Friday, November 25, 2011

Ma'al Hijrah bersama nasi hujan panas


Salam Ma'al Hijrah everybody!

Hari ini ma'al hijrah..tak set pun lagi azam baru..tapi apa yang penting ingin menjadi lebih baik setiap waktu dan ikhlas dalam melakukan amal.

Sempena ma'al hijrah ini la saya dapat cuti tambahan sehari dan cuti saya pada hari Jumaat dan Sabtu.Alhamdlulillah..dapat berehat walaupun not really berehat sebab hari ini (jumaat) saya habiskan masa dengan membuat kerja kursus untuk round 2 bulan saya ini iaitu Forensic & Toxicology.Subjek ini sangat menarik,,dan akan saya ceritakan di entry akan datang.Saya dah boleh jadi CSI lepas ini =P.Dalam masa yang sama,hari ini juga merupakan giliran saya masak dan lebih tragis nya dapur gas rumah saya dah habis sejak 2-3 hari yang lalu.

Di sini kalau ingin membeli gas kena menunggu pakcik arab yang naik kereta kayu ditarik oleh kuda dan kereta tu penuh dengan tong-tong gas.Nak tahu kereta tu sampai apabila mendegar tong-tong gas tersebut diketuk dengan spanar..maka berbunyi la "tong tong tong".hehe..dan malangya bila ditunggu tak kunjung tiba,tidak ditunggu setiap waktu muncul.Haih...penjual gas digelar "ambubah".Maka bermula episod liku-liku saya menumpang gas di rumah jiran tetangga.Jiran depan rumah juga kehabisan gas..turun la saya ke rumah bawah (tingkat 2) untuk meminjam gas,bertuah mempunyai jiran tetangga yang baik hati..terima kasi cik husna samat kerana pinjamkan dapur gas anda.Hehe.Kebetulan hari ini saya ingin sangat mencuba resepi nasi hujan panas yang di ambil dari classmate saya,,sebok bertanya dia mcm mana nak buat nasi tersebut.Jadi tak jadi nasi tu waktu masak nanti,belakang kira. =P

Alhamdulillah..rakan serumah suka dengan nasi hujan panas saya..hilang penat lelah saya turun naik tangga sebab nak masak ni.ada yang kata macam makan dalam kenduri kahwin.Hehe..tak sangka boleh menjadi..sebab saya tak pernah la nak masak resepi nasi-nasi special ni..oleh itu saya ingin berkongsi resepi dengan anda! cewah..dulu dah kongsi resepi PIZZA.Sekarang Nasi Hujan Panas pulak ya! :)




3 cawan setengah beras (beras basmathi pun boleh lagi cantik)
1 setengah sudu besar minyak masak
2 sudu makan minyak sapi
1/4 gelas susu segar
1 batang kayu manis
2 biji bunga lawang
3 biji bunga cengkih
2 biji buah keras
1 kiub pati ayam

6 biji bawang merah *dihiris halus*
4 biji bawang putih *dihiris halus*
3 cm halia *dihiris halus* (halia jgn hiris besar nanti nasi akan jadi warna kelabu/gelap sbb serap air halia)
garam secukup rasa
pewarna (merah,kuning,hijau)

Cara-cara memasak

1. masukkan minyak dan minyak sapi dalam periuk nasi elektrik. *saya masak atas api sebab nak cepat*

2. Masukkan kayu manis,bunga lawang,cengkih,buah keras dan goreng sehingga naik bau.Saya gunakan api tengah yang paling kecil supaya tak nak hangus.

3. Bila dah naik bau,,masukkan bawang merah,putih dan halia.Goreng lagi dengan api kecil sehingga naik bau.Jangan bagi hangus.

4. Bila dah berbau..tutup api dan masukkan beras yang telah dibasuh.kacau beras secara perlahan-lahan untuk elakkan nasi beras menjadi hancur apabila masak,sebatikan dengan hasil gorengan anda.

5. Masukkan kan air *jika 3 cawan beras,maka air pun paras 3* ,susu,kiub pati ayam,garam.

6. Pindahkan periuk nasi ke dalam periuk elektrik dan masak nasi seperti biasa.

7. Apabila nasi hampir nak masak iaitu belum masak sepenuhnya ,masih ada tinggal sikit air lagi untuk kering tapi dah muncul bentuk nasi,waktu ini la kita letak pewarna.Nak letak pewarna ada taktik,caranya lubangkan nasi anda menggunakan batang sudu..buat banyak-banyak lubang.

8. masukkan setitik pewarna setiap jenis warna dalam lubang-lubang tersebut..lubang ini membenarkan pewarna sampai ke dalam nasi.

9. Biarkan seketika..simpan botol-botol pewarna dalam almari..selepas itu baru gaulkan sebati 
nasi tadi secara perlahan2..kacau bermula dari tepi sekeliling periuk nasi.Jangan kacau dari tengah.

10. Tutup periuk nasi dan biarkan sehingga masak sepenuhnya sehingga butang "cook" beralih ke butang "warm".

Nasi hujan panas anda sedia untuk dihidang.Boleh buat lauk ayam masak merah,,ayam rendang atau apa sahaja yang rasa-rasa sedap.Hehe..oh ya nasi tu kalau nak tambah kismis bagi yang berminat pun boleh.



Selamat mencuba! 

^_^v








Thursday, November 3, 2011

Brunei : Last part


Brunei : Last part..tak larat dah nak buat banyak2 entry..hutang entry je banyak kat pembaca.he he he

KAMPUNG AIR

Hari ke-3 (hari terakhir) saya di Brunei,saya melawat Kampung Air atau boleh dikatakan juga sebagai Bandar Air? Jangan main-main..kampung air dia canggih dowh.Kalah Kampung air kat Sembulan Sabah yang perkampungan illegal tu.Keh keh,mestilah kan?.Jangan marah orang sabah,sebab saya pun sabah juga,kan itu fakta..im not racist here.Tapi tak tau la pulak kalau kampung tu dah jadi legal..3 tahun saya tinggalkan sabah.

Seperti biasa bila sampai di jeti,kita perlu naik boat berenjin untuk mengengelingi mengelilingi Bandar Air tersebut.Bukan guna sampan kayuh guna pendayung ye.Siapa yang gigih buat macam tu i tabik.Kalau guna rakit buluh saya hats off.

Siapa yang gigih guna sampan dan rakit,gigih lagi makhluk sorang tu pakai skirt merentas lautan.HAHA..kan i dah kata,jeans Giordano yang i nak beli tu tak kesampaian maka seluar i pun takda..yang tinggal hanya skirt T_T



Tourist guide (iaitu pemandu boat) kata kat Kampung Air ni ada 14 buah sekolah.EMPAT BELAS kawan-kawan,termasuk sek.rendah & menengah.



I dah kata..ini bukan kampung,tapi dah jadi bandar,tinggal shopping mall je takde :P




4 bangunan ni bukan termasuk dalam kampung air ye..kalau tak dah jadi metropolitan kg.ni hehe..ini pemandangan yang boleh dilihat dari kg. air.Istana brunei (tiada dalam gambar) yang sultan diami sekarang ini sangat besar..bilik boleh mencecah 100 lebih dalam istana itu.Mengucap i bila dengar..kehkeh



MASJID OMAR 'ALI SAIFUDDIEN


Seni bina reka di dalam masjid ini memang tersergam indah dengan kemewahan emas kuningnya.Cuma sebarang gambar tidak boleh di ambil di dalam masjid.Hanya mampu bergambar di luar masjid.Nampak tak kubah masjid tu? emas tulen ye..bukan emas tiruan..sila la kikis emas tu dan jual.Bila masuk di dalam masjid,ukiran dinding pun kena tampal emas..permaidani masjid pun benang emas..chandelier masjid ni pun berbentuk masjid itu sendiri.Bayangkan gedabak besar chandeliers tu.


MAJALAH TAHUNAN SULTAN


ya,,brunei akan ada setiap tahun majalah kerabat diraja mereka..majalah ini diserahkan kepada rakyat nya secara percuma senashkah untuk setiap keluarga.Segala perkembangan terkini akan di selitkan di dalam majalah tersebut sebagai contoh bilangan terkini isteri-isteri sultan yang masih kekal menjadi permaisuri.*macam takda contoh lain je.hehe*




Ini yang masih kekal bersama..semoga jodoh panjang hingga ke syurga


ini yang sudah tidak bersama..huhuhu..ini majalah tahun 2010..untuk 2011 puan Azrinaz dah tak ada dalam majalah tersebut.Kisah penceraian dorang menurut cerita penduduk brunei..iaitu kakak ipar najibah tu..dia kata sebab puan Azrinaz ni menjadi tamak..dia pegi jual barang dalam istana..huhu entahlah ya sahih ke tak..wallahu 'alam.




LUNCH HOUR


Sebelum kami bertolak meninggalkan brunei untuk kesekian kalinya..kami dihidangkan dengan masakan tuan rumah yang super duper yummeh!!!

ha ha ha...gembiranya dalam hati..perut terisi lagi ohoi~~~~ terima kasih sayang peluk cium laga pipi la sama tuan rumah.



LAPANGAN TERBANG


akhirnya percutian pendek saya di Brunei dah berakhir...terima hakikat sekarang saya dah berada di Mesir kembali setelah hampir 3 minggu saya mendiamkan diri..maklum lah kelas saya cuti sehari seminggu je..so take your calculator and do the math *takda kaitan pun*..keh keh

hari ini saya dah start cuti selama seminggu sempena raya haji yang jatuh pada ahad ini yay! tak sabar nak solat raya dengan rakyat mesir..sangaaaat best! :D..nanti saya update lagi untuk raya tahun ini k. :)
goodnite..im so tired typing for this entry..longer much? he he..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails