Sunday, December 15, 2013

Taksim Square,Turki

This time kami telah berpindah hostel ke Tophane.

 photo DSC_0838.jpg

pemandangan dari hostel..dapat lihat blue mosque and haghia sophea

 photo DSC_0751.jpg

petang tu kami turun nak ke Taksim Square..singgah kedai pakcik ni beli mineral

 photo DSC_0761.jpg

ini la Taksim!

 photo DSC_0760.jpg

 photo DSC_0762.jpg

perut lapaq bak hang..beli muffin!

 photo DSC_0771.jpg

Istiklal ni shopping complex yang besaq..masuk dalam pun sebab nak singgah cafe untuk beronline..heee

 photo DSC_0768.jpg

 photo DSC_0786.jpg

 photo DSC_0776.jpg

kedai ni kami beli souvenirs.. cermin compact yang kecik2 tu..abang ni tengah ukir nama kat belakang cermin compact tu

 photo DSC_0779.jpg

cermin tu dalam 5 lira

 photo DSC_0789.jpg

i dont know what is this..hehe perhiasan meja kot

 photo DSC_0790.jpg

 photo DSC_0791.jpg

haaa yang ni kami nak tindik telinga! hahaha..nak pakai earings konon..beli earings burung hantu pastu tak pakai dah sekarang sebabb sakittt telinga ni kesan kena tebuk -_-

 photo DSC_0804.jpg

 photo DSC_0798.jpg

tram ni tengah promote Kukla Festivali! orang2 dalam tu main muzik sambil menari2 dan sebarkan brochure banyak2 (main humban2 je brochure tu..haha) sayangnya festival ni berlangsung just the day after we got back to egypt :(((

 photo DSC_0799.jpg

musim spring memang banyak festival...jadi kena pandai plan trip la supaya syncronize dengan festival2 tu..tapi salu masalahnya tak sama dengan tarikh cuti universiti masing2 kann

 photo DSC_0827.jpg

tugu di taksim

 photo DSC_0834.jpg

waktu untuk balik! oleh kerana kami jalan ke taksim ni waktu dah hujung2 vacation..duit pun tak banyak belanja kat sini walaupun barangnya murah2 untuk shopping.Jadi sesiapa nak pergi sini..simpan duit awal2 ya! ;)

Saturday, December 14, 2013

Selat Bosphorus,Turki

Bosporus (bahasa YunaniΒόσπορος) adalah sebuah selat yang memisahkan Turki bagian Eropa dan bagian Asia, menghubungkanLaut Marmara dengan Laut Hitam
Tepian selat ini berpenduduk padat, salah satu kotanya adalah Istanbul.
Ada dua jembatan yang menyebrangi Selat Bosporus, yang pertama adalah Jembatan Bosporus memiliki panjang 1.074 meter dan diselesaikan pada 1973. Yang kedua, Jembatan Fatih Sultan Mehmet dengan panjang 1.090 meter dan diselesaikan pada 1988 sekitar 5 km sebelah utara jembatan pertama. (thanks wiki)


 photo DSC_0660.jpg

after kami lawat makam Al-Fateh,kami balik semula ke sultanahmet sebab petang tu takde aktiviti pun nak buat dan tak planning pun nak ikut rombongan untuk melawati Selat Bosphorus (because i know it will be boring.haha)

 photo DSC_0662-1.jpg

tapi entah kenapa disebabkan takde buat apa,kami join la juga rombongan ni (oh dorang memang ada 24 hour di sini untuk tarik pelancong) dalam hati "aishh tak coolnya ikut rombongan.Hahaha" .Bayar tiket dalam 30 Lira.

 photo DSC_0666-1.jpg

tengah tunggu kapal sampai

 photo DSC_0668-1.jpg

hiks

 photo DSC_0671.jpg

ini kapal kami~

 photo DSC_0673.jpg

perjalanan amik masa dalam 2 jam lebih (say whatttttt..i'll be doomed!)

 photo DSC_0704.jpg

takpelah at least dalam travel diary boleh tulis Bosphorus- checked! :p

 photo DSC_0738.jpg

sambil berlayar tu sambil tourist guide akan terang satu-satu bangunan yang akan kami lalui..most of them saya lupa~~ lalala~

 photo DSC_0742.jpg

 photo DSC_0705.jpg

 photo DSC_0703.jpg

ini je saya ingat sebab ini bangunan pentadbiran Dolmabahce Palace !!! (istana Al-Tartuk tuuuu..next entry i'll update ya!)

 photo DSC_0734.jpg

ini Bosphorus bridge~

 photo DSC_0694.jpg

rasa yang ini dah masuk bahagian Asia Turki

 photo DSC_0682.jpg



ok lah...yang macam ni je selat bosphorus ni..kihkihkih..see ya!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails