Wednesday, June 24, 2015

Fussen (neuschwanstein castle),Germany


Neuschwanstein Castle is a nineteenth-century Romanesque Revival palace on a rugged hill above the village of Hohenschwangau near Füssen in southwest Bavaria, Germany

 photo DSC_0188_1569x1050_1.jpg

untuk ke Fussen,kami stay satu malam di Ausburg..actually kat ausburg ni kami stay di hostel budak malaysia yang belajar engineering,dorang tak ramai pun kat sini..dalam 20 orang macam tu..dorang sangat baik melayan kami :')

 photo DSC_1115_1569x1050.jpg

awal paginya kami dah bertolak ke fussen dari ausburg menaiki train..balik hari je..

 photo DSC_1116_1569x1050.jpg\

 photo IMG_6494_788x1050.jpg

ni tiket bayern namanya..jimat untuk yang berjalan secara grouping..bayern ticket ni dia cover semua tempat yang berada dalam area bayern..contohnya tiket ni boleh guna untuk pergi ke Salzburg,Austria.. (we went there too)..kawasan ni area bavaria..so bavaria ni located kat border line dengan austria..thats why boleh pergi ke salzburg.

 photo DSC_1134_1569x1050.jpg

sangat cantik sepanjang perjalanan tuu..amik masa dalam 40 minit untuk sampai

 photo DSC_1167_1569x1050.jpg

 photo DSC_1136_1569x1050.jpg

 photo DSC_1169_1569x1050.jpg

 photo IMG_6503_788x1050.jpg

ok bila dah sampai kat fussen tu..untuk ke castle kita kena ride bas ni..bas ni memang akan tunggu tersedia di situ

 photo DSC_1174_1569x1050.jpg

nampak tak castle kat atas tu? hehe..

 photo DSC_1176_1569x1050.jpg

kat atas tu nanti ada dua castle (schloss) iaitu Neuschwanstein dan Hoheschwangau


 photo DSC_1178_1569x1050.jpg

ok ini dah sampai ke atas di mana tempat bas berhenti..tapi untuk pergi ke castle tu..kita kena berjalan kaki untuk lalu lorong kecik dan panjang yang hanya boleh lalu kereta kuda sahaja..so kira nya kena mendaki sikit lagi la..hehe..jadi kena pakai kasut yang selesa ya untuk ke sini

 photo DSC_0035_1569x1050.jpg

sebelum tu bergambar dulu

 photo DSC_0038_1569x1050.jpg

kat belakang warna kuning mustard tu la istana Schwangau..

 is a 19th-century palace in southern Germany. It was the childhood residence of King Ludwig II of Bavaria and was built by his father, King Maximilian II of Bavaria

 photo DSC_0037_1569x1050.jpg

 photo DSC_0033_1569x1050.jpg

 photo DSC_0025_1569x1050.jpg

bermula la pendakian untuk ke istana Neuschwentein

 photo DSC_0053_1569x1050.jpg

so macam ni la lebar jalan tu..kiri kanan memang hutan je..pokok pun kurus dan tinggi tinggi

 photo DSC_0052_1569x1050.jpg

 photo DSC_0056_1569x1050.jpg

kalau nasib tak baik boleh la jumpa dengan tahi kuda kat jalan ni...huuu

 photo DSC_0055_703x1050.jpg

 photo DSC_0058_1569x1050.jpg

kita dah sampai ke destinasi!

 photo DSC_0065_1569x1050.jpg

haa dah boleh tengok castle ni dari dekat

 photo DSC_0064_1569x1050.jpg


 photo DSC_0062_703x1050.jpg

 photo DSC_0060_703x1050.jpg

 photo DSC_0066_1569x1050_1.jpg

bandar Fussen dari istana Neuschwentein

time ni perut dah laparr sebab breakfast maggi je pagi tu..kami sangat beruntung hari tersebut sebab tuan rumah sediakan bekalan untuk kami..terharu sangat! nak dijadikan cerita masa kami nak keluar hostel tu,buka pintu bilik kat tombol pintu tu tersangkut paper bag yg penuh dengan nasi dan lauk pauk T_T .. one of them tinggalkan mesej kata ini sahaja yang boleh kami sediakan dan have fun! 

 photo DSC_0071_703x1050.jpg

dorang punya "ini sahaja" tu ada lah rendang ayam,daging dendeng masak hitam,roti sandwich,timun dan nasi..
rasa nak menangis je time makan tu sebab terharu..ye la perut lapar,dapat makanan malaysia pulak kan! hehe

 photo IMG_6545_788x1050.jpg

hehe berkelah kat sekitar istana

 photo IMG_6547_788x1050.jpg

 photo DSC_0090_1569x1050_1.jpg

ini lah castle tu dari dekat..actually kami tak masuk sebab kat dalam tu construction tak siap pun..lagipun nak save bajet..hiks

 photo DSC_0089_703x1050.jpg

sejarah istana ni agak menarik juga,tu yang kami beriya nak ke sini sebab castle karakter kartun walt disney iaitu sleeping beuty inspired by castle Neuschwentein ni la =)

 photo DSC_0104_703x1050.jpg

 photo DSC_0091_1569x1050.jpg

nanti gambar kat bawah sikit ada satu shot di tempat yang strategik yang boleh menampakkan keseluruhan istana ni dan kalau perhati betul2 boleh nampak la macam castle walt disney..hehe

 photo DSC_0123_1569x1050.jpg

ni kami otw nak ke bridge marienbruke,dimana kata ats bridge tu la boleh nampak satu istana ni

 photo DSC_0120_1680x1043.jpg


 photo IMG_6595_788x1050.jpg

dah di atas jambatan marienbruke! jambatan kayu je..scary gak nak pijak sebab boleh tahan ke tak kayu ni..dh la kat bawah tu gaung ..but alhamdulillahh masih selamat :D

 photo DSC_0125_1680x1035.jpg

pemandangan dari atas jambatan,cantikkan!!

nak sejarah sikit pasal istana ni

Klik sini ya!

mesti baca! sebab sejarah dia menarik..anak raja yang tak minat menjaga negara,tapi lebih minat kepada sastera telah bina istana fairy tale cenggini menggunakan duit rakyat..

 photo DSC_0079_1569x1050.jpg

souvenirs shop di kawasan istana

 photo DSC_0082_1569x1050.jpg

 photo DSC_0142_1569x1050.jpg

sekarang dah nak turun balik..ikut jalan lain..hehe

 photo DSC_0149_703x1050.jpg


 photo DSC_0163_1569x1050.jpg

 photo DSC_0164_1569x1050.jpg

 photo IMG_6625_788x1050.jpg

 photo IMG_6647_788x1050.jpg

 photo IMG_6637_788x1050.jpg

 photo IMG_6652_788x1050.jpg

 photo IMG_6653_788x1050.jpg

 photo DSC_0177_1569x1050.jpg

ni pekan fussen..jalan sekitar sementara tunggu waktu naik train balik ke Ausburg

 photo DSC_0176_703x1050.jpg

 photo DSC_0179_1569x1050.jpg

berakhirlah kisah di fussen! hehe..till next chapter .. =P

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails