Tuesday, September 22, 2015

Post-basic : Akupuntur

salam everyone ^^

Alhamdulillah hingga ke saat ini saya masih bernafas dan hidup dengan "sihatnya" sebagai fresh graduate yang tak berapa fresh..hehe..dah masuk 7 bulan haa menganggur kat rumahh..panggilan kerja masuk hospital tak dipanggil pun lagi..realiti sekarang,even doktor pun dah lambat kerja sebab kena tunggu giliran..huhuhu..

Nampaknya planning saya 6 bulan lepas untuk ambil post-basic acupunture ni tak sia-sia..at least ada ilmu baru yang saya dapat dalam masa yang sama mengisi masa cuti yang panjang.Actually idea ini bermula melalui my mom,saya mulanya tak ada idea langsung mengenai akupuntur ni..tapi masa dulu dah nak dekat final exam tahun akhir,mak yang suarakan untuk saya amik kelas akupuntur..mak kata mak dah cuba rawatan ni dan hasilnya cukup baik..jadi mak teringin untuk saya belajar.

Saya waktu itu takde lah menolak terus taknak amik..saya fikir juga mungkin lepas habis belajar,jangka masa nak masuk kerja tu mesti lambat..nak buat apa je kan duduk rumah berbulan-bulan tak buat apa..so akhirnya saya setuju untuk join program akupuntur ni selama 6 bulan.Yes,6 bulan..tapi kelasnya tak hari-hari pun..cuma 2 hari dalam sebulan iaitu hari jumaat dan sabtu.

Serba sedikit mengenai Kursus Klinikal Akupuntur ni dibawah naungan USM dan Tambun Holistic care,Ipoh.Tenaga pengajar dia terdiri daripada 3 orang guru.. Dr.Devi,Sir Gabriel dan Miss Jean dari Tambun Acupunture Academy.

 photo 12028660_10206405894858936_2040212870078131527_o_1.jpg

ini pamphlet untuk kursus

 photo 11013099_10206405895818960_4395003758648039071_o.jpg


ini pul syllabus yang di ajar selama 6 bulan

 photo 12038704_10206405787376249_2510073043589541879_o.jpg


ini kawan-kawan sekelas saya..maksima 25 orang dalam satu kelas.Dr devi ialah that cute old man berbaju putih..hehe..he is like a father to us :)

 photo 12038723_10206405788296272_1349135404811977117_o.jpg


gambar-gambar siket

 photo 12010771_10206405789016290_3703912216690337380_o.jpg


ini rawatan jarum akupuntur bersama moxa.Dia bakar moxa tersebut dan dilapik dengan halia.

the journey sepanjang program ni sangat menarik dan menggembirakan bagi saya..hehe..cikgu-cikgu semua tersangat baik,kelakar dan very inspiring..setiap kali kelas rasa nak gelak sampai sakit perut..ditambah pula classmate semua macam kepala gila-gila..hehe

well mengenai classmate saya kebanyakan nya dari background orang yang dah ada spa kecantikan,ataupun memang mengamalkan rawatan alternatif ni seperti bekam,akupuntur,mengurut etc..ohya untuk pengetahuan sesiapa pun boleh join program ni walaupun dari background yang berbeza.

serba sedikit saya dapat belajar mengenai Traditional Chinese Medicine (TCM) dalam kelas ini..i really appreciate this kind of knowledge since i can see other perspective of healing instead of western medical i studied before.

fyi, rawatan akupuntur ini sebenarnya berasal dari India,tapi di 'developed" kan di negara China..jadi kita selalu berfikir bahawa akupuntur ni rawatan dari China bukan? Jadi harapnya lepas ni dah tahu la kan siapa yang mulakan dulu rawatan ini..hehe.Rawatan akupuntur ni memang dah digunakan di hospital negara China dan India sehingga sekarang.Maksudnya rawatan ini digunakan di dalam Dewan Bedah Hospital sebagai alternatif untuk pain reliever ataupun acupunturist boleh dikatakan doktor bius di dalam OT.So patient boleh pilih nak anaesthetic ataupun nak acupunturist.

kalau nak diceritakan sangat panjang plak mengenai rawatan ni ..maybe kalau jumpa depan2 dengan saya,tengok dari gaya saya bercerita..mungkin korang boleh tau betapa excited nya saya belajar benda ni ..haha ^^


sekarang saya jadi perawat tegar untuk sinusitik abah dan masalah gout emak..hehe
setelah 6 bulan berlalu..tibanya majlis perpisahan dan penyerahan sijil =(

 photo 10484539_10206405786976239_7210940362175977814_o.jpg

kelas kami di adakan di wisma sejarah KL..ni detik-detik kelas terakhir..huuu


 photo 1519905_10206405784176169_1689767028994655845_o.jpg

kami ada exam hari terakhir tu...tapi rileks je..exam just nak uji..takdelah kena lulus baru dapat sijil.heheh


 photo 12052522_10206405780776084_7331251284200493574_o.jpg

lepas exam ada makan-makan! heheeh

 photo 12022385_10206405778056016_4346901253105712739_o.jpg


sir Gabriel,Abg razali,Dr.devi dan Miss Jean

gabriel,razali dan jean merupakan anak murid dr.devi..but from what i know,sir gabriel sudah lama bersama dr.devi since 9 years ago..dr.devi is like a father to him..dia sangat menjaga dr.devi,kemana-mana pun dia akan ikut dr.devi..sir gabriel ada kisah tersendiri masa pertama kali dia jumpa dr.devi,to conclude that he is a "new person" now compare to his old life before..the reason behind it was dr.devi.

i love to hear sir gab's story..he had sense of humor too.His lecture is always fun and enjoyable.



 photo 11999775_10206405771815860_8345653979823512128_o-2.jpg


meet my honourable sifu(s)

 photo 12017430_10206405793016390_3239176263044562528_o.jpg


bambam dah kiter ^^

 photo 11953470_10206405785856211_7435151908042667126_o.jpg

the gegirls yang excited..ohya yang duduk kat depan belah kanan sekali tu Suzy,i will talk about her later ;)


 photo 11223978_10206405791456351_5329193083508336045_o.jpg


left is faizul and right is faiz.They are my senior from batch 1st of this program.Im the 3rd batch.
mereka insan istimewa yang tidak ada deria penglihatan tapi gigih untuk belajar akupuntur ni..jangan terkejut ya,they are now quite well known di area masing-masing dengan rawatan akupuntur mereka.Yes they can poke you correctly! they just use their sense of touch to locate where the point to poke.You will know the point if you learn and join this program =P (yah,im sort of promoting..hee)..and Suzy is their friend which is now my classmate..suzy too is a special one =)

amazing aite? ^^

 photo 11222618_10206405794856436_5697463207375474577_o.jpg


majlis penyerahan sijil by Prof Siti Amrah wakil dari USM..prof dalam bidang rawatan alternatif dan komplimentri USM.. yang berbaju putih itu pula sister Mazni ..Head of Nurse in HUSM..they were both are Dr.Devi's student during 1st batch of this program.

 photo 12019824_10154330962279298_803373068603301104_n.jpg

Alhamdulillahhh..kami semua telah tamat belajar! hehe


 photo 12031401_10206405790736333_6630037969727398773_o.jpg


see i got the official shirt from Tambun!..shirt ni wajib pakai bila ada community service pada bila-bila masa yang dianjurkan oleh pihak Tambun..

ini lah cerita saya sepanjang 6 bulan ini..hehhe..actually pertemuan kami tak berakhir di sini..Insha Allah pada pertengahan bulan oktober nanti kami semua akan berlepas ke Negeri China untuk lawatan sambil belajar ke Xiamen University dimana rawatan akupuntur ini dilaksanakan..actually Tambun Academy ada MOU dengan Xiamen University untuk bidang akupuntur ni..so di sana kami akan dapat sijil dari universiti tersebut pulak..

Insha Allah i will update my journey to China pulak yaaa..thanks for reading!

p/s if any of you are interested in this program,you can directly email me at fa_aja_aja@icloud.com for any enquiries..the next intake will be on October 2015 and April 2016 Insha Allah.

3 comments:

Anonymous said...

Good morning. ...nak tahu kos utk kurdus ni berapa ye? Dan masa kursus pukul berapa to pukul berapa on friday and Saturday?

fa-aja-aja said...

Dalam rm5-6k,,start 8am-5pm ;)..sorry for late reply

sapna said...

salam.. ada nom phne dr devi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails