Thursday, June 30, 2011

Perkembangan Bayi Arfan


Hai pembaca blog cik ipa arfan.. *kenyit mata*


Muahaha arfan nak huru-harakan blog cik ipa.. *gelak jahat*


besar tak lubang hidung arfan? jan main2..nanti jadi pujaan orang ramai


cak! hensem tak arfan?


arfan sekarang suka tidur mengiring belah kanan..ini arfan buat sendiri tau..papa dan mama tak tolong pun.


Papa tengah pegang tangan arfan nak bg tunjuk cik ipa yang saiz tangan arfan sangat kecikk.


ok la..shhhh..jangaan bising..arfan nak tido... bye!

Thursday, June 23, 2011

Pengalaman merasai gempa bumi


Saya telah merasai gempa bumi kecil-kecilan semasa berada di bumi Mesir ini.Ewah..macam-macam dah ku rasa di sini..bulan Januari-Februari hari tu rasa riot,perintah berkurung,catuan makanan,kereta kebal sana sini,naik kapal terbang free dari mesir ke malaysia,kikiki..diri ini termasuk juga dalam perubahan sejarah bumi mesir,nanti boleh cerita balik kat anak cucu yang mak/nenek dia ni ada kat mesir waktu rusuhan besar-besaran.Don't play2.

Waktu hari kejadian gempa bumi saya berada di salah satu majlis kahwin di mesir.Majlis kahwin kecil-kecilan kawan saya yang telah berkahwin waktu cuti rusuhan sebelum itu kat malaysia tak tau pun dia kahwin sebab dia tinggal kat Thailand dan orang Thailand.Sawadikap kang kun cappp.Kenapa kahwin masa cuti rusuhan tak ajak saya kahwin sekali kang kun cap cappp.Dah la suami you manis orangya dan sangat pemalu,nak amik gambar bersama-sama pun susah,ambil gambar bersama suami isteri ok,bukan bersama suami sahaja.Hue hue hue.Masuk bilik pengantin nak bergambar pun kami tak boleh ramai-ramai,saya pun volunteer jadi tukang amik gambar sebab alasan nak tengok suami dia je dalam bilik tu.Ngeh ngeh ngeh.Don't play play.

Semasa di ruang tamu menikmati hidangan dan berborak-borak dah lagak macam makcik-makcik yang tengah merewang pula rasa..kecoh dengan suara macam-macam kan.Hehe..waktu tu lah terus terasa gegaran kecil..bangunan kami duduk tu bergoyang kejap..dah la rumah tuh tingkat paling atas..tingkat 7 tak silap yang naik guna tangga buat saya semput.Patutlah ahli rumah dia kurus-kurus belaka.Rahsia di belakang tabir iaitu tangga 7-8 tingkat.T___T.Semua orang statik.Hening seketika ruang tamu yang kecoh sebentar tadi,masih dalam state berhalusinasi ke apa rasa gegaran ni.Sorang member tu terus cakap "bye korang aku nak balik"..kurang asam nya member,tinggal terus kitorang kat sini..kami tarik tangan dia tak bagi balik sebab suh mati sama-sama.Muahaha.Pergh minta dijauhkan..feuhhh feuhhh *tiup jauh-jauh*

Bila semua dah balik rumah..buka-buka je facebook dah banyak status yang orang lain pun rasa gegaran..memang betul la apa kami rasa tadi! ia bukannya halusinasi kami.Sempat saya baca status sorang member lelaki ni yang berbunyi..

"Aku tengan belajar kat meja tiba-tiba kerusi aku rasa bergoyang,aku ingatkan jin mana lah kacau kerusi aku ni,,aku cuak tapi aku buat cool macam tak rasa apa-apa sedangkan bulu roma aku dah meremang"

HAHAHA

Rupa-rupanya memang ada gempa bumi di Republik Czech tak silap saya.Saya dah lupa..kalu siapa tahu betulkan lah ye.Memang mesir pun terasa sekali sisa-sisa gempa bumi.Jadi persoalannya sekarang,waktu-waktu kecemasan beginilah kita tak tahu nak buat apa kan? mostly tindakan drastik yang kita amik ialah menjadi statik dan tengok/tunggu apa lagi akan terjadi selepas itu.Oleh itu tujuan entry blog ini ialah ingin meng war war kan langkah-langkah keselamatan ketikan menghadapi situasi di atas.Hehe.Langkah di bawah ini lebih praktikal pada sesebuah bangunan yang beroperasi macam hospital,bangunan pencakar langit,KLCC,ala macam office le,yang mempunyai ramai pekerja dan floor pun berpuluh tingkat,sampai ada 4-5 wings.


# KASUT BERSESUAIAN

Jika kamu seorang yang suka memakai kasut tinggi macam Balqis,pastikan kamu menyimpan flat shoes with thick soles at your office.Kenapa perlu tapak yang tebal? sebab waktu gempa bumi mesti semua kaca pecah berderai kan,lantai pun belah dua kan,maka sekarang faham kenapa perlu tapak yang tebal? Bagus.

# TOPENG MULUT/MASK

Jika bangunan office kamu runtuh,mesti akan berdebu punya..sampai mata pun jadi kabur nak lihat sekeliling,pakai topeng mulut supaya kamu dapat bernafas dengan baik tanpa ada batuk-batuk yang boleh melambatkan tindakan kamu untuk melarikan diri dari tempat kejadian.

# MAKANAN & AIR

Pastikan office anda mempunyai bekalan makanan dan air yang mencukupi yang boleh bertahan selama 72 jam.It's most critical time for an earthquake.Takut jalan keluar terblock dengan runtuhan batu-bata dan anda dan officemate terpaksa bermalam di office sambil menunggu abang-abang bomba yang menjadi hero saat-saat sebegini datang menyelamatkan.Kenapa perlu cakap abang-abang? kesian pakcik-pakcik bomba terabai.

# TUNDUK,HALANG,TAHAN

The most dangerous thing that can happen indoors is falling objects,kalau floor atas belah dua,mesti jatuh kerusi dari tingkat atas,memang scary.Takpun piala-piala sempena Office terbaik,pengurusan terbaik yang terletak di para-para pun mesti akan terjatuh dan pecah berderai.So,make sure anda berada di bawah meja masing-masing ketika gegaran berlaku,sewaktu gegaran ya.susah nak lari waktu itu takut2 anda sendiri terjatuh dari floor anda andai lantai pecah.Feuhh feuhhh *tiup jauh-jauh*

# TUNGGU PENGUMUMAN

Setiap office mesti akan ada Jawatankuasa yang bertanggungjawab jika berlaku kecemasan.Yang akan memberi earthquake announcement melalui speaker-speaker setiap floor.Tunggu arahan dari AJK ini sama ada selamat atau tidak escape from the building dengan menggunakan tangga.Jangan ikut kata hati sendiri-sendiri nak keluar juga tak kira apa berlaku..work as a team babe.Sometimes the stairs might not be reliable,and your building will let you know if they are any problems with it.

# JANGAN MENGGUNAKAN TANGGA BERGERAK/ELEVATOR

There will be major aftershocks,so jangan ambil risiko menggunakan kemudahan ini untuk turun dari bangunan bilamana tahu benda tersebut tidak akan berfungsi dan mungkin akan runtuh sekali.Jika kamu sedang berada atas elevator ketika earthquake,get out of it immediately!

# TEMPAT TINGGI

 Kalau lah building anda berdekatan dengan laut,,berlaku pulak gempa bumi dasar laut..sah sah yang terjadi mestila tsunami kan.Cepat-cepatlah beredar ke tempah yang lebih tinggi.Jangan tunggu dan statik seperti kebiasan dan lihat ombak besar datang arah anda lepas tu tangkap gambar! tangkap gambar??!!!! ini bukan pegi melancong T_T.Because,once you can snap the picture of the wave that means it's too late.Astalavista bebeh.There is no way you will be able to outrun a tsunami.


# PERLU ADA PERANCANGAN/PLAN

Figure out the best way to keep in touch and meet up  with friends and family after the earthquake stops.

# FIRST AID KIT

If possible,keep first aid kit at your office.Tapi memang benda ni wajib ada juga kan di mana-mana organisasi,tempat etc etc.Remember to also keep an extra supply of medication in there if you take some every day.


Semoga dengan ada nya tips tips seperti ini dapat melengkapkan diri kita untuk sentiasa bersedia jika berlaku perkara-perkara yang tidak di ingini. ^_^





Sunday, June 19, 2011

Declaring Love to Abah


Masa hari ibu..kitorang semua pakat letak gambar ibu kat profile picture FB masing-masing,wish emak hari-hari sampai ada orang merajuk iaitu ABAH. He He..buktinya seperti dibawah


dan



Saya akan khabarkan bahawa EVERYBODY LOVES ABAH.Dari peringkat umur kecik sehinggalah orang tua.Belakang baju abah dah boleh stick huruf  "U".Umum untuk semua lapisan masyarakat tanpa ada had umur.Ngehehehe.

Kanak-kanak : Kalau ada saudara-mara bertandang di rumah membawa anak masing-masing mesti akan riuh satu rumah.Cara abah melayan budak-budak kecik dengan mengarah mereka semua berkumpul dalam bulatan dan abah buat magik.Magik yang sama abah buat masa kitorang kecik-kecik dulu..abah you are so lame.Haha.Contohnya magik hilangkan duit,bunyikan jari berturut-turut macam bunyi pistol etc etc.Kanak-kanak akan amazed dengan magik abah sampai mulut nganga besar-besar macam kitorang kecik-kecik dulu.T___T.Lepas tu mereka akan begging abah buat magik lagi lagi dan lagi.

Remaja sekolah : Abah memulakan kerja dengan menjadi cikgu dan seterusnya pengetua.Tahun ini saya ada junior dari Sabah dan menetap di Keningau.Saya dulu pernah tinggal di Keningau sebab Abah bertugas sebagai pengetua di SMK Gunsanad.Then,saya pun bercerita la dengan junior saya bagitahu yang Abah pernah jadi cikgu di Keningau dan junior saya tanya siapa nama Abah saya.Lalu saya jawab "Amin Senin".

Junior : cikgu Amin tu bapa kakak?
saya : kamu kenal cikgu amin???
*i wonder as my junior bukanlah batch yg sama dengan abah saya sebab dia ni masih sekolah rendah waktu itu*
Junior : eee saya kenal cikgu amin sebab kakak-kakak saya selalu cerita pasal cikgu amin dirumah..dorang cakap cikgu amin ni lucu dan baik itu sebab dorang suka.

Oh,im impressed with her statement anyway. ;')

Orang Dewasa 

1) Pemandu kereta : Saya berkesempatan berborak dengan driver sementara abah yang berkhidmat selama 3 hari ketika abah ada urusan kerja di Sabah.Sewaktu itu bertempat di SMK(A) Kota Kinabalu.Pakcik driver tu memulakan bicara terlebih dahulu yang abah ni mudah mesra dan tidak sombong.Kalau berborak dengan abah macam berborak dengan kawan sebab masa pakcik driver ni tanya abah asal dari mana abah bagi jawapan yang berunsurkan lawak.Saya tak berapa ingat dengan jelas dialog sebenar bila pakcik driver tu ulang siaran dialog mereka di depan saya.Tapi bunyi macam ini

Driver : encik orang mana ?
Abah : Oh saye orang semenanjung *abah buat loghat peninsular*
Driver : Semenanjung di mana encik?
Abah : oh saye dari  MENGGATAL * abah terus ubah loghat sabah pekat*

Then dorang dua ketawa terbahak-bahak.Untuk pengetahuan..Abah saya asal sabah dan Menggatal adalah nama tempat di Sabah. He He


2) Pramugari MAS : Iya even PRAMUGARI pun suka abah..Haha.Ini pakcik driver tu yang cerita kat saya sebab abah cerita kat dia.Kisahnya macam ni semasa di dalam aeroplane tu abah dapat makanan ringan iaitu kacang dari pramugari.Mesti tahu kan bungkusan kacang MAS macam mana,pek warna putih kecik-kecik tuh.Then abah pun saja la suka-suka puji pramugari itu cantik.Pramugari tu pun tersipu-sipu malu.Lepas tu tau tak apa pramugari tu buat? Dia patah balik ke konti dapur plane tu dan datang semula ke arah abah dengan membawa satu bungkusan besar plastik lutsinar yang dipenuhi dengan bungkusan-bungkusan kecil kacang lalu serahkan kat abah.

CAN U IMAGINE THAT? HAHAHAH

Terkejut besar abah..sape suh gi puji lagi pramugari tu..tapi rezeki jangan ditolak,abah ambil kacang tu dan bagi kat pakcik driver tadi..ahaha patutlah pakcik tu makan kacang MAS sambil berbual dengan saya.


3) Ustaz saya : Masa saya tingkatan 4,abah dinaikkan pangkat dan dipindahkan ke Semenanjung.Sewaktu saya masuk bilik guru,ustaz-ustaz dan tegur saya tanya sama ada saya akan pindah ke semenanjung atau tidak sebab dorang dah dapat berita bahawa abah saya dinaikkan pangkat.Ustaz saya pernah cakap kat saya bahawa Abah adalah salah seorang anak Sabah yang dia respect sebab kejayaan abah memegang jawatan yang boleh dikira tinggi dalam cabang Jabatan Pendidikan Malaysia.Bukan senang anak Sabah untuk tembus pentadbiran Pendidikan Persekutuan yang bertapak di Putrajaya.Walaupun ustaz saya orang Kelantan,saya terharu bila ustaz acknowledge abah.

Orang tua : Kalau balik kampung belah abah mahupun emak..orang-orang kampung suka dengar cerita abah..even Mak Long selalu ketawa dengar loyar buruk abah.Bila makcik-makcik yang ada anak selalu pesan kat anak-anak dorang untuk jadi pandai macam abah.Kalau besar jadi macam abah.


..........

That is how i describe my father.I sincerely said that you will be a great great great man one day abah.You have a powerful mind,your idea is always solid and pithy.Just remember what this person named Sun1ta said to you





and not to forget to show you what other blogger thinks about you





There is no man more refined than you aside from Rasulullah s.a.w
The epitome of intelligent,kindness and fatherhood,
Your smiles warm my heart,your advices are the one i seek,
There is no way i regret about being your daughter,
I couldn't be very well survived without you guiding me,
I wish all happiness and eternal heaven befall to you.


HAPPY FATHER'S DAY ABAH

Saturday, June 18, 2011

Cara membasuh Sweater dengan betul.



Siapa basuh sweater guna mesin basuh? SAYA.siapa bila menyesal masuk mesin basuh sweater jadi rosak?  SAYA.siapa basuh sweater guna tangan tapi guna berus? SAYA.siapa berus sweater kuat-kuat konon nak bagi bersih putih dan suci? SAYA.siapa punya sweater jadi  berbulu-bulu akhirnya? SAYA.

T_____T

Rupa-rupanya saya mengaplikasikan teknik yang salah untuk membasuh sweater.Jangan jadi macam saya yang akhirnya berputih mata melihat sweater yang dibeli dari ROMP.

Cara ini dapat menjimatkan duit anda untuk hantar sweater pegi dry cleaning.Jangan bagi muka pada dry cleaning melainkan jika pekerja dry cleaning tu tampan.Sebelum mula,check label jenis fabrik sweater anda.Even if the label says "dry clean",tahan niat kamu untuk jumpa pekerja tampan,tutup mata dan bawa sweater masuk laundry room.Yakin kamu boleh membasuh sendiri dengan menggunakan tangan lembut anda lebih-lebih lagi jika primary fiber is wool or cashmere.


Ini adalah contoh sweater yang anda hendak basuh.Sejibik macam sweater saya warna pink.


# Step 1


Isikan besen dengan air sejuk dan sesudu serbuk pembasuh baju yang tidak ada unsur perluntur contohnya Trojan! Daia! Mr.Muscle! eh jangan letak sabun cuci pinggan untuk mendajalkan sweater.Hehe.kacau air sabun menggunakan tangan sehingga timbul buih-buih.Then masukkan sweater berkepam anda didalam besen dan swirl it around until it's completely wet.Jangan, saya besarkan lagi JANGAN gosok-gosok guna tangan,crumple-crumple kan atau tegangkan sweater sebab aksi itu akan merosakkan lagi bentuk dan fiber kain tersebut.Tunggu selama 10 minit sehingga detergent tu betul-betul sebati dengan sweater anda.


# Step 2


kepalkan sweater anda seperti gambar di atas,angkat dan picit/press perlahan-lahan beberapa kali untuk buang air yang berlebihan pada sweater.Kosongkan besen anda tadi dan isikan semula dengan air sejuk.Setelah air sedia,masukkan semula sweater anda untuk rinse,seperti tadi rinsed by swirling the sweater.Kosong kan besen dan isi air semula..buat langkah yang sama sehingga tiada lagi sabun melekat pada sweater dan pada air.


# Step 3


Gather your sweater and gently press to remove the water.Selepas itu lay it on a white towel yang telah dibentangkan di atas permukaan  yang rata,keras dan waterproof.Bukan bentang atas tilam.Bentangkan lagi sehelai towel yang serupa di atas sweater tadi so that sweater itu menjadi sandwich.Bermula dari bahagian atas sweater,roll the towels downward together macam dalam gambar.Sambil roll sambil dengar lagu Rolling in the deep.Langkah ini akan menyerap kelembapan sweater itu.


# Step 4 


Unroll towel tadi dan angkat semula sweater.Bentangkan sweater di atas towel yang baru pula yang diletakkan atas permukaan yang rata.Tetapi jauhkan daripada sinaran pancaran mentari dan haba yang tinggi (untuk menjaga fabrik kain daripada menjadi brittle).Selepas itu reshape balik sweater,extendkan kedua-dua belah lengan seperti gambar,butangkan sweater dan biarkan kering.Untuk hilangkan kusut,terbalikkan sweater anda inside out dan iron dalam suhu yang rendah dan bersteam.


Selesai.anda dapat menyelamatkan sweater kesayangan anda dari didajalkan oleh mesin basuh mahupun diri anda yang careless macam saya.Huhu..selamat mencuba!

Thursday, June 16, 2011

Apa yang perlu dibuat jika kawan anda benci BF anda


Apabila kawan kita benci dengan BF kita..eh BF saya,mesti hidup kita akan jadi tak tenang kan? We feel very unpleasant.Jangan bersedih,La' tahzan! there are some simple ways to handle it ;).


#1 : KENAL PASTI PUNCA KETIDAKSUKAAN/KEBENCIAN

Mustahil untuk kita solve problem tersebut without discovering the root of the hatred right.Whatever reasons yang membuatkan kawan anda tidak menyukai BF anda,anda perlu gali segalinya apakah sebab tersebut.Mungkin kawan anda tahu something mengenai BF anda tetapi tidak anda.Mungkin juga BF itu mempunyai history of cheating? penderaan? kaki botol? kaki meja? ataupun apa-apa sahajalah trait yg anda tidak suka.Semua ini boleh menjadi sebab ketidaksukaan rakan anda tersebut.Anda tak semestinya mengambil bulat-bulat apa yang mereka katakan/nasihat tetapi you also can't expect them to hear you out if  you don't listen to them too.Namun bayangkan jika kawan anda tahu apa yang anda tidak tahu mengenai BF itu tetapi mereka tidak memberitahu anda,nanti siapa yang akan kesuk hati? kesuk itu bahasa saya di sini iaitu "kecik hati".Mesti anda juga yang kesuk kesuk kan? walaupun ada certain things yang you tak suka apa mereka katakan tetapi think out the positive side that most of the time they are just looking out for you.How sweet is that? ;')


#2: PERKENALKAN MEREKA SECARA BAIK

Aspek lain yang membuatkan mereka tidak suka BF anda ialah kerana mereka tidak tahu totally about your BF.Your friend is juat love you very much,they feel happy if you feel happy but their job is to make sure he is worthy of you! Kadang-kadang orang menilai orang lain hanya dengan first impression betul? Inilah boleh menyebabkan poor judgement.You can't say that orang itu berkulit gelap so dia kuat makan kicap.No! no! Jadi itulah baiknya you adakan sesi perkenalan antara mereka supaya mereka lebih kenal siapa lelaki tersebut.Kalau mereka tetap tidak menyukai your BF afterward,at least pengamatan mereka based on his true character and not on gossip semata-mata.


#3: LIHAT BALIK ADAKAH ANDA JUGA MERUPAKAN PUNCA

Kawan adalah tempat kita share problems suka duka right.Pernahkah anda selalu complaint mengenai your BF dengan mereka? kalau ya.itu dah melambangkan lelaki tersebut ada masalah.Mesti kawan anda assume yang lelaki itu tidak menggembirakan anda bahkan menambahkan lagi beban anda.If you are only highlighting  your BF's flaws,tidak mustahil rakan anda pun akan menganggap buruk lelaki tersebut.Eventhough the truth is he's just a decent guy.Naturally,setiap orang akan complaint mengenai pasangan mereka sometimes,but don't forget to talk about the good things too.


#4: JAUHKAN BF & RAKAN ANDA

Kalau kawan dan BF anda dah bersepakat untuk susah nak bersefahaman antara mereka,you simply keep them away from each other.Ini bukanlah masalah besar as it seems,unless anda habiskan setiap saat bersama BF anda dan accidentally mengabaikan kawan anda,yes it is.There is always an occasions when keeping them apart isn't possible like birthday party,graduation day,annual dinner and so on.But under those circumstances hopefully everyone will be matured enough untuk senyap,buat kerja sendiri and not make trouble.Memisahkan dua pihak yang amat penting dalam hidup anda bukanlah situasi yang ideal,akan tetapi jika you tidak mahu melepaskan kedua-duanya sekali..maybe inilah pilihan yang hanya anda ada.


#5: IKUT KATA HATI

We have all heard the saying "Boyfriends come and go,but friends are for life".Tidak semua situasi kita kena berpegang pada motto tersebut,you tidak boleh meletakkan hak mutlak untuk kawan anda untuk rule who you date.Hanya kamu sahaja yang tau sama ada relationships kamu itu betul atau tidak.Kawan hanya dapat judge relationships anda daripada apa yang mereka nampak sahaja,but there aren't a part of what you have with your BF.If you are happy with him,they should respect you enough to make your own decisions.Kawan yang baik tidak akan meletakkan anda berada dalam situasi dimana anda perlu pilih mereka ataupun partner anda.

Sesetengah manusia memang tidak akan dapat mix with each other,jika benda ini berlaku between your friends and your BF,there is no point in trying to force it.Jika you tidak mahu kehilangan sesiapa dalam hidup anda,ask them to respect your decision.True friends will support you through anything whether  they agree with you or not.

Wednesday, June 15, 2011

6 Cara Elakkan Ketagih Facebook


Berapa kali kita buka FB untuk setiap hari yang kita lalui? FB bagaikan nadi hidup dah sekarang ni.Kalau tak buka FB macam orang yang putus cinta,depression, makan tak kenyang,mandi tak basah.Terutamanya ketagih FB ini ialah perantau-perantau macam saya.Hell yeah,FB sahaja la tempat saya stalk adik-beradik saya..siapa yang wall die penuh dengan komen perempuan terus serang membabi buta kat adik-adik "ohhh XXX tu gf ko ka?"..then adik like what the fish kakak aku sorang ni.Perempuan komen pun tak boleh ke.Si kakak,eleh eleh selalu macam tu la gaya lelaki kalau marah-marah tu makna ada apa-apa..cuba cool je mesti kakakmu ini takda prasangka terus.Heh,memang tak ada keja kan.Kes lain pula,bila tiba-tiba rasa nak stalk FB abang terus terperasan "in a relationship with dotdotdot"..uiks terkejut beruk pula bila masa abang tukar status? Apalagi sebagai stalker tegar dalam family terus inbox satu-satu ahli keluarga kat Facebook tanya betul ke abang dah ada gelpren? Dengan abang tak boleh serang membabi buta macam serang adik sebab mesti tak akan dapat jawapan punya.Kalau saya tanya,mesti dia jawab 'LOL"..dan saya pulak balas "ROFL",dia balas lagi LOL. sampai akhir conversation penuh dengan LOL. (=.=')


#1: BERHENTI BERMAIN GAMES

Saya tahu mesti ramai dengar online games yang ditawarkan oleh Facebook.Bejeweled Blitz? Mafia Wars? Cityville? Cafe World? berhenti berhenti semua ini.Balqis selalu hairan tengok saya main game macam Cityville yang memerlukan masa yang lama untuk menunggu crops tumbuh sampai besar dan kita hanya duduk diam hadap laptop lama-lama.Balqis tak dapat terima game seperti itu sebab dia suka game cari-cari benda.And i like heh? find things? find things in a messy room? Hellooo tak juling ke mata ko cari benda kecik-kecik lepas tu bila tak dapat cari bising satu bilik.Again,bermain game online seperti itu consume masa berjam-jam untuk earn credits and points.Lepas tu annoy fb user yang lain request barang itu ini,invite itu ini jadi Principal sekolah la ape la etc.Kalau Fb user yg lain tu still aktif main game yang sama tak apa.Kalau yang dah tak aktif macam saya? penuh notification I. 


#2 : CATAT PENGGUNAAN MASA ANDA

Being more conscientious about  how much time you're spending on Facebook can also help you beat the addiction.Set timer,letak jam besar tepi laptop setiap kali anda log in dan log out Facebook dan keep track masa anda gunakan untuk menelaah mukabuku ini sepanjang minggu.Selepas itu tengok kembali berapa lama masa anda habiskan dengan menelaah mukabuku.Jika masa facebook itu lebih banyak dari masa anda habiskan untuk makan,anda akan mengahadapi anorexia dan kurang nutrisi.Jika lebih juga berbanding masa anda menelaah buku pelajaran,anda akan gagal dalam final exam.Jika kamu ada habit yang buka Facebook sepanjang masa sedangkan you are doing other work online,sila tutup! Only open up jika anda betul2 ingin menggunakan facebook seperti keeping up with your family & friends or stalk page jejaka tampan.


#3 : KATAKAN TAKNAK PADA EMAIL NOTIFICATION

Ini adalah sebab paling kukuh yang membuatkan pengguna sangat ketagih dengan Facebook.Iyelah mana taknya,once kita dah respon dalam satu komen ataupun post dalam Group Thread yg kita subscribe,komen komen orang lain pun akan masuk notification kita.Nak-nak lagi bila orang yg terlebih bercakap maka komen dia pun terlebih-lebih,so ini semua akan distract konsentrasi kita pada benda lain as that notification is keep entering your email.Jika kita heavy user of our own email,getting those notification stuff could lead us back to Facebook.Oleh itu,langkah paling ideal ialah turn off the email notification feature.Email pun tak sarat dengan Facebook kan dan kita pun tak perlu hari-hari nak delete notification itu untuk bersihkan inbox email kita.So,the power is yours!


#4: SENARAI AKTIVITI SAMPINGAN/ALTERNATIVES

Sebelum kemunculan facebook apa yang anda lakukan untuk menghabiskan sisa-sisa hidup anda? we still can live without Facebook right,statement ini terbukti ketika Facebook belum muncul merajai hidup kita lagi.Kehkehkeh.Throw yourself into a new activity or an old hobby to keep your mind busy on something else for a change.Anda boleh kemas rumah,baking,playing board games,watching Tv,mandikan kucing,urut kaki mak and others.Aktiviti ini 2 dalam 1,urut kaki mak dah dapat pahala.Bagi manusia yang memang kaki laptop,anda boleh buka website2 menarik dan informative seperti blogs,youtube bila nak tonton maharaja lawak atau bila mood nak dengar lagu lama rock kapak,newsss..yah i know you can figure it out website yang lagi gempak kan.Sekurang-kurangnya bila anda ada aktiviti lain yang telah disenaraikan possibility untuk facebooking is reduced.


#5:  TETAPKAN MASA PENGGUNAAN FACEBOOK

Jadualkan penggunaan Facebook anda dalam sehari instead of checking it on a whim.Ini akan mengurangkan ketagihan anda untuk stuck di dalam Facebook dalam jangka masa yang panjang.Contohnya,luangkan 20-30 minit untuk penggunaan Facebook dalam sehari.Mustahil? baik panjangkan ke 1 jam.Mustahil juga? Kalau saya cakap 10 jam pun sah-sah mustahil juga kot.Kemon guys,you can do it..30 minutes is more than enough. *tangan kat bahu.mata pandang atas*.Mungkin anda suka mulakan pagi anda setelah bangkit dari lena yang panjang dengan membuka Facebook ataupun end your day with some online social networking.Whatever the case may be,select a time slot untuk facebook dan stick pada plan itu setiap hari.


#6 : BERSIHKAN NEWS FEED

Jika kamu seorang yang busybody meng 'like' status status kawan anda di facebook.hatta status "Hai" pun anda like dan anda mempunyai beribu facebook friends,mesti news feed anda agak susah dikawal betul? Nak monitor news feed yang masuk setiap saat tuh pun dah rasa macam ketagih.Inilah fungsinya SETTING yang ada pada Facebook tersebut.Anda hanya tick pada box yang anda rasa anda perlukan up to date pada certain post/events sahaja.Bila dah set kan mengikut keselesaan anda,anda bleh menggunakan facebook seminima yang mungkin.



Ini lah enam langkah berjaga-berjaga untuk mengelakkan kita menjadi Facebook addictor.

Practical ways to use ordinary shampoo



Clean hairbrushes and combs
Shampoo does a great job in getting your hair squeaky clean, so why not your hair brush and combs? It's really a shame to walk out of the shower with perfectly clean hair and then to put the dirt and grease right back into your hair because your hair brush or comb isn't clean.
To keep that perfectly styled hairdo looking the way you intended, fill your bathroom sink with hot water and about 2 tablespoons of your favorite shampoo. Let your hairbrushes soak in this sudsy cleaner for approximately an hour or so. All you have to do now is rinse them off and you're all set.

Remove stains
Shampoo can be a great stain remover, I've used this method hundreds of times and really it's one of my favorite ways to remove stubborn stains. I sometimes get those really nasty, greasy looking stains on my clothes from the fabric softener I use.
I know that isn't good, and I really don't like spending money on a special remover when I have what I need already here at home. I dab the stains with mild shampoo and then throw the item in the wash on cold. It take the stains right out and I didn't have to spend extra money on an expensive laundry stain remover

Substitute for the dishwasher
You're all ready to load up the dishwasher with dirty dishes and realize you are out of dishwashing detergent. I hate when that happens. Instead of running to the store to buy some or just not doing them at all, use some of your shampoo
Just squirt a little bit of shampoo right in the dishwasher dispenser and go ahead and do the dishes. Heck, you might even find out that you really love the results and use it all the time instead of your regular dishwashing detergent. I use shampoo a lot when doing the dishes because it saves me money on buying the dishwashing detergent
Next time shopping day comes around, grab a few extra bottles of shampoo and try out these great ideas. You might find that you really love the results and use these ideas often

Friday, June 10, 2011

Wordless Friday




UPDATED


Tuesday, June 7, 2011

Welcome to the world Arfan!



Assalamualaikum semua...

nama saya Arfan bin Athiruddin

saya lahir pada tanggal 7/6/2011

Berat saya 2.9 Kg 

kalau semua nak tahu...saya keluar awal dari due yang sebenar..He He he..2 minggu awal you.Saya tak sabar nak lihat dunia la~~~


Maaf lah semua...saya masih tak mampu untuk buka mata lagi,,jadi saya senyum je la untuk semua

hi hi hi hi

Sila bagi tunjuk ajar kepada saya..terima kasih dan semoga berjumpa lagi,saya yakin selepas ini saya mesti akan selalu menjadi hero/tajuk utama dalam blog Cik Ipa saya.

hehehe sukanya saya.


p/s Oh he is my very first nephew! and im expecting another 2 months from now on to have a baby girl pulak.So they can pair each other,,hehehe.Selamat datang Arfan! *kiss and hug*

UPDATED


Sabar semua...Arfan tengah berusaha nak buka mata arfan ni..hiyakk hiyakk hiyakk!



Yayyy...Arfan dah boleh buka mata..tapi mata arfan masih kecik..he he he

nice to see you all~~~

salam sayang dari arfan.Bye!

Sunday, June 5, 2011

Umat Islam diperbodohkan : Mari kita celik akan hal ini wahai anak muda sekalian


Serius umat Islam sekarang kena tengok video ini.Baru dapat celik apa yang berlaku dalam dunia sekarang tanpa kita sedar,tak rugi tonton..dapat ilmu,dapat berjaga2 dengan propaganda Dajjal.Lebih-lebih lagi kita sebagai anak muda,generasi Islam yang akan mempertahankan Islam akan datang..walaupun diri ini lemah..iman pun turun naik tetapi sebagai langkah permulaan perlu la tahu asal usul sejarah macam mana Yahudi memperbodohkan kita.

Kita ambil maklumat yang masuk akal dan berasas dalam video ni..tapi mostly memang berasas la.Namun ada certain part yang saya kecewa bila tengok Ahmadi nejad pun termasuk sekali dalam propaganda ini,itu kena kaji lebih sebab kadang-kadang video Freemason ni makin lama macam makin merepek dan ini cuma teori konspirasi.Selain itu rujukan kita daripada Al-Quran dan Sunnah yang paling terbaik.Jadi,video ini tidak rugi untuk ditonton sangat sangat menarik,i promised you.

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails