Friday, September 19, 2014

Amsterdam,Holland

Assalamualaikum kawan-kawan :)

Hari ini kita sambung pula ke bandar amsterdam ya!

 photo IMG_5535_1050x1050.jpg

ingat tak previous entry saya kata if nak beli day pass blh dalam tram ini sahaja? you can see the black women in that cubicle right..so straight to her to buy ticket ya! ;)

 photo DSC_0322_1569x1050.jpg

early morning~

 photo DSC_0328_1569x1050.jpg

tempat pertama awal-awal pagi mesti la I AM AMSTERDAM ..sebab awal pagi je la tak ramai orang and senang nak bergambar..the day before kitorang pergi tempat ni waktu petang and memang ramaiii..you can't take a picture pon..so ini just kat depan Rijk Museum sahaja k!

and don't worry..i will give you another secret where you can find this exact type of I AM AMSTERDAM at somewhere else where you not need to berebut with other people.. mihmihmih



 photo IMG_5560_1680x774.jpg

 photo DSC_0335_1569x1050.jpg

 photo DSC_0344_1569x1050.jpg

 photo DSC_0349_1569x1050.jpg

 photo IMG_5573_591x1050.jpg

all of us :D

 photo IMG_5576_1680x948.jpg

ok pastu kitorang just take a stroll to area nearby

 photo DSC_0352_1569x1050.jpg

 photo DSC_0353_1569x1050.jpg

 photo DSC_0356_1569x1050.jpg

 photo IMG_5584_1680x981.jpg

 photo DSC_0359_1569x1050.jpg



 photo IMG_5589_788x1050.jpg

 photo DSC_0362_1569x1050.jpg

 photo IMG_5591_788x1050.jpg

 photo DSC_0366_1569x1050.jpg

 photo DSC_0368_1569x1050.jpg

nak guna monopod ni kena adjust dulu background nye view..hehe

 photo DSC_0370_1569x1050.jpg

 photo DSC_0372_1569x1050.jpg

 photo DSC_0377_1569x1050.jpg

 photo DSC_0380_1569x1050.jpg

 photo DSC_0382_1569x1050.jpg

 photo IMG_5605_1680x451.jpg

see awal pagi pun dah banyak basikal parking kan...ini semua milik orang yang pergi kerja la kot kan

 photo DSC_0391_1569x1050.jpg

one of the canal in amsterdam *jauhh depan tu* ..amsterdam ni terkenal dengan tiga benda..canal,weeds and prostitution.Ya ganja dan pelacur memang legal kat sini..memang dijadikan bisnes dua perkara ni..nanti gambar2 kat bawah ada tunjuk produk2 yang dijual berasaskan ganja..and about prostitution sini reside kat tempat yang bernama Red Light District dan erm erm kitorang secara tak sengaja termasuk area red light tu muahaha *ohnakalnye* will story about it later ;p

 photo IMG_5641_1050x1050.jpg

that phone casing!! XD

 photo DSC_0394_1569x1050.jpg

sad part is iphone case tu takda untuk 5C ! T___T

 photo DSC_0397_1569x1050.jpg

 photo IMG_5657_1400x1050.jpg

actually sekarang time tengah taip2 blog ni menyesal gak sebab kenapalah tak cari other canal yang lagi obvious kan?

 photo IMG_5649_788x1050.jpg

lawanya cikqis tite

 photo IMG_5629_1050x1050.jpg

the gegirlss

 photo DSC_0403_1569x1050.jpg

the boboyss

 photo DSC_0405_1569x1050.jpg

bentuk tram dari sisi luar..he

 photo DSC_0410_1569x1050.jpg

 photo IMG_5667_788x1050.jpg

i really have no pose in front of camera,,either tangan ke belakang or tangan jatuh..and this pose is invent by miza.. XD

 photo IMG_5665_788x1050.jpg

the natural pose by the inventor :P

 photo DSC_0415_1569x1050.jpg

 photo IMG_5736_1400x1050.jpg

ohya dont forget to stop by at koningsplatz to buy souvenirs from flower market here! *behind me* I tell you,this is the cheapest souvenirs i found..and i bought mine from the shop behind me.

 photo IMG_5734_1400x1050.jpg

sepanjang masuk ke dalam tu memang flower market jual tulip and souvenirs segala macam..thisrt i love amsterdam tu around 10 euro..bags/backpack/messenger bags amsterdam suma pun murah2 and reasonable from other countries i went..i is sad because takda rezeki nak beli bags kat sini :(

 photo IMG_5696_788x1050.jpg




 photo DSC_0416_1569x1050.jpg

 photo IMG_5685_1400x1050.jpg

ohya see that umbrella? it's 8 euro! that one belong to balqis..mine punya beli kat berlin..and miza plak beli kat slovakia..hehe..i think it's cool to buy umbrella kan sebab you absolutely use it since kat egypt ni musim summer dengan panas terik and it's very useful to meee but cuma takut rosak la sbb excessive used and sayangg gilaa plak kan if rosak..kihkihkih

 photo DSC_0421_1569x1050.jpg

bergambar dengan bunga is compulsory

 photo DSC_0431_1569x1050.jpg

 photo IMG_5701_1050x1050.jpg

 photo IMG_5699_788x1050.jpg

cannabis seeds, cannabis is a weed.So dorang memang tanam pokok ganja ini untuk erm erm tahla dorang buat apa..nasi ganja kot..hahaha *hambar*

 photo DSC_0434_1569x1050.jpg

 photo IMG_5710_1680x741.jpg

so many bawang-bawang they solddd kann

sucker!!

 that's not bawanggg..itulah benih bunga tulip..miahaha..*tertipu tak?* aku pun first time tengok like "kenapa tiba-tiba ada banyak bawang kat market ni? flower market ke onion market ni? *_*"

bila di amati rupanya benih bunga tulipp...besau gedabak nya oih!

 photo IMG_5706_1680x551.jpg

 photo IMG_5675_788x1050.jpg

tuan payung :)

 photo DSC_0437_703x1050.jpg

cheese storeee...kat zaanse schans puas dah tengok cheeseee

 photo IMG_5716_788x1050.jpg

tapi masuk jugak semata-mata untuk bergambarr

 photo DSC_0440_1569x1050.jpg

 photo DSC_0441_1569x1050.jpg

 photo IMG_5720_1050x1050.jpg

 photo DSC_0445_1569x1050.jpg

i bought one la yang kiub kecik2 tu je and i tasted it.One thing i desribe it as Weirdoooo. Tak sodap lah cheese tu maybe terbeli jenis tak sedap

 photo IMG_5740_788x1050.jpg

bob marley si pembawa beca :P

 photo IMG_5677_788x1050.jpg

cannabis energy drink! when i posted it in instagram,many of my friends asked me either i drink it or not..tak nak try ke? bukan selalu.The thing is,i never terfikir nak try pon even before i came there i know about those weeds and stuff and ya people go to amsterdam because they want to taste/experience that weeds and see the prostitute.. dah memang itu tarikan amsterdam kan *cunning gaze*

plus aku ni jenis susah nak makan/minum benda baru..lebih-lebih part makan makan ni..because im afraid rasa tak sedap and wasted my money on it and i will nyesal gila-gila punya lah sebab duit habis..it's euro bebeh! hahaha..

 photo IMG_5532_1400x1050.jpg

ini pulak uncang tehhh

 photo IMG_5531_788x1050.jpg

pins.. 3.50 euro. yah the censored pin (kalau perasan lah..mesti terus perasan kan bila baca line ni.) it symbolized RLD.

 photo DSC_0448_1569x1050.jpg

ok ini sekarang dah masuk kedai jual buaian kain.

 photo DSC_0450_703x1050.jpg

manyakkk cantekk maaa buaian2 jenis macam nih kannn

 photo DSC_0451_703x1050.jpg

fuhh sedap tido dalam ni bertemankan angin sepoi sepoi bahasa

 photo IMG_5732_1470x1050.jpg

ada tak kat malaysia kedai cenggini? yang buaian cantik sejibik macam kat atas2 neh?

 photo DSC_0456_1569x1050.jpg

this is soil.. dalam peta tram akan ada nama soil

 photo IMG_5741_1680x601.jpg

 photo IMG_5750_1050x1050.jpg

bakal Dr.Nazeera Balqis dan Dr.Nur Hamizah ..dua dua masih single trangtangtang..sila hantar resume kat saya ye :D

 photo DSC_0458_703x1050.jpg

 photo DSC_0460_1569x1050.jpg

 photo DSC_0463_1569x1050.jpg

 photo DSC_0464_1569x1050.jpg

 photo DSC_0465_1569x1050.jpg

 photo IMG_5765_788x1050.jpg

 photo IMG_5768_788x1050.jpg

buku tu rasa buku serius tapi kenapa yer cikqis kita sengih lebar? seshuatu shangat..hihi

 photo DSC_0476_703x1050.jpg

tiap kali candid either mata hantu atau bibir senget..banyak gambar aku macam tu T-T

 photo IMG_5776_1680x759.jpg

dekat soil ni akan ada street yang terdapat kedai2 tau either branded or non..memang penuh la sepanjang2 tu dan ada sales!! hajat di hati untuk beli kasut flat/sneakers sebab memang plan pun untuk jalan jauh kan dengan beg berat seguni..maka kedai ini sahaja lah yang berpatutan dengan bajet..hehe

 photo DSC_0488_703x1050.jpg

sesi try try kasut

 photo DSC_0490_703x1050.jpg

 photo DSC_0492_1569x1050.jpg

red indian sangat kasut kiterr...ermm :') and alkisahnya harga kasut ni after diskaun saya tengok 30 euro..siot lah mahall..nak seratus lima puluh hengget lah jugakk..tapi sebab dah suka kan macam gatal je rasa tangan nak bawa g kaunter juga and bayar tanpa fikir apa dah

dengan hati pasrah bawa pergi kaunter and cashier pun scan price tag kachinggg it's shown 7 euro.

"is it really 7 euro? *muka konfius habis time neh antara percaya dan tidak*"

"yes miss,after discount is 7 euro..30 euro is the original price,you've seen the wrong tag"

yahoooo..yabeda beduuu..rasa nak lompat kijang dah depan kaunter tu..wakaka selamat duet aku selamattt..hoihoi!

apa lagi dengan senang lenang aku berjalan ke arah balqis sambil sampaikan berita gembira ini dan cikqis pun melompat sama sebab tak percaya semua kasut-kasut kat rak dalam gambar di atas tu harga below 10 euro! mencicit cik balqis beli sepasang juga..haha

 photo IMG_5778_788x1050.jpg

ini kasut cikqis..hehe..

 photo IMG_5784_788x1050.jpg

tak habis dengan kasut,usya spek pulak..rasa rempit sangat pakai spek berpantulkan cermin ni

 photo IMG_5783_788x1050.jpg

this one is better..hehe

 photo DSC_0491_1569x1050.jpg

ok miza...kita nak kemana plak selepas ini? *bibir senget kan kan*

 photo IMG_5792_1050x1050.jpg

kat seberang tu Anne Frank House. Bayaran masuk 11 euro tak silap..panjang barisan time tu dengan hujan rintik2..kitorang tak masuk sebab time tu dah start perang di Palestin kan dan asal jews je kami boikot!

Anne Frank is a Jewish girl who has to go into hiding during World War Two to avoid the Nazis. Together with seven others she hides in the secret annex on the Prinsengracht 263 in Amsterdam. After almost 2 years in hiding they are discovered and deported to concentration camps. Anne’s father, Otto Frank, is the only one of the eight people to survive. After her death Anne becomes world famous because of the diary she wrote while in hiding.

 photo IMG_5785_1400x1050.jpg

tulip museum..perlu bayar juga masuk dalam ni..cuma kami tak masuk sebab dah tengok tulip kat flower market..hehe...kalau nak tahu kat holland ni ada satu tempat lagi yang femes dengan ladang bunga terutamanya tulip iaitu Kaukenhof..namun kaukenhof ni bermusim akan buka pada public..ikut musim bunga tu subur selalunya area bulan march-mei..so kalau waktu ni memang ladang bunga tu akan kosong je..jadi kitorang tak pergi la ke kaukenhof tu.

 photo IMG_5786_788x1050.jpg


 photo DSC_0499_1569x1050.jpg

rumah kotak orang panggil..sebab susunan dia colourful macam tu..actually time ni kitorang dah berpisah dengan dak lelaki..dua ekor tu dorang pergi stadium Ajax,agak jauh juga dari bandar amsterdam..so kami bertiga pun jalan la sendiri2..plan nak cari kedai makan melayu dia area red light district tu (actually time tu tak tahu pun itu area RLD,sebab yer la main ikut je alamat yang dapat dari internet)

 photo DSC_0502_1569x1050.jpg

 photo IMG_4724.jpg

ini lah stadium tu

 photo IMG_4728.jpg

seperti dijanjikan..ini la tempat rahsia ada plate i amsterdam ni..haha..tapi yang ini dia kecik sikit dari original depan rijk museum tu..tapi bolehla kan untuk bergambar penuh..so kalau taknak berebut gambar kat plate ni sila lah pergi ke stadium Ajax :P

 photo IMG_5797_1050x1050.jpg

Wau Malaysian Restaurant.. nak cari kedai makan ni punya lah pening bila dah masuk area tu sebab banyak lorong2 kecik untuk masuk satu persatu..

nak dijadikan cerita,sebelum masuk area tu aku ni ada aura la dapat agak macam kawasan RLD je sebab sebelum aku datang amsterdam ni aku dah buat/baca macam2 blog untuk kenal amsterdam ni tapi time tu aku positif je lah..eh tak kot..bukan sini kot..haha

sampai lah kepada satu lorong ni..yang penuh dengan lelaki muda mahupun tua berdiri kaku je kat situ..so time ni kitorang masing2 tak larat dah kaki nak drag cari kedai makan tu so masuk je la lorong tersebut..toleh la kiri kanan sebab nak cari nama kedai..tapi bukan kedai yang kitorang nampak..kitorang nampak perempuan-perempuan berbra dan berseluar dalam sahaja sedang berdiri di pintu/tingkap trasparents memasing.. oh owwww,teng teng teng..kite dah masuk tempat salah.Patut la sebelum masuk lorong ni kumpulan2 lelaki omputeh padang pelik kat kitorang -_- .So cepatkan je la langkah untuk keluar dari lorong tersebut,tapi aku still tengok lah mcm mana perempuan2 prostitute ni..takde la lawa mana ponn..gemuk2 juga yang tayang badan tu..dorang pun buat kerja memasing,main-main henfon dan berborak dengan kawan prostitute kat sebelah sambil-sambil penonton kat luar (para lelaki) memandang dorang secara dekat just dipisahkan dengan cermin transparet tu je.

tak semua pintu transparent tu occupy dengan prostitute memandangkan time tu masih awal,enjin pun belum panas lagi..sekitar pukul 5 petang tak silap aku.



practically keadaan RLD tu macam gambar di atas ni lah (sumber google)..waktu malam memang lampu merah akan dipasang di setiap bilik sambil prostitute melakukan kerja memasing depan pintu tu..kalau dah ada pelanggan baru lampu akan terpadam dan langsir akan ditarik untuk tutup tingkap tersebut.


 photo IMG_5801_788x1050.jpg

ini kedai malaysia kedua yang aku jumpa..dan ini la kedai makan yang aku nak cari..penuh berliku aku merempuh pelbagai noda di kota amsterdam ni semata2 nak puaskan lidah melayu toktok aku,ya Tuhan ampuni aku (T_T)

 photo IMG_5800_788x1050.jpg

dapnyehh..dapnyehhh..memang nyonya asli kot masak kueh teow ni..haha.. price 12 euro.

 photo IMG_5802_1400x1050.jpg

bila dah puaskan nafsu perut ni..kembalilah kami nak balik hostel semula..hujan renyai2 dah waktu tu..

 photo DSC_0513_1569x1050.jpg

tapi silap mana tahhh kitorang gatal kaki sangat masuk shopping complex dan lalu satu kedai kosmetik (lalu je taw taw) dan kena tarik plak oleh promoter dorang suh masuk and try produk terbaru dorang secara free..arghhh paling lemah kena tarik-tarik ni (~.~)

tapi takpe..kiter bagi can dia pot pet pot pet dengan produk facial care dia..walaupun tak dapat disangkal aku rasa kulit aku lepas guna pencuci muka tu rasa tegang mak aihh seperti kulit baby..tapi pencuci pun dah 80 euro..kalau aku pregnant,rasa blh terberanak aku dengar harga tu T_T

 photo IMG_5822_788x1050.jpg

 produk kosmetik dapat mekap konsultansi secara propesional...inilah hasilnya..hahaha..kenapalah time awal pagi aku tak lalu kedai kosmetik tu..ini tak..time balik baru lah nak tertempek mekap propesional kat muka memasing..syukur nok kalau ada hasbeng memasing tunggu kat rumah khenzz.. (Kalau)

 photo IMG_5847_788x1050.jpg

malam terakhir di amsterdam..ini kawan baru kami..namanya Kamil..he's local..dia belanja makan eskrem malam tu.. (terharu)..kamil sangat baik dan friendly..gaya pon hispter..haha

 photo IMG_5853_1050x1050.jpg

 photo IMG_5852_1050x1050.jpg

 photo IMG_5849_1050x1050.jpg


 photo IMG_5855_1400x1050.jpg

what a memory with mister kamil :')

ok guyss..woahh rasa panjang sangat entry terakhir di amsterdam ni kan..hope you guys enjoy reading it..see uol again in germany! ;)

3 comments:

Ratu Balqis said...

Haha, mencicit?u make me sound like a mouse!haha

Masuk je gambar kedai cheese tu I was afraid,ada ka gambar itu Akan masuk?hahah berdebar

Haha I laughed masa tengok bulu tu because I have to pretend ,u know I can't pretend if my life depended on it!hik

Tak habis2 dia promote aku dgn Mijah. Cik pottt

Ratu Balqis said...

*BUKUU HAHA

fa aja aja said...

Haha..takkan la aku nak masukkan gambar "itu" ..ko memang! Tak boleh berlakon,transparent habis. Haha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails