Monday, September 1, 2014

Zaanse Schans,Holland


Assalamualaikum..

ok negara pertama yang saya pergi untuk trip kali ini ialah Holland! actually i wished for holland to win the world cup 2014 but nayy..no luck at all.Hehe..nevermind at least dah sampai negara orange! *wink*

I love holland! i wish to come here again!

Plane kami mendarat di Holland pada waktu malam..waktu tu jam 10 malam gak lahh sampai...bila menyusuri airport schipol tu memang rasa aura tragedi MH17 when sepanjang panjang tu skrin tv ucap kata-kata takziah kepada mangsa rakyat holland sendiri..hmm..after that kami tanya kat kaunter alamat nak ke hostel kami better naik transportation apa kan..so dia cadangkan untuk naik teksi,teksi boleh cecah 50 euro mind you.Since kami nak jimat..kami just naik metro untuk ke bandar,bila sampai ke bandar amsterdam baru akan naik teksi.

Dalam train pulak..kebetulan orang lelaki yang duduk di sebelah kami ialah orang mesir..dia asal alexandria.. *ini gara2 nadhar usya2 henfon laki tu tengah baca news arab dari egypt * then nadhar la tegur orang tu maka bercerita dalam train.rupanya dia kerja kat hotel hilton jadi supervisor tak silap.and kebetulan hilton hotel itu la tempat menginapnya kabin crew kapal MH17,pramugari pramugara dan pilot malaysian..dia kenal setiap sorang muka kabin crew tu sebab hari-hari dia nampak kat lobby..bila berita kapal MH17 tu terhempas,dia rasa sangat devastating sebab baru sehari sebelum dia ucap selamat tinggal kat crew-crew tersebut T___T

...kebetulan lagi tempat kami nak stop tu tempat yang sama dengan mister tu.Dia volunteer untuk tolong call kan teksi since dah lewat malam,turun stesen takde langsung teksi pun kat stesen tu T___T..dengan takda sumber nak phone nak calling2 bagai..macam sehelai sepinngang je time tu...how lucky we are met that mister..oh mister tu kahwen dengan pompuan holland..dah duduk kat situ selama 9 tahun,ada anak bagai..dia tunggu sama2 dengan kitorang sampai teksi datang..dia cakap rumah dia dekat je and dia simpan basikal dia kat stesen tu je *well orang holland memang ride basikal je nak ke mana2 pun*

then masa kami tengah menunggu tu lalu la seorang gadis berseorangan ke arah kami..then dia berhenti depan kami lalu bertanya "is anything i can help you? do you want to search for direction?" okay..kaget sebentar bila dia tanya tiba-tiba macam tu..in awe pun ada..haha..amagaddd siyeslaa locals kat sini macam ni..tak tanya pun dorang dah jawab kat kita..hahah.. ya i love their people,,very friendly ^__^

akhirnya kami selamat sampai ke hostel jam 12-1 malam tak silap..boosh! tidur teruss recharge tenaga esok pagi nak jalan sepanjang hari.Best nye jalan waktu summer ni ialah waktu siang panjanggg..boleh jalan puas puas sampai patah kakiii..tak perlu jaga wudhuk risau solat ke apaa sebab magribnya jam 9 malam! jamak takhir kat hostel je ^__^

 photo DSC_0059_1569x1050.jpg

morning in amsterdam! oh ya kami beli day pass untuk 24 jam since 2 hari je kat sini dengan harga 12 euro and beli kat dalam tram je sebab ada kaunter bersama penjual dalam tu :)

 photo DSC_0063_1569x1050.jpg

 photo DSC_0061_1569x1050.jpg

 photo DSC_0069_1569x1050.jpg

first time iols guna monopod uols.

 photo DSC_0080_1569x1050.jpg

hari pertama kami pergi ke Zaanse Schans naik sprinter (it's a train) menuju ke Koog-Zandijk dengan harga return ticket 7 euro/person

 photo DSC_0087_1569x1050.jpg

macam tu lah rupa sprinter

 photo DSC_0092_1569x1050.jpg

ok dah turun kat Koog-Zandijk so kami kena berjalan sikit untuk ke Zannse Schans tu

 photo DSC_0090_1569x1050.jpg

kincir angin dah nampak kat depan tu..tapi bukan itu yang kita cari sekarang ni :P

 photo DSC_0096_703x1050.jpg

 photo DSC_0101_1569x1050.jpg

ok peta ke zaanse ni dia tunjuk perlu lalu jambatan jalan raya duluu sebelum sampai ke sana

 photo DSC_0102_1569x1050.jpg

here it is..nampak tak jalan raya terangkat tu? haa rezeki kitorang la jumpa jalan raya terangkat time ni sebab nak bagi laluan kat kapal lalu bawah tu

 photo DSC_0116_1569x1050.jpg

 photo DSC_0106_1569x1050.jpg

 photo DSC_0122_1569x1050.jpg

yaaa itu la tempat nya jauh nun di sanaaa~~~ eh nope,bukan "kapal" itu ye lalu bawah jambatan sampai perlu buka jalan raya..hahaha (-.-)'

 photo DSC_0125_1569x1050.jpg

ok dah sampai!

 photo DSC_0129_1569x1050.jpg

santai2 duluuu~

 photo DSC_0138_703x1050.jpg

coffee shop

 photo IMG_5334.jpg

 photo DSC_0144_1569x1050.jpg

angin kuat giler ye kat sini..terbang segala tudung-tudungku

 photo DSC_0145_1569x1050.jpg

saya tak kenal apa binatang ni..haha..

 photo IMG_5419.jpg

 photo DSC_0148_1569x1050.jpg

 photo DSC_0169_1569x1050.jpg

 photo IMG_5358.jpg

 photo IMG_5352.jpg

negara holland ni merupakan negara di bawah paras laut..maknanya negara subur..rumput2 dari negara ni di eskport untuk buat rumput di padang stadium bola ternama.. *bak kata syahmi ler*

 photo DSC_0188_1569x1050.jpg

ini rumah pembuatan coklat

 photo DSC_0185_1569x1050.jpg

 photo DSC_0183_1569x1050.jpg

acuan coklat banyak yer

 photo IMG_5375.jpg

 photo DSC_0184_1569x1050.jpg

buah koko di ambil asli..

 photo IMG_5380.jpg


 photo DSC_0189_1569x1050.jpg

depan tu muzium windmill..setiap windmill  hasil produknya perbeza..bayaran masuk 3 euro..

 photo DSC_0191_1569x1050.jpg

 photo IMG_5394.jpg

belakang tu semua muzium..saya tak masuk pun semua disebakan nak save bajet..mihmihmih

 photo IMG_5384.jpg

 photo DSC_0197_1569x1050.jpg

 photo DSC_0205_1569x1050.jpg

 photo DSC_0206_1569x1050.jpg

 photo DSC_0207_703x1050.jpg


 photo DSC_0208_703x1050.jpg

 photo DSC_0215_1569x1050.jpg

 photo DSC_0225_1569x1050.jpg

 photo IMG_5453.jpg

ini rumah pembuatan clog..gambar zaman dulu cara dorang buat clog

 photo IMG_5465.jpg


 photo DSC_0240_1569x1050.jpg

 photo DSC_0230_1569x1050.jpg

 photo IMG_5469.jpg

clog yang di jual around 30 euro..

 photo DSC_0244_1569x1050.jpg

fridge magnet

 photo DSC_0246_1569x1050.jpg

annabelle..bukan lah...

 photo IMG_5456.jpg

 photo IMG_5483.jpg

 photo DSC_0251_1569x1050.jpg

ok ini kitorang tengah tunggu demonstrasi pembuatan clog

 photo DSC_0252_1569x1050.jpg

ini lah bengkel nya

 photo DSC_0257_1569x1050.jpg

kat luar rumah ada benda ni..

 photo DSC_0202_1569x1050.jpg

sekarang masuk rumah pembuatan cheese pulak

 photo IMG_5421.jpg

 photo IMG_5432.jpg

bengkel cheese

 photo IMG_5429.jpg

ada demo juga dia tunjukkan jenis2 cheese yang terhasil dalam rumah ni

 photo IMG_5434.jpg

boleh beli kalau nak bawa..tapi tak semua jenis cheese ikut citarasa kita..hehe

 photo IMG_5436.jpg

lagi dan lagi..

 photo DSC_0267_703x1050.jpg

balik semula ke amsterdam..ini amsterdam central

 photo DSC_0288_1569x1050.jpg

kitorang jalan-jalan ke Dam Square

 photo DSC_0293_1569x1050.jpg

 photo DSC_0295_1569x1050.jpg

 photo DSC_0303_1569x1050.jpg

 photo DSC_0308_1569x1050.jpg

mintak biskut nadhar dan bagi makan burung2 ni..mula2 sekor je  datang kat kite..lama kelamaan segerombolan kaww..jadi perhatian terus oleh orang2 kat sana..mihmihmih

 photo DSC_0283_1569x1050.jpg

 photo DSC_0275_1569x1050.jpg

ini Ridjk Museum ..bergambar kat depan ni je..masuk nye 10/11 euro..

habis untuk hari pertama...esoknya kami berjalan sekitar bandar amsterdam sahaja..till next post..

buibui :)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails