Thursday, August 21, 2014

Intro Jelajah Eropah Barat & Timur




Assalamualaikum wbt...

selamat  bertemu kembali kepada blog tersayang setelah sekian lama saya menyepikan diri ;p.. pertemuan sebeginilah buat penulis berkobar-kobar menaip disebabkan ada benda untuk diceritakan..hehe..well kali ini saya akan bercerita mengenai pengembaraan saya ke 6 negara eropah selama 16 hari *pheww! sounds tiring aite? ;) *

Memandangkan tahun ini tahun terakhir saya berada di muka bumi mesir which is insyaAllah..maka nya saya perlu gunakan sebaik-baiknya masa cuti ini untuk berjalan ke serata dunia..hehe..travel kali ini kami berjalan sempena cuti raya selama 2 minggu.Fikir punya fikir tak akan nak balik malaysia sebab raya kan which is memang tak pernah pun balik malaysia kalau setakat cuti 2 minggu ni haha..lagipun awal tahun depan dah balik for good..so baik guna cuti tersebut untuk berjalan di muka bumi Allah yang terbentang luas ini *walaweh ayatt* ,terbayang dah saya akan beraya di eropah pergh stylo pergh..terasa raya kat oversea gittew *macam lah mesir tak oversea :P*

susunan perjalanan kami adalah melalui barat eropah ke timur eropah.

 photo europe_map.gif

Netherlands > Germany > Austria > Czech Republic > Slovakia > Hungary

well of course sepanjang travelling ni banyak benda terjadi yang akan saya cerita satu persatu di setiap entry kelak.Memandangkan kami mula bergerak ke amsterdam pada 23 Julai 2014 dan dengan tragedi MH17 *takziah* yang hanyalah beberapa hari sebelum tarikh tersebut menyebabkan gusar di hati juga..bayangkan tak angin tak ribut civil plane MH17 kena tembak dan crush macam tu sahaja,gabrah memang gabrah..everything now is about plane crushed :( ..saya siap tengok kembali peta perjalanan kami macam mana nanti..lebih-lebih lagi belah slovakia dan hungary sebab negara tersebut berdekatan dengan russia then membayangkan plane kami pulang ke mesir semula ikut route mana sepatutnya...

Bila dah rasa plane kami naiki takkan ikut route yang merbahayakan,saya doa banyak-banyak dalam hati agar semua selamat..kebanyakan perjalanan kami hanyalah menggunakan train untuk cross border every country dan kami hanya menggunakan plane 2 kali sahaja (pergi dan kembali ke mesir).Untuk sightseeing dalam setiap negara pula kami tak ambil package tour..semua nya jalan kaki sendiri berpandukan peta dan google map dalam ipad (thanks to nadhar who incharged this part)..luggage kami hanyalah backpack dimana bag saya pun dah 10 kilo untuk digalas dibelakang but worry not i can managed it without any salonpas patched on my back ;P

Travel kali ini perkara paling tak dilupakan ialah tidur di railway stesen  dan stesen metro T___T..which is atas lantai sejuk sejuk tuuuu..walaupun saya dah bersandar kat dinding konon2 nak tidur sambil duduk dan kaki berlunjur ke depan ( tak kuasa aku nak baring kosong-kosong macam tu atas lantai) tapi bila dibuai mimpi automatik badan saya tergelongsor ke depan hampir-hampir nak terbaring dah,tapi sebab diri ni light sleeper sempatlah tersedar untuk betulkan posisi kembali..muahaha..benda ni diceritakan kembali oleh nadhar yang menyaksikan kejadian tersebut sambil tahan gelak tengok saya.Itu belum lagi bila dia cerita cleaner yang naik kereta kecik yg berfungsi untuk bersihkan/mop lantai tu *boleh imagine tak kereta tu? yang salu ada kat shopping mall besar2 yang bunyi dia kira kuat jugak tu* time kitorang tidur memang tak sedar langsung pun mesin tu kat hujung-hujung kaki kitorang bergerak sebab cleaner tu tengah bersihkan lantai ( >,<)' .Benda ni semua berlaku di stesen utama Munich dimana train kami untuk ke Prague gerak pada jam 4.30 pagi..jadi nak tak nak memang kena tidur kat stesen tersebut.

next plak tidur di stesen metro..kami berada di stesen bas prague untuk ke vienna..bas gerak pada 3.30 pagi .Then stay la kat stesen bas prague,tapi yang tak bestnya stesen tu tutup jam 12 malam dan dorang tak benarkan kami stay kat situ,sebab dah tutup.Sedangkn kat luar stesen banyak gilerrrr kerusi tempat menunggu bas,tapi masih tak benarkan kami duduk situ..agak frust juga tapi nak buat macam mana kan..kami pun membawa diri ke stesen metro berdekatan..wuwu..tak pasal-pasal cipta sejarah tidur kat metro..kali ni saya memang tidur baring dah lantak la apa nak jadi sebab terlalu penat. XD

Mengenai souvenir pula,kami memang dah planned nak beli souvenir banyak2 untuk kengkawan kat hujung-hujung travelling je contoh kat negara eropah timur macam republik czech ataupun hungary memandangkan kat sana mata wang tak menggunakan euro jadi fikir maybe murah lah sikit harga barang-barang,takdelah kena angkut barang banyak2 dari awal perjalanan kan.Namun semua tu silap sama sekali..fatal decision..uwaaaaa...rupanya souvenir kat eropah timur agak mahal juga ya T___T..i told you the best country to buy souvenirs are AMSTERDAM AMSTERDAM AMSTERDAM DAM DAM DAMMMMMM *crying out loud* dah la souvenir murahhh...banyak pilihannn *paling menyesal tak beli messenger bag amsterdam kat sini*..jenis jual selonggok 3 euro,5 euro bla bla bla.Di negara selepas tu dah tak ada jual selonggok macam amsterdam.Kenapalahh negara pertama saya pergi ialah amsterdam,kalau tahu kan memang dah buat amsterdam pergi hujung sekali (regret not!)

the gross amount i spent for this trip is about 5K include all plane tickets,train,hostel,foods and souvenirs and i buy nothing for me..hence i spent less than the amount stated..just spend wisely alright my fellow readers when you are travelling :)

benda baru saya buat dalam travel kali ini ialah sesi menghantar poskad ke family dan kawan-kawan tersayang..never know sending postcard is much more fun than giving keychain,magnet or whatsoever..perasaan kawan-kawan yang terima poskad dari jauh tu dia nya feeling mcm indescribable..hehe.. i sent from every places i went. You guys should do it too *or im the one yang tak buat benda ni -_- ?*

bagi backpackers mesti ada masalah dengan usung beg besar ke hulu ke hilir khenss..worry not! all places saya pergi tu banyak gile locker dari saiz kecik ke saiz sebesar manusia (im not joking!)  kat mana2 stesen utama setiap bandar..so just left your belongings there okay! one locker price is around 3-6 euros.

one more thing..untuk perjalanan jauh dan yang memerlukan kita naik train berjam lamanya..i suggest untuk bawa games yg menggunakan kad untuk kill the boredom in the train! such as uno..terup or apa2 lahh..kitorang hari tu tak terpikir nak bawak then banyak tidur je dalam train sehingga restless -_-

here the snippets for every places..wonderful!

 photo DSC_0122_1569x1050.jpg

Zaanse Schans,Amsterdam

 photo DSC_0820_1569x1050.jpg

Brandenburg Tor,Germany

 photo DSC_0937_1569x1050.jpg

Maria Teresa Statue,Vienna

 photo IMG_5562.jpg

Astronomical Clock,Prague

 photo DSC_0313_1569x1050.jpg

Mirabell Garden,Salzburg

 photo DSC_0239_1569x1050.jpg

Heroe's Square,Budapest

 photo DSC_0066_1569x1050.jpg

Presidential Palace,Bratislava

 photo IMG_5013.jpg

Nuremberg Castle,Germany

 photo IMG_5196.jpg

Fussen,Germany


Till then..see you next post guys where i will story more about my trip :)

1 comment:

Ratu Balqis said...

When is the next entry??heee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails