Friday, August 24, 2012

Pisa,Italy

Hello !

jom sambung vacation kita kali ini kita akan melawat Pisa ! ;)

Setelah kami bermalam dari florence..kami pun menaiki train untuk turun ke selatan (jika ikut map Italy) ..actually kami hanya singgah sebentar di Pisa sebelum menyambung perjalanan ke Rome.

Sampai di Pisa..cuaca mula bercahaya dan tidak sejuk..ohya..bila i tengok gambar-gambar di Pisa..terperasan yang that is my baaddd-scarf-day..ketara tak bergosok tah macam mana main sarung zass zass zass je. dunno!

DSC_0379

ini la stesen train Pisa...

DSC_0381

air pancut fountain ni siap berais lagi..sedangkan cuaca waktu tu tak sejuk pun..maybe tinggalan cuaca a day before aite?

DSC_0385

so sampai je beli map dan tadaaa,i decide kat group member untuk berjalan kaki je nak pegi Pisa memandangkan dalam peta takda la jauh sangat..actually tak berani amik risiko naik bas sebab takut kesuntukan masa salah bas dan patah balik nak kejar train ke rome. Eh! betul ke decision ni? macam terbalik je @.@ .. ke sebab tak reti naik bus..sebab pakcik tu kata takde bus direct ke pisa,kena amik tukar-tukar bas pulak dari stesen tu..thenn baik jalan kaki je la. ;P

DSC_0393

BERJALAN KAKI je la ye senang

DSC_0394

DSC_0406

see..sampai jugak kan! *pat my back* tuu haa tengok atas tuu..puncak tew tew tew *terselit red flag*

DSC_0407

anyonyonyonyo Pisa ku tersayang..u know what? dalam gambar nampak tinggi dan besar kan..tapi first time i nampak pisa ni..

'alalalala kecik dan comel nye pisa ni..ingatkan tinggi sangat"

DSC_0411

serius kecik..macam nak cubit-cubit pun ada sebab nampak Pisa ni comel sangat.serius! ;)

DSC_0416

ini gereja yang duk bersebelahan dengan Pisa

DSC_0418

sejarah pembentukan Pisa 

DSC_0420

DSC_0441

duduk rehat-rehat sambil menikmati cuasa di Pisa

DSC_0469

DSC_0474

Oh sangat stylo gambar ini

DSC_0476

stylo much >.<

DSC_0503

dan ini kami duduk baring baring di satu kawasan yang luuuuaaassss di area tersebut yang dipenuhi rumput yang menghijau.. :'D

DSC_0507



DSC_0521

belakang i pisa tuu (^,^)

DSC_0526

hermmmm ! rasa macam nak tidur terus pun ada!

DSC_0545

Us :D

100_5249


see..told ya told ya bad-scarf-day!


my next entry is about ROME..that will be my last entry for europe vacation this year..so sad ;'(..seronok karang entry pasal melancong kan! i really love it and share with u all...*sebak* hope u guys enjoy with my writing so far..wuuu >.< ..till then..bye-bye!

Sunday, August 19, 2012

Happy Eid 2012



SELAMAT HARI RAYA KEPADA PEMBACA BLOG FA-AJA-AJA

MAAF SALAH SILAP ;)

p/s Tips untuk kurangkan makan di hari raya ni ialah..pakai seluar/kain/skirt yang ketat sikit supaya susah nak makan banyak-banyak nanti perut kembung tak selesa *tah jadi ke tak* =P

Wednesday, August 8, 2012

Our Blog!!




Guys! this is our blog snapshot! =P

my housemate and I create a blog just for fun! 

we share and write our thoughts,experiences,stories,recipies,favourites, etcetera etcetera~

We get this idea because of our enthusiasm in blogging! so why not all of us join together and create one medium to share our passion! ;)

then " Doctors Who " is becoming our masterpiece =P

you can reach us through


Do enjoy our writing and thank you for your support :)



Florence,Italy


Back to our travelling entry guys! mesti tak sabar kan dan tertunggu-tungguuuu ;)

Florence! ataupun bahasa Italy nya Firenze

Florence is famous for its history. A centre of medieval European trade and finance and one of the wealthiest cities of the time,[3] Florence is considered the birthplace of the Renaissance, and has been called the Athens of the Middle Ages.[

... tujuan utama ke florence sebab cik Balqis nak pergi ke Galeri Uffizi..sebab dia nak tengok

real birth of venus by botticelli


The painting is held in the Uffizi Gallery in Florence


..selain dari itu..kat sini terkenal dengan beg kulit nya..so boleh la shopping beg kulit :)

DSC_0233

Sepagi di firenze...bergambar di depan hotel sebelum berjalan-jalan..sejuk waktu ni..angin kuat..boleh nampak tudung biut-biut..dan satu benda saya lupa pakai waktu ini ialah "mafla" (kain lilit leher)..end up balik malam saya dah berhingus sebab sejuk!  *_*

DSC_0244

macam bangunan kotak kan?

DSC_0247

DSC_0252

DSC_0253

DSC_0254

lepaking di tepi-tepi jalan.hehe

DSC_0255

DSC_0256

DSC_0257

DSC_0258

DSC_0260

DSC_0266

IMG_2099

DSC_0267

DSC_0269

DSC_0276

kat florence memang banyak tugu patung bogel macam ni.. T_T

100_5211

Galeri Uffizi !

DSC_0277

DSC_0280

DSC_0279

view from the gallery..

saya tak stay lama pun dalam muzeum..boring @.@..keluar awal..dan end up bersejuk di luar sebab tunggu kawan-kawan yang tak keluar lagi dari muzeum..kami dah berpecah awal-awal lagi..

DSC_0286

DSC_0290

DSC_0292

DSC_0295

DSC_0309

DSC_0317

IMG_2155


special memory di Florence ialah hari tersebut ialah ulang tahun kelahiran saya..5 februari >.<...kawan-kawan buat kejutan dekat saya dengan meminta pertolongan penduduk tempatan di sana iaitu seorang jejaka italy untuk menyerahkan hadiah yang mereka belikan kepada saya..hehehhe..how sweet of them!

thank you guys ;')



ini lah video yang mereka rakam sewaktu jejaka Italy tu serahkan hadiah tersebut! >.<..x boleh rakam lama-lama sebab seller kat sana tak benarkan..hehe..at least sikit pun jadilah kan untuk kenangan! ;)
thank youuuuuu! XD

Next destination... Pisa...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails