereabouts Italy...Bonjourna!

sewaktu Italy memang kami beli banyak map sebab kami pergi 6 tempat yang jarak antara setiap tempat ialah dalam 2-3 jam dan ada lebih juga contoh untuk pergi ke Roma.Cabaran melihat peta muncul sewaktu di Italy ini la..bila dah last stop kat Rome kitew dah macam terror gilew la tengok peta,,sebab dah training habisan-habisan taktik tengok peta di 5 tempat kat Italy sebelumnya tu kan :P









 


 
 


Fewwwhhhhhhhhh berjaya juga gamble berjalan dengan hanya berpandukan peta kan! That's why this make our trip tambah menarik sebab adventurous wohhh when girls' trip can make this out excellently!

Next will be tell about Madridd...senoritaaa coming!


5 comments:

SweetyMui2 said...

PIPAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH
I LAPPP YOUU! HAHA
I LOVE HOW YOU DRESSED!
YOU LOOK GORGEOUS IN EVERY PICS!
MUAHH!

CEPAT UPLOAD VIDEO.TERUJA AKU SIAP CAPSLOCK LAGI HAHAHAHAHAH

fa-aja-aja said...

HAHAHHAHAHHA KO TERUJA AKU PUN TERUJA.
AKU DAH SIAP KARANG DAN UPLOAD GAMBAR KAT MADRID TINGGAL VIDEO JA MAU UPLOAD DO YOUTUBE MAKAN MASA CENTURY KOT DENGAN TENET MACAM SIPUT!!!

Azyy said...

bkn main lg dia bergaya~ hadiah nuha si comel ayu mestilah yg paling comel& superb gitu! ahahaha

fa-aja-aja said...

guna masa-masa seperti ini untuk bergaya..hahhaha..of kos hadiah comel dan ayu menanti nuha!

syazwaney said...

damn!! sgt sweeet those pic!! n the p[laces u go!! OMG! when oh when can i do da same!!!!! pipa!! envyy!!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails