Tuesday, April 17, 2012

Milano,Italy

(sambungan sedutan minggu lepas)

1 Februari merupakan hari kami sampai di Milan,Italy.Kalau nak tau Milan adalah bandar metropolitan di Italy..semua pereka designer yang famous2 bertapak di Milan.Kami sampai di Milan pada waktu pagi,masa dalam kapal terbang Ryan Air (yang saya tak suka tu..) pilot bagitahu la suhu di Milan berapa celcius kan dan saya tertangkap suara pilot tu bagitau yang Milan tengah turun salji yang lebat.

"ahhhhhh tidakkk....salji?" 

tak dapat merasa keseronokan salji sebab tahu akibatnya macam mana..dengan yang Paris tak bersalji tu pun rasa nak pengsan kesejukan,,inikan pula salji? ( T__T...) berpandangan la saya dan kawan-kawan dalam plane tu sambil buat muka (erkkkkkk)

kami hanya berada di Milan satu malam sahaja sebab Milan takda tempat yg menarik melainkan shopping.Well shopping perkara kedua,bajet duit neh.

Jejak je Milan,memang salji lebattttt..tapi time tu salji tak turun pun..heheh..salji atas jalan je banyak..bestttt...nampak putihhhh je semuaaa..dan paling best tak sejuk pun!!!  ( ho yeahhhh)
Sejuk dia takda angin yang kuat (like paris..) so macam we can bear the weather i told ya..it was one find morning! 


see...ini sepanjang perjalanan nak ke hotel


actually you can see more in my video later..sebab gambar2 ni dari kamera kawan..so dorang tidur dalam kereta..so tak banyak gambar. (heheh..)


Ini hotel kami (bukan yang albergo tu..ini view dari dalam hotel)..comel tak pokok-pokok disaluti salji? (wink2..) Actually nak katakan hotel..takdal lah mewah kan..but all of our journey hanya tinggal di rumah tumpangan like bed & breakfast..etc.. ehe (rasa dah pernah cakap benda ni kat awal-awal entry vacation sebelum2 ni kan? :P)


  

ini kami nak keluar round-round bandar Milan..metro dekat je dari hotel ni..so boleh jalan kaki.. (that's why we need to find hotel yg strategik,mesti dekat dgn metro! )



isi perut di W.O.K.. perasan tak makanan dia letak dalam kotak (seperti dalam gambar)..pernah nampak tak kotak-kotak tu dalam mana2 filem? i mean actors kalu sesi menjamu selera duduk atas couch sambil tengok tv kadang-kadang makan W.O.K ni kot..sebab kotak ni familiar la bagi saya..selalu menu nya adalah mee..i caught one in How I Met Your Mother once..waktu tu Robin dan Ted kot tengah makan benda ni.. (ini assumption saya je la,,tak tau memang W.O.K ke tak dorang makan ni.hehe)


macam kueh teaw je sebab jenis mee lebar dan nipis..kuantiti nya sangat banyak!! lelah nak makan..

ok bila dah malam,,baru pergi ke tempat tarikan pelancong di Milan iaitu Duomo ( it's a church...again!) kalau naik metro turun di Piazza Duomo


ini la Duomo...next picture below saya nak tunjuk magic..sebelum tu perhati lama-lama gambar ni dulu..nampak haunted kan?

Milan Cathedral (ItalianDuomo di Milano) is the cathedral church of MilanItaly. Dedicated to Santa Maria Nascente (Saint Mary Nascent), it is the seat of the Archbishop of Milan, currently Cardinal Angelo Scola.
The Gothic cathedral took nearly six centuries to complete. It is the fourth largest cathedral in the world[1] and the largest in the Italian state territory.


:
:
:


Taadaaaaa !!! it's snowing !!! Hahahahahha 
(ok so lame..actually ini gambar flash baru nampak salji tu turun)


ini takde flash..so macam nampak tak nampak je snow kan?



best nye saljiiiii....kalau nak tau,hanya di Milan je turun salji selepas selepas ini..tempat lain kami pergi salji dah tak turun! 









sekitar Piazza...selalunya,,sistem Italy dan Paris ni sama je..kalau nama tu ialah Piazza..tempat tu ialah tempat yang sangat luasssss


contoh macam ni..ini dalam kawasan Piazza..luar Piazza tu yang Duomo tadi la..





heheh..tebal tak tebal salji tu? (ihik....) terasa nak baring je atas salji tu,tapi takut terbaring atas taik anjing plak ( @.@)..iye la,,paris dan italy satu lagi yang common ialah suka bawa anjng ke hulu ke hilir


It's me! saya rasa saya pakai berlapis-lapis kat dalam tu..seluar pun pakai skinny jeans then di luarnya pakai straight jeans


ini adalah P.Fontana (nama dalam map)..selalu kalau dah nama Fontana memang ada tugu la macam dalam gambar..nak tau itu tugu siapa? sila scroll lagiii...




Azhani sedang sapu-sapu batu yang terukir nama si pemilik tugu ini..


dia adalah LEONARDO bebeh! tak tahu la leonardo di caprio ke? (eh ini bukan titanic tu ke? hahah)
jap saya wiki (ting..ting..ting..)

Leonardo di ser Piero da Vinci
was an Italian Renaissance polymath: painter, sculptor, architect, musician, scientist, mathematician, engineer, inventor, anatomist, geologist, cartographerbotanist, and writer whose genius, perhaps more than that of any other figure, epitomized the Renaissance humanist ideal. 

laaa Leonardo Da vinci ke? baru tahu setelah baca wiki @.@


ini bajet nak buat gambar potret,,(uhuk...) tapi bila tengok serabai macam nenek kebayan..ok abaikan. =.='


 Il Teatro Alla Scala

The most famous  Opera Theatre in the world,La Scala (menaip sambil baca map milan ni..haha) It is a wonderful theatre where the most important artist of the world,from Verdi to Maria Callas and Pavarotti,performed. (apa la dia cakap ni...berseni betul..ummpphh *yawning*) tapi nampak biasa je kan bangunan ni? ( kemon fa...apa yang ada pada luaran? )



masa masuk kat dalam ni..ramai orang berdiri kat luar bangunan sedang menunggu kot ada function dalam ni..so kami pun masuk tanpa segan silu..masuk (dalam gambar ni)..ok nampak kosong..jenguk la kepala di setiap bilik yang seperti ballroom tu..ok ada ramai orang dalam tu (actually kitorang blur,so macam main hentam serabai je la kan)

then we feel like we don't belong here..jom keluar balik !! hahaha


ini la kami yang sengal berada di luar bangunan kembali... heheh



maka malam kami berakhir begitu sahaja..begitu?? ehh bermakna juga sebab merasai salji..heheh

esok nya kena menjelajah lagi ke next destination iaitu Verona ! Verona ialah tanah air Romeo dan Juliet...weeeewwiiittttt (bersiul-siul)

maka bermula lagi perjalanan yang jauh sambil mengangkat backpack yang berat T___T..

till next post..bye bye! :D



p/s I enable back my right click..saya sendiri rasa payah bila tak dapat right click =.='




1 comment:

Gbah said...

Cantiknyaaa saljiiii!!!!!!! Jibah belum pernah lagi hevy snow turun mcmtuhhhh!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails