Thursday, December 30, 2010

Wrapping up 2010

 JANUARI

minor surgery untuk gigi bongsu.
Kos Pembedahan 400 LE



FEBRUARI









Sinai


 MAC



Seminar Kecemerlangan Pelajar



APRIL



Kucing pertama yang di bela



MEI - JUN



Final Exam Second Year


JULAI



Lawat adik di Alexandria




Balik ke tanah air tercinta



OGOS



Ramadhan Kareem


SEPTEMBER



Hari Lebaran



Rawatan kuku



Pernikahan abg.udin



Oren pergi meninggalkan kami 


Persandingan Abg.Udin


Pernikahan kakak


Persandingan kakak


OKTOBER



Pulang ke pangkuan mesir


Uruskan Visa


Jaulah Kaherah


Persekolahan Tahun 3 bermula


NOVEMBER



Pasang braces


Rumah terbuka Raya Aidiladha
*Gambar pilihan untuk mak mertua,walopun macam janggal pegang senduk*



Nile cruise


Pyramid


Kubu Salahudin


Fatayat Game


Choral speaking


DISEMBER



Quizessssss


Braces thingy


Winter


Belajar.Belajar.Belajar *_*


Ini la aktiviti sepanjang tahun.Tahun ini dah melabuhkan tirainya..
2011 sedia muncul.Moga tahun depan lebih baik daripada tahun 2010.

bye.

Sunday, December 26, 2010

The making of pizza


Apa yang telah mendorong saya membuat pizza yang tak pernah di buat oleh saya kali ini kerana Program Smart Circle (usrah) pada minggu (Jumaat) ini akan berlansung di rumah saya.Ok,persoalannya..NAK MASAK APA WEH.Kena la masak yang something special,takkan bagi makan agar-agar milo je kot.Taulah milo takda jual kat sini,konon special la boleh rasa milo kat sini.What the.Then terpikir nak buat makaroni bakar macam pia buat hari tu,perghhh menggoda.Then rasa nak buat pizza pula macam pia buat hari itu.Perghhh tambah menjilat jari.Dengan segala pertimbangan akal fikiran dan kira-kira bajet sendiri,maka pizza ala-ala master chef menjadi menu usrah saya minggu ini.Wallah! *nada choral speaking*

Maka bersemangat la saya membeli bahan-bahan dan bajet bawah 100 LE,dah tanam niat sungguh-sungguh nak bagi makan ahli usrah saya dengan pizza.By hook or by crook dorang kena makan juga bagi habis walaupun tak sedap almaklumlah buat pertama kali.Kalau dorang tak habiskan siaaaaAApp.Merajuk tak nak hadir usrah dah lepas ni.*lari masuk bilik*

Unfortunately,*drum roll* dapat flyers kat YM bagitahu yang SC INC. (usrah gabungan) akan di adakan pada hari Khamis malam pengisian dia adalah ceramah dr Ust.Nazrul.MAKNANYA,usrah kumpulan dibatalkan.Ya dibatalkan.*bunyi kaca pecah* dan itulah usrah terakhir untuk tahun ini sebelum ditangguhkan ke tahun depan.Maka saya pun pergilah mengadu perasaan kat salah seorang ahli usrah saya di tingkat bawah rumah saya.

saya : Amal,amallll usrah kita tak jadi ke minggu ni sbb ada SC INC. tu?
Amal : Dengar macam tu lah pot
Saya : Alaaaa amal,pot dah beli tau bahan-bahan nak buat pizza utk SC kita,sedihnye pot.
Amal : la ye keee,,kesiannye pot..takpe pot masak je nanti amal tolong makan. *amboi ko laju je bab-bab makan,sekeh kang*

esok paginya saya terjumpa dengan naqibah usrah saya

saya : kak dilaaaaa,,sc kita takde ke minggu ni?
K.DIla : A'a takde,sebab SC INC tu.
Saya : Alaaa kak dilaaa,,pot dah beli bahan-bahan pizza utk sc kita,nak bagi korang-korang makan,sedihnye pot. *mengadu sekali lagi dengan ayat yg sama*
K.Dila : laaa kesiannye pot,,emm cemana eh.*k.dila bt muka kesian kat sy*
Saya : takpelah kak,takde rezeki kot.Nanti pot masak pot bagila ya.

Begitulah ceritanya,memang emosi habis ah pasal pizza.Haha.Masa dalam kelas terbayang lagi nak buat macam mana eh nak bagi dorang makan ni.Haa,,masak petang ni,nanti masa program SC INC. tu bole bawa bungkus dan bagi kat ahli usrah.Betapa GIGIH nya saya nak bagi dorang makan juga.Selepas itu,bunyi handphone kedengaran "kak ipa ada mesej" *suara bdk kecik umur 3 tahun*.Mesej dari K.dila,bagitahu yang sc jumaat ni jadi sebagai ganti kepada SC 2 minggu lepas yang tak jadi.Kak dila buat SC ganti ni pun sebab kesian kat saya yang bersemangat waja nak buat pizza.Hehehe.Yay akhirnyaaa!


Pergh intro panjang bebenor sebelum sampai ke tajuk utama.Ini sapa jadi chef masakan masuk tv buat macam saya memang ah,rugi siaran je.Penerbit pun tak sanggup buat siaran ulangan walaupun percuma.Sebenarnya saya nak kongsi bagaimana nak buat pizza ala-ala Master Chef.Waha,bunyi nak hebat je kan.Okey,back to work guyssss.

Anda memerlukan :


Tomato puri yang dikisar bersama bawang putih dan bawang besar


Hotdog dan paperroni daging/ayam


cendawan tin


Lobak,tomato,cili benggala.Dihiris halus-halus.


Sardin masak kari.Boleh di alternate dengan daging hancur.Jenis masakan boleh goreng kering,masak kari,masak kurma.Ikut kesukaan anda.


Cheddar.Lagi banyak lagi yummy.Cheese juga berfungsi melekatkan hotdog,cendawan etc di setiap lapisan pizza anda.



Mozarella.Ini berfungsi bila kita nak slice pizza yang dah masak dan tarik bawa masuk pinggan maka akan ada benda yang terjuntai-juntai macam cheese tuh kan.Lagi banyak lagi bagus,boleh buat juntaian sebanyak 10 cm.


Paling penting,ibu segala pizza.Iaitu roti pizza.Ada yang boleh uli sendiri tepung buat roti.Tapi saya beli je roti pizza ni dalam paket harga 10 LE ada 3 keping roti.


Cara nak mula dengan berpandukan konsep

TABUR DAN BERLAPIS

1. Pes tomato di sapu atas roti
2. Tabur cheddar,boleh kerat kecik-kecik dan tabur atas roti.Jangan pap letak je terus segi empat cheddar tu kat tengah-tengah roti.*what the pemalas* Nanti buat macam tu,tak tersebar meluas la cheddar anda bila dah cair.
3. Sapu sardin kari tu memenuhi roti

and the list goes on.....lapis-lapis je ikut mana suka.

hasil terakhir :



Macam ini.nampak menggunung kan? Itu yang sedap.


Dan macam ini.Kalau nak pedas lagi,letak serbuk lada putih banyak-banyak.Hehe

Masukkan dalam oven selama 40 minit.

Bila dah masak nampak menarik,kalah pizza domino.*ewah*

:

:

:


Bila tengok pizza ni rasa-rasa tergugat tak iman anda? 
*terus bagi large saiz gambar.heh*

&


Slurrppppppp.Selalu orang kata pizza terakhir la paling lazat,sebab pizza terakhir tu la yang akan kaut semua isi-isi yang tinggal dan semakin membukit la pizza tu.hehe.Tapi ini bukan pizza terakhir,pizza itu masih selamat dalam fridge rumah saya.

Mudah bukan? 




Yours truly

;)

Wednesday, December 22, 2010

Kronolgi wanita besi 3 (L.P)


SAMBUNGAN Wanitabesi2...

10 Disember 2010

Dentist kata nak beli ortho brush (berus gigi untuk braces) hanya boleh beli di Kaherah.Nak cakap Zagazig tak ada toothbrush ni T_T.Well,ada kat farmasi terkenal sahaja di Cairo yang mempunyai banyak branches sekitar Mesir.Memandangkan hujung minggu memang kami serumah hendak berjoli di kaherah,niat utama tengok wayang :P.Saya sorang menonton Unstoppable,mereka yang lain menonton Narnia.


Bahagian tengah berus ke bawah sedikit tidak rata dengan yang tepi



Safe Pharmacy.
Ortho Brush 11 L.E


13 - 14 Disember 2010

Waktu paling ditakuti dan digeruni.Inila masanya gigi-gigi ku dicabut.Tskkkk.Bila lihat jarum tu yang tak boleh blah,,keras seluruh badan.Phew~ Akibat daripada hasil diagnosis struktur gigi dan gusi saya,saya hanya perlu cabut 2 BATANGGGGGG sahaja.2 BATANG.Selamat kassimmmm selamaattttt.Alahai Kassim~~ dan paling selamat 2 batang gigi bawah sahaja.He he he.Untuk lebih jelas kenapa sebab mungkin ada yang tak puas hati seperti kakak saya yg beriya cakap fang saya mesti kena cabut punya,so gusi bawah saya ke depan berbanding gusi atas jadi perlu di masuk ke dalam dan perlukan ruang untuk menarik gigi-gigi tersebut.Untuk gusi di atas pula perlu dianjakkan ke depan dan tidak perlu ruang dengan mencabut gigi.Maka fang saya selamat.Orang kata fang kan pemanis senyuman.*batuk-batuk* 






tengok jarum cucuk gusi saya.Tskkkkk.Itu gigi premolar balqis..kehkehkeh.Gigi saya sensored. :P


19 Disember 2010

Waktu untuk ketatkan gigi anda dengan wayar besi yang halus amat.Tapi hari tersebut hanya pasang wayar untuk gigi atas sahaja.Semuanya berjalan lancar,tak rasa sakit apa pun.syukurr




Zzzzz.Waktu ni rasa nak tidur pun ada.



Zoom la sendiri jika nak tengok wayar yang telah dipasang


21 Disember 2010

Wayar dipasang kat bahagian bawah gigi pula.Alhamdulillah masih tak rasa sakit kesan gigi kita ditarik.Cuma rasa bila hendak rapatkan gigi bawah dan atas tu rasa tak kena je gigi sebab gigi geraham ada besi yang melingkari untuk wayar penamat dilekatkan.*langsung tiada noktah* Maka tiap kali rasa tekan besi je.Rasa gatal pun ada kat gigi dalam.


KESIMPULAN

1. Masa minggu pertama besi dipasang tanpa wayar,saya perlu makan berhati-hati tapi portion nasi tak berkurang,cuma makan perlahan-lahan *rasanya* (-.-) sebab 3x besi itu tercabut di setiap batang gigi.Nak bagitahu doktor pun malu-malu kucing parsi dan takut sebab balik-balik tercabut.Di situ saya turun 1 kg.

2. minggu saya pasang wayar di bahagian atas pula saya perlu kurangkan portion nasi dari dua pinggan kebiasaan, ke satu pinggan sahaja.Sebab makanan senang tersangkut kot lebih-lebih lagi ada wayarr ni.Then bila kita nak sedut sisa-sisa nasi yang tersangkut kat celah wayar tu perghhh nyilu gila rasanya.Maka saya turun 1kg lagi.*bahagianya macam ni tanpa perlu workout*

3. Sekarang bila dah pasang dua-dua belah,nak kunyah makanan dah rasa susah sikit sebab nyilu yang amat dan agak sakit dengan pressure hentakan dua gigi geraham yang ada lingkaran besi itu.Yang ini memang serius tak tipu saya memang kunyah perlahan-lahan.Tetapi saya tetap berkeras nak makan nasi juga dan segala lauk yang ada sebab memang telah dibesarkan dengan makan nasi/karbohidrat tinggi dalam 3 fasa sehari iaitu pagi,siang,malam.

Tetapi paling tak tahan kalau makan daging Perggh.Situasi makan daging di ibaratkan seperti sedang menonton drama korea 1 littre of Tears yang mengalir air mata 24 jam.Jadi faham-faham la kalau nampak saya menangis waktu makan sorang-sorang sambil termenung.Dengan itu terhasil la moto hidup 

"Biar sakit menguyah,asalkan perut kenyang"

Lama-lama mesti dah tak sakit kan,satu bulan pertama je tuh.Takkan lah 2 tahun pakai 2 tahun juga sengsara,,melampaaAAAuuuu.Kuatkan semangat untuk mengunyaaaahhhhh.Berat saya sekarang dah jadi 46kg. *berita buruk utk balqis* HAHA.Dont worry my dear,berat normal saya akan kembali semula  dalam masa yang terdekat.


4. Saya tak berasa segan untuk senyum dahhh dengan menampakkan gigi.I feel comfortable after all. :)


TAMAT

p/s : (L.P) is Last Part




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails