Wednesday, October 23, 2013

Makam & Masjid Al-Fateh the Qonquerer,Turki


Tidaklah kami pernah melihat ataupun mendengar hal ajaib seperti ini. Muhammad al-Fateh sudah menukar darat menjadi lautan, melayarkan kapalnya di puncak gunung dan bukannya di ombak lautan. Sesungguhnya Muhammad al-Fateh dengan usahanya ini telah mengatasi Alexander The Great!”- Ahli Sejarah Byzantine

Jika melawat Istanbul,anda WAJIB melawat tokoh terulung ini disebabkan beliau Kota Istanbul dapat dibuka.Nama lama bagi Istanbul ialah Konstantinopel.Gelaran Al-Fateh (Pembuka),pembuka Kota Konstantinopel.

Hadis Nabi Muhammad s.a.w  
"“Konstantinople akan ditakluki oleh tentera Islam. Rajanya adalah sebaik-baik raja, dan tenteranya adalah sebaik-baik tentera.” (Imam Ahmad)

Kami pergi ke masjid dan makam beliau hanya dengan berjalan kaki dan menaiki tram..agak jauh dari Sultanahmet (hostel kami) .. tapi cuaca pun baik..cerah dan tidak lah berbahang..so agak menarik sambil berjalan sambil memerhati culture orang turki right? ;)

 photo DSC_0486.jpg

 photo DSC_0485.jpg


 photo DSC_0493.jpg

DSC_0490

dengan pertolongan peta di tangan..jalan senang la cari..takde la sesat...cuma nya jauh..hehe

DSC_0478

Jubah ni yes saya beli di istanbul..hehe..kononnya nak ikut style gadis-gadis turki..lololol..Nak di jadikan cerita,masa beli jubah ni..jubah ni bukan dibuat display pun dalam kedai tu..tapi atas cadangan tuan kedai gigih keluarkan jubah ni dari mana tah untuk saya..sebabnya saya sangat lama dalam kedai tu dan sampai rambang mata tak tau nak pilih kan..so lastly dia cakap

"ok..i know what is best for you..you wait here.."

bila dia datang balik kat tempat saya sambil bentangkan jubah ni..mula-mula dia tunjuk depan saya,jubah ni nampak smart gak..sekali bila dah pakai.. hmmmmm direct kawww ke kaunter terus.HAHAHA

satu topik yang saya tak boleh abaikan bila cerita pasal turki dengan orang lain..adalah baju baju dia..takyah cakaplah..korang tengok jubah dia ni pun mesti korang drop jaw khensss... tak nampak lagi maxi/long dress dorang kan? haaa

 photo DSC_0494-1.jpg

ini baju kawen dorang ke apa? dasyat diva kemain..hehe..sambil-sambil jalan tu snap le kedai-kedai tepi jalan..

DSC_0497

akhirnya sampai juga ..tapi masuk melalui pintu belakang..hehe..macam conjuring sangat plak gambar ni kalau bagi effect sephia.

 photo DSC_0498.jpg

ok this is it! Masjid Al-fateh..kami masuk melalui pintu belakang..so nampak ini la dulu =P

 photo DSC_0502.jpg

 photo DSC_0508.jpg

gadis ni ikut2 saya bagitahu dia perlukan duit balik ke negara asal dia..dalam masa yang sama dia ada ibu bapa yang perlu dibawa sekali..siap tunjuk pasport dorang anak beranak lagi..saya tengok je la dia sambil buat poker face..tunggu sampai dia habis cakap..dia pandang saya..saya pandang dia..lepas tu dia blah..lololol

 photo DSC_0509.jpg

 photo DSC_0512-1.jpg

 photo DSC_0516-1.jpg

 photo DSC_0528.jpg

binaan di dalam ni sebiji je dengan Blue Mosque..

DSC_0504

 photo DSC_0513.jpg

 photo DSC_0543.jpg

 photo DSC_0548.jpg

sebiji kan reka bentuk? bagi yang terlepas pandang..boleh la klil link mengenai masjid biru..

 photo DSC_0563.jpg

kucenggggg

DSC_0564

sekarang kami gerak ke makam beliau..terletak di sekitar kawasan masjid juga..ini pun kami tanya local kat mana makam tu terletak..

DSC_0581

DSC_0573

This is it! pintu masuk makam..free je masuk..

 photo DSC_0571.jpg


 photo DSC_0569.jpg

Terpegun dan sebak dan rasa tak percaya berada dalam makam ni T_T..kena baca sejarah hebat Sultan Al-fateh ni baru dapat menjiwai bila melawat makam beliau..wuwuwu

boleh klik SEJARAH AL-FATEH

besar keranda dia ni..memang besar orangnya..serban kat tiang tu pun besar gila..

 photo DSCN3464.jpg

Sedekahkan Al-Fatihah untuk tokoh ini..

 photo DSCN3456-1.jpg

serba sedikit penceritaan diri beliau

 photo DSC_0586.jpg

habis lawat masjid..kami cari makannn..dapat la jumpa kedai jual nasi ayam 3.50 lira.. murah gila kottt...kalau area hostel kami tu nasi campur 9-10 lira.

tapi tengokla portion nasi dia..sejemput je..macam tak ikhlas je kan nak jual..hahha...patutla wanita turki tinggi-tinggi selim melim.

DSC_0589

nyum-nyum

 photo DSC_0588-1.jpg

jemput..sebelum singgah lunch..beli eskrim dulu..kekeke..

DSC_0602

DSC_0603

DSC_0604

DSC_0607

sekarang ni dah dalam perjalanan balik..so patah la balik ikut route yang sama..banyak je jumpa masjid lain-lain macam dalam gambar

DSC_0614

DSC_0617

DSC_0616

pewitt..ceweksss

DSC_0619

DSC_0620

DSC_0634

DSC_0623

DSC_0624

DSC_0627

DSC_0638

DSC_0640

masuk balik spice bazar..tempat kite beli jubah tadi le

DSC_0643

DSC_0648

cik qis..

DSC_0649

cik fa..

DSC_0657

kami naik tram ni untuk ke Sultanahmet balik..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails