Wednesday, January 26, 2011

Video Pantai Dumyat


Salam

Akhirnya,hasil suntingan saya telah sedia untuk dipersembahkan.Saya ada dua video,video pertama bertempat di pantai Dumyat dimana aktiviti utama ialah mengutip kerang! you will be amazed when watching this humble video.Video kedua akan saya post di entri yang berlainan ya.Abah sila komen hasil kerja saya yang masih amatur ini.Hehe



Happy watching readers! 

:)

*updated*


Untitled from fa-aja-aja on Vimeo.


which one is better? Youtube or Vimeo?
ke sama je effect? Please choose.Thank you.

Sunday, January 23, 2011

iMovie app. is so amazing


Haih.Tak ku sangka application iMovie ini sunggu amazing.Dulu masa umur 18 tahun guna Mac, dah kenal application iMovie,kenal saja.Gunanya takpun.Abah salu cakap iMovie ni bagus buat klip video bla bla bla.Tapi saya jawab,

abah saya tak pandai la edit-edit video ka gambar ka tak boleh la,boring.Tak ada daya kekreatifan.

Maka saya langsung tak buka application tersebut sehinggalah sekarang.Oleh kerana baru sehari lepas saya pergi Dumyat,seperti biasa perlu ada video sebagai kenangan.Saya pun gigihla mengupload video itu di dalam Youtube,dan bila putarkan balik video tersebut,ada scene yang perlu di trim/cut iaitu di bahagian tengah video.Malangnya Youtube video setting hanya boleh trim video sewaktu di depan dan di hujung sahaja.Saya pun berada dalam fasa ke blur an.Fikir punya fikir,saya pun cuba la membuka iMovie app. ini,kot-kot ada semangat nak edit video.Oleh kerana tidak pandai menggunakan app. ini saya pun minta la bantuan Apple centre di laman web rasminya.Tanya itu ini di dalam discussion group.

Sikit-sikit tahu lama-lama jadi ketagih dan ingin tahu lebih lagi.Sebab mesti iMovie ada feature yang gempak-gempak.Dari sebelum subuh saya bangun sambil baca buku sambil godek informasi iMovie.Lepas habis kelas terus hadap laptop balik habiskan kerja penyuntingan video.Eceh,bajet penyunting amatur.iMovie semakin menarik dan menarik.

hasil-hasil ke amaturan :


berderet scene setiap saat dalam video ini


boleh pilih tema video klip nak yang macam mana.


boleh keluar window-window kecik tertera nama "pia"


ini fullscreen video


final attempt,exportkan hasil video ke format quicktime player.

hehe rasa-rasa menarik tak? mari pakat ramai-ramai beli Mac ;P.Entry akan datang saya akan letak video yang telah disunting dalam blog ya.Kena upload dalam youtube waktu subuh-subuh baru masyukkk.

Happy reading!

Wednesday, January 19, 2011

My Tumblr


i make my own TUMBLR

tumblr is just for my random daily thoughts & quick/short entry

happy reading!

:)

Tuesday, January 18, 2011

coming soon...Dumyat!

Jaulah ke Dumyat

21/1/2011

Symbatch 08

AJK promosi buat video ini instead of bagi flyers.Salah satu cara jimat peruntukan!

video comel.

I love seafoodddd



Friday, January 14, 2011

Malaysian Day

2 Januari 2011

Pembuka tirai untuk tahun baru ialah universiti mengadakan kerjasama dengan pelajar malaysia organized Hari Malaysia sempena kemerdekaan 31 ogos 2010.



Kain rentang yang di penuhi dengan signature kami


Persatuan Sawa bekerjasama dengan pelajar Malaysia



Kami sebelum menyanyikan Lagu Negaraku ulung-ulung kali bergema di tapak universiti ;')

syahdu je bila menyanyikan lagu negara sendiri,baru terasa anak Malaysia



Pameran memperkenalkan malaysia di mata dunia Mesir



Saya anak Malaysia


Yummy..


Some comments from Egyptians




Persembahan nyanyian dari pelajar lelaki


most of them are juniors


The crowd




choral speakers :)


Dialog tambahan untuk memperkenalkan Malaysia ada di dalam persembahan ini


Persembahan silat,yang berbaju melayu kuning itu anak tok guru silat :P






Satu Malaysia


Program ini betul-betul menaikkan semangat anak-anak malaysia
hehe.

Saturday, January 8, 2011

Tangled.Makcik arab.Fesyen


Penantian selama 2 minggu untuk menonton Tangled akhirnya tercapai.Hanya Intan dan saya yang menjayakan misi kali ini kerana ahli rumah yang lain tak gemar menonton Disney cartoon.Jangan salah faham,kami memang dah matang.Uhuk.Balqis sempat berpesan,kalau window shopping jangan lupa snap gambar baju-baju cantik.BAIK LAH BALQIS,OUR PLEASURE TO DO THAT JOB.


Tangled memang highly recomended by me and Intan.Bapak kelakar gile.Lagu seronok belaka.Hero kacak nak mampuih.Heroin comel habis.That's why i love movie disney cartoon.Terkekeh kekeh dalam panggung,tambah-tambah lagi saya duduk sebelah dengan little boy yang rambut curly-curly,dia gelak saya gelak,saya gelak dia gelak.Saya amik popcorn dia,dia nangis.takde ah.



walaupun kiri kanan kami pintu tandas.kami sanggup.Pedulikan orang lalu lalang masuk tandas lepas menonton.kekekeke.

Selepas itu,menuju ke arah pengisian perut.Beli la donut kat Donat Factory yang macam haram kecik nak mampuih donut.Lebih kecik dari buku lima saya,kan bagus buat sistem barter.Buku lima saya ni bagi kat cashier Donat Factory tuh manakala saya ambil donut mereka.Heh.Gua emo beb,perut berdondang sayang dah tau tak.Tertipu habis ah dengan saiz Donut.Takpe,sabar.Scene kat sini nak highlight kan lebih kepada makcik arab yang satu ini.


Setelah several attempt konon-konon bajet nak snap gambar sekeliling sedangkan tujuan utama nak snap gambar makcik tu.he he he

Al-kisahnya bermula.....kami berdua duduk berdepan dengan makcik tersebut.makcik tersebut seperti wandering around that place.Bila dia duduk kat meja tu,meja sebelahnya sebelum tu ada makanan KFC hasil tinggalan pelanggan yang lain,so bila pelanggan tu dah beredar..makcik ni pergi ambil tinggalan makanan KFC tersebut seperti bun/roti.Pergh kitorang yang tengok pun kesian habis ah.Sudahla roti-roti tu terjatuh kat lantai waktu dia nak ambil,then yang jatuh tuh la dia pegi makan.Pergh.

Maka bermulalah dialog kami

intan : pot...wuwu aku kesian tengok makcik tu
saya : a'a la intan..aku pun blur ni tengok dia
intan : pot,aku rasa aku nak bagi la fries aku kat dia..ko tolong bagi boleh?
saya : aku bole je bagi,tapi.......*kang nampak anak dia kami buat mak dia macam pathetic gila bg makanan,free-free aku kena lempang* [monolog dalaman]

kami berdua masih blur dan memerhati makcik ni,tertanya-tanya dia datang sorang ke apa.Tengok appearance dia takda pun kurang.Mari kita close-up


kami pun menghakimi makcik ini.

saya : intan,kau tak nampak ke dia pakai dua cincin emas kat kiri kanan tangan die.Berkilat kot emas tuh.

*makcik tu pun keluarkan handphone die*

intan : pergh..henpon dia lebih canggih dari aku la pot.

saya : intan..adaka kita tertipu?

kitorang pun berpandangan dan... KAKAKAKAKA.Tak leh blah ah makcik ni,musykil betul.Ini kes kedekut nak keluarkan duit beli makanan ke apa.Intan terus tak jadi bagi fries dia kat makcik tu,dahla curly fries tu favourite intan kot.Haha.

kenangan bersama makcik takkan saya lupakan :P

Misi terakhir kami ialah menunaikan hajat balqis.SNAP GAMBAR BAJU CANTIK-CANTIK.
Outlert pertama kami pergi ialah ZARA.Dekat Malaysia nak masuk ZARA angan-angan kosong je la..setakat berdiri luar pintu cermin ZARA je mampu.Dekat mesir,terasa la orang kaya sikit bila masuk ZARA.Belek-belek baju yang menjadi idaman kalbu,mana tau kot-kot termimpi baju pujaan hati keluaran ZARA pun jadilah.


Namun masih,kami masih miskin di ZARA mesir,kami hanya mampu bergambar di papan cermin kedai ZARA.Tskkk.Bye-bye ZARA,see u again when we are becoming a real doctors.



Tak.Ini bukan ZARA.Tskk.
Inginkan gaya stylo dan ranggi?


stylo.


Ranggi dengan ber skinny jeans



Gaya nurse.Baggy habis.kehkeh


emm...pelik betul baju ni


ini kedai balqis kami gelar.Sebab fesyen kain campur-campur macam ini memang taste balqis.Bila qis tengok gambar ini dia pun suka dan cakap smart.Dah tu,lagu kedai ni lagu disko habis.Nasib je saya dan intan tak berjoget kat situ.Joget Tara kuca,tara kuca cahh!


Harga pun mesti mau cantikkk.1000 LE u,1000.Baju termahal yang kami jumpa malam itu. 
(o.0)


Saya macam pakai baju alien.Apesal la baju saya ambil pelik-pelik.Outfit intan sangat chicky dan COMEL.Engam-ngam je combination warna tu.


Tagging intan comel


Saya tanggal terus baju alien tadi.Hehe.Saya pakai blazer pula,tapi blazer ni pun pelik. *sigh*

Ape?! dah bosan tengok? mesti baju saya tak cantik dan pelik-pelik kan.Baiklah,,saya bagi iklan sekejap untuk rehatkan minda..


breath in...breath out...smileeeee :) 
Saya janji,lepas ini tak ada lagi baju pelik-pelik untuk ditayangkan.



Saya suka gambar ini,sebab lighting sangat bagus.Terang,tak perlu la saya edit untuk mencerahkan gambar.Patut saranan untuk kedai pakaian kena pasang spotlight cahaya putih di setiap fitting room.Cahaya memainkan peranan untuk bentuk badan anda dan baju yang anda pakai.Ngehngeh,sejak bila jadi pakar personaliti ni.


Black parade


Victorian century? 
Kan i dah cakap,tak pelik dah baju-baju i.*hidung kembang kempis*


Oh My Gosh!
Tak boleh bernafas bila tengok jaket ni.Pergh gile gempak jaket ni.Maklumlah jaket NEW COLLECTION in town.Harga pun 423 LE.


hi you.Yes you. Boleh berkenalan? auw auw *flying kiss*





i tak sanggup nak letak balik jaket ni.Bau pun bau baju baru sampai.



Yang ini pulak saya ke tengahkan gaya casual ke pejabat/office.Kalau nak pergi Post Office gaya ni pun takpa.


I love this blazer.Tangan pun dah berurat-urat hasil tangan banyak bergerak ambil baju.hehehe


Blazer intan singkat sikit.Tak nampak sangat sebab warna baju tak kontra.


Ape?! penat lagi tengok gaya-gaya fesyen kami? jangan risau..saya ada lagi iklan untuk rehatkan rohani anda..mari kita mengingati Tuhan..



dengan bersolat di dalam fitting room.Bwaha!..tangan pun salah letak.Maaf saya bergurau sahaja,spontaneously.Lepas intan snap pic ni pun dia terus lepuk belakang saya dan cakap 
"heyy ko buat ape pot..boleh pulak gaya tu,senget ah budak ni" 



Berdiri tegak!!! 
Baju warna tema askar ni.Cantik kannn :D


Yes Sir!!!


Baik ini baju last saya review.Ini gaya santai yang kami bawa.


kareena kapoor selalu pakai baju cenggini dalam movie "we are family".Movie sedih habis,dari awal sampai habis asyik nak menangis.


cardigan lengan.

Maka,berakhirlah pengembaraan kami memakai semua baju-baju gorjes dan pelik.Berapa banyak kedai kami masuk,semua itu khas untuk balqis *alasan je tu*.Terapi minda juga tu..hehe.Apa-apa pun memang enjoy.


Gambar penutup.

Sekian,dari saya..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails