Sunday, January 11, 2015

Berlin,Germany


salam alaikum to my dear readers.. first of all i wanna wish happy new year 2015 ! 
3 bulan saya sunyi sepi dari dunia blogging sebabnya waktu tersebut saya menghadapi exam final saya untuk tahun akhir ini.. masuk hari ini..dah 10 hari dah post-finalexam..hehe..please pray for me and my friends agar lulus exam ni sebab tak tahan sangat dah belajar 6 tahun :D

okay lah,jom happy2 dengan baca pengalaman saya di berlin pulak this time okay?

saya pergi ke berlin dari amsterdam menaiki train DB BAHN untuk cross country..

dan metro pass untuk 3 hari stay di berlin berharga 24 euro.

 photo IMG_5868.jpg

train akan berhenti di Berlin Hauptbahnhof (hbf)

 photo IMG_5869.jpg

 photo IMG_5876.jpg

hbf dari luar..station utama yang sangat besarr di berlin..

 photo IMG_6074.jpg


Berlin kaya dengan tinggalan sejarah.Secara ringkas sejarah Jerman yang patut kita tahu ialah selepas perang dunia ke-2 ada Perang Dingin berlaku yang diwakili oleh dua kuasa besar iaitu  United States and allies untuk Barat Jerman dan Soviet Union and allies untuk Timur Jerman.Dahulunya jerman terbahagi kepada dua bahagian iaitu Timur Jerman dan Barat Jerman.Dua kawasan ni dipisahkan oleh Berlin Wall . Kawasan Barat jerman adalah tempat yang sangat maju dengan perindustrian,makanan dan bandar yang moden.Manakala untuk Timur Jerman pulak kawasan yang sangat mundur,tiada bekalan elektrik,tiada peluang pekerjaan maka kebanyakan rakyat yang duduk di timur akan cuba lari ke barat dengan memanjat berlin wall tersebut akan tetapi kebanyakannya tidak sempat melarikan diri dan akan ditembak oleh askar.Kalau nak menghayati macam mana keadaan waktu tersebut,mungkin boleh tengok movie-movie yang berunsurkan sejarah jerman contohnya Inglorious Bastard,Fury ataupun The Pianist.

Sejarah yang kedua terbesar dalam negara jerman ialah Holocaust.Sewaktu pemerintahan Hitler,beliau telah melancarkan pembunuhan beramai-ramai bangsa yahudi sehingga mencatatkan jutaan yahudi yang terbunuh.Waktu tersebut memang yahudi hidup dalam ketakutan dan sentiasa meminta simpati dengan rakyat jerman untuk berikan mereka perlindungan di rumah mereka..jadi dahulunya agak common jika sesebuah rumah di jerman mempunyai bilik rahsia untuk memberi perlindungan kepada yahudi..selalunya rakyat jerman yang beri perlindungan untuk yahudi ni memiliki courage yang tinggi ataupu mereka bersahabat baik dengan yahudi tersebut.

Namun sekarang agak sensitif bagi orang jerman bila kita sebut mengenai hitler sebab rakyatnya menganggap hitler adalah diktator yang sangat kejam..which is for us yang islam ni part of it berterima kasih kerana menghapuskan yahudi..tetapi dari sudut humanity nya memang dah masuk kategori kejam.

orang jerman tidak boleh berbahasa english hampir kesemuanya.. jadi agak susah di situ bila kita ingin bertanyakan sesuatu.Mereka agungkan bahasa mereka sendiri dan jerman adalah negara yang sangat maju dan efisyen.Pusat pengeluaran automobile terkemuka seperti BMW,Mini Cooper,Audi,Mercedes Benz dan lain-lain


 photo IMG_5896.jpg

 photo DSC_0545_1569x1050.jpg

 photo IMG_5892.jpg

 photo DSC_0544_1569x1050.jpg

memorial in BerlinGermany. The monument is dedicated to the memory of the 220,000 - 500,000 people murdered in the Porajmos - the Nazi genocide of the European Sinti and Roma peoples.

 photo IMG_5894.jpg

 photo DSC_0546_1569x1050.jpg

pagar berkaca ni panjang lagi sebenarnya yang mencatatkan kronologi sejarah pembunuhan sinti dan roma

 photo DSC_0567_1569x1050.jpg

street-performance



 photo IMG_5897.jpg

 photo DSC_0547_703x1050.jpg

 photo IMG_5901.jpg

 photo IMG_5899.jpg

more memorial..



REICHSTAG BUILDING



 photo DSC_0550_1569x1050.jpg

Bangunan parlimen Jerman

 photo IMG_5910.jpg


The Reichstag building is a historical edifice in BerlinGermany, constructed to house the Imperial Diet (German: Reichstag), of theGerman Empire. It was opened in 1894 and housed the Diet until 1933, when it was severely damaged in a fire. After World War II, the building fell into disuse; the parliament of the German Democratic Republic (theVolkskammer) met in the Palast der Republik in East Berlin, while the parliament of the Federal Republic of Germany (the Bundestag) met in the Bundeshaus in Bonn.



 photo IMG_5919.jpg



MEMORIAL TO THE MURDERED JEWS OF EUROPE


 photo DSC_0575_1569x1050.jpg

 photo IMG_5933.jpg


The Memorial to the Murdered Jews of Europe also known as theHolocaust Memorial is a memorial in Berlin to the Jewish victims of the Holocaust. They are organized in rows, 54 of them going north-south, and 87 heading east-west at right angles but set slightly askew. An attached underground "Place of Information" (GermanOrt der Information) holds the names of all known Jewish Holocaust victims, obtained from the Israeli museum Yad Vashem.



 photo IMG_5935.jpg

 photo IMG_5945.jpg

negara jerman juga terkenal dengan rakyat yang menggunakan basikal sebagai transport utama..ada lorong khas untuk berbasikal. Mesin bergerak kat dalam gambar tu tak tahu nama apa..hehe..tapi ada disewakan untuk pelancong.

 photo DSC_0570_1569x1050.jpg

The Beer Bike


party bikepedal crawlerpedibuscycle pubbeer bike,bierbike, or birriciclo is a multi-passenger human powered vehicle. A party bike is sometimes mistaken for a larger scale version of a pedicab, but it is not since the party bike is powered by the passengers while the steering and braking is controlled by the driver who does not provide pedaling power. Some also double as rolling refreshment stands. Human-powered party bikes have been in use for decades and have grown into several families of vehicles for a variety of purposes, including tourist rentals and private touring. They are not used as pedal taxis or pedicabs since the driver provides no power to the party bike and cannot pick up “fares” in the customary sense. They are often available at tourist attractions where they are rented by the hour or day and often serve as a rolling refreshment stand. When used in conjunction with alcohol, the driver is usually hired with the party bike.


 photo IMG_5946.jpg

 photo DSC_0606_1569x1050.jpg

 photo DSC_0592_1569x1050.jpg

di jerman..bangunan nya kebanyakan jenis moden dan berkaca.. mungkin akibat daripada perang dan bangunan lama/konservatif telah tiada untuk dijadikan sebagai simbol culture di bandar tersebut.We can say that berlin is not a beautiful town like in paris or prague or budapest.. :D

 photo IMG_5952.jpg

ini mesin cop tiket pass..untuk tengok validity tiket dah guna banyak mana.Tak wajib pun nak punch card ni everytime naik metro..saya saja je suka punch,rakyat dia pun tak buat saya tengok...hehe


CHECKPOINT CHARLIE

kebetulan rezeki time pergi tempat tempat ni ada solidariti untuk palestin.. sebab masa ni kan perang palestin dan israel yang agak kencang tu.. T_T

 photo DSC_0616_1569x1050-1.jpg

 photo DSC_0629_1569x1050-1.jpg

 photo DSC_0621_1569x1050-1.jpg

gagah perkasa polis jerman ni

 photo DSC_0617_1569x1050-1.jpg

 photo DSC_0631_1569x1050-1.jpg

 photo DSC_0632_1569x1050-1.jpg


 photo IMG_5962.jpg

 photo IMG_5963.jpg

nadhar menyempat..

 photo DSC_0634_703x1050-1.jpg

nampak tuu gambar atas tiang tu? saya tak tahu itu muka siapa..hehe

 photo IMG_5977.jpg

ini la dia exactly check point tu...pemisah west dan east berlin..point utama di mana berlin wall bertemu


Checkpoint Charlie (or "Checkpoint C") was the name given by the Western Allies to the best-knownBerlin Wall crossing point between East Berlin and West Berlin during the Cold War.
GDR leader Walter Ulbricht agitated and maneuvered to get the Soviet Union's permission for the construction of the Berlin Wall in 1961 to stop Eastern Bloc emigration westward through the Soviet border system, preventing escape across the city sector border from East Berlin to West Berlin. Checkpoint Charlie became a symbol of the Cold War, representing the separation of East and West. Soviet and American tanks briefly faced each other at the location during the Berlin Crisis of 1961.
After the dissolution of the Eastern Bloc and the reunification of Germany, the building at Checkpoint Charlie became a tourist attraction. It is now located in the Allied Museum in the Dahlem neighborhood of Berlin.


 photo DSC_0643_703x1050-1.jpg

poskad..poskad.. price between 0.50 euro - 3 euro..
kat berlin agak susah untuk jumpa dengan kedai souveniers..jadi if pergi ke checkpoint charlie ni jgn lupa singgah yer! price kat kedai ni pun agak affordable =)

 photo DSC_0644_1569x1050-1.jpg



DAY 2

 photo IMG_5990.jpg

hari ni kita akan teruskan lawatan jelajah berlin..hiks

BERLIN WALL

berlin wall ni dibina sejak 1961 dimana waktu tu Perang Dingin berlaku..dan dimusnahkan pada tahun 1990..sebabnya 1989 tu perang dingin dah berakhir..tapi demolition wall ni tak sepenuhnya..masih ada tinggalkan juga dinding yang kukuh.

 photo DSC_0648_1569x1050.jpg

berlin wall ni panjang gilerrr..well imagine la dia yang pisahkan antara timur dan barat jerman kan..so dalam gambar ni sebahagian la wall tersebut..

 photo DSC_0652_1569x1050.jpg


The Berlin Wall was a barrier that divided Berlin from 1961 to 1989,Its demolition officially began on 13 June 1990 and was completed in 1992.The barrier included guard towers placed along large concrete walls,which circumscribed a wide area (later known as the "death strip") that contained anti-vehicle trenches, "fakir beds" and other defenses. The Eastern Bloc claimed that the wall was erected to protect its population from fascist elements conspiring to prevent the "will of the people" in building a socialist state in East Germany. In practice, the Wall served to prevent the massive emigration and defection that marked East Germany and the communist Eastern Bloc during the post-World War II period.



 photo DSC_0654_1569x1050.jpg

 photo DSC_0655_1569x1050.jpg

 photo DSC_0650_1569x1050.jpg

ni memorial antara yang terbunuh/mati semasa perang tersebut..

 photo IMG_5997.jpg


 photo DSC_0671_1569x1050.jpg

 photo DSC_0689_1569x1050.jpg

 photo DSC_0690_1569x1050.jpg

 photo DSC_0691_1569x1050.jpg

 photo DSC_0692_703x1050.jpg

 photo DSC_0693_1569x1050.jpg

 photo DSC_0696_1569x1050.jpg

 photo DSC_0697_1569x1050.jpg

 photo DSC_0701_1569x1050.jpg

 photo DSC_0703_1569x1050.jpg

 photo DSC_0709_1569x1050.jpg

 photo DSC_0710_1569x1050.jpg


OLD NATIONAL GALLERY,MUSEUM ISLAND

 photo DSC_0732_1569x1050.jpg


The impressive museum on Berlin's Museum Island presents a collection of 19th century art from the period between the French Revolution and the First World War, from classicism to secessionism. The harmonious relationship between the collection and the museum building is exceptional. Designed under the auspices of Heinrich Strack according to plans by August Stüler, the gallery was built between 1867 and 1876 and how houses one of the most beautiful collections of paintings and sculptures from that century. A tour of the museum offers a unique insight into the art and architecture of the 19th century.



 photo IMG_6032.jpg

 photo IMG_6034.jpg

 photo IMG_6041.jpg

 photo DSC_0756_1569x1050.jpg

semangat kan pakcik kat belakang tu nak sunbathing...hmmm

BERLINER FERNSEHRTURM
(berlin tv tower)

 photo DSC_0712_703x1050.jpg


the tower was constructed between 1965 and 1969 by the administration of theGerman Democratic Republic. It was intended as a symbol of Berlin, which it remains today,as it is easily visible throughout the central and some suburban districts of Berlin. With its height of 368 meters, it is the tallest structure in Germany.



 photo DSC_0720_1569x1050.jpg

 photo DSC_0771_1569x1050.jpg


BERLIN DOME CATHEDRAL

 photo DSC_0740_1569x1050.jpg


Berlin Cathedral is the short name for the Evangelical Supreme Parish and Collegiate Church in BerlinGermany. It is located on Museum Island in the Mitteborough. The current building was finished in 1905 and is a main work of Historicist architecture of the "Kaiserzeit".



 photo DSC_0730_1569x1050.jpg


The Dom is the parish church of the congregation Gemeinde der Oberpfarr- und Domkirche zu Berlin, a member of the umbrella organisation Evangelical Church of Berlin-Brandenburg-Silesian Upper Lusatia. The Berlin Cathedral has never been a cathedral in the actual sense of that term since it has never been the seat of a bishop. The bishop of theEvangelical Church in Berlin-Brandenburg (under this name 1945–2003) is based at St. Mary's Church and Kaiser Wilhelm Memorial Church in Berlin. St. Hedwig's Cathedral serves as the seat of Berlin's Roman Catholic metropolitan bishop.


 photo DSC_0727_1569x1050.jpg

penat bila jalan time puasa ni..dengan terik plak matahari kan..

 photo IMG_6048.jpg

 photo DSC_0774_1569x1050.jpg

OLYMPIA STADION

 photo DSC_0778_1569x1050.jpg

 photo DSC_0780_1569x1050.jpg


The Olympiastadion is a sports stadium inBerlin, Germany. There have been two stadia on the site: one that was called the Deutsches Stadion, which was built for the aborted 1916 Summer Olympics, and the present-day facility. Both were designed by members of the same family, the first by Otto March and the second by his son Werner March. It is the second biggest stadium in Germany behind Signal Iduna Park and has been the home stadium of the Hertha Berlin football team since 1963.



 photo IMG_6057.jpg

 photo IMG_6060.jpg

 photo DSC_0786_1569x1050.jpg

baru true traveller kan nadhar? =P

 photo DSC_0790_703x1050.jpg



KAISER WILLHELM MEMORIAL CHURCH



 photo DSC_0795_1569x1050.jpg



The Protestant Kaiser Wilhelm Memorial Church is located in Berlin on the Kurfürstendamm in the centre of the Breitscheidplatz.
The original church on the site was built in the 1890s. It was badly damaged in a bombing raid in 1943. The present building, which consists of a church with an attached foyer and a separate belfry with an attached chapel, was built between 1959 and 1963. The damaged spire of the old church has been retained and its ground floor has been made into a memorial hall.
The Memorial Church today is a famous landmark of western Berlin.



 photo IMG_6077.jpg

time for break-fasting on last day of ramadhan !

 photo IMG_6082.jpg

kami makan di restoran halal kanun.. time makan tu baru perasan kedai ni kedai syiah..kikiki..sebab  ada potret yang digantung dan siaran tv tu pun ada unsur syiah.

 photo IMG_6083.jpg

kedai ni serve ayam kentucky ala kfc

DAY 3

 photo IMG_6098.jpg

SELAMAT HARI RAYA !

 photo IMG_6193.jpg

memang plan nak beraya kat embassy malaysia di jerman..hehe..nak merasa la juga jumpa malaysian di berlin

 photo IMG_6127.jpg

tak ramai sangat pun malaysian kat sini..tak macam kat mesir lah..hehe.. bila borak-borak dengan student yang mostly amik engineering kat jerman ni dorang kata setiap satu batch penghantaran tu tak di tempatkan satu tempat yang sama..dorang akan scattered di seluruh jerman..so hanya kelompok2 kecik je utk each kawasan..

 photo DSC_0801_1569x1050.jpg

 photo IMG_6135.jpg

 photo IMG_6120.jpg

ada satay yay!

 photo IMG_6118.jpg

 photo IMG_6115.jpg

berseri-seri mukaaa :D

 photo IMG_6113.jpg

 photo IMG_6126.jpg

bersama student-student kat jerman.. =)

 photo IMG_6138.jpg

 photo DSC_0817_1569x1050.jpg

 photo IMG_6159.jpg

cantik juga kawasan rumah embassy ni dengan bunga-bunga macam ni..dengar2 anak duta tu suka berkebun

 photo IMG_6160.jpg

yang baju hijau tu dia cakap dia datang jerman hanya untuk praktikal selama 6 bulan..tapi saya tak pasti dia dari universiti mana kat malaysia tu.

 photo IMG_6165.jpg

potret hari raya ;p

 photo IMG_6182.jpg

salah sorang dorang ni anak/cucu duta..tak ingattt..cuma yang ingat belah kanan tu mak dia orang Jerman la..haha..so semangat nadhar dan syahmi mengorat budak tu cakap dah besar nanti kawen dengan abang eh? -_-

 photo IMG_6194.jpg

lepas pergi beraya..sambung jalan balik..sebelum tu cari pos ofis nak hantar poskad yang dibeli kat checkpoint charlie sebelum ni!



BRADENBURG GATE

 photo DSC_0823_1569x1050.jpg

Terletak di barat Berlin Center, Gerbang Brandenburg diresmikan oleh Raja Fredrick William II dan dibangun antara tahun 1788-1791 oleh Carl Gotthard Langhans.

Landmark ini menjadi simbol dari berbagai rezim sepanjang sejarahnya, dimulai dengan Kekaisaran Prusia dan terus berlanjut sampai Nazi dan kemudian rezim Komunis Tirai Besi.
Saat ini, Gerbang Brandenburg merupakan simbol kebebasan dan perdamaian sekaligus saksi simbolis runtuhnya Tembok Berlin.
Gerbang Brandenburg adalah salah satu struktur paling dikenal di dunia. Pada awalnya, struktur ini merupakan bagian dari struktur lain yang membentuk gerbang pintu masuk ke Berlin.
Gerbang ini terletak di barat Berlin Center dan tepat di sebelah selatan Gedung Reichstag, yang merupakan pusat politik Kekaisaran Prusia.
Brandenburger Tor, seperti yang disebut dalam bahasa Jerman, juga pernah menandai permulaan Under den Linden, yang merupakan boulevard berjajar dengan pohon-pohon linden yang mengarah ke istana yang ditempati pemimpin Prusia.
Frederick William II dari Prusia, yang adalah Raja Prusia dan Elector of Brandenburg, menugaskan pembuatan gerbang sebagai simbol perdamaian.
Gerbang ini dirancang dan dibangun oleh Carl Gotthard Langhans dengan tiga pilar di setiap sisi, menciptakan empat pintu masuk kecil dan satu pintu masuk besar di tengah.



 photo DSC_0824_1569x1050.jpg

 photo DSC_0834_1569x1050.jpg



 photo DSC_0836_1569x1050.jpg

 photo IMG_6214.jpg


 photo IMG_6201.jpg



SOVIET WAR MEMORIAL (TIERGARTEN)


 photo IMG_6224.jpg

The Soviet War Memorial (Tiergarten) is one of several war memorials in Berlin, capital city of Germany, erected by the Soviet Union to commemorate its war dead, particularly the 80,000 soldiers of the Soviet Armed Forces who died during the Battle of Berlin in April and May 1945.

 photo IMG_6232.jpg


BERLIN VICTORY COLUMN

 photo DSC_0859_703x1050.jpg


 is a monument inBerlinGermany. Designed by Heinrich Strack, after 1864 to commemorate the Prussian victory in the Danish-Prussian War, by the time it was inaugurated on 2 September 1873, Prussia had also defeated Austria in the Austro-Prussian War (1866) and France in the Franco-Prussian War (1870–71), giving the statue a new purpose. Different from the original plans, these later victories in the so-called unification wars inspired the addition of the bronze sculpture of Victoria, 8.3 metres high and weighing 35 tonnes, designed by Friedrich Drake. Berliners have given the statue the nickname Goldelse, meaning something like "Golden Lizzy"



 photo DSC_0860_1569x1050.jpg

 photo DSC_0876_1569x1050.jpg

 photo DSC_0870_703x1050.jpg

 photo DSC_0880_1569x1050.jpg

dua orang ni memang pantang nampak kawasan lapang/kawasan yang sesuai untuk tidur mesti akan tidur ja keja

 photo DSC_0877_1569x1050.jpg


 photo IMG_6247.jpg

actually kan..sangat selesa berjalan dengan pakai baju kurungg..hehehe..dalam gambar pun nampak cantik je berbaju kurung ;')

 photo IMG_6253.jpg


ok masa untuk balik dan pergi ke lokasi seterusnya iaitu nuremberg untuk next entry

terima kasih dan moga terhibur :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails