Thursday, June 7, 2012

Obstacle before reaching Florence,Italy


*Nampaknya saya memang sangat produktif ketika musim exam final.Hahaha*

ini entry ke berapa tah sepanjang bermulanya exam kan? >.<

actually my written exam start on 16 June untill 29 July ! Doakan saye *mata kelip-kelip*

Ehem2 another experience yang tak disangka menjelma lagi !! kali ni on the way to Florence plakk

This happened inside our train..at first..kami argue dengan japanese tourist guide sbb masing-masing claim itu seats masing-masing..gigih kot kami argue *intan actually speak up for us =P*..rupanya kami yang salah gerabak.ok malu dah kat situ..cepat-cepat beralih ke garabak sebenar.Hew hew hew.

then kami pun duduk di seat masing-masing..this time takde salah-salah dah =P

This diagram shows our positions :


dan kami pun duduk tegak dengan santainya..





sila simpan di kotak memori anda lentok kedudukan cik mira,cik intan dan cik azhani ye >.< *giggle*


DSC_0224

DSC_0220

DSC_0229

DSC_0213


DSC_0212


perjalanan ke Florence ambil masa juga ..dalam 4 jam kot..saya lupaaa..so dalam masa yang sama train tu akan stop di stesen-stesen yang ada untuk ambik penumpang..sehingga la datang seorang lelaki italy yang tinggi,good looking,kulih sawo matang,bawa beg tepi dan masuk ke gerabak kami,berdiri di sebelah seat saya yang kosong tu..letak beg dia dia atas compartment beg dan duduk di sebelah saya. 

*ulang suara* 

Di Sebelah Saya





*malew*

Tapi waktu tu tak tengok full pun muka dia sebab ye lah saya kt sebelah,,kalau tengok direct pun macam pelik pula.So balqis yang duduk depan lelaki tu dapat tengok penuh.Hehe..dan terdengar la sok sek sok sek dari tempat duduk nun jauh di sebelah yang diduduki 3 dara mira,intan dan azhani..dorang pun apa lagi mengusik la..yang tak leh blahnya tu..sila tengok diagram di bawah ni



TERUS TUKAR POSISI DUDUK OKEY

Dari tegak macam sebelum ni..tiga dara tu terus automatik jadi senget... ada maaknaaa kaaaa *loghat penang*

Hew Hew Hew..perjalanan kami sampai masuk waktu malam ye..obstacle yang saya maksudkan bukan Italian guy tu..dia bukan obstacle tapi dia anugerah.Wakakaka.


TIBA - TIBA ...................




Train kami mati di tengah jalan,tanpa ada sebarang sumber cahaya di dalam train !!!!

Train ROSAK

T_____T


kami stranded di dalam train selama...


4 JAM

sangat scary.Tak ada bantuan pun waktu itu datang..tanpa lampu tanpa penghawa dingin...hanya kesejukan dari luar sahaja yang bersalji tebal menyerap masuk ke dinding-dinding besi train untuk menyejukkan penumpang-penumpang.pekerja-pekerja train bertungkus lumus hidupkan semula enjin train..walaupun berkali-kali restart enjin..enjin tu tetap tak dapat hidup.

Italian guy tu asyik-asyik on call dengan makwe kot..bagitahu yang train rosak..etc etc..*assume je la faham apa dia cakap.ahaks* dia siap tengok movie lagi di laptop di mana saya pun sebok tumpang sekaki menengok.hahaha

time tu risau sangat kalau sampai Florence lewat tengah malam..dengan terkapai-kapai nak cari hotel..naik teksi malam-malam macam tu..haih risau risau.After 4 hours..baru ada train lain yang berhenti kat sebelah train kami sebab nak ambil penumpang stranded ni..sebenarnya train baru tu pun mmg dah ada passenger..nasibb seats masih banyak lagii ada kt belakang2..So kami pun bergerak la dalam kegelapan berbaris untuk menunggu giliran di selamatkan.Hewhew..siapa2 yang ada baby di beri privilege untuk bergerak dahulu..

Alhamdullilah kami sampai Florence dalam jam 11-12 malam kot..dan alhamdulliah juga sebab hotel kami tu hanya 10 minit je dari stesen kereta api..waaaa lega gilaaaaa..tak perlu naik teksi takut kena culik ka apa..nauzubillah!

Actually kejadiaan bergelap selama 4 jam tu takda la bosan sangat pun sebab asyik dok berangan je kan sambil tengok pemandangan luar.hehe..


Friday, June 1, 2012

Hop On a Wrong Train in Italy


Pengalaman kedua yang saya tidak akan lupa selepas pengalaman buruk menaiki Ryan Air.Tapi pengalaman kedua ni tak buruk pun..cuma ye la..bila lagi nak merasa salah naik salah train kan! =p

As you all know..kami bertolak ke Venice selepas berada di Verona..bertolak waktu pagi ketika itu dengan keadaan rushing kejar masa.Train kami bertolak jam 7 pagi ikut dalam tiket..

Bila train tepat jam 7 sampai kami rasa ragu-ragu nak masuk ke tak sebab bila kita tengok skrin tv bagitahu masa-masa train bertolak,train yang hendak pergi ke Venice tak ada kena cakap delay..so kami assume la train yang baru sampai tu adalah train 2nd class yang berhenti di Venice..

We had conflict that time.. kalau tak masuk,lepas ni takda train dah ke Venice..kalau masuk,tak pasti plak train ni  betul ke tak? sebab macam cantik semacam kan..nama train tu pun kami tak sure apa..so dalam kelam kabut tu memang bantai je masuk! betul tak betul lain cerita.heheh


DSC_1126

Stesen Verona..

DSC_1116


DSC_1115


DSC_1109


DSC_1107


DSC_1106

DSC_1132


DSC_1133


ini la train kami salah masuk tu..boleh tengok kan seat train tu pun memang seat untuk 1st class.. *_*

Selang 40-45 minit selepas itu..datang la pekerja train tu untuk kutip tiket kami.. orangnya perempuan~
Lady tu tengok tiket kami dan dia cakap kami salah naik train! *gulp*

dia cakap train kami adalah selepas train yang kami naik tu..maknanya train kami kat belakang.Dia cakap,kami perlu tambah bayaran untuk train 1st class ni..huhuhu..tambah berbelas euro tak silap..so dia suruh turun kat next stesen dan tunggu train kami yang sebenarnya tu sampai.. T__T

luckily,that lady cakap lembut2..takda halau marah-marah..kurrr semangattt...


DSC_1135

Kami turun kat stesen ini! Pavlova? oh Padova!

DSC_1136

terdampar di stesen yang terbiar..hehe


DSC_1114

backpack yang macam bawa batu



stranded la kami di stesen ini sambil menuggu train yang sebenarnya yang memang layak untuk kami..sob2..dah la stesen tu kosong je tanpa ada orang !


Namun begitu..yang penting sampai juga ke Venice! heheeh..ini lah pengalaman saya yang menarik :)


"oh ya..about my picasa album yang dah penuh..my sis give an idea tu upload my pics in any image websites like flickr or photobuckets and just copy paste the link/code into my entry..what a brilliant idea! im so happy right now! knpla tak terpikir kan sebelum ini ;-/.Boleh lah update entry selepas ini dengan gembiranyaaa~ XD...XOXO my sis! "

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails