Sunday, December 15, 2013

Taksim Square,Turki

This time kami telah berpindah hostel ke Tophane.

 photo DSC_0838.jpg

pemandangan dari hostel..dapat lihat blue mosque and haghia sophea

 photo DSC_0751.jpg

petang tu kami turun nak ke Taksim Square..singgah kedai pakcik ni beli mineral

 photo DSC_0761.jpg

ini la Taksim!

 photo DSC_0760.jpg

 photo DSC_0762.jpg

perut lapaq bak hang..beli muffin!

 photo DSC_0771.jpg

Istiklal ni shopping complex yang besaq..masuk dalam pun sebab nak singgah cafe untuk beronline..heee

 photo DSC_0768.jpg

 photo DSC_0786.jpg

 photo DSC_0776.jpg

kedai ni kami beli souvenirs.. cermin compact yang kecik2 tu..abang ni tengah ukir nama kat belakang cermin compact tu

 photo DSC_0779.jpg

cermin tu dalam 5 lira

 photo DSC_0789.jpg

i dont know what is this..hehe perhiasan meja kot

 photo DSC_0790.jpg

 photo DSC_0791.jpg

haaa yang ni kami nak tindik telinga! hahaha..nak pakai earings konon..beli earings burung hantu pastu tak pakai dah sekarang sebabb sakittt telinga ni kesan kena tebuk -_-

 photo DSC_0804.jpg

 photo DSC_0798.jpg

tram ni tengah promote Kukla Festivali! orang2 dalam tu main muzik sambil menari2 dan sebarkan brochure banyak2 (main humban2 je brochure tu..haha) sayangnya festival ni berlangsung just the day after we got back to egypt :(((

 photo DSC_0799.jpg

musim spring memang banyak festival...jadi kena pandai plan trip la supaya syncronize dengan festival2 tu..tapi salu masalahnya tak sama dengan tarikh cuti universiti masing2 kann

 photo DSC_0827.jpg

tugu di taksim

 photo DSC_0834.jpg

waktu untuk balik! oleh kerana kami jalan ke taksim ni waktu dah hujung2 vacation..duit pun tak banyak belanja kat sini walaupun barangnya murah2 untuk shopping.Jadi sesiapa nak pergi sini..simpan duit awal2 ya! ;)

4 comments:

Anonymous said...

Assalamu'alaykum .auntie cdg nak ke turki Dgn famili.nak minta advice pasal istanbulcard.mcmmana nak beli kad tu dan senang ke jumpa mesin tu kat tram stesyen.

fa-aja-aja said...

wasalam aunty..sy beli istanbulkart di kiosk kecik2 yg jual newspaper di sultanahmet.Out of sudden je beli card tu sebab boleh jimat kan..mesin topup card tu ada di setiap stesen sebab dia mesin yg sama jg if kita beli token utk naik tram w/o istanbulkart tu..enjoy ur vacation later aunty! ;)

Anonymous said...

Tq for reply.nak ikutkan byk nak tye fa-aja-aja ni.sbb kami cdg nak pergi tanpa agent.boleh X cdg hotel2 yg dekat dengan tram.
-auntie ina

fa-aja-aja said...

aunty,u can email me at fa_aja_aja@icloud.com if nak tny macam2..hee saya tlg jawab!

mengenai hotel..saya duk hostel hari tu..tapi jgn risau kawasan sultanahmet sy duduk tu memang berbaris hostel dan hotel..mmg sangat dkt dgn tram pun..saya cadangkan aunty pegi link ni

www.hostelworld.com

hotel/hostel dia promot dlm tu memang mostly semua dekat dengan tram utk each tempat..aunty try pilih hotel yang berpatutan,then aunty klik direction/map utk ke hotel tu..di situ aunty blh tau jarak hotel tu dr tram selalunya berapa minit..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails