Saturday, August 6, 2016

[Neb salbutamol]

Hye readers,

I currently working in Hospital Raja Permaisuri Bainun Ipoh.Im now in second posting and soon will be in third posting on 21st august 2016.I miss sharing my stories after a long pause..7 months? Hehe..maybe this will be a good start to write back..enjoyed.

I remembered in my first month of medical posting,i went to peripheral ward and there was one case i need to do referral to the chest team.

The chest MO saw the case and suddenly plan for CTPA  (CT pulmonary angiogram) urgent at 4.30pm.For me i have no idea at all what was CTPA,i just print the form from SPP and rushingly went down to request to radiologist in charge before 5pm and i have no time to read the procedure in the form.

In process of requesting,the radiologist asked me either that patient had asthma or not and what was i did to cover for the asthma.There was a long pause and i said "neb salbutamol".Within a second,my form was threw away because obviously i gave a very stupid answer.I picked the form on the floor and my request not granted.

I went back ro my ward and got a called from the chest MO (this was after the radiologist called him and told what had happened).He went rage and crazy inside the phone,i just said im sorry.

My ward MO knew about this and asked me what the Chest MO said to me since he noticed my facial expression changed.I said its okay,i dont want to talk about it.He said be patience,the chest mo well known as the malignat one.well,I dont give a shit,hell yeah.

To make the story short,i heard rumors that the Chest MO was appointed to in charge of my ward starting this August.The moment i heard the rumors,im in doomed.I practically dont like him and promised will ignore him all the time  (i wonder) and pray hard that he will not be in my cubicle till the end of my posting,i will make despicable face if he shows his tantrum..these were all my planned.LOL

So here he is,in my ward.Most of the time i can escaped from him,he's not in my cubicle..lalala..if he asked me something,i just make a straight face answeringg it and chowww,as long as not near to him.i think he noticed how was i reacted.

Till this one time,i had to see a new case together with him.He accidentaly make a joke,or purposely or naturally i dont know..and i want to laugh when heard what he said but yeah stay composed afifah..remember all your plan before,ignore him..dont show any mercy to him..lolololol..Turned out i burst out laughing juga (-.-')

Since then,he keep on making jokes..do all procedures in the ward and teach me whenever i assist him and keep being nice to me and my friends.Just yesterday he full clerked new case which enter my cubicle when im not around in ward because i need to do reporting in radiology department.Im touched.Really.Maybe He realized how important we are to make all works in the ward went well. Self praised self praised..lol

There is a saying said,no matter how malignant the MO was (applied to some maybe) once you are under him/her..they will change/twist their behaviour a bit in order to take a good care of you and dont let you do any mistake.If you do mistake means the mo also do the mistake and thats mean Specialist will scold the Mo not the houseman..hahahah

By the way,this is eventfull memory i had in my medical posting..for me medical is interesting but the workload is crazy..4 months here is enough for me..im too tired to endure the workload anymore..next posting will be obs and gynae..till then..



Tuesday, September 22, 2015

Post-basic : Akupuntur

salam everyone ^^

Alhamdulillah hingga ke saat ini saya masih bernafas dan hidup dengan "sihatnya" sebagai fresh graduate yang tak berapa fresh..hehe..dah masuk 7 bulan haa menganggur kat rumahh..panggilan kerja masuk hospital tak dipanggil pun lagi..realiti sekarang,even doktor pun dah lambat kerja sebab kena tunggu giliran..huhuhu..

Nampaknya planning saya 6 bulan lepas untuk ambil post-basic acupunture ni tak sia-sia..at least ada ilmu baru yang saya dapat dalam masa yang sama mengisi masa cuti yang panjang.Actually idea ini bermula melalui my mom,saya mulanya tak ada idea langsung mengenai akupuntur ni..tapi masa dulu dah nak dekat final exam tahun akhir,mak yang suarakan untuk saya amik kelas akupuntur..mak kata mak dah cuba rawatan ni dan hasilnya cukup baik..jadi mak teringin untuk saya belajar.

Saya waktu itu takde lah menolak terus taknak amik..saya fikir juga mungkin lepas habis belajar,jangka masa nak masuk kerja tu mesti lambat..nak buat apa je kan duduk rumah berbulan-bulan tak buat apa..so akhirnya saya setuju untuk join program akupuntur ni selama 6 bulan.Yes,6 bulan..tapi kelasnya tak hari-hari pun..cuma 2 hari dalam sebulan iaitu hari jumaat dan sabtu.

Serba sedikit mengenai Kursus Klinikal Akupuntur ni dibawah naungan USM dan Tambun Holistic care,Ipoh.Tenaga pengajar dia terdiri daripada 3 orang guru.. Dr.Devi,Sir Gabriel dan Miss Jean dari Tambun Acupunture Academy.

 photo 12028660_10206405894858936_2040212870078131527_o_1.jpg

ini pamphlet untuk kursus

 photo 11013099_10206405895818960_4395003758648039071_o.jpg


ini pul syllabus yang di ajar selama 6 bulan

 photo 12038704_10206405787376249_2510073043589541879_o.jpg


ini kawan-kawan sekelas saya..maksima 25 orang dalam satu kelas.Dr devi ialah that cute old man berbaju putih..hehe..he is like a father to us :)

 photo 12038723_10206405788296272_1349135404811977117_o.jpg


gambar-gambar siket

 photo 12010771_10206405789016290_3703912216690337380_o.jpg


ini rawatan jarum akupuntur bersama moxa.Dia bakar moxa tersebut dan dilapik dengan halia.

the journey sepanjang program ni sangat menarik dan menggembirakan bagi saya..hehe..cikgu-cikgu semua tersangat baik,kelakar dan very inspiring..setiap kali kelas rasa nak gelak sampai sakit perut..ditambah pula classmate semua macam kepala gila-gila..hehe

well mengenai classmate saya kebanyakan nya dari background orang yang dah ada spa kecantikan,ataupun memang mengamalkan rawatan alternatif ni seperti bekam,akupuntur,mengurut etc..ohya untuk pengetahuan sesiapa pun boleh join program ni walaupun dari background yang berbeza.

serba sedikit saya dapat belajar mengenai Traditional Chinese Medicine (TCM) dalam kelas ini..i really appreciate this kind of knowledge since i can see other perspective of healing instead of western medical i studied before.

fyi, rawatan akupuntur ini sebenarnya berasal dari India,tapi di 'developed" kan di negara China..jadi kita selalu berfikir bahawa akupuntur ni rawatan dari China bukan? Jadi harapnya lepas ni dah tahu la kan siapa yang mulakan dulu rawatan ini..hehe.Rawatan akupuntur ni memang dah digunakan di hospital negara China dan India sehingga sekarang.Maksudnya rawatan ini digunakan di dalam Dewan Bedah Hospital sebagai alternatif untuk pain reliever ataupun acupunturist boleh dikatakan doktor bius di dalam OT.So patient boleh pilih nak anaesthetic ataupun nak acupunturist.

kalau nak diceritakan sangat panjang plak mengenai rawatan ni ..maybe kalau jumpa depan2 dengan saya,tengok dari gaya saya bercerita..mungkin korang boleh tau betapa excited nya saya belajar benda ni ..haha ^^


sekarang saya jadi perawat tegar untuk sinusitik abah dan masalah gout emak..hehe
setelah 6 bulan berlalu..tibanya majlis perpisahan dan penyerahan sijil =(

 photo 10484539_10206405786976239_7210940362175977814_o.jpg

kelas kami di adakan di wisma sejarah KL..ni detik-detik kelas terakhir..huuu


 photo 1519905_10206405784176169_1689767028994655845_o.jpg

kami ada exam hari terakhir tu...tapi rileks je..exam just nak uji..takdelah kena lulus baru dapat sijil.heheh


 photo 12052522_10206405780776084_7331251284200493574_o.jpg

lepas exam ada makan-makan! heheeh

 photo 12022385_10206405778056016_4346901253105712739_o.jpg


sir Gabriel,Abg razali,Dr.devi dan Miss Jean

gabriel,razali dan jean merupakan anak murid dr.devi..but from what i know,sir gabriel sudah lama bersama dr.devi since 9 years ago..dr.devi is like a father to him..dia sangat menjaga dr.devi,kemana-mana pun dia akan ikut dr.devi..sir gabriel ada kisah tersendiri masa pertama kali dia jumpa dr.devi,to conclude that he is a "new person" now compare to his old life before..the reason behind it was dr.devi.

i love to hear sir gab's story..he had sense of humor too.His lecture is always fun and enjoyable.



 photo 11999775_10206405771815860_8345653979823512128_o-2.jpg


meet my honourable sifu(s)

 photo 12017430_10206405793016390_3239176263044562528_o.jpg


bambam dah kiter ^^

 photo 11953470_10206405785856211_7435151908042667126_o.jpg

the gegirls yang excited..ohya yang duduk kat depan belah kanan sekali tu Suzy,i will talk about her later ;)


 photo 11223978_10206405791456351_5329193083508336045_o.jpg


left is faizul and right is faiz.They are my senior from batch 1st of this program.Im the 3rd batch.
mereka insan istimewa yang tidak ada deria penglihatan tapi gigih untuk belajar akupuntur ni..jangan terkejut ya,they are now quite well known di area masing-masing dengan rawatan akupuntur mereka.Yes they can poke you correctly! they just use their sense of touch to locate where the point to poke.You will know the point if you learn and join this program =P (yah,im sort of promoting..hee)..and Suzy is their friend which is now my classmate..suzy too is a special one =)

amazing aite? ^^

 photo 11222618_10206405794856436_5697463207375474577_o.jpg


majlis penyerahan sijil by Prof Siti Amrah wakil dari USM..prof dalam bidang rawatan alternatif dan komplimentri USM.. yang berbaju putih itu pula sister Mazni ..Head of Nurse in HUSM..they were both are Dr.Devi's student during 1st batch of this program.

 photo 12019824_10154330962279298_803373068603301104_n.jpg

Alhamdulillahhh..kami semua telah tamat belajar! hehe


 photo 12031401_10206405790736333_6630037969727398773_o.jpg


see i got the official shirt from Tambun!..shirt ni wajib pakai bila ada community service pada bila-bila masa yang dianjurkan oleh pihak Tambun..

ini lah cerita saya sepanjang 6 bulan ini..hehhe..actually pertemuan kami tak berakhir di sini..Insha Allah pada pertengahan bulan oktober nanti kami semua akan berlepas ke Negeri China untuk lawatan sambil belajar ke Xiamen University dimana rawatan akupuntur ini dilaksanakan..actually Tambun Academy ada MOU dengan Xiamen University untuk bidang akupuntur ni..so di sana kami akan dapat sijil dari universiti tersebut pulak..

Insha Allah i will update my journey to China pulak yaaa..thanks for reading!

p/s if any of you are interested in this program,you can directly email me at fa_aja_aja@icloud.com for any enquiries..the next intake will be on October 2015 and April 2016 Insha Allah.

Wednesday, June 24, 2015

Fussen (neuschwanstein castle),Germany


Neuschwanstein Castle is a nineteenth-century Romanesque Revival palace on a rugged hill above the village of Hohenschwangau near F├╝ssen in southwest Bavaria, Germany

 photo DSC_0188_1569x1050_1.jpg

untuk ke Fussen,kami stay satu malam di Ausburg..actually kat ausburg ni kami stay di hostel budak malaysia yang belajar engineering,dorang tak ramai pun kat sini..dalam 20 orang macam tu..dorang sangat baik melayan kami :')

 photo DSC_1115_1569x1050.jpg

awal paginya kami dah bertolak ke fussen dari ausburg menaiki train..balik hari je..

 photo DSC_1116_1569x1050.jpg\

 photo IMG_6494_788x1050.jpg

ni tiket bayern namanya..jimat untuk yang berjalan secara grouping..bayern ticket ni dia cover semua tempat yang berada dalam area bayern..contohnya tiket ni boleh guna untuk pergi ke Salzburg,Austria.. (we went there too)..kawasan ni area bavaria..so bavaria ni located kat border line dengan austria..thats why boleh pergi ke salzburg.

 photo DSC_1134_1569x1050.jpg

sangat cantik sepanjang perjalanan tuu..amik masa dalam 40 minit untuk sampai

 photo DSC_1167_1569x1050.jpg

 photo DSC_1136_1569x1050.jpg

 photo DSC_1169_1569x1050.jpg

 photo IMG_6503_788x1050.jpg

ok bila dah sampai kat fussen tu..untuk ke castle kita kena ride bas ni..bas ni memang akan tunggu tersedia di situ

 photo DSC_1174_1569x1050.jpg

nampak tak castle kat atas tu? hehe..

 photo DSC_1176_1569x1050.jpg

kat atas tu nanti ada dua castle (schloss) iaitu Neuschwanstein dan Hoheschwangau


 photo DSC_1178_1569x1050.jpg

ok ini dah sampai ke atas di mana tempat bas berhenti..tapi untuk pergi ke castle tu..kita kena berjalan kaki untuk lalu lorong kecik dan panjang yang hanya boleh lalu kereta kuda sahaja..so kira nya kena mendaki sikit lagi la..hehe..jadi kena pakai kasut yang selesa ya untuk ke sini

 photo DSC_0035_1569x1050.jpg

sebelum tu bergambar dulu

 photo DSC_0038_1569x1050.jpg

kat belakang warna kuning mustard tu la istana Schwangau..

 is a 19th-century palace in southern Germany. It was the childhood residence of King Ludwig II of Bavaria and was built by his father, King Maximilian II of Bavaria

 photo DSC_0037_1569x1050.jpg

 photo DSC_0033_1569x1050.jpg

 photo DSC_0025_1569x1050.jpg

bermula la pendakian untuk ke istana Neuschwentein

 photo DSC_0053_1569x1050.jpg

so macam ni la lebar jalan tu..kiri kanan memang hutan je..pokok pun kurus dan tinggi tinggi

 photo DSC_0052_1569x1050.jpg

 photo DSC_0056_1569x1050.jpg

kalau nasib tak baik boleh la jumpa dengan tahi kuda kat jalan ni...huuu

 photo DSC_0055_703x1050.jpg

 photo DSC_0058_1569x1050.jpg

kita dah sampai ke destinasi!

 photo DSC_0065_1569x1050.jpg

haa dah boleh tengok castle ni dari dekat

 photo DSC_0064_1569x1050.jpg


 photo DSC_0062_703x1050.jpg

 photo DSC_0060_703x1050.jpg

 photo DSC_0066_1569x1050_1.jpg

bandar Fussen dari istana Neuschwentein

time ni perut dah laparr sebab breakfast maggi je pagi tu..kami sangat beruntung hari tersebut sebab tuan rumah sediakan bekalan untuk kami..terharu sangat! nak dijadikan cerita masa kami nak keluar hostel tu,buka pintu bilik kat tombol pintu tu tersangkut paper bag yg penuh dengan nasi dan lauk pauk T_T .. one of them tinggalkan mesej kata ini sahaja yang boleh kami sediakan dan have fun! 

 photo DSC_0071_703x1050.jpg

dorang punya "ini sahaja" tu ada lah rendang ayam,daging dendeng masak hitam,roti sandwich,timun dan nasi..
rasa nak menangis je time makan tu sebab terharu..ye la perut lapar,dapat makanan malaysia pulak kan! hehe

 photo IMG_6545_788x1050.jpg

hehe berkelah kat sekitar istana

 photo IMG_6547_788x1050.jpg

 photo DSC_0090_1569x1050_1.jpg

ini lah castle tu dari dekat..actually kami tak masuk sebab kat dalam tu construction tak siap pun..lagipun nak save bajet..hiks

 photo DSC_0089_703x1050.jpg

sejarah istana ni agak menarik juga,tu yang kami beriya nak ke sini sebab castle karakter kartun walt disney iaitu sleeping beuty inspired by castle Neuschwentein ni la =)

 photo DSC_0104_703x1050.jpg

 photo DSC_0091_1569x1050.jpg

nanti gambar kat bawah sikit ada satu shot di tempat yang strategik yang boleh menampakkan keseluruhan istana ni dan kalau perhati betul2 boleh nampak la macam castle walt disney..hehe

 photo DSC_0123_1569x1050.jpg

ni kami otw nak ke bridge marienbruke,dimana kata ats bridge tu la boleh nampak satu istana ni

 photo DSC_0120_1680x1043.jpg


 photo IMG_6595_788x1050.jpg

dah di atas jambatan marienbruke! jambatan kayu je..scary gak nak pijak sebab boleh tahan ke tak kayu ni..dh la kat bawah tu gaung ..but alhamdulillahh masih selamat :D

 photo DSC_0125_1680x1035.jpg

pemandangan dari atas jambatan,cantikkan!!

nak sejarah sikit pasal istana ni

Klik sini ya!

mesti baca! sebab sejarah dia menarik..anak raja yang tak minat menjaga negara,tapi lebih minat kepada sastera telah bina istana fairy tale cenggini menggunakan duit rakyat..

 photo DSC_0079_1569x1050.jpg

souvenirs shop di kawasan istana

 photo DSC_0082_1569x1050.jpg

 photo DSC_0142_1569x1050.jpg

sekarang dah nak turun balik..ikut jalan lain..hehe

 photo DSC_0149_703x1050.jpg


 photo DSC_0163_1569x1050.jpg

 photo DSC_0164_1569x1050.jpg

 photo IMG_6625_788x1050.jpg

 photo IMG_6647_788x1050.jpg

 photo IMG_6637_788x1050.jpg

 photo IMG_6652_788x1050.jpg

 photo IMG_6653_788x1050.jpg

 photo DSC_0177_1569x1050.jpg

ni pekan fussen..jalan sekitar sementara tunggu waktu naik train balik ke Ausburg

 photo DSC_0176_703x1050.jpg

 photo DSC_0179_1569x1050.jpg

berakhirlah kisah di fussen! hehe..till next chapter .. =P

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails