Tuesday, May 26, 2009

First Oral~!


My first oral  was end yesterday! anatomy yeah..rasa berdebar2 tuh sebab no experience rite.

So we are test by our own docs and docs from other uni..imaginee..and had 2 sessions..

First session i was test by our own docs which taught us in Abdomen topic..his questions are quite simple like only formation of portal vein and blood supply of rectum.So tats all!! me pun terkejut juga sebab when he said,ok u can goo..gudluck2~~..me like "wohh docs?? is tat all? haha (bajet nak soalan lebih..pergh)

But...!! when came the 2nd session..hehe..banyak benda main di pikiran ku..mcm mn doc luar nih..err..ermm..wuuu

Ok its my turn!!..jeng2..doc laki yea..pakai spek..janggut2,misai2..around 30-40 yers old?
So first reaction lets smile =)..!!!..wohoo.

He asked,what question u want..upper limb or thorax?..i said i want upper limb..syukur x kena thorax kan..

so dia bagi tulang2 upper limb dan suh pilih..so me pun pilih tulang scapula..tapi di soalnya saya tulang clavicle! hoho..ensem kan doc nih? habes ahh..masa untuk bermain..kekekek..

clinical questions la banyak,yg semestinya tak banyak dalam buku dan kena fikir sendiri..

he asked me : 

what happened when the clavicle is fracture on the middle of it..

.......... blur sekejap..last2 dia yg jawab sendiri..haha..siap bagi nama posisi "mother cycling her child" ok seriessss..tak penah jumpa dalam buku TERM nih..but its ok.

bila dah start dari clavicle..bersusun soalan kena tanya sampai la turun ke hujung jari telunjuk..muscles2 related and their nerve supply,writing position,smoker finger etc..

Then he also asked me in thorax~~~ adehhh..i can answer it but when the questions is based on our clinical thinking,i was blur.

What is the significance our God create this Inferior vena cava on the right side of the diaphgram

What happened with the lumen of  IVC when the diaphgram contract

Why Allah put IVC in the fibrous tissue

..........................................................................................................

So the oral is like a lecture class for me when he is explaining a lot..hehe

Oh! but tats not make me down instead im greatful because i got him! i got the informative explaination from him..ilmu alam..we learn to think in our clinical year..so broaden ur mind

Medic is interesting..

" everyone knows its a wound,but not everyone knows what happened in our bodies when the wound occurs" [ ok,thats physiology]

 Think deeply,act wisely.

^.^

p/s oh why la i didn't asked his name..sorry doc.. pack up! see u next year ANATOMY .insha Allah.. =)

Friday, May 22, 2009

Fakta

ouhh..saya rasa sangat sakit kepala kemarin setelah jawab paper Anatomy..aku rasakan berlalu begitu saja benda tuh ya...5 buku sepanjang tahun..10 soalan campur anak2 dalam 3 jam..kenapa ya?

fakta yang aku ingin membebel kali ini :

1. rupa-rupanya aku kalau minum air berbunyi,dan aku tidak perasan sampai la aku datang ke sini,hosmet aku tegur "pottt ko minum air berbunyi la..!!"..sebab ya la aku rasa benda tuh normal dan ingat aku sorang ja dengar air masuk tekak ber"gulp2" tuh..then aku test la utk pendengaran luar tekak..woh!! mmg bunyik! kuat pulak!..so aku rasa benda itu agak tak sopan,dan berusaha minum tanpa bunyi,tapi gagal.

2. ok yang ini waktu tidur,sebelum tidur yg asli..aku akan tidur secara palsu..reaksi palsu aku mengambil masa selama satu jam paling kurang..aku akan berpusing2 atas katil..pusing kanan,pusing kiri,buka selimut,peluk lembu,menjerit tiba2.. "pot,bagus ko bangun dari ko tidur"..selalu aku ditegur oleh balqis..tapi aku mampu berkata "nda mau nda mau..aku mau tidur".

3. Dulu kat matriks,aku kena gelar Cacing Bumi..sebab dalam satu kuliah biology tuh,belajar pasal binatang2 nih..keluarla slide kat depan EARTHWORM..amoi kat sebelah tanya aku,,"apa ya earthworm tokkk"..aku pun blurr at times..then tanpa rasa bersalah dan konfiden aku menjawab "cacing bumi"..aku pun rasa,kenapa pelik semacam eh..!? aku pun tersedar dari lamunan,nak betulkan oh cacing taa... [ amoi kat sebelah dah ketawa terbahak-bahak]
cacing tanah la woi! aku salah tafsir.Esuknya,riuh satu kelas pasal benda tuh..apis pisang paling suka ejek aku.kohkohkoh

4. aku tak tahu selama ini barang kosmetik segala ada due date..aku ingat makanan je ada.Info ini aku dapat setelah girly2 chat and webcaming with kak ros bila tanya due date krim muka aku bila aku bgtau yg aku pakai krim muka setahun lebih tak habis2..ada due date ke kak? zassss terus aku berlari amik botol krim dan belek2..wohohoho..ada rupanya..selama ini apaka aku guna barangan expired..? oh! syukur muka ku tak ada infection.

5. summer banyak lalat yg masuk rumah,lebih2 lagi dalam bilik..amat tekanan juga.Jadi aku membuat keputusan drastik iaitu menjadikan lalat sebagai tawanan,aku tangkap satu yang paling besar antara semua,mesti ini rajanya! aku ikat badan dia dengan benang,aku gantung lalat tuh di tingkap bilik aku sebagai amaran kepada lalat2 lain..ohh ia sungguh berkesan!! selepas ituh makin beribu lalat masuk bilik aku...

Baiklah,cukup fakta kali ini kerana aku memang ingin membebel panjang lagi..bye.

Sunday, May 17, 2009

=(

saya tak tahan dengan kepanasan sekarang
siang mencecah 39 darjah
malam panas juga

saya tak tahan
macam mana nak belajar
inilah kesan bila metabolisme badan tinggi sangat
cepat sangat terasa panas..

ah,tak suka
saya masih mengipas2 seluruh badan saya walaupun tingkap bilik dah terbuka
dah macam orang baru lepas bersalin je aku nih sanggul tingi2.. =.="

Saturday, May 16, 2009

Selamat Hari Guru


Selamat Hari Cikgu!

hehe..

my first teacher i ever know in school Cikgu Dayang Masgaloh..

and my last teacher in secondary school Ust.Ahmad Hafiz Ubaidah..

To all my teachers since i enter my first school..

Sk.Bukit Padang,Sk Inanam 2,Sk.Pekan Keningau,SMK (P) Likas,Kolej Matrikulasi Labuan,Kuliah perubatan tahun 1 Universiti Zagazig

Hanya Allah sahaja dapat membalas jasa cikgu2 ku..

moga hidup kalian semua diberkati dan hidup sihat walafiat.

T.E.R.I.M.A K.A.S.I.H 

Tidak lupa juga kepada cikgu yang sentiasa bersama aku sehinggalah ke hari ini..

Cikgu Akbal Hanam bt Talip

dan

Cikgu Amin bin Senin

ngehehe..

Mak dan Abah

^.^

p/s akula satu2 nya anak yg tidak pernah satu sekolah sama dengan mak dan abah ku.sebab masa tuh berfikiran biarlah aku femes di sekolah dengan kemajuan ku sendiri bukannya kerana aku dikenali sebagai anak cikgu.haha.ceh!


Sunday, May 10, 2009

Mothers' Day!!!

Happy mothers's day to my beloved mommy

Pn.Akbal hanam Bte Talip..

hehe..ampunkan segala dosa-dosa saya mak..halal kan makan minum..

emm nak citer pasal emak pun..rasanya entry sebelum nih dah ada..walaupun agak sikit..hihi

Tapi my sis dah buat entry pasal mak..so bole la baca2 kat situ..walaupun jalan cerita nya lain jika mak bersama aku..tapi mesej2 yg disampaikan tetap sama..ngehehe

okeh...bubieeee~~

Friday, May 8, 2009

Riangnya 2

yay..baru sahaja skype wit mama..

abah akan lapor diri pada hari isnin ini..so dia akan berulang alik dari genting ke putra~

maknanya kami akan berpindah ke Putrajaya..weee~

So,my mom telah membeli kereta baru untuk memudahkan kerja ke sekolah..xdapat guna kereta abah dah..

Proses pencarian rumah juga di jalankan..

paling riang ialah adik ku Ahmad Abid akan belajar kat mesir juga..hehehehe

harap harap dapat satu universiti dengan ku..ngeee

syukur dia dapat tawaran zakat dermasiswa sabah untuk ke sini..lebih mudah kerja kalu melalui zakat ni..

ohh dia akan fly ke sini pada bulan september..dia pegi dulu dari saya..sebabnya tiket saya pulang mesir bulan oktober..hihi

ok ok...Selamat Datang ke bumi Mesir ;D

Thursday, May 7, 2009

Riangnya!

Bagi si perantau..tiada apa yang meriangkan hati hati kami melainkan mendapat bungkusan makanan dari Malaysia..MyEm0.Com

hehe..ini bungkusan kedua saya dapat selama menetap di sini..
Tetapi agak lama ya kali ini kerana bungkusan nih di hantar menggunakan kapal laut.MyEm0.Com.salah satu penjimatan ongkos nya..so berbaloi untuk menunggu 5 Bulan!! hoho~

banyak makanan dekat sini tidak ada seperti di Malaysia..ituhla pasal.MyEm0.Com

Makanan-makanan yang ku dapat

2 Biskut oreo,serunding,2 koko krunch,3 bungkus megi kari berapi,kari dan ayam,2 tuala,cd laptop,1 keropok kentang,halia yg suda buruk (adeyy)

Di saat2 aku membuka kotak ituh..balqis menyaksikan dengan penuh kecemburuan..MyEm0.Com..baring2 dia atas katil tunggu saya buka..

Ohhh..sekarang balqis sedang menjahit beg ku kerana terputus..hihi..suke suke.MyEm0.Com.bukan ape,sebelum ni dia paksa-paksa saya supaya jahitla beg tuh..tapi oleh kerana saya malasss..so tangguh2..

ada saya minta dia jahitkan..tapi dia tak nak..MyEm0.Com

sekali tiba-tiba lepas dia solat tadi dia cakap "pot,marila aku jahit beg kau"

let me guess...maybe kerana saya suda bagi dia 3 megi..so dia terhutang budi...MyEm0.Com

mesti dia akan nafikan ayat nih..ala qis,betul kan kan kanMyEm0.Com


kuatnya kuasa Maggi..MyEm0.Com(sini tidak ada maggi,indo mee saja)


Wednesday, May 6, 2009

Pesanan..


" jangan bagi sesiapa kutuk adik-beradik atau ahli keluarga kita..pertahankan keluarga dahulu"


"jangan mengkomplen masakan orang..kalu nak komplen2..komplen di restaurant sahaja"

huhu..

ini sahaja pesanan melekat kat kepala aku sampai sekarang..


kata-kata dr Dr.Amin Senin

kiikiki..

tak ada tujuan,saja tulis2..





Friday, May 1, 2009

Imtihan

2nd May :: Practical Anatomy

6th May::Practical Histology

10th May :: Practical Biochemistry

12nd May :: Practical Physiology


21st May::Written Exam Anatomy
25th May :: Oral Anatomy

2nd June :: Biochemistry Written Exam
3rd June:: Oral Biochemistry

14th June :: Physiology written Exam
18th June :: Oral Physiology

24th June ::Histology Written Exam
25 th June :: Oral Histology


bitaufik wal jannah~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails