Friday, April 30, 2010

Unforgiveness

As humans, we often allow our emotions to get the best of us and to rule how we behave

One of the greatest emotions to cause an imbalance in ones life is the emotion of unforgiveness

Unforgiveness affects every aspect of our lives

When someone is damaged in their emotions, it will undoubtedly cause them to be held back from many good things they could have attained in their lives.

One of the first things that is important to do when an issue arises, is not to run from it, but instead, face it head on immediately, with the intent to resolve the it

To resolve problems, we must confront the offender in a mature and reasonable way

So

Forgiveness is important to avoid a negative emotions go much deeper in ourselves

******

*It's hard for me to forgive a person who affects my life the most,but don't worry I never hold grudge as my dad always remind us not to do so.[petua awet muda juga] .Sometimes,It takes time right.I try my best.Pray for me.*




Wednesday, April 28, 2010

*Update Terkini*


Sila lihat belah kanan sekali,sticker tuh.Nampak tak? wuwuwuwu 10 hari lagi final exam.
sekarang tengah bertungkus lumus membanting tulang cover paper awal exam kali ini.10 hari masih sempat,masih akan ada keajaiban yang kita tak tahu apa kan.*berpeluh-peluh*

Tahun ni program yang dilaksanakan oleh unit akademik bertambah baik.Mereka menganjurkan "Exam Fever Campaign" sebulan sebelum exam.Dalam kempen ini,di adakan kelas tusiyen bagi setiap subjek Anatomy,Physiology,Biochemistry,Histology yang di ajar oleh kakak senior Tahun 4.Selain itu diadakan juga Solat Sunat Hifzi,solat yang di lakukan mengikut bilangan ganjil 3,5,7 etc.Ada 4 rakaat,2 salam.Surah panjang sepeti Yassin,Al-Mulk etc etc bagi setiap rakaat.Tahun ni hanya buat 3 kali.Tahun lepas buat 7 kali.fuh fuh..tahun ni semangat pergi sebab sikit bilangan..*ngehe*

Lepas habis Kempen itu,dalam bulan exam pula diadakan study group sehinggalah habis paper exam.Harap study group ini dapat membantu untuk meringan beban mengulangkaji buku yang bertimbun-timbun.Group saya ada 5 orang.Nanti bila-bila kami pakai cantik-cantik time aktiviti study group baru la saya snap pic ye dan paparkan kat sini.hehe.Bukan apa,study group buat kat rumah je dalam bangunan tempat tinggal yang sama.

Waktu tidur perlu dikurangkan,dan im working on it right now.Overall my sleep-time is working smoothly.Praise to Allah because im a light sleeper.Sekali bunyi alarm clock terus terjaga kelam kabut turn off bunyi yang bikin panas.ngeh.Housemate saya tabik spring dekat saya sebab senang bangun,Balqis tanya apa rahsia? hehe.Saya dari sekolah memang macam tuh,jadi memang tiada rahsia.Nak kata saya jaga pemakanan,tak makan berlebihan supaya senang bangun untuk esok pagi,rasanya tak.Saya ni bad habit selalu makan sampai kenyang,sampai perut kembung.Lepas tu terus tidur kalau cuaca aman damai sejuk semacam.Jadi boleh buat konklusi kalau tidur lepas makan perut jadi B****T. *pengakuan berani mati*

kelmarin,saya tak tahu kenapa saya rasa penat gila lepas balik kelas,mungkin cuaca yang panas.Badan dan otak terasa dehydrated,sampai rumah jadi blur sekejap.Rancang nak belajar tulang pelvis,jadi amik la tulang belajar atas katil.tengok punya tengok,ok berhenti.Complicated sangat,baik belajar sekali dengan group.Lepas tu buka buku physio,baca sekejap then tutup balik.Tak dapat nak masuk sebab otak rasa penat,badan lembik.Baring atas katil,nak tidur tapi waktu asar tak elok,tunggu maghrib sambil pandang ceiling.Sebab lain kelaparan yang amat sangat,pergi cari roti cicah kuah kari.Seluruh badan saya menggigil woh!~ sebelum ni kalau lapar tangan je menggigil,kali ini seluruh badan.Boleh masuk dalam catatan buku sejarah fa-aja-aja.Malam itu saya makan nasi 4 kali round.Lapar tak lapar.

hari ini kelas terakhir untuk Tahun 2 saya.Harap saya dapat meneruskan pengajian ke Tahun 3 dan mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan kali ini.Bersedia mental dan fizikal untuk hadapi exam,jangan sakit sudah.Jaga makanan,makan badam.Kismis dalam proses untuk suka.ngeh3.Baiklah,berhenti di sini dahulu coretan saya.


Tuesday, April 27, 2010

Kucing orang



Hari ini saya ingin menceritakan kucing orang yang bertandang di rumah saya dan anggap rumah saya itu adalah rumah dia si kucing orang.Saya tahu hal ini daripada adik bongsu saya yang mengatakan mereka ada membela kucing orang.Kucing orang ini tidak kembali kepada tuannya yang sebenar dan mungkin berasa selesa di rumah kami.Saya berpendapat mungkin kucing ini di dera oleh tuannya sehingga merajuk untuk kembali ke pangkal jalan.Mungkin kucing ini kurus kerana tidak cukup makan kerana mungkin asyik makan semut.Maka bermula la facebook saya di tag oleh adik saya dalam gambar kucing orang yang sebenar.Sila lihat keadaan yang cukup menyayat hati ini...

:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:


Tersayat tak hati anda semua? ada macam rasa nak robek-robek hati? siap ada loceng leher lagi tuh.Gebu lagi tuh.Halus bulu lagi tu.Gemuk gedempol lagi tuh,siap perut dan macam quadrangular in shape.Apa motif si kucing orang ini bermaustatin di rumah saya? mungkin kucing ini kufur nikmat terhadap kemewahan yang tuan dia telah bagi.Ya! kucing ini memang demand seperti abang saya katakan

"demang kucing ni,asyik nak tido dalam bilik mak je yang ada aircond"

kufur tak kufur kucing ni? bilik tidur kedua yang dia akan pergi ialah tandas.banyangkan tandas,begitu cantik bilik-bilik di rumah saya dan mempunyai hall yang siap bersofa,yang mungkin merupakan tempat dia tidur akan tetapi dia hanya memilih tandas?? paling tak dapat dimaafkan tahap kekufuran kucing orang ini ialah di tidur di dalam kotak.What a duh?

Mungkin anda semua tertanya-tanya apa masalah saya dengan kucing orang ini? saya abaikan soalan anda itu.Biar ia tergantung.Mungkin kucing orang ini lari dari rumah tuannya sebab dia dijatuhkan talak oleh si kucing jantan kot.Dia pun membawa hati yang lara mengembara ke area putrajaya itu.Saya yakin dia mempunyai suami kerana..

:

:

:

:

:

:

:

:



Awwwwwww~~~~ kucing bunting rupanya! patutla perut quadrangular in shape.Sebab ada anak 3 ekor dalam perut.Logik tak kucing ni janda? detik-detik bersejarah ini dirakam kan pada 24/4/2010 pada jam 5-7 petang.Di sini memang ketidak puasan hati saya berganda-ganda pada si kucing yang dalam proses berpantang ini kerananya mungkin kalau saya sampai di Malaysia nanti saya tidak dapat lagi melihat anak kucing yang kontot-kontot dan kecil di rumah itu.Kucing kan cepat besar dalam masa 3 bulan.*tidak puas hati* kucing yang kontot-kontot dan kecil ini kalu disusun sebaris dan suruh mereka menyanyi pasti akan keluar suara chipmunk.*haha*

Lepas ni bersiap sedia la taik taik anak kucing yang bertaburan di merata rumah itu.haha.siapa yang bertanggungjawab membela kucing ini,dia la si pembersih taik anak kucing.Saya wonder macam mana emak akan overcome keadaan di mana taik-taik anak kucing bertabur.Harap anak-anak kucing ini akan mendengar kata,patuh dan fast learner.

sekian

Sunday, April 11, 2010

sometimes..


Sometimes...i do something by my own way..

sometimes..i want to do things all alone by myself..

sometimes..i need some space for myself..

sometimes.. i changed because i have my own reasons..

Because..i have my own way to live..

Please don't be judgey to me.


Fingerprints : Im not alim also im not bad.Im just moderate.That level suits me more.



Thursday, April 8, 2010

Timeout

Just a few days after video of a young man singing a pitch-perfect version of Whitney Houston's "I Will Always Love You" on a Taiwanese reality show hit YouTube, the contestant is already being called "The Chinese Susan Boyle" (although he'd actually be the Taiwanese Susan Boyle).

Like the Scottish singing sensation, who shocked the judges of "Britain's Got Talent" and the world with her perfect rendition of "I Dreamed a Dream" almost exactly a year ago, Lin Yu Chun has come seemingly out of nowhere.

But unlike Boyle, who sang the song with her own style and in her native language, this young man's song is a near-perfect sound-alike of Whitney Houston's original, with barely a hint of an accent!





As this video rolls around the world on the Web (the video already has over 150,000 views, and searches for "Lin Yu Chun" have gone up over 200% in the past 24 hours), expect to see this guy become an international sensation. (An appearance on an American morning show is almost certainly in his future!)

Even if singing competitions aren't your thing, you have to admire the technical prowess that the baby-faced, bowl-cut-wearing Lin displays: How often can a male of any age (no reports have been given about his exact age; he's believed to be in his teens) sound exactly like a female pop star singing one of the most demanding songs in the karaoke catalog?


Compare Lin's version with Whitney Houston's original, and be amazed:



Source by : Yahoo news


Cap jari : adakah suara budak lelaki tuh dah pecah? i mean..macam langsung xde suara garau..bila dah keluar suara garau mesti dah jadik lain..hik hik hik



Thursday, April 1, 2010

Pelangi

Kadang-kadang Allah hilangkan sekejap matahari kita, lalu DIA datangkan guruh dan kilat.Puas kita menangis,menunggu dan mencari ke mana hilangnya matahari kita. Rupa-rupanya Allah nak hadiahkan kita pelangi yang indah

Syukur kepada Mu Ya Allah kerana menghadiahkan aku ujian ini.Pelangi,saya tunggu kamu.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails