Friday, June 14, 2013

Topkapi Palace & Sufi Whirling,Turki


TOPKAPI PALACE

Hours : 9.00 AM - 5.00 PM

Topkapi Palace is closed on Tuesday

Entrance Fee : 25 Lira

Tips : Kalau nak pergi palace ni sila pergi waktu 9-10 AM dan 3-5 PM untuk elakkan anda berbaris panjang semasa pembelian tiket..

Tujuan pergi : Kat topkapi palace ini lah ada muzeum tersimpannya barang-barang peninggalan Rasullullah s.a.w,Khulafa' Ar-Rasyidin dan sahabat-sahabat Nabi yang lain.


The Topkapı Palace (TurkishTopkapı Sarayı[1] or in Ottoman Turkishطوپقپو سرايى) is a large palace in IstanbulTurkey, that was the primary residence of the Ottoman Sultans for approximately 400 years (1465-1856)

As well as a royal residence, the palace was a setting for state occasions and royal entertainments. It is now a major tourist attraction and contains important holy relics of the Muslim world, including Muhammed's cloak and sword.[2] The Topkapı Palace is among the monuments contained within the "Historic Areas of Istanbul",

 photo DSC_0269.jpg

Sebelum masuk ke pintu utama palace

 photo DSC_0271.jpg

Main entrance

 photo DSC_0282.jpg

 photo DSC_0277.jpg

panjang berbaris dan panasssss *_* ini baru satu line..ada 4 line lagi kat sebelah

 photo DSCN3412-1.jpg

 photo DSCN3417.jpg

 photo DSC_0284-1.jpg

Imperial Council

 photo DSC_0283.jpg

 photo DSC_0285-1.jpg

 photo DSC_0287.jpg

 photo DSC_0289.jpg

Tempat para raja bermesyuarat,kat dinding tu kusyen untuk duduk sebenarnya..

 photo DSC_0294.jpg

belakang saya tu Gate of Felicity namanya..

The Gate of Felicity (Bâbüssaâde or Bab-üs Saadet) is the entrance into the Inner Court (Enderûn), also known as the Third Courtyard, marking the border to the Outer Court or Birûn. The Third Courtyard comprises the private and residential areas of the palace.

kita akan masuk melalui situ untuk melihat kawasan dalam topkapi palace.

then anda akan straight di bawa ke Audience Chamber.

 photo DSC_0297.jpg

sebelah pintu masuk audience chamber ni ada marmar ni.hihi

 photo DSC_0301.jpg

permaidani

 photo DSC_0302.jpg

sinki emas..tak dapat dikenalpasti emas betul ke tidak..hehe

 photo DSCN3425.jpg

Audience Chamber

kita akan keluar dari audience chamber ni untuk masuk inner court

 photo DSCN3424.jpg

Conqueror's Pavillion

it houses the imperial treasury.Yup  untuk pergi setiap tempat memang akan berbaris panjang macam ni..jadi untuk jimatkan masa berbaris saya cadangkan anda direct terus ke muzeum yang mempamerkan barangan tinggalan Rasulullah.

 photo DSC_0304.jpg

ini lah tempatnya! :D Pastikan anda jumpa standboard ni dan anda berada di tempat yang betul untuk pameran tinggalan Rasulullah!

nama tempat ini ialah Sacred Relics di mana tempat penyimpanan barang-barang para nabi,keluarga dan sahabat baginda.Antara barang-barang di dalam bilik ini ialah kunci-kunci Ka'bah,pembungkus Hajar Aswad.Namun yang buat saya lebih mesmerized ialah saya dapat melihat tongkat Nabi Musa,tempat minum Nabi Ibrahim,Serban Nabi Yusuf,pedang Nabi Daud,pedang Abu Bakar as-siddiq,pedang Umar bin Al-Khattab,pedang Uthman bin Affan,pedang Ali bin Abi Thalib,pedang Hussain,Baju Fatimah Az-zahra puteri Rasullulah dan baju Hussain cucu Rasulullah.

Dalam bilik tersebut ada orang baca Al-quran secara live maka berkumandanglah ayat suci Al-Quran semasa kita sedang meneliti satu-satu pameran yang ada di situ.Memang agak touching sebenarnya bila sampai kepada barangan Rasullulah =( seperti Pedang,panah,sehelai rambut dan janggut,selembar surat,tapak kaki Rasulullah di simpan dalam kotak kaca.Mantel baginda di simpn dalam sebuah kotak logam..waktu itu rasa Rasullulah begitu dekat dengan saya..bila terbayangkan susuk tubuh baginda dengan mantel baginda..haihh... Allah humma soli a'la saidina Muhammad ='(


 photo DSC_0309.jpg

akhirnya jumpa tulip! walaupun ada jugak layu-layu..hihi

 photo DSC_0313-1.jpg

fefeling sikit bergambar dengan tulip

 photo DSC_0315.jpg

 photo DSC_0329.jpg

 photo DSC_0330-1.jpg

 photo DSC_0346.jpg

 photo DSC_0354.jpg

then kami duduk santai atas rumput hijau di luar tempat beli tiket tadi..sambil minum ais blended mint!

 photo DSC_0356.jpg

masa nak keluar dari Topkapi Palace ni kami jumpa satu kiosk orang berdiri jual tiket untuk tengok Sufi  Whirling (tarian sufi)..performance tu pada jam 6 petang.Tiket harga 40 Lira tapi untuk student harga 30 Lira.

 photo DSC_0372.jpg

waktu ni masih jam 3 petang..lepak makan mcD dulu.

 photo DSC_0375.jpg

tepat je pukul 6 petang kami dah sampai! ohya sila datang awal untuk nak duduk bahagian depan.hehe..

 photo DSCN3433.jpg

tourist sebelah Balqis tu dari Perancis.

 photo DSCN3430.jpg

this is the brochure..15 minit sebelum performance sufi whirling tu akan ada dokumentari menceritakan asal usul tarian sufi ini. Meh la saya ceritakan apa ada dalam brochure tu

Sufi whirling is a form of Sema or physically active meditation which originated among sufis and which is still practiced by the Sufi Dervishes of the Mevlevi order.It is a customary dance performed within the Sema,or worship ceremony through which dervishes (also called semazens) aim to reach the source of all perfection.This is sought through abandoning one's nafs,egos or personal desires by listening to the music,focusing on God and spinning one's bosy in repetitive circles,which has been seen as a symbolic imitation of planets in the Solar System orbiting the sun.

 photo DSC_0377.jpg

untuk muzik sufi ni akan ada 4 alat wajib seperti di atas..saya kenal seruling je. Hahaha..sambil dorang main alat muzik tu akan ada seorang menyanyi ataupun lebih kepada ber "poetry" iaitu yang pegang gitar tu..

 photo DSC_0383.jpg

magic! terus tukar baju..haha okay di sebalik baju sufi ni pun ada simboliknya

As explained by sufis in the symbolism of the Sema ritual,the Semazen's camel's hair hat (sikke) represents the tombstone of the ego,his wide,white skirt represents the ego's shroud.

 photo DSC_0389.jpg

by removing his black cloak,he is spritually reborn to the truth.

 photo DSC_0390.jpg

At the beginning of the Sema,by holding his arms crosswise,the semazen appears to reprsesent the number one,thus testifying to God's unity

 photo DSC_0391.jpg

 photo DSC_0393.jpg

while whirling his arms are open.His right arm is directed to the sky,ready to receive God's beneficence,his left hand upon which his eyes are fastened is turn toward the earth.

 photo DSC_0400-1.jpg

The Semazen conveys God's spiritual gift to those who are witnessing the Sema Revolving from right to left around the heart,the Semazen embraces all humanity with Love.

 photo DSC_0409.jpg

The human being has been created with love in order to love

 photo DSC_0417-1.jpg

Mevlavan Rumi says

"All loves are a bridge to Divine love.Tey,those who have not had a taste of it do not know!"

 photo DSC_0424.jpg

The end =)

 photo DSC_0428-1.jpg

selesai persembahan lepak malam beli aiskrim turki..hehe

 photo DSC_0429.jpg

ini depan restoran sambil-sambil berjalan tu..tengok la kejap makcik tu uli roti depan tu..terkejut juga sebab depan-depan cermin kaca restoran tu..haha

 photo DSC_0433.jpg

 photo DSC_0434-1.jpg

kedai carpet..

 photo DSC_0449.jpg

lepak depan Blue Mosque! hehe

 photo DSC_0463.jpg

sambil tengok gambar-gambar yang dah transfer kat ipad qis ^___^


till next post! 

7 comments:

Nizar_Ryza said...

di topkapi tu x ambil gambar serpihan hajar aswad?

fa aja aja said...

Ada eh serpihan hajar aswad? Saya hanya nampak pembungkus/tmpt letak hajar aswad je.hehe..lgpun dlm muzim xleh amik gambar x_x

hafeeza shafiqca jamil said...

salam, tiket untuk masuk attraction places kat sane tu x boleh beli online ke?

hafeeza shafiqca jamil said...

salam, tiket untuk masuk attraction places kat sane tu x boleh beli online ke?

fa-aja-aja said...

Walaikummussalam
Boleh rasanya kalau masuk ke official website tmpt nak pergi tu..

Contoh macam dolmabahce palace boleh beli online tiket x silap saya :)

عاقلة said...

Assalam.. :) yg tarian sufi tu ada setiap hr ke atau pd hr tertentu je? Tqvm ^_^

fa aja aja said...

Walaikummussalam .ada hari cuti juga tapi sangat x ingat bila 😁

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails