Friday, May 17, 2013

Turki,Blue Mosque


Dalam percutian kali ini..saya dan qis dah buat agreement di mana saya responsible untuk uruskan tiket,hostel dan places yang perlu di lawat..manakala balqis plak just cari sejarah tempat yang akan di lawat tersebut untuk diceritakan kepada saya.As u all know,qis sangat minat cerita-cerita sejarah ni so saya rasa task itu memang sangat sesuai dengan dia.

Next place is Blue Mosque ataupun dikenali sebagai Masjid Sultan Ahmed.Masjid ini dari luaran tak ada lah berwarna biru pun..tapi sebab di dalam seni bina masjid tu ceramic tiles yang digunakan ialah warna biru.Honestly,bila saya masuk masjid tu yang buat saya eager ialah ingin melihat KEBIRUAN dalam seni binanya..but unfortunately,i'm a bit disappointed sebab bila dah masuk dalam masjid taklah sebiru yang disangka..tak ada lah semua ceramic tu biru..certain-certain je..

But never mind,sebab masuk masjid ni pun free je kan..jadi takde lah frust.Hahaha... oh ya some tips! nak masuk masjid ni cari masa yang bukan nak dekat or waktu solat..sebab kalau dah masuk waktu solat masjid ni akan tutup sekejap selama sejam untuk bagi ruang orang bersolat dalam itu.

here are some history about it

The Sultan Ahmed Mosque has one main dome, six minarets, and eight secondary domes. The design is the culmination of two centuries of both Ottoman mosque and Byzantine church development. It incorporates some Byzantine elements of the neighboring Hagia Sophia with traditional Islamic architecture and is considered to be the last great mosque of theclassical period. The architect, Sedefkâr Mehmed Ağa, synthesized the ideas of his master Sinan, aiming for overwhelming size, majesty and splendour.

 photo DSC_0045.jpg

persekitaran Masjid Biru (tapi yang anda tengok bangunan pink belacan tu bukan masjid.Itu Harrem Haghia Sophia)

 photo DSC_0049.jpg

ok,,itu lah masjid biru yang ada 6 menara tu.. ada cerita di sebalik menara tersebut

The six minarets were a matter of contention and a first, since four minarets were the common maximum. Only after one more minaret was added to the Masjid al-Haram, Grand Mosque, in Mecca was the six minarets issue settled.

 photo DSC_0050.jpg

Outside view..susah sebenarnya nak snap masjid ni ALONE dari luar sebab banyak sangat penghalangya contoh macam pokok-pokok tinggi,tiang lampu,anjing-anjing yang ada kat situ dan paling penting dari minah dalam gambar tu.

 photo DSC_0056.jpg

inside the masjid.. ada 1 main dome..dan 8 secondary domes yang kecik-kecik di sekeliling yang paling besar.

 photo DSC_0057.jpg

The decorations include verses from the Qur'an, many of them made by Seyyid Kasim Gubari, regarded as the greatest calligrapher of his time

 photo DSC_0058.jpg

tempat solat untuk lelaki

 photo DSC_0059-2.jpg

More than 200 stained glass windows with intricate designs admit natural light, today assisted by chandeliers

 photo DSC_0064.jpg

The floors are covered with carpets, which are donated by the faithful and are regularly replaced as they wear out. 

 photo DSC_0067.jpg

 photo DSC_0069.jpg

Courtyard view

seni bina masjid di turki mostly memang sama je kalau tengok luaran/mahupun dalaman...next post anda akan lihat Masjid Suleimeniya dan Masjid Al-fatih pun lebih kurang sama kalau tengok melalui view macam gambar di atas ni.

 photo DSC_0074.jpg

Gateway to the courtyard~~

 photo DSC_0075-2.jpg

nampak tak chain di pintu masuk ni? cerita dia macam ni

A heavy iron chain hangs in the upper part of the court entrance on the western side. Only the sultan was allowed to enter the court of the mosque on horseback. The chain was put there, so that the sultan had to lower his head every time he entered the court to avoid being hit. This was a symbolic gesture, to ensure the humility of the ruler in the face of the divine.

 photo DSC_0082.jpg

benda warna warni tu ada lah gula-gula cair macam gelatin..orang tu akan sangkutkan kat stick and pusing-pusingkan sweets tu guna semua warna..harga 3 Lira

 photo DSC_0083.jpg

hasilnya ini! hew hew hew..kena cepat-cepat hisap supaya tak bagi gelatin gula tu jatuh..saya plak tak reti nak makan..instead of saya hisap macam aiskrim sundae McD,saya terus gigit and koyakkan sikit-sikit gula-gula tu menyebabkan gula tu dah tak melekat kat stick tu dan meleleh-leleh kat tangan saya dan jadik melekit dan saya tak tahan terus buang! LOLOLOLOLOL..membazir betul T_T... lagipun tak minat gula-gula stick macam ni sebab manis :b

 photo DSC_0087-1.jpg

kedai kecik-kecik macam ni memang banyak kat situ..jual buah berangan,jagung dan roti.

 photo DSC_0092-2.jpg

malam pun tiba..kami jalan di sekitar sultanahmet ni..tengok restauran2 macam ini dari cermin luar.Ye dari cermin luar jek (bunyik sangat kesian)..nampak sedap je kan lauk-pauk ni..kalau tengok menu stand yang ada kat pintu kedai ni..satu lauk campur nasi ialah 9 lira T_T.Balik hostel makan megi cup je.

 photo DSC_0094-1.jpg

T_______T

hanya mampu lihat sebab gara-gara borong jubah turki,ikat lah perut.Tapi hari ke-3 tak tahan saya beli juga untuk dinner.Hahaha.

 photo DSC_0096-1.jpg

pavlova.. (ini dari cermin luar kedai kek)

 photo DSC_0100.jpg

Blue Mosque waktu malam!

 photo DSC_0103.jpg

cantikkkkkk

 photo DSC_0111.jpg

haaa...yang ini plak Hagia Sophia museum! Next entry i'll write about it.heee

 photo DSC_0117-2.jpg

bergambar di jalan raya..landasan2 tu ialah landasan tram.

 photo DSC_0149.jpg

Perasan tak dalam gambar ni ada benches untuk orang duduk? rasa-rasa romantik tak kalau duduk situ sambil perhatikan kan masjid biru ni di waktu malam?

ROMANTIK SANGAT

T___T

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails