Monday, January 26, 2009

Cara ku~

well,everybody has their own method in studying rite! same goes wit me too..but maybe my methods ni wil be same with u..hehe...lets check it out!

ok,me lebih suka buat solan banding dengan membaca..nih kes study last minute..huhu..because i noe,ku baca banyak mana sekalipun,memang tak akan masuk dalam otak nih.

Pertama sekali tuh ku akan baca sekaligus untuk topik2 yang masuk dalam exam,inih lebih kepada "scanning"..just baca walaupun ku tak faham..sebab yang penting me tahu perkataan tuh wujud,so bila buat soalan diri nih tidak akan totally blur!

Proses kefahaman ku akan datang bila buat soalan,tapi sebelum buat soalan tuh,ku jawab sambil tengok jawapan di belakang..hahaha..ku x akan fikir panjang jawab sendiri,sebab time ku men "scanning" tuh bukannya faham.Ini lebih kepada soalan MCQ..

So bila dah jawab soalan tuh,untuk MCQ ku akan cek semula dalam buku kenapa ini dan itu..dan dari situ start faham..plus tanya hosmet yang dapat explain soalan tuh.Bila solan short notes,sambil menulis jawapan di belakang sambil tuh kita akan ingat apa yang ditulis kan..so time tuh la jugak selak2 buku..

Mengenai dengar radio time belajar nih,depends pada saya belajar apa..ku tidak akan dengar radio dalam proses membaca buku untuk pemahaman..

ku dengar lagu dalam proses hafalan,membuat soalan dan membaca buku untuk refresh kembali.dan buat kira2 (tapi skrg xda kira2).lagi satu! kalu dengar lagu,tak boleh dari laptop..dan saya duduk di meja..saya kena ada earphone dan masukkan ke dalam telinga..kalu tak buat camnih,ku rasa agak terganggu dengan bunyi2..

ehe..yang bes nya,,kenapa saya suka dengar lagu sambil menghafal? sebabnya cara nih mengajar ku untuk fokus!..ya means tat bila ku hafal2..ku xkan teringat lagu apa yang sedang berkumandang di telinga..sebab betul2 dapat fokus pada hafalan..err yeke? ngee..but me camtuh la..

p/s left one more paper for physio!!! now rest sekejap..

Friday, January 23, 2009

Pagi di Zagazig

Haiiii! Pada 12 dec 2008,patutnya hari itu ada usrah mingguan,tapi bila dah siap2 kuar rumah dapat berita yang usrah dibatalkan..adeyyy..telambat dapat berita nih.So,pakat la kami bertiga untuk berjalan di Pekan Mahattah waktu pagiii..hehehe..

Pics speak a thousand words...


Ok! kami beli strawberi time nih..



Teka makcik ni buat apa? (ku saja amik dari belakang,kalu depan2 xpasal2 ada roti terbang arah aku.hek hek)

haa..nih la hasil kerja tangan makcik tadi.uhukk.makanan ruji dorang nih,bekfes mkan inih,sila la makan..wuwuwuw


Kedai jus buah! original mai dari sini a..(baru nak buka)

nampak tak? tuh jual majalah2 sambil tauke kedai duduk2.


hee,eskrim!!! makan pagi2..1 genih sahaja ;D

Kedai rotii...

restoren nih..menu dia "khusri",sejenis makanan nasi campur macaroni..tapi ku x suka makan.

kedai masih tutup..hari jumaat time nih,salu buka pas jumaat.

nasib bek time nih lorong bersih..kalu biasanya..heh~

inih la trenko!! ala2 mini bus..

inih ku x tau apa...(dalam trenko time nih)

ini la kawasan Salam,rumah ku..kena masuk dalam2 lagi

teksi kontot..cam beca juga nih..kalu malas nak jalan kat salam tuh,naik la ni.

haa nih nak dekat dah rumah ku..

daadaaa...kami masuk dulu..bye! ;D

Wednesday, January 21, 2009

Mimpi

haih..
baru pas subuh nih..
hari ni rasa sangat tak best..
nak bangun pun tersangat malas..
mimpi buruk,tuh tak nak tahu ending nya ku terus bangun.
nak buka buku pun pikir 2 3 kali..kenapala ada exam..ish,nih la sebab belajar untuk exam..
kadang2 belajar boleh jadi ikhlas,kadang2 sebab exam..sedeyy..
hari nih turn aku masak..tengok! bila la hidup ini jadi gembira.
semalam seluruh hosmet ku jadi down..tuh pasal aku terus tidur tuk kembalikan mud.
ingat pagi nih akan ok,tapi di sebabkan mimpi..segalanya hancur!
aku jarang dapat mimpi semasa tidur..
entah kenapa semalam bole bermimpi
fa,mimpi mainan tidur...
tapi,ku tetap takut dengan mimpi itu..
Macam tak nak diganggu dan bercakap untuk  hari ini..
aku penatt...

P.s bole tak hari ini aku tak pegi kelas?



Tuesday, January 13, 2009

Krisis Gas!

sheesh! krisis gas di zagaziq dah berlaku!!
anda tahu tak apa benda krisis ni? gas untuk masak tuh dah tak dijual di tempat gue!
patutla ku rasa dah kira nak masuk sebulan tak dengar bunyi "ketung ketang" tong gas kat luar tuh.

rumah saya dah kehabisan gas! agak ribut juga bila dengar tak ada jual gas nih..cemana nak masak! apa nak makan! nampaknya krisis ni akan berpanjangan selagi perang berlaku..

mesti anda terkejut kan kenapa berkait dengan perang..emm..sebabnya didengari tong gas tuh di gunakan untuk buat bom! kira tong gas diseludup masuk ke Palestin..emmm..maybe nak bantu orang sana.

Mesir kan sempadan sahaja dengan Palestin kat Sinai nun (sinai ni macam area bukit2)..well sebut pasal Sinai..Insha Allah winter break ku akan pegi sinai..tempat pelancongan nih..kalu Sabah ada Gunung kinabalu,Mesir ada Sinai..haa di anggap sebegitula.

Harap sangat dapat pegi Sinai!! bila kat Sinai tu merupakan sempadan Palestin,Mesir dan Jordan! walaa~~ mesti syok2!!

Tetapi krisis gas ni berlaku di zagazig sahaja ka? Apik! cemana kat mansurah? Zu! cemana kat kaherah? ust Firdaus! cemana kat Tanta?

So solution yang kami buat nak atasi masalah nih,kami beli dapur elektrik.Gosh! dapur elektrik kira macam dah laku kat kedai wei,sebab bila ustaz tolong belikan kan satu kedai ni,dapur elektrik tuh dah habis..kena tunggu 10 hari untuk ada yang baru.

Syukur kat tempat lain still ada,walopun agak mahal 199 L.E,tapi ku tak sanggup untuk tunggu 10 hari..Harap sangat gas dijual semula! tak syok pakai dapur elektrik,but kena syukur juga.

Sunday, January 11, 2009

oOk!

Currently doing : listening to closer by travis

Ha,ku nak tanya korunk nih..apa beza kuat makan dan suka makan? 
jap nenek pikir dulu ya cu

kuat makan ertinya bila time makan,orang nih akan ambil makanan dalam kuantiti yang banyak,tak kira lauk dan nasi.Kalau first trip akan amik sedikit,for sure akan ada second and third trip rite!

Suka makan,orang nih akan amik kuantiti yang sedikit dalam satu2 masa..dan dia suka makan pelbagai menu makanan..either sushi,pasta,makaroni,abalon,tenpayaki..lidah orang macam ni memang bole terima semua jenis makanan (bagus giler)

so saya termasuk dalam kategori kuat makan (hek hek)..im prefer malay food than western.huhu,dan rasanya saya xmakan sangat la sushi etc...

Ok,then why sekarang ni aku asik dihinggapi slightly fever..asik flue saja.Bila petang tuh flue dan batuk,malamnya badan akan jadi panas..bila dah panas akan terus tidur..paginya akan ok sikit2.adey.Winter...aduii..looking forward for Winter break! sheesh.(midsem jgn pura2 lupa fifa)


Kemarin,cikgu anatomy dah bagitau yang setiap row dlm kelas tu mesti ada volunteer present topik2 yang di ajar kat depan.sheesh!! giler la...ku xda keyakinan lagi.Planned pagi tadi nak ponteng kelas dah,malu wei depan guys yang belum rapat2 lagi..tapi bila ingatkan nak ponteng,tak berkat ilmu ku..so pegi jugala.But,the section turned out enjoyable!! because fes time kelas anat ku tak mengantuk topic thorax ni.haha.syukur2~lagipun satu row guys kosong meh sebab dorunk tak hadir,nak larila tuh untuk present.

okla..dah nak masuk maghrib ni..pelu rehat2 sekejap then bekerja!




Wednesday, January 7, 2009

Peduli Palestin

Tanah Palestin merupakan perebutan 3 agama Islam,Yahudi dan Nasrani.Islam pengikut Nabi Muhammad S.A.W,Yahudi pengikut Nabi Musa a.s dan Nasrani pengikut Nabi Daud a.s

Palestin,kenapa dengan Palestin? dulu aku memang tak tahu langsung..Palestin perang pun aku apa peduli.Penglihatan aku or my point of view amat sempit.Syukur bila aku di sini,sifat jahil tuh dikikis sedikit demi sedikit.

Soalannya,kenapa kita mesti peduli pasal Palestin? sebab kita seagama.Ya,memang betul! tapi FAHAM kah kita dengan berkata

"sebab kami seagama"?

Rata-rata kalau kita duduk di Malaysia,ku rasa memang kebanyakan akan ambil lewa mengenai isu Palestin,terutamanya budak sebaya diriku..or belia,warga emas..etc.Mesti akan kata 

"peduli la,negara dorang..bukan negara aku"

Di sini kita dah boleh lihat,mereka berkata mengenai NEGARA..beranggapan biarla negara dorang selesaikan,negara kita,kita selesaikan.Mereka akan ambil kisah jika NEGARA mereka sendiri di serang.Contohnya jika negara Malaysia diserang,askar-askar akan keluar berperang untuk menyempurnakan satu misi iaitu MENYELAMATKAN NEGARA..tetapi bukan kerana ingin menyelamatkan AGAMA.

Bagus kerana kita mempunyai semangat patriotik,nasionalisme yang tinggi..tetapi di dalam      Al-Quran adakah kita diajar untuk bersifat Nasionalisme? TIDAK tetapi di dalam Quran kita di ajar..

"lakum dinukum wa liyadin"
(Al-kafirun,ayat 6)

Maksudnya : Untukmu agama mu,untukku agama ku

Jadi,di mana silapnya? semetinya Sistem Pendidikan di negara kita..hek hek.Kita ditekankan dalam silibus untuk bersikap Patriotik kepada negara..teapi bukan nya BERJIHAD kepada 
agama.

Ok,kita akan cakap,hal ini tanggungjawab orang atasan,ataupun orang yang menguruskan sistem pendidikan negara.

Kalau begitu,terlepaskah kita? semestinya tidak kan.Walaupun kita tidak ada kuasa,sekurang-kurangnya kita ada menyumbang.Tetapi dengan apa cara? caranya..oleh kerana diriku lemah dan seorang perempuan..

Caranya ialah kita mendidik anak kita untuk generasi seterusnya,kita ajar anak kita untuk FAHAM apa itu ISLAM.Kerana ISLAM yang kita ada sekarang ni bukan warisan.Kalau iya pun baru tersedar bahawa islam kita ni islam warisan,apa kata kita ambil langkah untuk FAHAM ISLAM.

Walaupun cara ini mengambil masa yang lama,tetapi sekurang-kurangnya anak-anak yang kita tarbiyah (didik) itu akan berkembang,setelah berkembang ia akan memadamkan "zaman gelap" generasi kita.Anak-anak akan datang lebih bersemangat JIHAD daripada NASIONALISME.

Berbalik mengenai soal Palestin (amat jauh ku tersasar,saje bejalan p negara jepun ;p)..akhirnya ku nampak sendiri benda ni,baru tersedar dari lena yang panjang.Sedar bahawa palestin,agamaku di ancam.Tetapi apakan daya kita,kita tidak berkuasa.

Tetapi kita mampu menolong agama kita sendiri dengan BERDOA..kerana doa adalah senjata umat islam.Kita boikot barangan YAHUDI..KFC  janganla makan..kalu kita makan,kita dah bunuh saudara seagama kita.

Memang akhirnya Palestin akan menang di tangan Islam kerana itu janji Allah,tetapi kita tidak akan menang tanpa usaha dan kesepaduan semua umat Islam kan.Oleh itu,Ayuh!

p/s credit tu Kak Chaq (naqibah ku)..dia la banyak menyedarkan ku..apa yang dia sampaikan aku sebar-sebarkan..ehe.





LinkWithin

Related Posts with Thumbnails