Wednesday, August 8, 2012

Florence,Italy


Back to our travelling entry guys! mesti tak sabar kan dan tertunggu-tungguuuu ;)

Florence! ataupun bahasa Italy nya Firenze

Florence is famous for its history. A centre of medieval European trade and finance and one of the wealthiest cities of the time,[3] Florence is considered the birthplace of the Renaissance, and has been called the Athens of the Middle Ages.[

... tujuan utama ke florence sebab cik Balqis nak pergi ke Galeri Uffizi..sebab dia nak tengok

real birth of venus by botticelli


The painting is held in the Uffizi Gallery in Florence


..selain dari itu..kat sini terkenal dengan beg kulit nya..so boleh la shopping beg kulit :)

DSC_0233

Sepagi di firenze...bergambar di depan hotel sebelum berjalan-jalan..sejuk waktu ni..angin kuat..boleh nampak tudung biut-biut..dan satu benda saya lupa pakai waktu ini ialah "mafla" (kain lilit leher)..end up balik malam saya dah berhingus sebab sejuk!  *_*

DSC_0244

macam bangunan kotak kan?

DSC_0247

DSC_0252

DSC_0253

DSC_0254

lepaking di tepi-tepi jalan.hehe

DSC_0255

DSC_0256

DSC_0257

DSC_0258

DSC_0260

DSC_0266

IMG_2099

DSC_0267

DSC_0269

DSC_0276

kat florence memang banyak tugu patung bogel macam ni.. T_T

100_5211

Galeri Uffizi !

DSC_0277

DSC_0280

DSC_0279

view from the gallery..

saya tak stay lama pun dalam muzeum..boring @.@..keluar awal..dan end up bersejuk di luar sebab tunggu kawan-kawan yang tak keluar lagi dari muzeum..kami dah berpecah awal-awal lagi..

DSC_0286

DSC_0290

DSC_0292

DSC_0295

DSC_0309

DSC_0317

IMG_2155


special memory di Florence ialah hari tersebut ialah ulang tahun kelahiran saya..5 februari >.<...kawan-kawan buat kejutan dekat saya dengan meminta pertolongan penduduk tempatan di sana iaitu seorang jejaka italy untuk menyerahkan hadiah yang mereka belikan kepada saya..hehehhe..how sweet of them!

thank you guys ;')



ini lah video yang mereka rakam sewaktu jejaka Italy tu serahkan hadiah tersebut! >.<..x boleh rakam lama-lama sebab seller kat sana tak benarkan..hehe..at least sikit pun jadilah kan untuk kenangan! ;)
thank youuuuuu! XD

Next destination... Pisa...

2 comments:

intanpayung said...

lol..teringat betapa blurnya ko masa senor tu bg hadiah kat ko,sampai aku cakap ambik jelah!! hahaha.... and betapa aku tolak2 ko keluar and halang guna kaki dari kedai ice cream tu! hahaha

fa-aja-aja said...

hahhaha intannn..you are so funny that time! <3

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails