Friday, January 29, 2010

Hammieheartwork Giveaway!

Sila Klik

hammieheartwork


untuk maklumat lanjut

=)




Rules & Regulation :

write a comment on this post along with ur name, blog link and email addressand tell ur frens about this giveaway on ur blog

So sangat mudah dan Sangat menarik. hehe

hurry up guys!

Sunday, January 24, 2010

Ma Belle Evangeline



p/s Recommended by me.The Princess and The Frog is very musical animation.Walt Disney is the best.Evangeline is refer to a Bright STAR.Im sorry because i can't get u the real video clip as the sound quality is not very clear.I fell in love with this song.Try to hear it. =)

Look how she lights up the sky
Ma belle Evangeline
So far above me yet I
Know her heart belongs to only me

J'adore, J'taime, Evangeline
You're my queen of the night
So still, so bright

To someone as beautiful as she
Who loves someone like me
Love always finds a way, it's true
And I love you Evangeline
(spoken)
Oooh, yeah!

(sung)
Love is beautiful
Love is wonderful
Love is everything, do you agree?
Mais oui!

Look how she lights up the sky
I love you, Evangeline

.


" Learn to say sorry.."

Kurangkan ego dan sebutlah maaf

dengan maaf..

hati yang marah menjadi sejuk

hati yang keras menjadi lembut

hubungan yang keruh menjadi jernih

hati yang serabut menjadi tenang


itu lah keajaiban perkataan

MAAF


Thursday, January 21, 2010

Who wants to be a doctor but not a millionaire~


Marilah baca luahan hati seorang doktor yang sedang menjalankan housemanship di Malaysia sekarang..

“…boleh tahan. Busy giler. Setiap hari kena marah. Ade sorang houseman menangis kena marah registrar. Penat giler keje. Tak henti-henti… yang paling aku tak suka oncall benda yang paling susah. Tak dapat nak tido langsung. Keje straight 36 jam tanpa henti okayyyy. Tak abis-abis nak oncall. Paling aku benci EOD (every other day) oncall. Pendek cerita, life as a houseman memang terrible!”

“…nama DOKTOR tu umpama indah khabar dari rupa..huhuhu. Keje teruk giler, sabtu ahad, public holiday takde cuti langsung. Everyday is a working day. Hidup hanya kerja, kerja, kerja, makan dan tido. Cuti houseman hanya 25 hari je dalam setahun. 25 hari tu termasuk cuti sakit dan cuti kematian. Pendek cerita, tak boleh sakit lah. Gila kan?”


"…kalau makan, kadang-kadang sempat makan roti je. Memang terrible la.. hmm, banyak lagi benda aku nak story, tapi tak terkata. Apa-apa pun, enjoy your life sekarang selagi masih banyak masa nak lepak-lepak, nanti ko memang takde masa nak enjoy. Setiap hari terdetik rasa menyesal sebab buat medic and jadi doctor. Jeles aku tengok orang lain yang keje senang, contohnye cikgu..”


“….kena marah pun satu hal lagi. Houseman asyik kena marah je oleh senior tak kira peringkat.. MO (Medical Officer) ke, specialist ke, consultant ke… adeh. Lemah semangat. Paling lemah kalau condition patient tu teruk.. huhu. Lagi satu, kerja kena datang awal. Pukul 5 pagi dah masuk kerja. Kalau dekat Paediatrics department, pukul 4 pagi dah masuk kerja. Balik rumah memang lambat walaupun takde oncall…kadang-kdang tu boleh tido 3 jam je dalam sehari…”


taken from sis Hayatul.akma

dan ini pula,sila baca luahan hati saya...

bila baca benda ni terus straight away rasa nak jadik incredible hulk angkat kapal laut bagi hempas kat tanah dan biar pecah berderai.

Dari awal memang dah down tambah baca benda ni jadik lagi down,nasib ahad ni ada exam so tak dapat nak layan blues lama2.Lupakan blues buat masa ini,jangan biarkan kesedihan menguasai anda..! Hai,nama saya rain..[ok tak ada kaitan.heh]

Benda ni problem tak ada kat lelaki,tapi semestinya ada kat perempuan.Kelak perempuan kena urus kerja,urus rumah bila dah kawen [part ni saya suka],urus anak-anak yang nak membesar.Jadi macam mana?

Lelaki boleh kawin lambat,makin berusia makin macho.Perempuan mana boleh kawen lambat,makin berusia makin kedut.Janganlah kahwin lambat cik adik,saya bercakap berdasarkan saintifik bukannya stereotaip ataupun typical.Perempuan makin berusia makin tak subur.

Bagi cik adik yang ada cita-cita nak jadi doktor fikirkan dahulu,saya tak larang ya kamu nak jadi doktor,saya sarankan kamu ambil lah pergigian.Dentist belajar susah,kerja senang.tak ada dentist kerja 24 jam.Siap kena buat apointment lagi dengan dentist kalau nak jumpa,tak ke hensem? Doctor belajar susah,kerja lagi susah.Dulu saya nak pilih bidang dentistry tetapi Allah dah takdirkan saya untuk ambil doctor.So,just stay positive about it.

Kalau nak cari pasangan hidup tuh [amboi,amboi sengih korunk? takpe saya lagi panjang ni sengih.haha] well,im 21st years old okey,dah boleh cakap benda ini.yay yay!.under 21st tak boleh cakap.heh.Ok serius,kalau nak cari tuh,i mean kalu dah jumpa keep reminding him at the first stage yang kamu nih kerja doctor,akan busy memanjang dan cakap boleh tak tahan? sebab kadang-kadang situasi kita si dia tak dapat nak faham,dan serius kita perlukan bakal suami yang sangat understanding dan akhirnya bercinta lama-lama pun tak dapat sampai ke jinjang pelamin.Once kita bercinta,biarlah itu cinta pertama dan terakhir kita kan.Selepas itu carilah yang sekufu,love comes with money,biar tak kaya tapi asalkan dapat tanggung anda dan anak-anak kelak.Kalau kamu dah jumpa Mr.right kamu,saya ucapkan tahniah serta syabas dan say goodbye to him sebab saya akan rampas dia dari anda.ekekek,takde gurau2.

Orang kata kahwin time belajar [saya suka ni,saya suka,saya suka..ngeeeheehee.abah ampunnnn T_T],senang sebab belajar 6 tahun,Boleh selesaikan awal-awal hal nak kahwin.keluar terus kerja housemanship 2 tahun.Bila rasanya masa sesuai untuk kahwin.Namun,saya tak nak kahwin time belajar,jangan hilang fokus.Namun begitu,saya juga tak nak set umur untuk berkawin sebab kalu aim itu lari,kita akan rasa frust menonggeng kot? kata putusnya,bila dah sampai jodoh kahwin saja.Amboi bab cinta boleh sampai 1 prenggan setengah dah.(=.=')

Saya ada juga fikir cara lain untuk meringan kebusy-an kerja nanti,sebab belum tentu kita tak busy kalau dah habis housemanship dan jadik Medical Officer (MO).So rasa macam nak jadi lecturer je keluar-keluar nanti,masa untuk rumah tangga pun ada.Jadi bagitahulah abah,abah jawab balik kat saya

"kenapa nak jadik lecturer? sayangla belajar lama-lama keluar jadi lecturer.Macam mana nak improvekan skill jadi doctor?"

betul juga kan.Nak jadi doctor nih untuk dapatkan skill kedoktoran tuh,kena sentiasa praktikkan.
So,abaikan dulu impian jadi lecturer.Saya pun rasa lebih best kalau praktikkan ilmu sampai jadi pakar.Sebut mengenai pakar,saya nak jadi Pakar Anaesthetic/bius.Korang buat hal ngan aku,aku bius korang jadi lumpuh.keh keh keh.

Ada kawan saya ni pula,cakap kat Prof.Razali yang dia nak jadik doktor mayat macam forensik.Lepas tuh Prof.Razali bagi jawapan baik punya..

"kita nak jadi doktor rawat orang hidup,bukan orang mati!"

ahahaha..serius saya gelak terkekeh kekeh dengar ni.

Orang kata,doktor ni ahli syurga.Antara pekerjaan yang amat mulia di sisi Allah s.w.t.Kita rawat orang sakit,rawat jasmani dan rohani pesakit.Tidak apa bersusah payah di dunia,tetapi ganjaran yang besar di akhirat kelak.Urut dada,tenangkan hati.Yakin akan ganjaran Allah,setiap yang berlaku ke atas diri kita,ada hikmah di sebaliknya.Allah tidak membebani seseorang di luar kemampuan kita,semua berbalik kepada ajaran Al-Quran.Allah takdirkan kita jadi doktor,makna Allah tahu kita mampu hadapi perjalanan sebagai seorang doktor.

Sebelum nak kecapi kesenangan hidup,Hadapi la dulu kesusahan hidup itu.Mungkin akan rasa menyesal bila realitinya semasa housemanship nanti,tapi tanamkan hati untuk ikhlas melakukan semua itu.Insha Allah perasaan menyesal akan hilang.So, Housemanship Year,cammond bebeh!

kalau kamu perempuan,kamu HEBAT!

wahaha..semangat betul sedangkan baru tahun 2,tengah sedapkan hati ni.huhuhuhu. ^_^

sekian...














Wednesday, January 20, 2010

Never ever compare


Once you make a comparison

it shows that u never satisfied or grateful with what u have

Monday, January 18, 2010

Valentine giveaway



Valantine blog candy


Super cute card

This blog candy will be available until January 25

happy monday!

Candy giveaway



Another giveaway

it is candy giveaway from this link

contest end at 21st january 2010 by midnight.

happy monday!

New Year's giveaway


7" Sweet Charms Bracelet in Pink
Made with
Swarovski Crystal Pink Hears
.925 Sterling Silver Chain
.925 Sterling Silver Charms

Rules for my New Year's Giveaway:
1) Must be a follower of this blog.
2) Repost this giveaway (includes this picture) on your blog or facebook.
3) Leave her your link where you repost her giveaway in the comment.
This giveaway ends on Jan. 31, 2010. Opens to worldwide.

Friday, January 15, 2010

5 Things


Hai

1. My mid-term exam is within 2 weeks

2. I already have my planner and i decorated the cover,i will post about it later.

3. My phrase for this week is "stop worrying and start living"

4. My first year's fee was already paid.Thanks to dr.khai because help me to manage it.

5. I have install birdcommet today because i want to download movie from there.

happy friday!

Monday, January 11, 2010

Aku rindu makanan


Saya rinduuu makanan malaysia!

contohnya makanan macam ini

:
:
:
:

Nasi ayam di Restoran apa tah kat Alamanda..



ABC di kedai mamak presint berapa tah.But gosh! sngat tidak sedap dan ais nya keras2..apaka

ABC seksyen 2 shah alam juga the best T-T

then lain???????

sungguh kecewa sebab dalam folder gambar ada dua jenis makanan sahaja..

uwaaaaaaaaa..time makan mana best gambar2 sebab perlu ada FOKUS di situ.

i terbayang tomyam,udang masak butter,ikan patin masam manis,sambal belacan,ketam masak lemak..sotong tempora,

see? i makan seafood whatttt [sapa cakap ko tak makan seafood? tet!]

ok benti benti..nanti menangis kempunan pulak.

jika nak gembirakan hati saya,sila la belanja saya makan masa saya balik Malaysia.

Pelawaan anda-anda semua amat saya tunggu dan hargai.

sekian~

Thursday, January 7, 2010

Hadiah dari rakan blogger

saya dapat giveaway dari seorang rakan blogger ini kerana menjadi 10 follower terawal untuk blog dia.hehe..

kind of promoting her blog here,and i think she dont mind at all :D

Zliah's Handmade Card

see what she gives me!

I request for an owl theme ! :D

it's pop-up card!

gembira dapat hadiah barangan owl..hehe..nanti kad ini akan di poskan ke rumah saya soon.

kepada sesiapa yang berminat,dia ada buat buka tempahan untuk kad-kad pop-up ni,

sila layari

Zliah's handmade card


Wednesday, January 6, 2010

Saya ingin kamu-kamu amalkan ini


Bismillah..

salam..

mulai sekarang,sesiapa yang baca entry saya ini sila amalkan benda yang saya ingin cakapkan kali ini

tahu tak,kalau kita bersin,orang yang dengar kita bersin kena jawab apa?

contoh 1 : abah saya tengah bersin..acchummm!!! [abah bersin boleh buat saya luruh jantung ;P]
saya : so saya akan jawab "YARHAM KALLAH"

contoh 2 : mak saya pula bersin kali ini..achum! [lembut sahaja lepas tu terus tutup mulut! :P]

saya : yang ini pula saya jawab "YARHAM KILLAH"

contoh 3 : dalam satu majlis yang ada ramai tetamu,tiba2 ramai pula yang terbersin time tuh..achumm! achumm!

saya : nak bagi senang untuk jawab bersin semua orang saya cakap "YARHAM KUMULLAH"

maksud nya ialah "Allah bless you"

p/s kalau saya bersin,then ada orang jawab bersin saya,saya akan berasa wah! prihatinnya diaa dan hati terasa tenang seketika kerana ada orang mendoakan kita secara tiba-tiba.

(~.^)

Tuesday, January 5, 2010

Surgically removal

i just done my minor surgery on my last molar tooth last night in accidentally case.
My intention is want to make a check up,but the dentist ask me to do surgical remove right then after taking an x-ray for my oral cavity.

*sigh*
i experienced it once on my left side before during my matriculation where im far away from my family,i know how horrible it was.
and now,i must to feel it again when im far away from home for the second time.
T_______T

i can't express it now as im in sad condition,painful and analgesic on my jaw.

Saturday, January 2, 2010

My new gadget's member


My Recorder : Sony ICD-UX200F

- MP3, WMA and AAC playback

‧ Allow recording 535hrs 45mins (LP), 133hrs 55 mins (SP), with 2GB built-in memory

‧ USB direct connection

New Super High Sensitivity setting
PC data storage
FM tuner/ recording
New 5-band Equalizer
Direct mic-in/ audio-in recording
Digital Pitch Control and A-B Repeat
Voice Operated Recording function
Noise Cut Feature
Windows/Mac compatible
Dimension : 36.6mm x 98.5mm x 14.6mm (W/H/D); Weight : approx. 58g
Supplied acc.: Headphone; carrying pouch; rechargeable battery; USB extension cable

Tujuan : Ingin merakam detik-detik indah suara Dr.mustafa,syukur masih sempat..wakaka.Bukan2,ingin merakam pembelajaran di kelas dalam apa-apa sahaja subjek.Banyak beb benda masuk.setiap kali kelas mesti tepu.Saya tak dapat nak faham semua,normal la kan kalau bukan budak genius ni.ngeh3.

Boleh buat masa revision juga.boleh rakam suara sendiri yang comel sambil berpura-pura baca nota yang dibuat.hek hek.Semalam menggunakan rekorder ini secara rasmi di majlis tidak formal iaitu di dalam panggung wayang..ceh ceh lagak macam wartawan mamarazi mengomen movie sherlock holmes sambil buat muka super duper kerek. (-.-') best siot movie tuh! Sudahla saya tengok berseorangan,ye la turun cairo berdua,tapi tengok movie asing-asing.Intan melencong ke Avatar.hehe

Pouch yang provided memang super comel.Colour putih.bila masukkan gadget ni dalam pouch tuh memang nampak sangat comel,girly-girly gituh.=D Saya berazam akan menjaga rekorder ini baik-baik dan menjadi salah satu hal milik teristimewa.

Sebelum itu,bila dapat je gadget ni terus mesej abah

saya : Salam.terima kasih rekorder tuh bah.comel.hehe

abah : Itu the latest.Pricy pula tuh

saya : uhuk uhuk.xpala,jd hadiah hari jadi saya.kesian sy 6 tahun bday di mesir.ekekek


begitu la alkisah nya...

(^.^ v)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails