Friday, May 24, 2013

Turki,Haghia Sophia


Salam readers! :D

Kali ini kita teruskan pengembaraan kita melawat Haghia Sofia ! turkish called it AyaSofya (so lembut sebutannya)

anda boleh melayari web rasmi Haghia Sophia di SINI bagi sesiapa yang berminat untuk melancong ke Turki.Sedikit info/tips about visiting information :


Summer Schedule- 15 APRİL -1 OCTOBER Visiting Hours: 09.00 - 19.00

Hours of Ticket Sale: 18:00

Winter Schedule- 1 OCTOBER- 15 APRİL Visiting Hours: 09:00- 17:00

Hours of Ticket Sale: 16:00.

Ticket Price: 25 TL.


Hagia Sophia Museum is available everyday for visiting except MONDAY.

Special Days: Hagia Sophia Museum is not available for visiting in the first days of Ramadan and Sacrifice Festivals for half time.


 photo DSC_0171-1.jpg

Pagi yang indah! :D belakang balqis itu AyaSofya muzium.

 photo DSC_0048.jpg

The Hagia Sophia, the biggest church constructed by the East Roman Empire in Istanbul, has been constructed three times in the same location. When it was first built, it was named Megale Ekklesia (Big Church); however, after the fifth century, it was referred to as the Hagia Sophia (Holy Wisdom). The church was the place in which rulers were crowned, and it was also the biggest operational cathedral in the city throughout the Byzantine period.

Selepas Byzantine period..beralih kepada Ottoman period pada tahun 1435-1935 di mana waktu itu Sultan Al-fatih the conqueror tukar gereja ini kepada Masjid.Jadi ukiran mosaic di dalam gereja itu telah ditutup/ditampal menggunakan plaster dan Al-Fateh ganti/letak islamic features macam mihrab,mimbar dan minarets.

Then bila masuk empayar Republik Turki pada tahun 1935 yang diperintahkan oleh Kamal Al-Tartuk,dia telah tukar masjid ini kepada muzium.Maklumlah..zaman dia kan sekularisma..azan pun tukar ke bahasa turki.

 photo DSCN3328.jpg

 photo DSCN3325.jpg

berbarissss...ini baru jam 9 pagi dah ramai orang sampai ke belakang ayasofya ini kami berbaris..but dont worry tak tunggu lama pun sebab efisyen je jual beli tiket di kaunter!

selalunya pelancong ramai datang guna tour pakej..most of them golongan warga emas macam dalam gambar ni..comel je tengok makcik dan pakcik tua berjalan dalam kumpulan.hehe

 photo DSCN3326.jpg

 photo DSCN3339.jpg

 photo DSCN3342.jpg

 photo DSC_0176.jpg

Sebelum ni dah tengok kan booth bergerak jual jagung dan buah berangan..yang ini jual roti! roti tu dia potong kat tengah bagi dua lapis dan spread nutella kat dalam.Ada beli satu..not bad la..takda la sedap mana..biasa2 je..hehe

 photo DSCN3343.jpg

Kaunter tiket!

ohya actually bagi penggemar muzium..anda boleh beli kad muzeum yang dijual di kaunter ni..kad muzium tu boleh akses ke semua muzeum yang ada di istanbul..maybe boleh jimat lah kat situ kan.Harga satu kad tu 72 Lira..sesiapa berminat untuk tengok advantages kad tu boleh klik

 photo muzekarti77.jpg

 MUZEUM CARD

 photo DSCN3346.jpg

tiket ayasofya muzium

 photo DSCN3349.jpg

sebelum masuk kena lalu security control

 photo DSC_0177.jpg

pintu masuk ...dah nampak ukiran Virgin Mary(tengah) dan Jesus di pangkuan.

Hagia Sophia is one of the greatest surviving examples of Byzantine architecture.Its interior is decorated with mosaics and marble pillars and coverings of great artistic value

 photo DSC_0178.jpg



 photo DSC_0179.jpg

 photo DSC_0183.jpg

 photo DSC_0191.jpg

Medallions and pendant chandeliers

 photo DSC_0192.jpg

 photo DSC_0194.jpg

 photo DSC_0197.jpg

kalau tengok kat dome tu banyak bekas-bekas tampalan yang telah dikikis balik..

 photo DSC_0200.jpg

The church was richly decorated with mosaics throughout the centuries. They either depicted the Virgin Mother, Jesus, saints, or emperors and empresses. Other parts were decorated in a purely decorative style with geometric patterns.

perasan tak lukisan belah kanan tu yang macam ada lembaga coklat bentuk bujur panjang dan besar pastu ada muka kecik..itu ialah Archangel Gabriel (Malaikat Jibril)

 photo DSC_0204.jpg

kawasan ni tempat muazzin laung azan

 photo DSC_0208.jpg

ini mimbar semasa ottoman empire

 photo DSC_0209.jpg

 photo DSC_0212.jpg

The mihrab located in the apse where the altar used to stand, pointing towards Mecca

 photo DSC_0210.jpg

 photo DSC_0216.jpg

 photo DSC_0217-1.jpg

marble dan mosaic!

 photo DSC_0205.jpg

 photo DSC_0219.jpg

 photo DSC_0223-1.jpg

ini nak naik tingat atas

 photo DSC_0224.jpg

 photo DSC_0226.jpg

pameran peralatan yang digunakan sewaktu empayar-empayar sebelum ini

 photo DSC_0227.jpg

 photo DSC_0230.jpg

 photo DSC_0231.jpg


sorry lah saya banyak lupa apa benda-benda ni semua..hehhe..nak baca description setiap barang tu kecik plak kan dari gambar ni..


 photo DSC_0233.jpg

 photo DSC_0234.jpg

Mosaics with geometric pattern decorate the wall

ini sebenarnya potret ayasofya tu sendiri


 photo DSC_0235.jpg

Main Dome of Ayasofya

 photo DSC_0236.jpg

Mosaic of Emperor and Empress..but i don't know who..itu mosaic kecik-kecik ya yang dilekat bersama-sama untuk menghasilkan lukisan..

 photo DSC_0240.jpg

Mosaic of virgin mary

 photo DSC_0241.jpg

mosaic of jesus

 photo DSC_0242.jpg

Virgin and Child flanked by Justinian I and Constantine I

 photo DSC_0244.jpg

pemandangan dari tingkat atas..some parts/areas have reconstruction.

 photo DSC_0251.jpg

frame gambar besar ni merupakan kronologi pembentukan AyaSofya dari ditubuhkan sehinggalah menjadi muzeum..frame kanan sekali ni..gambar circle shape tu Kamal Al-Tartuk.

 photo DSC_0255.jpg

di luar ayasofya..kedai beg cantik-cantik..tapi semua 50 lira ke atas...huuu

 photo DSC_0258.jpg

street cat! kucing-kucing jalanan di turki semuaaaaa gebu-gebu!!! most of them persian cat plak tuuuu..bulu tebal-tebal dan debab debab..macam kucing ni! dah minum coffee pun masih ngantok lagi! :b

 photo DSC_0260.jpg

pakcik ni jual crown tali hias dengan bunga-bunga untuk letak kat kepala.. less than 5 lira

 photo DSC_0261.jpg

ini Harrem Ayasofya.. Harrem ni ialah
"a sacred inviolable place; female members of the family"

 photo DSC_0263.jpg

kena bayar lain kalau nak masuk Harrem ni..so kami tak masuk sebab tak recommended pun..cuma harrem di Dolmabahce Palace je kami masuk sebab nak tengok bedroom Kamal Al-Tartuk.

 photo DSC_0262.jpg

pemandangan di sekitar sultanahmet... best ni lepak-lepak sini..

 photo DSC_0129.jpg

night view of AyaSofya! warna air fountain tu tukar-tukar..

 photo DSC_0135.jpg


till next post... bye bye ! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails