Monday, February 4, 2013

Hurgada (safari exploring),Egypt

Hurghada!! ho yeh!! kat sini kami akan di bawa ke tengah-tengah padang pasir di mana terdapat perkampungan arab badwi dan kami melihat gaya hidup arab badwi tersebut..then disebabkan saya tau aktiviti hari tersebut agak mencabar so semestinya pakaian saya kena la selesa dan senang nak lompat-lompat! haha..ohmy..tudung pun jenis amik tudung brunei je teruihhh untuk sarungg..haha...okay2..jomm baca sampai ke hujung entry! =)

 photo IMG_0714.jpg

pagi sebelum naik jeep ke gurunnn..heheh

 photo IMG_0731.jpg

berada di dalam jeep

 photo DSC_0400.jpg

excitedddd nehhh

 photo IMG_0735.jpg

our driver !

 photo IMG_0734.jpg

yehhh..rasa macam dah jadi krew majalah tiga/jejak rasul yang melawat culture orang asing pergi ke tempat-tempat seperti ini.

 photo DSC_0381.jpg

berhenti sekejap untuk sesi fotografi bersama banner..tapi kami tak join pun sebab dah ramai sangat orang kerumun banner tu..hiihii

 photo DSC_0412.jpg

ha lepas tu kami kena daki satu cerun ni..ke gunung eh..untuk lihat pemandangan sekitar padang pasir yang luuaaassss.oh gambar ni kami sudah berada di atas gunung itu.

 photo DSC_0408.jpg

 photo DSC_0416.jpg

 photo DSC_0417.jpg

para jeep jeep sedang pusing ke sebelah gunung dan menanti kami untuk turun

 photo DSC_0421.jpg

ehek..ehek >.<

 photo IMG_0770.jpg

 photo IMG_0779.jpg

ok ini di bahagian nak turun dari bukit tu..penuh dengan pasirrrr..actually takut juga nak turun sebab curam sangat..then fikir boleh ke nak jalan atas pasir ni.. but...

 photo DSC_0426.jpg

i think its more safeeeee kalu berpasir instead of batu-batuan! sebab pasir leh cengkamm kaki kitaaa..actually korang boleh berlari turun je! like seriouslyy..memang tak akan tergolek sebab pasir cengkam kaki dan untuk 2nd time kalau ada peluang maybe saya pun nak lari! haha

 photo DSC_0428.jpg


 photo DSC_0435.jpg

bersantai-santai dalam jeep sementara menunggu semua yang lain turun


 photo DSC_0438.jpg

pasir masuk stokin dan kasutt...hehe

 photo IMG_0795.jpg



 photo DSC_0445.jpg

lepas tu aktiviti naik unta!

 photo DSC_0447.jpg

actually this is my first time  riding a camel..hehheheheh

 photo DSC_0487.jpg

 photo DSC_0488.jpg

kawasan buat roti pita....

 photo IMG_0826.jpg

dorang gunakan taik unta sebagai bahan bakar =/...masak roti tersebut..asap api yang keluar tu bayangkan la dari mana...taik unta..uhuk uhuk..

 photo IMG_0829.jpg

demostrasi membuat roti!

 photo IMG_0839.jpg

tebarrr...penyekkk...tebarrrr...penyekk..masakk dan bagi kitorang rasa roti dia buat tu..no no no..saya tak makan..hehe..tapi dorang kata sedap je sebab dia rangup dan nipiss kann

 photo IMG_0841.jpg

this is the best part...waiting to ride ATV (all terrain vehicle)

 photo DSC_0494.jpg

muahahaha...best gilosssss naik ni dan pandu kat padang pasir !

 photo DSC_0497.jpg

we are set to go! tapi sebelum tu kena tutup muka untuk elakkan pasirrr

 photo DSC_0499.jpg

 photo DSC_0501.jpg

yehh..kami kena pandu dalam satu barisannn..supaya senang guard arab tu urus..hehe

 photo DSC_0512.jpg

 photo DSC_0516.jpg

im feeling good! bergegar2 badannn bawa ATV ni laju-laju sebab jalan tak rata kann..dengan batu besar-besar lagi...overall memang best gileeeeee!

 photo DSC_0540.jpg

lepas tu naikk bukit balik untuk menyaksikan sunset!

 photo DSC_0544.jpg

 photo DSC_0561.jpg

matahari dah terbenam~~~

 photo DSC_0562.jpg

weee.. ini la aktiviti kami seharian di perkampungan badwiii..such a good memory! =))


2 comments:

Umi Nuha said...

oww naik ATV tu bestnya..

tgk org tu buat roti, teringat dlm cerita 3 idots. mak org tu uli roti guna penguli pas2 garu badan berbulu bapa dia. ahahaha punya pengotor!!!

fa-aja-aja said...

Yep best!! Hahha 3 idiots tu tiap kali msuk rmh kwn dia tu trs skrin tukar black n white! Bikin pns.haha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails