Wednesday, October 23, 2013

Makam & Masjid Al-Fateh the Qonquerer,Turki


Tidaklah kami pernah melihat ataupun mendengar hal ajaib seperti ini. Muhammad al-Fateh sudah menukar darat menjadi lautan, melayarkan kapalnya di puncak gunung dan bukannya di ombak lautan. Sesungguhnya Muhammad al-Fateh dengan usahanya ini telah mengatasi Alexander The Great!”- Ahli Sejarah Byzantine

Jika melawat Istanbul,anda WAJIB melawat tokoh terulung ini disebabkan beliau Kota Istanbul dapat dibuka.Nama lama bagi Istanbul ialah Konstantinopel.Gelaran Al-Fateh (Pembuka),pembuka Kota Konstantinopel.

Hadis Nabi Muhammad s.a.w  
"“Konstantinople akan ditakluki oleh tentera Islam. Rajanya adalah sebaik-baik raja, dan tenteranya adalah sebaik-baik tentera.” (Imam Ahmad)

Kami pergi ke masjid dan makam beliau hanya dengan berjalan kaki dan menaiki tram..agak jauh dari Sultanahmet (hostel kami) .. tapi cuaca pun baik..cerah dan tidak lah berbahang..so agak menarik sambil berjalan sambil memerhati culture orang turki right? ;)

 photo DSC_0486.jpg

 photo DSC_0485.jpg


 photo DSC_0493.jpg

DSC_0490

dengan pertolongan peta di tangan..jalan senang la cari..takde la sesat...cuma nya jauh..hehe

DSC_0478

Jubah ni yes saya beli di istanbul..hehe..kononnya nak ikut style gadis-gadis turki..lololol..Nak di jadikan cerita,masa beli jubah ni..jubah ni bukan dibuat display pun dalam kedai tu..tapi atas cadangan tuan kedai gigih keluarkan jubah ni dari mana tah untuk saya..sebabnya saya sangat lama dalam kedai tu dan sampai rambang mata tak tau nak pilih kan..so lastly dia cakap

"ok..i know what is best for you..you wait here.."

bila dia datang balik kat tempat saya sambil bentangkan jubah ni..mula-mula dia tunjuk depan saya,jubah ni nampak smart gak..sekali bila dah pakai.. hmmmmm direct kawww ke kaunter terus.HAHAHA

satu topik yang saya tak boleh abaikan bila cerita pasal turki dengan orang lain..adalah baju baju dia..takyah cakaplah..korang tengok jubah dia ni pun mesti korang drop jaw khensss... tak nampak lagi maxi/long dress dorang kan? haaa

 photo DSC_0494-1.jpg

ini baju kawen dorang ke apa? dasyat diva kemain..hehe..sambil-sambil jalan tu snap le kedai-kedai tepi jalan..

DSC_0497

akhirnya sampai juga ..tapi masuk melalui pintu belakang..hehe..macam conjuring sangat plak gambar ni kalau bagi effect sephia.

 photo DSC_0498.jpg

ok this is it! Masjid Al-fateh..kami masuk melalui pintu belakang..so nampak ini la dulu =P

 photo DSC_0502.jpg

 photo DSC_0508.jpg

gadis ni ikut2 saya bagitahu dia perlukan duit balik ke negara asal dia..dalam masa yang sama dia ada ibu bapa yang perlu dibawa sekali..siap tunjuk pasport dorang anak beranak lagi..saya tengok je la dia sambil buat poker face..tunggu sampai dia habis cakap..dia pandang saya..saya pandang dia..lepas tu dia blah..lololol

 photo DSC_0509.jpg

 photo DSC_0512-1.jpg

 photo DSC_0516-1.jpg

 photo DSC_0528.jpg

binaan di dalam ni sebiji je dengan Blue Mosque..

DSC_0504

 photo DSC_0513.jpg

 photo DSC_0543.jpg

 photo DSC_0548.jpg

sebiji kan reka bentuk? bagi yang terlepas pandang..boleh la klil link mengenai masjid biru..

 photo DSC_0563.jpg

kucenggggg

DSC_0564

sekarang kami gerak ke makam beliau..terletak di sekitar kawasan masjid juga..ini pun kami tanya local kat mana makam tu terletak..

DSC_0581

DSC_0573

This is it! pintu masuk makam..free je masuk..

 photo DSC_0571.jpg


 photo DSC_0569.jpg

Terpegun dan sebak dan rasa tak percaya berada dalam makam ni T_T..kena baca sejarah hebat Sultan Al-fateh ni baru dapat menjiwai bila melawat makam beliau..wuwuwu

boleh klik SEJARAH AL-FATEH

besar keranda dia ni..memang besar orangnya..serban kat tiang tu pun besar gila..

 photo DSCN3464.jpg

Sedekahkan Al-Fatihah untuk tokoh ini..

 photo DSCN3456-1.jpg

serba sedikit penceritaan diri beliau

 photo DSC_0586.jpg

habis lawat masjid..kami cari makannn..dapat la jumpa kedai jual nasi ayam 3.50 lira.. murah gila kottt...kalau area hostel kami tu nasi campur 9-10 lira.

tapi tengokla portion nasi dia..sejemput je..macam tak ikhlas je kan nak jual..hahha...patutla wanita turki tinggi-tinggi selim melim.

DSC_0589

nyum-nyum

 photo DSC_0588-1.jpg

jemput..sebelum singgah lunch..beli eskrim dulu..kekeke..

DSC_0602

DSC_0603

DSC_0604

DSC_0607

sekarang ni dah dalam perjalanan balik..so patah la balik ikut route yang sama..banyak je jumpa masjid lain-lain macam dalam gambar

DSC_0614

DSC_0617

DSC_0616

pewitt..ceweksss

DSC_0619

DSC_0620

DSC_0634

DSC_0623

DSC_0624

DSC_0627

DSC_0638

DSC_0640

masuk balik spice bazar..tempat kite beli jubah tadi le

DSC_0643

DSC_0648

cik qis..

DSC_0649

cik fa..

DSC_0657

kami naik tram ni untuk ke Sultanahmet balik..

13 comments:

Umi said...
This comment has been removed by the author.
Umi said...

hahaha.. apaka minta duit dgn budak teda duit mcm ko? jadi la penat mulut ja cakap. kalo dia minta dari aku pun aku kasi muka kesian ja la.

nasi ayam dia tu seciput betul. konfem nda kenyang kalo aku.

fa-aja-aja said...

umi - that's why right..

Anonymous said...

assalam... gojesnye jubah hitam tu & suits u... anyway boleh tak bg lokasi kedai jubah tu.. insyaallah kalau xde aral, akan ke istanbul tahun ni... really need ur advice. thanx dear..

fa-aja-aja said...

ano - wasalamm..thank u :) kedai jubah ni dlm Spice Bazaar.dan kedai ni dia tak nampak di sepanjang kta dlm spice bazar,sebb lokasi nya terletak di bawah jln (means ada tangga utk ke kebawah) but not to worry sebab pekerja dia akan tunggu di tangga sambil tarik2 pelancong utk singgah kedai dorg..bila dorg bawa turun bawah tu memang akan ada kedai jubah bersusun dalam tu..jadinya just walk around in that bazzar and wait for someone calling you .. ;)

Fadila abdul razak said...

Assalammualaikum dear.. nak tanya masjid al fateh ni kat mana? makam beliau ada di dalam masjid ker..?? apa nama masjid dia?? thanks..

Mawar said...

Comelnye awak ni... . Ayah kita pernah pegi sini. . Tapi dia kata tak puas..kena pegi lagi. .. Doakan kita dapat pegi sini jugak. .. Nak borong jubah. .. Hehe tapi sejarah kita fail. ..

fa-aja-aja said...

Fadila - saya rs saya ada balas komen awak kat emel,err sorry if terslh tengok..makam beliau kat belakang masjid beliau shj.. :)

Mawar- yep tak puas juga jalan istanbul sebab ada tempat x sempat pegi hehe..in shaa Allah awak akan dtg istanbul juga ameennn..saya pun fail sejarah,saya dapat info pun dari blogwalking :)

zura said...

salam sis...in shaa Allah dalam bulan 10 mmg ade plan nk ke Istanbul..saya nk tumpang tanya, kalau nk ke makan n masjid al fateh ni xde tram station ke sana ke?

fa-aja-aja said...

Walaikummussalam zura

Nearest tram station ialah yusufpasa. Boleh jalan kaki dari situ ke masjid dalam 20 minit :)

zura said...

TQ cik fa.....kiranya itu station yg paling dekat r ye..20 minit bole tahan juga tu, sbb memikirkan nk bawa 2 org anak kecil...huhu

fa-aja-aja said...

Yup zura. Seingay saya itu la stesyen paling dekat. Tapi environment nak jalan kaki tu best je..mungkin tak rasa 20 minit :)

zura said...

ok..terima kasih cik fa..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails