Saturday, December 14, 2013

Selat Bosphorus,Turki

Bosporus (bahasa YunaniΒόσπορος) adalah sebuah selat yang memisahkan Turki bagian Eropa dan bagian Asia, menghubungkanLaut Marmara dengan Laut Hitam
Tepian selat ini berpenduduk padat, salah satu kotanya adalah Istanbul.
Ada dua jembatan yang menyebrangi Selat Bosporus, yang pertama adalah Jembatan Bosporus memiliki panjang 1.074 meter dan diselesaikan pada 1973. Yang kedua, Jembatan Fatih Sultan Mehmet dengan panjang 1.090 meter dan diselesaikan pada 1988 sekitar 5 km sebelah utara jembatan pertama. (thanks wiki)


 photo DSC_0660.jpg

after kami lawat makam Al-Fateh,kami balik semula ke sultanahmet sebab petang tu takde aktiviti pun nak buat dan tak planning pun nak ikut rombongan untuk melawati Selat Bosphorus (because i know it will be boring.haha)

 photo DSC_0662-1.jpg

tapi entah kenapa disebabkan takde buat apa,kami join la juga rombongan ni (oh dorang memang ada 24 hour di sini untuk tarik pelancong) dalam hati "aishh tak coolnya ikut rombongan.Hahaha" .Bayar tiket dalam 30 Lira.

 photo DSC_0666-1.jpg

tengah tunggu kapal sampai

 photo DSC_0668-1.jpg

hiks

 photo DSC_0671.jpg

ini kapal kami~

 photo DSC_0673.jpg

perjalanan amik masa dalam 2 jam lebih (say whatttttt..i'll be doomed!)

 photo DSC_0704.jpg

takpelah at least dalam travel diary boleh tulis Bosphorus- checked! :p

 photo DSC_0738.jpg

sambil berlayar tu sambil tourist guide akan terang satu-satu bangunan yang akan kami lalui..most of them saya lupa~~ lalala~

 photo DSC_0742.jpg

 photo DSC_0705.jpg

 photo DSC_0703.jpg

ini je saya ingat sebab ini bangunan pentadbiran Dolmabahce Palace !!! (istana Al-Tartuk tuuuu..next entry i'll update ya!)

 photo DSC_0734.jpg

ini Bosphorus bridge~

 photo DSC_0694.jpg

rasa yang ini dah masuk bahagian Asia Turki

 photo DSC_0682.jpg



ok lah...yang macam ni je selat bosphorus ni..kihkihkih..see ya!

1 comment:

bunga daisy said...

Salam...
Bole kite sembang2 pasal turki? Ingtkn 2014 nk pg turki so nk mintak advise frm adik.
Akak cari email adik takde..bole adik email akak dulu. ci17001@gmail.com

Wasalam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails