Sunday, March 18, 2012

Bastile & Notre Dame


sambungan percutian ku...


Bonjour !!


Paris kan terkenal dengan croissant dia yang sedap medap yam yam ni ! we had our breakfast with this!



Then.. we set to go ! oh untuk hari itu kami pergi 6 tempat

1 ) Bastile
2) Fountain St.Michael
3 ) Notre Dame
4) Museum du Louvre
5) Arc De Triomphe
6) Opera

kami tak pergi Palace of Versailles yang terkenal dengan royal family punya history tu sebabnya lokasi palace tu terletak di luar Paris. (actually i don't know the history =P , but if u ask balqis,she can tell you from A to Z.. dia la penggemar museum dalam group kami.haha! )


dalam metro.. ( i love reading metro map ! hehe)


Bastile


bastile ni nama tempat..tarikan pelancong maybe tugu ni je (sebab dlm map tunjuk tugu) so i assume ini la kan pelancong nak tengok..hehe..boleh nampak tugu ni sebaik sahaja keluar dari metro train (sambil naik tangga) then taraaaaa...tugu ini belah kiri anda je.












bila dah habis tengok..naik metro train balik untuk pergi Notre Dame! i know Notre Dame sebab saya tengok kartun Disney kecik-kecik dulu tajuk The Hunchback of Notre Dame..tak tau pun Notre Dame tu kat Paris..bila tengok map baru teruja..waaaa Notre Dameeee.. Quasimodo quasimodo ! =P

so naik metro pergi ke tempat nama St.Michael Notre Dame.

Fountain St.Michael



Fountain St.Michael . Ini pun keluar je dari metro tu (naik tangga) taraaaa dah nampak!












mata naik juling tengok nama-nama jalan kat sekeliling tempat tu sebelum gerak ke Notre Dame Cathedral




bergaya tak kawan kite? (mulut muncung2..candid2 hehe)


lelaki ni menarik perhatian kami..tak tahu dia buat persembahan ke apa (obviously not) sebab nampak bergaya dengan anjing dia tu je. Haha


this guy looks like one actor yang acting dalam De Vinci Code (wah itu pun kat paris juga!) yang paderi tu,,watak utama sebagai penjahat tu..kan? kan?




don't you just love their achitectural building? so ancient!




singgah kedai souvenir kat tepi tu dan beli topi yang comel ini!



gerak dan gerak lagi... ada cruise ! restoran dalam cruise tu.. ( i wish boleh makan dalam tu sambil lambai-lambai orang kat luar bajet artis..hehe)







soothe my eyes!



Notre Dame


can  you seee it??? ( teruja teruja )


Notre Dame ! wahh ini la yang tempat tinggal Quasimodo  tuu..kawan2 quasimodo yang patung-patung kat luar gereja tu memang ada kat atas tuu.Ya, ini adalah church (duh!)


Abang polis memang ada kat tempat-tempat pelancongan macam ini sekitar Paris..kat Italy pun sama..kat Malaysia je takde kan? ke saya je tak pernah nampak? hehe





kami pun masuk..free of charge..untuk naik atas je kena bayar dan berbaris panjang..kalau setakat bawah-bawah boleh masuk cenggitu je




















selesai menghabiskan masa di Notre dame, kami pun beransur pulang untuk ke next destination..nampak tak semua dah tutup muka guna mafla..sejuk kot..memang sejuk terketar-ketar den ..dah la baru dua tempat..tengah imagine kalau dah petang-petang macam mana la nak hadapi kesejukan ini.Tapi ramai yang cakap bila tengok gambar-gambar kami bajet macam tak sejuk je..HAHAH.. ( well kitew kena pandai cover bai =p)



hidung merah-merah ye..dalam train je rasa bahagia sebab panas







(next..will be Musee de Lavour and Arc de triomphe..)


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails