Saturday, May 11, 2013

Grand Bazar & Spice Bazar Istanbul,Turki


 photo ist_metro_map5.gif

First day jejak kaki di Istanbul plane kami touch down at 6.00 AM! Then kami naik metro (line merah) bawah tanah dari Havalimani (Atartuk Airport) - Zeytinburnu (tukar stesyen naik tram yang line hitam) - Sultanahmet

 photo DSCN3226.jpg

muka bangun pagi setelah tido 2 jam dalam plane.hehe

 photo DSCN3229.jpg

sekarang sudah sampai di sultanahmet..misi mencari hostel!

 photo DSCN3228.jpg

balqis tanya alamat hostel kami kat pakcik jual roti..awal-awal pagi dah berniaga time orang masih tak ada.Cuaca sejuk juga di Turki sekarang ni..tapi masih boleh tahan tanpa pakai sweater.hehe

 photo DSC_0466.jpg

rupa-rupanya kat Sultanahmet ni baaaaaanyak sangat hostel mahupun hotel di area belakang haghia sophia..macam dah a small village di mana hostel bersusun antara satu sama lain macam gambar di atas.

 photo DSC_0468.jpg

 photo DSC_0469.jpg

ini lah hostel kami!

 photo 20130505_090357.jpg

kami sewa dorm 8 katil (katil double decker) kat sini dengan harga 14 euro satu malam.Kami tidur 3 malam di sini.tapi pakcik receptionist kat atas ni upgrade kan bilik kami ke 6 katil tanpa sebarang caj.Kami tak tahu apa sebab dia upgradekan,yang penting we are happy! haha

 photo 20130505_090402.jpg

hostel ni saya puas hati overall..tandas dia sentiasa bersih walaupun shared bathroom..dalam dorm kami tu pun walaupun ada 6 katil tapi just 4 orang je penyewa termasuk kami.Jadi tak ada lah rasa sesak sangat dalam dorm tu.Maaf gambar dorm dan tandas tak ade,terlupa nak snap.hehe

 photo DSC_0010-1.jpg

oleh kerana kami sampai hostel sangat awal iaitu jam 9 pagi..waktu check in pun tak sampai lagi,so kami simpan luggage di hostel then terus keluar untuk berjalan-jalan.Kalau ikut itinerary yang saya dah buat,hari pertama kami akan lawat Grand Bazar,Spice Bazar dan Blue Mosque.

Sultanahamet ni merupakan satu dataran yang luuuuuaassssss macam gambar di atas,di mana Haghia Sophia,Topkapi Palace dan Blue Mosque hanya sebelah-sebelah je.


 photo DSC_0013.jpg

berdua lebih baik :b

 photo DSC_0015.jpg

 photo DSC_0019.jpg

Tengok nih bunga layu dan tak mekar..haihh..patut musim bunga sekarang ni saya dah impikan nampak tulip ke cantik-cantik.tapi hampa betul di sultanahmet bunga dia semuaaaa macam ni! Hanya satu tempat je bunga yang mekar dan banyak kami jumpa ialah di Dolmbahce Palace sewaktu hari terakhir di istanbul.

 photo DSC_0021.jpg

okay,ini Grand Bazar...kat bazar ni kami just tengok-tengok sahaja tanpa beli sebarang benda sebab dah buat reseach dah semalaman sebelum sampai turki ni melalui pembacaan blog-blog bahawa di grand bazar harga barang mahal-mahal.

 photo DSC_0033.jpg

 photo DSCN3242.jpg

 photo DSCN3243.jpg

 photo DSCN3247.jpg

 photo DSCN3252.jpg

photo-bombed by pakcik turki jual beg.

 photo DSCN3253-1.jpg


 photo DSCN3255-1.jpg

 photo DSCN3254-1.jpg

Guess whattt ? kami jumpa someone semasa jalan-jalan dalam bazar ni! someone yang tak jumpa di malaysia tapi jumpa di istanbul..epik sangat! LOLOLOL


 photo DSCN3260.jpg

RAJA NAZRIN !!!

mula-mula perasan dia tak pasti lagi betul ke itu raja nazrin..balqis lagi sah-sah la memang tak kenal siapa orang tu.haha..so saya pun tengok ada bodyguard dua orang..then ada orang malysia lain yang escort raja nazrin ni..saya pun tarik la balqis supaya ikut je raja nazrin ni pergi mana sebab niat nak bergambar..

last-last salah sorang peng escort raja nazrin ni bagitau kat dia yang ada budak malaysia kat belakang (kami lah tu) then raja nazrin toleh belakang tanya "ha mana mana" (boleh dengar kot dia cakap)

Kami pun perkenalkan diri dengan tuanku raja nazrin..minta izin untuk bergambar lagi..hehe..raja nazrin sangat sporting..dia siap tanya belajar apa,,nama apa..plus dia suh tengok lagi ok tak gambar tu,kalau kabur boleh snap lagi sampai jelas.

Balqis dari tak kenal kerabat raja terus jadi jatuh cinta dengan raja nazrin sebab sungguh kebapaan raja nazrin tu,dia pulak excited lebih terbawa-bawa sampai ke hostel puji-puji raja nazrin hensem la..tinggi la..hahaha

selepas itu kami pergi ke Spice Bazar,cumanya tak ada gambar nak tunjuk spice bazar ni sebab dia kat tempat terbuka tak macam grand bazar.Dia just berdekatan dengan grand bazar...spice bazar juga dikenali sebagai Egyptian Bazar..i don't know why..lebih kepada kedai-kedai yang bersusun dalam lorong-lorong yang banyak.


 photo DSCN3268-1.jpg

di spice bazar kami pergi ke kedai jubah/jilbab.Do you know that jubah turki adalah jubah paling amazing saya pernah jumpa!! Sebenarnya dah lama nak kan jubah macam ni sebab nampak kawan-kawan pakai dan dorang beli kat jordan...tapi bila sampai turki baru perasan gadis-gadis turki pakai jubah yang hampir sama dengan jubah jordan tapi yang ini lagi cun melecun hot gila.

 photo DSCN3265.jpg

some of jubah(s) i tried on.Smart gilaaaaa kan?! range harga jubah macam ni up to 100 lira ke atas..boleh tawar menawar harga jubah ni.Memang mahal la juga tapi gerenti korang tak akan menyesal beli jubah-jubah turki.Hahahaha.

 photo 20130510_202216.jpg

jangan lupa juga wajib beli Turkish Delight! makanan ni dia ada pelbagai perisa,tak manis dan sedap dikunyah! dia macam chewable la juga...i loikeeeeee :D.. kotak kecik ni harga 5 lira..kalau nak kotak panjang dan besar dalam 10-12 lira.Boleh beli ikut timbang juga.


ok guys,,till next post about Blue Mosque pulak ! :D

10 comments:

Ratu Balqis said...

haha i still stand on my opinion,he's one of a cool prince!!:)haha gelak baca ko tulis psl tu

Umi said...

Smart jubah!! Aiyooo gila jeles..
Kacang pun sedap.. Double jeles

Anonymous said...

Kedai jubah ni kt spice bazar sebelah mane ye?

fa-aja-aja said...

Alamak xigt belah mana sebab spice bazar sangat besar san panjang. Lgpun kedai ni xnmpk dari jalan..dia kena turun tangga ke bawah untuk masuk satu ground yang suma ya kedai jubah bersusun. Kami tahu pun sebab penjual kedai tggu kat jalan spice tu dan tarik kami bawa ke kedai. But once u are there,pasti akan ada org2 tarik masuk kedai jubah :)

Anonymous said...

Dekat bawah terowong ye? Dah berapa kali pergi tp xdapat2 nk carik jubah..since pergi sndiri bawak anak 3 org yg still kenit2 lg..walaucmne pn tetap akan carik n dapatkan jubah yg cmni jgk..teşekkür ederim :-)

fa-aja-aja said...

To ano
Dia bukan dalam terowong..tapi memang kedai yang berderet..yup jangan give up untuk cari! Hehe

Anonymous said...

Jumpa tak kedai jubah tu...kami carik dlm terowong takde la

Anonymous said...

Kedai berderet mane ye....kami carik x jumpa...spice bazar yg bentuk L tu...tp ade jual rempah je

fa-aja-aja said...

To ano

Im sorry,its really difficult for me to guide u to that shop since the bazar is too crowded with shops and at that time i accidentally reached that shop without knowing where i went..

And now after 2 years and half i already forgot the exact place T______T im sooo sorryy :(

Esa Hafizal said...

Owh, ok2....kene carik sendiri la ni...nwa, tq Dr Afifah for ur quick response...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails