Sunday, December 15, 2013

Taksim Square,Turki

This time kami telah berpindah hostel ke Tophane.

 photo DSC_0838.jpg

pemandangan dari hostel..dapat lihat blue mosque and haghia sophea

 photo DSC_0751.jpg

petang tu kami turun nak ke Taksim Square..singgah kedai pakcik ni beli mineral

 photo DSC_0761.jpg

ini la Taksim!

 photo DSC_0760.jpg

 photo DSC_0762.jpg

perut lapaq bak hang..beli muffin!

 photo DSC_0771.jpg

Istiklal ni shopping complex yang besaq..masuk dalam pun sebab nak singgah cafe untuk beronline..heee

 photo DSC_0768.jpg

 photo DSC_0786.jpg

 photo DSC_0776.jpg

kedai ni kami beli souvenirs.. cermin compact yang kecik2 tu..abang ni tengah ukir nama kat belakang cermin compact tu

 photo DSC_0779.jpg

cermin tu dalam 5 lira

 photo DSC_0789.jpg

i dont know what is this..hehe perhiasan meja kot

 photo DSC_0790.jpg

 photo DSC_0791.jpg

haaa yang ni kami nak tindik telinga! hahaha..nak pakai earings konon..beli earings burung hantu pastu tak pakai dah sekarang sebabb sakittt telinga ni kesan kena tebuk -_-

 photo DSC_0804.jpg

 photo DSC_0798.jpg

tram ni tengah promote Kukla Festivali! orang2 dalam tu main muzik sambil menari2 dan sebarkan brochure banyak2 (main humban2 je brochure tu..haha) sayangnya festival ni berlangsung just the day after we got back to egypt :(((

 photo DSC_0799.jpg

musim spring memang banyak festival...jadi kena pandai plan trip la supaya syncronize dengan festival2 tu..tapi salu masalahnya tak sama dengan tarikh cuti universiti masing2 kann

 photo DSC_0827.jpg

tugu di taksim

 photo DSC_0834.jpg

waktu untuk balik! oleh kerana kami jalan ke taksim ni waktu dah hujung2 vacation..duit pun tak banyak belanja kat sini walaupun barangnya murah2 untuk shopping.Jadi sesiapa nak pergi sini..simpan duit awal2 ya! ;)

Saturday, December 14, 2013

Selat Bosphorus,Turki

Bosporus (bahasa YunaniΒόσπορος) adalah sebuah selat yang memisahkan Turki bagian Eropa dan bagian Asia, menghubungkanLaut Marmara dengan Laut Hitam
Tepian selat ini berpenduduk padat, salah satu kotanya adalah Istanbul.
Ada dua jembatan yang menyebrangi Selat Bosporus, yang pertama adalah Jembatan Bosporus memiliki panjang 1.074 meter dan diselesaikan pada 1973. Yang kedua, Jembatan Fatih Sultan Mehmet dengan panjang 1.090 meter dan diselesaikan pada 1988 sekitar 5 km sebelah utara jembatan pertama. (thanks wiki)


 photo DSC_0660.jpg

after kami lawat makam Al-Fateh,kami balik semula ke sultanahmet sebab petang tu takde aktiviti pun nak buat dan tak planning pun nak ikut rombongan untuk melawati Selat Bosphorus (because i know it will be boring.haha)

 photo DSC_0662-1.jpg

tapi entah kenapa disebabkan takde buat apa,kami join la juga rombongan ni (oh dorang memang ada 24 hour di sini untuk tarik pelancong) dalam hati "aishh tak coolnya ikut rombongan.Hahaha" .Bayar tiket dalam 30 Lira.

 photo DSC_0666-1.jpg

tengah tunggu kapal sampai

 photo DSC_0668-1.jpg

hiks

 photo DSC_0671.jpg

ini kapal kami~

 photo DSC_0673.jpg

perjalanan amik masa dalam 2 jam lebih (say whatttttt..i'll be doomed!)

 photo DSC_0704.jpg

takpelah at least dalam travel diary boleh tulis Bosphorus- checked! :p

 photo DSC_0738.jpg

sambil berlayar tu sambil tourist guide akan terang satu-satu bangunan yang akan kami lalui..most of them saya lupa~~ lalala~

 photo DSC_0742.jpg

 photo DSC_0705.jpg

 photo DSC_0703.jpg

ini je saya ingat sebab ini bangunan pentadbiran Dolmabahce Palace !!! (istana Al-Tartuk tuuuu..next entry i'll update ya!)

 photo DSC_0734.jpg

ini Bosphorus bridge~

 photo DSC_0694.jpg

rasa yang ini dah masuk bahagian Asia Turki

 photo DSC_0682.jpg



ok lah...yang macam ni je selat bosphorus ni..kihkihkih..see ya!

Wednesday, October 23, 2013

Makam & Masjid Al-Fateh the Qonquerer,Turki


Tidaklah kami pernah melihat ataupun mendengar hal ajaib seperti ini. Muhammad al-Fateh sudah menukar darat menjadi lautan, melayarkan kapalnya di puncak gunung dan bukannya di ombak lautan. Sesungguhnya Muhammad al-Fateh dengan usahanya ini telah mengatasi Alexander The Great!”- Ahli Sejarah Byzantine

Jika melawat Istanbul,anda WAJIB melawat tokoh terulung ini disebabkan beliau Kota Istanbul dapat dibuka.Nama lama bagi Istanbul ialah Konstantinopel.Gelaran Al-Fateh (Pembuka),pembuka Kota Konstantinopel.

Hadis Nabi Muhammad s.a.w  
"“Konstantinople akan ditakluki oleh tentera Islam. Rajanya adalah sebaik-baik raja, dan tenteranya adalah sebaik-baik tentera.” (Imam Ahmad)

Kami pergi ke masjid dan makam beliau hanya dengan berjalan kaki dan menaiki tram..agak jauh dari Sultanahmet (hostel kami) .. tapi cuaca pun baik..cerah dan tidak lah berbahang..so agak menarik sambil berjalan sambil memerhati culture orang turki right? ;)

 photo DSC_0486.jpg

 photo DSC_0485.jpg


 photo DSC_0493.jpg

DSC_0490

dengan pertolongan peta di tangan..jalan senang la cari..takde la sesat...cuma nya jauh..hehe

DSC_0478

Jubah ni yes saya beli di istanbul..hehe..kononnya nak ikut style gadis-gadis turki..lololol..Nak di jadikan cerita,masa beli jubah ni..jubah ni bukan dibuat display pun dalam kedai tu..tapi atas cadangan tuan kedai gigih keluarkan jubah ni dari mana tah untuk saya..sebabnya saya sangat lama dalam kedai tu dan sampai rambang mata tak tau nak pilih kan..so lastly dia cakap

"ok..i know what is best for you..you wait here.."

bila dia datang balik kat tempat saya sambil bentangkan jubah ni..mula-mula dia tunjuk depan saya,jubah ni nampak smart gak..sekali bila dah pakai.. hmmmmm direct kawww ke kaunter terus.HAHAHA

satu topik yang saya tak boleh abaikan bila cerita pasal turki dengan orang lain..adalah baju baju dia..takyah cakaplah..korang tengok jubah dia ni pun mesti korang drop jaw khensss... tak nampak lagi maxi/long dress dorang kan? haaa

 photo DSC_0494-1.jpg

ini baju kawen dorang ke apa? dasyat diva kemain..hehe..sambil-sambil jalan tu snap le kedai-kedai tepi jalan..

DSC_0497

akhirnya sampai juga ..tapi masuk melalui pintu belakang..hehe..macam conjuring sangat plak gambar ni kalau bagi effect sephia.

 photo DSC_0498.jpg

ok this is it! Masjid Al-fateh..kami masuk melalui pintu belakang..so nampak ini la dulu =P

 photo DSC_0502.jpg

 photo DSC_0508.jpg

gadis ni ikut2 saya bagitahu dia perlukan duit balik ke negara asal dia..dalam masa yang sama dia ada ibu bapa yang perlu dibawa sekali..siap tunjuk pasport dorang anak beranak lagi..saya tengok je la dia sambil buat poker face..tunggu sampai dia habis cakap..dia pandang saya..saya pandang dia..lepas tu dia blah..lololol

 photo DSC_0509.jpg

 photo DSC_0512-1.jpg

 photo DSC_0516-1.jpg

 photo DSC_0528.jpg

binaan di dalam ni sebiji je dengan Blue Mosque..

DSC_0504

 photo DSC_0513.jpg

 photo DSC_0543.jpg

 photo DSC_0548.jpg

sebiji kan reka bentuk? bagi yang terlepas pandang..boleh la klil link mengenai masjid biru..

 photo DSC_0563.jpg

kucenggggg

DSC_0564

sekarang kami gerak ke makam beliau..terletak di sekitar kawasan masjid juga..ini pun kami tanya local kat mana makam tu terletak..

DSC_0581

DSC_0573

This is it! pintu masuk makam..free je masuk..

 photo DSC_0571.jpg


 photo DSC_0569.jpg

Terpegun dan sebak dan rasa tak percaya berada dalam makam ni T_T..kena baca sejarah hebat Sultan Al-fateh ni baru dapat menjiwai bila melawat makam beliau..wuwuwu

boleh klik SEJARAH AL-FATEH

besar keranda dia ni..memang besar orangnya..serban kat tiang tu pun besar gila..

 photo DSCN3464.jpg

Sedekahkan Al-Fatihah untuk tokoh ini..

 photo DSCN3456-1.jpg

serba sedikit penceritaan diri beliau

 photo DSC_0586.jpg

habis lawat masjid..kami cari makannn..dapat la jumpa kedai jual nasi ayam 3.50 lira.. murah gila kottt...kalau area hostel kami tu nasi campur 9-10 lira.

tapi tengokla portion nasi dia..sejemput je..macam tak ikhlas je kan nak jual..hahha...patutla wanita turki tinggi-tinggi selim melim.

DSC_0589

nyum-nyum

 photo DSC_0588-1.jpg

jemput..sebelum singgah lunch..beli eskrim dulu..kekeke..

DSC_0602

DSC_0603

DSC_0604

DSC_0607

sekarang ni dah dalam perjalanan balik..so patah la balik ikut route yang sama..banyak je jumpa masjid lain-lain macam dalam gambar

DSC_0614

DSC_0617

DSC_0616

pewitt..ceweksss

DSC_0619

DSC_0620

DSC_0634

DSC_0623

DSC_0624

DSC_0627

DSC_0638

DSC_0640

masuk balik spice bazar..tempat kite beli jubah tadi le

DSC_0643

DSC_0648

cik qis..

DSC_0649

cik fa..

DSC_0657

kami naik tram ni untuk ke Sultanahmet balik..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails