Friday, December 30, 2011

Bed Sores & Al-Quran



Tahu kan anda Bed Sores itu apa? Ia merupakan sejenis ulcer ataupun sores.Argh,tak pandai explain dalam melayu *kerek pulak*,biasalah tu jikalau belajar dalam English,memang melayu nya akan fail.Namun yang penting bed sores rupanya seperti imej di atas.Berlubang-lubang.Nak imej lebih scary,sila google.

Punca bed sores ni selalu terjadi ketika kita sedang berbaring di atas katil,mahupun duduk di atas kerusi dalam satu jangka masa yang panjang gila gila gila tanpa bergerak.Contoh paling jelas ialah pesakit yang terlantar di katil wad selama berbulan-bulan akibat kemalangan or etc,kamu akan dapat perhatikan nurse yang bertugas akan sentiasa gerak kan badan pesakit itu ke kiri dan ke kanan hanya untuk mengelakkan bed sores ini terjadi.

Punca bed sores ini terjadi disebabkan tersekatnya pengaliran darah di kawasan belakang badan tersebut kerana kita baring atas katil.Gravity bumi menyebabkan badan melekat di katil,maka darah boleh tersekat.Baik,dalam Al-quran kita boleh lihat bukti ini dalam surah Al-Kahfi

" ..... dan kami berbolak-balikkan mereka ke kanan dan ke kiri...." (ayat 18)

Tahukan anda kisah Al-kahfi merupakan sekumpulan pemuda yang Allah tidurkan mereka di dalam gua selama 309 tahun sehingga mereka tak dapat di bangunkan oleh suara apa pun.Ketika mereka tidur Allah membolak-balikkan badan mereka untuk elakkan bed sores.Percaya tak percaya?

so guys,let's say 

SUBHANALLAH!





Thursday, December 8, 2011

Little Arfan Maju Setapak


Masih ingat akan Arfan?  Ini entri pertama Arfan yang saya buat  welcome to the world arfan
Arfan sekarang dan 6 bulan,dah boleh makan solid food..namun dengar khabar bahawa arfan tak suka solid food.Dia akan merengek bila solid food masuk ke dalam mulut dia,Arfan masih setia dengan susu ibu.Susu ibu yang keluar dari badan,,bukan dari botol susu maknanya arfan tak suka minum susu guna botol.Segala jenis puting botol susu dah beli untuk sesuaikan dengan mulut arfan,tapi arfan masih tak nak minum selagi bukan dari badan ibu dia.Memang nak kena babap arfan ni.


Oh Arfan sekarang dah maju setapak dalam hidup dia.Bukan sebab dah pandai berjalan,6 bulan baru pandai meniarap dan duduk.Tapi,Arfan dah buka kedai sendiri..big boss..nama kedai guna nama sendiri,royalti nama dapat kat dia.



YAHHH !!! Arfan sekarang menjual 

Maternity Dress, Nursing Dress, 2 in 1 maternity & nursing dress, kids & baby clothing,tikar evamatic mat,baby accesories & toys, tilam kekabu bayi, comforter bayi, bantal kekabu kanak-kanak


Sekarang ada Year End Sale,jangan lepaskan peluang untuk rebut pelbagai barangan menarik dari kedai Arfan!





Friday, December 2, 2011

Aidiladha 2011















LinkWithin

Related Posts with Thumbnails